Přejít na obsah

Prim Orlík 42 + Prim Orlík II

Doporučené příspěvky

8.12. při akci v Eltonu jsem si vyzvedl funglové Orlíky. A že mi to tak nějak vyšlo, hned jsem je vzal s sebou na dovolenou. Tím měly zaručeny, že nepůjdou 14 dní z ruky a že projdou dobrým testem včetně koupání, šnorchlování a opékání na sluníčku. Písek a prach nevyjímaje. Nijak jsem je nešetřil, ostaně mají punc hodinek, které něco vydrží (nebo by měly).

Když jsem je nasadil na ruku, byl jsem nadšen, fakt vypadají dobře. Po chvilce nošení mi trošku vadila vnitřní drsná struktura kaučukového řemínku, ale po pár dnech jsem si zvykl nebo si řemínek tzv.sedl. Prostě jsem to přestal vnímat. Pouzdro je dost velké, jeho tvar je spíš vhodný na silnější zápěstí (nožky na stěžejky nekopírují ruku). Ale není to nějaký zásadní ergonomický problém. Luminiscence je vynikající, hodinky zářily i když na ně chvíli svítilo sluníčko. Odchylka chodu strojku se pohybovala víceméně na cca -15sec. denně. Strojek je nový, tak počkám a uvidím, zda se to zlepší, já jsem raději v plusových odchylkách. S hodinkami jsem se bez problémů potápěl při šnorchlování (tipuju tak do cca 2-3m), no co, už mám nějaký křížek na hrbu, tak se nesmějte. Četl jsem kritiku bílých čísel datumovky (že barva měla být černá), ale to mi nějak nevadilo. Font čísel je docela jednotný a čitelnost výborná dokonce i pod vodou. Luneta chodí přesně, je cítit, jak se pěkně odvaluje po keramických kuličkách. V jednom místě má nepatrně větší mezeru a trošku při zatlačení na ní (zvrchu) pruží. Ale zase jsem nezaznamenal žádný problém. Vytknul bych jim jen ne úplně precizní zpracování ručiček. Myslím tím nanesení lumi vrstvy do mezer (pod některýmy úhly to vypadá trochu amatérsky).

Závěr: + dobrá čitelnost i ve tmě, originální a zajímavý design,

- pružení lunety, zpracování ručiček

No a přidávám pár fotek.

Pár plážových

post-23666-026788600 1356196884.jpg post-23666-094786500 1356196909.jpg

post-23666-049490900 1356196928.jpg

a jak se to říká - Náskok díky technice ?

post-23666-011395400 1356196950.jpg post-23666-072441700 1356196966.jpg

Super, já jsem zbabělec, já je do písku nevzal...bylo mi jich tenkrát, jako nových líto. pěkně napsané.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně by tedy zase zajímalo, jestli fakt to zlaté pouzdro vyjde na necelých 400K a platinové na víc než 800K, což je navýšení oproti základní nerezové verzi.

Jasne, ze nakladove nevyjde. Tohle je dobre voditko - Rolex Metals. Hmotnost materialu na Orliky asi nebude o moc vyssi nez na male rolady ale s celym naramkem. Dneska se cena trojske unce pohybuje na urovni cca. 1670 USD (zhruba ctyrnasobek ceny v clanku), takze ty rolady by byly odhadem za 80 kkc.

Odkaz ke komentáři

Jasne, ze nakladove nevyjde. Tohle je dobre voditko - Rolex Metals. Hmotnost materialu na Orliky asi nebude o moc vyssi nez na male rolady ale s celym naramkem. Dneska se cena trojske unce pohybuje na urovni cca. 1670 USD (zhruba ctyrnasobek ceny v clanku), takze ty rolady by byly odhadem za 80 kkc.

Dovolil bych si oponovat použití internetového článku ?Rolex Metals? jako návodu pro určení výrobní ceny pouzdra hodinek PRIM Orlík II.

Použití skutečné hmotnosti dílů pouzdra hodinek z drahých kovů, z toho odvozená hmotnost čistého drahého kovu, která se přenásobí tržní cenou příslušného čistého drahého kovu na komoditních burzách ? jepodle mého skromného názoru metoda použitelné tak pro ohodnocení ceny kovu, pokud by se to nabízelo zpětně do výkupu za ceny zlomkového drahého kovu.

