Přejít na obsah

Obytný automobil

Doporučené příspěvky

Ahoj, 

co byste poradili jako malý bateriový zdroj (může být i spolehlivá neznačka) v autě na dovolenou? 

Mám na mysli provoz autochladničky, vodní pumpy, připadně občas dobít elektroniku atd (230 zásuvka by taky byla fajn). Preferuji LiFePo4 a aby to bylo vyjímatelné z auta. Zatím fotovoltaiku nemám, ale možná v budoucnu připojím, tak aby tam byla možnost.

Díky za názory

Upraveno uživatelem klobadysek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem dnes objednal Lifepo4 150Ah s vyhříváním, aby se dala dobíjet i v zimě. V této době podle mě nic lepšího do auta než technologie Lifepo není. Samozřejmě, chce to kompresorovou lednici, protože velký peltier baterii sežere za živa. 

https://www.levne-baterky.cz/baterie-lifepo4-12-8v-150ah-ultimatron-smart-bms-pod-sedadlo-nebo-do-auta-zaruka-5-let?hgtid=d7dd647d-0e24-4656-9bec-79fa45fd4d06#detail-anchor-description

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři

Vejdeme se se vsim, co potrebujeme. Spaci vestavba vc. rozkladaciho stolu, varic, nadobi, 20l kanystr, chemicke WC, kompresorovka, kabelaz, kresla, sezeni pod markyzou a kola na kouli. Jen do te sprchy musime mimo auto… 😀

IMG_2024-07-05-215832.jpeg

IMG_2024-07-05-215740.jpeg

Odkaz ke komentáři

Lifepo4 zdroj: Eco Flow River 2 Pro, 756Wh, univerzální, přenosné, má to všechny realně použitelné výstupy, bezkonkurenční rychlost a možnost nabíjení včetně FVE , případně jiné modely s menší nebo větší kapacitou

Odkaz ke komentáři

To je pravda, mám EcoFlow DELTA 2, 1kWh, stálý výkon 1800 W a k tomu malou rozkládací FVE. Dá se k tomu připojit další baterie pro rozšíření kapacity. Výhoda je připojení i kávovaru, el. konvice na čaj atd. Pro kempování bez 230V je to fajn věc. 

Odkaz ke komentáři

V 6. 7. 2024 v 0:22, GMT napsal:

Lifepo4 zdroj: Eco Flow River 2 Pro, 756Wh, univerzální, přenosné, má to všechny realně použitelné výstupy, bezkonkurenční rychlost a možnost nabíjení včetně FVE , případně jiné modely s menší nebo větší kapacitou

TO je cesta o které uvažuji. Nicméně pro začátek uvažuji nad něčím ekonomičtějším z Číny. POchopil jsme že LiFePo4 je cesta, vzhledem k bezpečnosti a opakovatelné použitelnosti. Nepotřebuji k tomu připojovat kdoví jak náročné spotřebiče, ta 60W komprersorová chlandička je max.  Kolik z toho dostaneš reálně hodin? 

Odkaz ke komentáři

Kluci a jak řešíte dobíjení z alternátoru u LiFEPO4? Dáváte DC/DC nabíječku nebo klidně naproduko jak u původní olověnky? Řeším jak to udělat v naší T4 californii, něco jsem si k tomu četl, ale nejsem elektrikář a osobní zkušenost by potěšila. Zvažuju jestli nadstavbovku nenechal originál gel baterku a lifepo případně vzít extra navíc "přenosnou", protože se musí na zimu z auta stejně vytahovat (pokud by neměla to vyhřívání) a to se mi zas tak moc nechce...

Odkaz ke komentáři

Já jsem dal dnes LFP baterii do karavanu a přepnul jsem nabíjení na Lion. Každopádně baterie má svou vlastní BMS a hlídá si vše sama. Lidé tím často nahrazují klasické baterie v karavanech pod sedačkou a nepředpokládám, že tam mají všichni volbu typu baterie. 