Už jsem to psal zde, ale zopakuji hlavní proč je to metoda nepoužitelná v případě ceny výroby nových hodinek:

1) Kolik stojí gram polotovaru z drahého kovu pro výrobu hodinkového pouzdra? To není čisté komoditní/investiční zlato ? je to speciální slitina, která je pro zvýšení mechanických vlastností tepelně a mechanicky zpevňována. Cena takového to materiálu může sice být přímo úměrná ceně drahého kovu na komoditních burzách, ale je tam spousty přidané hodnoty. A ta bude stát něco navíc.

2) K cenám drahých kovů na zahraničních komoditních burzách se nesmí zapomenout připočítat česká DPH 20%.

3) Jak vypadá a kolik váží polotovar z drahého kovu? Pro ilustraci jsem si z tohoto vlákna vypůjčil fotografii z výrobních prostor Eltonu, kterou při nedávné exkurzi nafotil Onipep. To, co je v přepravkách před Accutronem, by asi měly být polotovary na výrobu ocelových pouzder. Otázka zní, zda takto masivně vypadají i polotovary z drahých kovů, kolik pak váží a tedy kolik stojí?

post-22963-033489800%201355175393.jpg

Odkaz ke komentáři

1) Kolik stojí gram polotovaru z drahého kovu pro výrobu hodinkového pouzdra? To není čisté komoditní/investiční zlato ? je to speciální slitina, která je pro zvýšení mechanických vlastností tepelně a mechanicky zpevňována. Cena takového to materiálu může sice být přímo úměrná ceně drahého kovu na komoditních burzách, ale je tam spousty přidané hodnoty. A ta bude stát něco navíc.

Zlato s mene karaty, ktere se k vyrobe hodinkovych pouzder pouziva, bude spis levnejsi nez to zminene v odkazu.

3) Jak vypadá a kolik váží polotovar z drahého kovu?[/img]

Ano, polotovar bude mit mnohem vyssi hmotnost (nekolikanasobne), ale neverim tomu, ze odobrobeny material zametou kostetem do kose. Predpokladam, ze se znovu slije a prepouzije. Nejake ztraty asi budou, ale nebude to podle me moc.

Odkaz ke komentáři

Ano, polotovar bude mit mnohem vyssi hmotnost (nekolikanasobne), ale neverim tomu, ze odobrobeny material zametou kostetem do kose. Predpokladam, ze se znovu slije a prepouzije. Nejake ztraty asi budou, ale nebude to podle me moc.

Nekoukej prosím na ceny čistého komoditního zlata. To co musí koupit výrobce hodinek je polotovar ze slitiny, která je vhodná k třískovému obrábění a která bude dostatečně pevná a tvrdá, aby se pouzdro hodinek (hlavně nožky) nerozlomily a povrch nezdeformoval.

Tu slitinu musí někdo z kovů jako zlato, stříbro, měď, ?. vyrobit = to stojí energii, čas a tedy nějaké peníze navíc k ceně surovin (drahých a jiných kovů).

Ingot ze slitiny musí někdo tepelně a mechanicky opracovat (= zpevnit) tak, aby materiál měl požadované lepší mechanické vlastnosti. To je další přidaná hodnota výrobce.

Vylepšený ingot musí někdo upravit do finálního polotovaru pro hodinářské výrobce ? tyče, trubky, prstence/kotouče. To je další přidaná hodnota.

Ten polotovar se musí někde opuncovat, někde se musí skladovat, někdo ho musí prodat, někdo ho musí transportovat/pojistit,.. to je další přidaná hodnota do ceny materiálu.

K tomu všemu musí výrobce polotovaru přidat marži (zisk, režie,?.)

Z výše mnou napsaného je snad doufám zřejmé, že cena polotovaru není jen o komoditní ceně zlata. Bohužel ale pořád nevíme, kolik se skutečně platí za gram takovéhoto hodinářského materiálu.

Opět nekoukej na to, že se jedná o zlato. Uvedu příklad s ocelí pro strojírenské nebo stavební aplikace. Ocel se také neprodává podle jedné sazby, záleží opět na tom, jak moc je ocel speciální, jaké jsou požadovány maximální tolerance pevnostních vlastností od tabulkových hodnot, jaký je polotovar, kolik se toho koupí,?. To všechno ovlivní kilogramovou cenu oceli, kterou výrobce oceli (respektive dodavatel) naúčtuje odběrateli. Řekněme, že se jedná o velmi kvalitní, předepjaté, válcované desky z vysokopevnostní oceli s certifikovanými vlastnostmi. To je drahý polotovar. Během obrábění se například odebere cca 90% materiálu (tříska, odřezky). Tyto zbytky (šrot) ale nikdo nevykupuje za cenu prvotřídních ocelových desky, ale za hodně nízkou cenu běžného ocelového šrotu.

To samé platí pro zlato (zlaté špony v případě obrábění polotovarů pro hodinková pouzdra). Šrot musí mít takovou cenu, aby se proces recyklace vyplatil. Šrot musí někdo transportovat, roztřídit, odstranit nečistoty, pak roztavit, oddělit jednotlivé kovy a pak použít pro novou výrobu nových slitin.

Z výše mnou napsaného je snad doufám zřejmé, že gramová cena zlatého šrotu nemůže být na úrovni gramové ceny původního polotovaru. A bohužel opět nevíme, kolik se skutečně platí za gram takovéhoto zlatého odpadu.

Odkaz ke komentáři

Skusim primitivnu sedliacku uvahu... povedzme ze cenu hodiniek tvori

1) cena nepuzdra

2) cena puzdra

3) urcite aj miera vyvaru na jednotlivy kus

porovnajme v tis USD orlik vs rolex, ocel vs zlato

prim: 28-3 = 25

R: 35-8 = 27..../2 = 13.5 (tah/puzdro povedzme pre jednoduchost pol na pol a primky tah nemaju)

A ked to potom vezmeme na pomer

25/13.5=1.8

Vyjde nam, ze prosta vymena ocele za zlato "zhodnoti" podstatne (2x) viacej primky, nez rolady..... to sa dalo cakat a da sa to vysvetlit.

Jednak "nepuzdro" (hlavne stroj) bude u rolad (zasluzene) vzdy drahsie nez u primu a to plati jak v oceli tak v zlate.

No a potom hlavne vyvar na kus je urcite na zlatych orlikoch nastaveny podstatne vyssie nez na zlatych roladach, nakolko zlatych rolad sa rocne musia predat odhadujem tak tisice kusov, zatial co zlatych orlikov sa historicky predaju tak jednotky max desiatky kusov.

Tak preto vychadza gram zlata na orlikoch tak draho :)

Odkaz ke komentáři

Tak si musím postěžovat. Před pár dny jsem tu popisoval nové Orlíky. Dneska přesně v poledne jim došel dech. Nevím, skrz průhled se mi zdá, že praskl vlásek, ale rozebírat je nehodlám. Prostě příští týden je pěkně zabalím a pošlu jako do Eltonu. Jsem fakt celkem otráven, rozladěn... A to volím jemná, sociálně únosná slova. Mám fakt smůlu nebo máte podobné zkušenosti ?

Odkaz ke komentáři

Tak si musím postěžovat. Před pár dny jsem tu popisoval nové Orlíky. Dneska přesně v poledne jim došel dech. Nevím, skrz průhled se mi zdá, že praskl vlásek, ale rozebírat je nehodlám. Prostě příští týden je pěkně zabalím a pošlu jako do Eltonu. Jsem fakt celkem otráven, rozladěn... A to volím jemná, sociálně únosná slova. Mám fakt smůlu nebo máte podobné zkušenosti ?

Tak to je mi líto. Hlavně toho zklamání. Závady se stávají, to je pravda, ale u takhle drahého strojku a tak brzy se mi to nezdá úplně v pořádku.

Odkaz ke komentáři

Tak to je mi líto. Hlavně toho zklamání. Závady se stávají, to je pravda, ale u takhle drahého strojku a tak brzy se mi to nezdá úplně v pořádku.

No Honzo je to přesně tak, jak píšeš, závady se stávají. Co mě ale straší víc, je jiná věc. Nechal jsem v Eltonu udělat nádherné Linee, pěkná individualizace a ty vezl jako dárek do ciziny. Po dohodě je měly v Eltonu ve zkouškách skoro dva měsíce, aby byla jistota, že je vše v pořádku. No a Orlíky se svezly s nima. Tak jen doufám, že si netrhnu ostudu a Linee, že frčí v pořádku. Chci být optimista !!!