Odkaz ke komentáři

Také jsem zvažoval výměnu 2. Baterie za Lifepo4, ale zásah do dobře fungujícího systému 2. Baterie dobíjené alternatorem + solár jsem vyhodnotil jako zbytečný. Navíc v zimě z 2. Baterky jede nezavislé topení. 
Přenosný ecoflow se mi líbí svoji multifunkcností a praktičností. Proč řešit lifepo4 baterii+ měnič + nabíjení, když ecoflow to má vše v sobě. 

Odkaz ke komentáři

před 23 hodinami, Josef01 napsal:

Já jsem dal dnes LFP baterii do karavanu a přepnul jsem nabíjení na Lion. Každopádně baterie má svou vlastní BMS a hlídá si vše sama. Lidé tím často nahrazují klasické baterie v karavanech pod sedačkou a nepředpokládám, že tam mají všichni volbu typu baterie. 

Ahoj, já mám starou californii T4 a do nadstavby jde přímo kabel od alternátoru. Mám tam i nabíječku, kterou jsem nedávno měnil za novou a ta má napájení na LiFEPO4, takže přepnout jde, ale přes tu se nabíjí pouze ze sítě (je to AC/DC nabíječka), nikoliv z altíku od motoru (tam je to DC/DC).

Taky jsem řešil, jestli to neumí hlídat ta BMSka u baterky, ale nedostal jsem na to zatím odpověď 😕

před 13 hodinami, GMT napsal:

Také jsem zvažoval výměnu 2. Baterie za Lifepo4, ale zásah do dobře fungujícího systému 2. Baterie dobíjené alternatorem + solár jsem vyhodnotil jako zbytečný. Navíc v zimě z 2. Baterky jede nezavislé topení. 
Přenosný ecoflow se mi líbí svoji multifunkcností a praktičností. Proč řešit lifepo4 baterii+ měnič + nabíjení, když ecoflow to má vše v sobě. 

Mě z toho kromě osvětlení a čerpadla (což je nulová spotřeba) jede hlavně kompresorová lednice (je součást vestavby) a pak to topení (to je od podzimu do jara). Lidi s LiFEPO si to zatím chválí, že výdrž je fakt super atd. Já soláry nemám, kdybych měl, tak bych tam už nějakýho DC/DC victrona mít stejně musel. Bohužel tu přenosnou jako např tu ecoflow do toho systému imho nezapojím a měl bych to jen na příslušenství mimo nadstavbu, nebo?

Odkaz ke komentáři

před 11 hodinami, Lamiczka napsal:

Ahoj, já mám starou californii T4 a do nadstavby jde přímo kabel od alternátoru. Mám tam i nabíječku, kterou jsem nedávno měnil za novou a ta má napájení na LiFEPO4, takže přepnout jde, ale přes tu se nabíjí pouze ze sítě (je to AC/DC nabíječka), nikoliv z altíku od motoru (tam je to DC/DC).

Taky jsem řešil, jestli to neumí hlídat ta BMSka u baterky, ale nedostal jsem na to zatím odpověď 😕

Mě z toho kromě osvětlení a čerpadla (což je nulová spotřeba) jede hlavně kompresorová lednice (je součást vestavby) a pak to topení (to je od podzimu do jara). Lidi s LiFEPO si to zatím chválí, že výdrž je fakt super atd. Já soláry nemám, kdybych měl, tak bych tam už nějakýho DC/DC victrona mít stejně musel. Bohužel tu přenosnou jako např tu ecoflow do toho systému imho nezapojím a měl bych to jen na příslušenství mimo nadstavbu, nebo?

Mám 2. Baterku 95Ah AGM, primárně na lednici a trochu svícení, po 2.noci kempováni bez jízdy začne docházet šťáva, dal jsem na střechu solar 150W, který to malinko natáhne. Hodně záleží kde stojíš a jak svítí každopádně déle jak 2 dny na jednom místě stejně nevydržím.

Kapacitně i váhově je lifepo4 super, změnu na lifepo4 jsem ale zavrhl, musel by se řešit jiný set up alternátoru a nabíječky + nevím co by to dělalo v zimě.