Odkaz ke komentáři

No, upřímně řečeno, vzhledem ke krvavosti jsem Eltony ještě na ruku nevzal. Natáhl jsem je celkem dvakrát a doběhly v poho až do konce. Cítím s Tebou, to je pech... tak pak dej vědět jak jsi pochodil, v čem to bylo.

Odkaz ke komentáři

No, upřímně řečeno, vzhledem ke krvavosti jsem Eltony ještě na ruku nevzal. Natáhl jsem je celkem dvakrát a doběhly v poho až do konce. Cítím s Tebou, to je pech... tak pak dej vědět jak jsi pochodil, v čem to bylo.

Dík, určitě dám vědět co s tím bylo. Moc o tom, že nejdou nechci před svými známými mluvit, všichni mi totiž říkali, že jsem debil, že jsem měl přihodit pár korun vzít si třeba nějaké slušné Omegy. Tak ted bych jim nechtěl naskočit na lopatu. Jo to by bylo keců !!!

Odkaz ke komentáři

Dík, určitě dám vědět co s tím bylo. Moc o tom, že nejdou nechci před svými známými mluvit, všichni mi totiž říkali, že jsem debil, že jsem měl přihodit pár korun vzít si třeba nějaké slušné Omegy. Tak ted bych jim nechtěl naskočit na lopatu. Jo to by bylo keců !!!

No, ani by sis moc přihazovat nemusel, ve srovnatelné cenové kategorii se dají koupit překrásné chronografy...

Odkaz ke komentáři

Stejný řeči jsem poslouchal taky, když jsem si je koupil a ještě horší, když jsem je musel poslat do servisu...vím jak ti je. Taky jsem se snažil mlčet jak partyzán. Ale už jsou zpět a jedou jak mají, tak uvidíme.

Odkaz ke komentáři

Hodinky Prim si kupují lidé, který musí mít ke značce nějaký vztah, protože takové peníze nelze dát pro nic jiného. Většinou nevzbuzují závist, ale podiv, jak to někdo může koupit za ty peníze. Každopádně vzhledem k prodaným kusům je to vlastně unikátní výrobek, mám sice jiné z novodobé produkce ale ještě více unikátnější :)

Odkaz ke komentáři

Já vím... Ale já těm Orlíkům tak věřím a tak jsem je chtěl...

Vždyť já Ti rozumím, taky jsem hrdým majitelem limitky ELTON. Ale nakonec je nenosím. Nemám to srdce- musel bych mít jedny na nošení a jedny ve sbírce. No a to se doma neodvážím ani naznačit. Ono už o jedněch se docela mluvilo. Půlka rodiny si myslí že jsem se zbláznil a druhá půlka se domnívá že jsem pracháč a půjčím jim na auto.

Odkaz ke komentáři

Vždyť já Ti rozumím, taky jsem hrdým majitelem limitky ELTON. Ale nakonec je nenosím. Nemám to srdce- musel bych mít jedny na nošení a jedny ve sbírce. No a to se doma neodvážím ani naznačit. Ono už o jedněch se docela mluvilo. Půlka rodiny si myslí že jsem se zbláznil a druhá půlka se domnívá že jsem pracháč a půjčím jim na auto.

Tak to jsme na tom stejně. I můj syn si myslí, že jsem magor. Prý, co na těch primkách všichni vidíme (byl se mnou v Eltonu)? A když vidí moje nové akvizice, jen si plácá na hlavu. Ale připustil, že ty Orlíky fakt nevypadají zle (dokonce je měl na dva dny půjčené).

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Tak mi ve čtvrtek dorazily opravené Orlíky. Z Eltonu mi nic moc neřekli, jen, že povyměňovali některé díly (viz. servisní záznam). A že jsou tedy už v pořádku. Tak jsem rád, že jsou funkční, odchylka je teď +12s denně. Když hodinky na noc postavím na hranu (opačnou než je korunka), odchylka se snižuje. Tak uvidíme. Kdyby někdo z vás z poznal z vyměněných součástek, co že jim mohlo být, budu rád.

Co jim asi bylo ?

post-23666-072678900 1359223097.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...