Mášli někoho kdo tomu opravdu rozumí a umí to celé i zapojit tak plně funkční řešení lifepo4 i s nabíjením z alternátoru bude to nejlepší, solár je taky fajn, na fórech toho bude o Tčkách dost

ecoflow je externí (dodatečné) řešení např pro externí lednici, se zabudovanou to nebude ono

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Předpokládám, že BMS si nabíjení řídí samo, takže náhrada AGM či Gel baterií bude v pohodě. LFP mají i vyhřívání pro zimní provoz a pokud nemá, BMS nepovolí v mrazech nabíjení. To může nastat například při nabíjení FVE na střeše karavanu. V aplikaci, která je určena pro ovládání baterie je i tlačítko, kterým se baterie trvale odpojí od nabíjení. 

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Pánové, nějaký tip, kde se dá půjčit obytňák v září. Chtěl bych to v dobrém stavu. Severní morava, nebo nejhůř jižní Morava.

Než to začnu googlit, tak bych uvítal osvědčené tipy.

Díky

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Tak jeste jeden prima prodlouzeny vikend venku.. Neco malo pres dve hodinky od Prahy, oblast Luzickych jezer mezi Drazdany a Chotebuzi. Nadherny kemp https://www.senftenberger-see.de/cz/komfortni-kemp.html v klidne oblasti, kde si naplno uzijete nejen vyjizdek na kolech https://www.lausitzerseenland.de/cs/uvod.html.

Tentokrat ne nasim Multivanem, ale pujcenou Grandcalifornii, to jsem si uz dlouho pral vyzkouset. Pro dva lidi je obytna dodavka super, navic, tohle auto fakt dobre funguje jak po technicke strance - ohrev vody, topeni, tak to take jede - na dalnici jsem rozhodne nebyl brzdou provozu. Byla to sestistovka, tudiz kratsi verze a luzko napric. Toho jsem se s mymi 185cm trochu bal, ale nakonec to bylo take na pohodu. 

IMG_9203.jpeg

IMG_9239.jpeg

Odkaz ke komentáři

před 38 minutami, Murphy97 napsal:

Tak jeste jeden prima prodlouzeny vikend venku.. Neco malo pres dve hodinky od Prahy, oblast Luzickych jezer mezi Drazdany a Chotebuzi. Nadherny kemp https://www.senftenberger-see.de/cz/komfortni-kemp.html v klidne oblasti, kde si naplno uzijete nejen vyjizdek na kolech https://www.lausitzerseenland.de/cs/uvod.html.

Tentokrat ne nasim Multivanem, ale pujcenou Grandcalifornii, to jsem si uz dlouho pral vyzkouset. Pro dva lidi je obytna dodavka super, navic, tohle auto fakt dobre funguje jak po technicke strance - ohrev vody, topeni, tak to take jede - na dalnici jsem rozhodne nebyl brzdou provozu. Byla to sestistovka, tudiz kratsi verze a luzko napric. Toho jsem se s mymi 185cm trochu bal, ale nakonec to bylo take na pohodu. 

IMG_9203.jpeg

IMG_9239.jpeg

Super! A Senftenberg a jezera jsou vážně bezva, tam jezdím moc rád👍🏻

Odkaz ke komentáři

Cau. Chvalim dalsiho ,,magora´´ co cpe deti ,,na strechu´´ :) Ja kdyz to kdysi resil, tak sem radsi investoval do top spacaku nez topeni. Resit a tahat v aute dalsi bednu s topenim/chlazenim se me nechtelo, resit instalaci na bok jinym systemem taky ne, pruchodky a topit webastem uz vubec ne. Kolik toho planujes naspat v nizkejch teplotach? Pokud planujes jet kolem sveta tak to asi mam smysl, ale nam se k obcasnemu vejleteni dobrej spacak osvedcil.

Odkaz ke komentáři

Čau ,😂😂😂jo magor ale co viď děti jsou nadšeni .Spacáky máme myslím dobrý ale děti v nich moc nevydrží  😂😂kluk 3roky už tak nějak ale holka 1,5 roku ta sebou furt mrská 😂.Vim že tahat sebou zase bednu je na hovno ale .Chtel bych ještě par vikendu jezdit a už to není úplně teplý . 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...