Sacíbagr Odesláno 29. října 2016 Nahlásit Odesláno 29. října 2016 (upraveno) ...výhody Californie jsou i jiné: nenápadnost a i jízdní vlastnosti se blíží mnohem více k osobáku než plnotučnému obytňáku. Upraveno 29. října 2016 uživatelem Sacíbagr
Ivan Lelák Odesláno 1. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2016 Vysouvací Adria je skvělá, konečně někdo dostal nápad dát to do relativně malého obytného auta. Četl jsem test v CCC a samá chvála. Výrazně se zvedne komfort, v autě je víc místa. VW Californie byly vždycky drahé a upřímně by mne zajímalo, zda je to vyváženo kvalitou nebo Westfalia těží ze svého jména, popř. jestli jsou výrobní náklady opravdu tak vysoké, fakt nevím. Podle mne jsou Adria a California auta dvou různých kategorií. California je osobák, po dálnici s ním můžete uhánět 160 km/h, všude vjedete, podjedete, otočíte, zaparkujete. Je to nenápadné auto s relativně nízkými provozními náklady. Daní je vnitřní prostor a výbava, na tu velikost je to sice výborné, ale delší pobyt uvnitř, zvlášť s dětmi, které si chtějí hrát, si neumím moc představit. V cizině jsem viděl Californií - popř. Marco Polo, Joker, James Cook... - mraky, Tranďáky, Transity atd. všech generací, i hodně stará auta. Myslel jsem, že to není vhodné pro pobyt na jednom místě, ale mýlil jsem se - s markýzou nebo předstanem v tom tráví dovolenou v kempu i rodiny s dětmi, pak je to super a určitě to stačí. Ale víc jsme jich viděli na přejezdech, mladší lidé, cestování a přesouvání, to je asi hlavní přednost těchhle aut. Když se mne někdo ptá, jak budu v podobně velké Důře trávit 3 dny v kempu, když bude pršet, odpovídám, že to se nemůže stát, protože kouknu na meteoradar a pojedeme jinam, jsme svobodní a někdy je krásné jet jen tak, bez přesného cíle. Takže nám zatím takováhle velikost auta spíš vyhovuje. Adria je klasický obytňák, širší, vyšší, uvnitř je to spíš jako v garsonce než ve stanu, dá se v ní asi líp "bydlet" a trávit delší čas, tahle auta jsou obvykle i líp izolovaná a schopná zimního provozu. V zimě na parkovištích pod sjezdovkami jsme viděli dost obytek, ale ani jednu dodávku. Mít peníze na oboje, fakt nevím, co bych si vybral, zatím asi stále dodávku, i když možná trochu větší, ale za takových 10 let bych třeba volil jinak a pokud bychom jezdili opravdu na dlouhé cesty, viděl bych to na menší integrálek...:-). Všestavbový slet jsem bral jako ukončení sezóny, ale po cestování s Důrou se nám stýská a tak jsme minulý, prodloužený víkend dali Slovensko. Ze tří nocí jsme v autě spali bohužel jen jednu, další u přátel v Ostravě a příbuzných na Šariši, ale ona i jízda je v Důře velká zábava. V téhle době se už ukazuje nutnost topení, které nemáme. V kempu jsme měli přípojku a topili malým elektrickým přímotopem, take OK, tepla bylo ažaž, ale ventilátor dělá hluk a mimo kemp bychom byli v háji, přitom krásných míst na divoké přespání bylo spousta. Tak to budeme muset vyřešit...
TLD Odesláno 1. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2016 Ivane,ta treti fotka,ta je! Moc pekne si uzivate.
Ivan Lelák Odesláno 1. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2016 (upraveno) TLD - díky, to je mobilem, Drákula blbla za svodidly se zrcadlovkou a než dofotila, já z toho v mobilních programech na úpravu, Zoner a Snapseed, udělal tohle. Není to nic moc, ale dá se na to koukat, na fórum nebo FB dobrý... Topení, můžete mi poradit něco, co spaluje BENZÍN? Původně jsem chtěl benzínové topení, které bude dovnitř foukat výdechy pro větrání/topení, co už v autě jsou, ale narážím na to, že by se jednalo o teplovodní topení, které nejdřív ohřeje motor a vodu, pak spustí ventilátor a z mřížek na palubce bude foukat teplo. Ale ohřívat V8 kvůli teplu v kabině by asi trvalo nehledě na neekonomický provoz. Variantou je tedy TEPLOVZDUŠNÉ topení, bufik, ale každý mi zatím tvrdí, že jsou jen na naftu - fakt není bufik na benzín??? Druhá varianta - PLYN. V autě máme 2 kg bombu pro vařič, velká se nikam nevejde. Mohl bych ale vozit ještě jednu 2 kg a kdyby vydržela 2-3 noci, stačilo by to, nepotřebujeme velký výkon topení. Auto sice není izolované, ale elektrická kostka o velikosti asi 20x15 cm, ho vyhřála hned... A nebo něco na kartuše, taky by to asi stačilo na těch 5 nocí za rok, co bychom si rádi přitopili, to nás určitě nezruinuje. A nebo druhou 2 kg bombu, jak jsem psal. Kyslík bychom řešili pootevřením ventilačky. Poradíte? Ideálně něco, s čím máte osobní zkušenost. Díky! Upraveno 1. listopadu 2016 uživatelem Ivan Lelák
TLD Odesláno 1. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2016 Ivane,Webasto dela telpovzduch na benzin.
pebe Odesláno 1. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2016 osobní zkušenost nemám, ale Webasto opravdu dělá teplovzduch na benzínmají jich vícero http://webasto-eshop.cz/nezavisla-topeni/teplovzdusna-topeni/
vwtyp11 Odesláno 1. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2016 Eberspächer- dělal uz do starých brouku, par jich jezdilo v 603 a 613 Tatrách, ja msm z roku 72 a funguje bezva v autě ze stejného roku;)
Sacíbagr Odesláno 1. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2016 ...Ivane, mám kamaráda, který Eberspacher dělá mnoho let.
Ivan Lelák Odesláno 6. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2016 Poslední letošní víkend s Důrou na letišti Prostějov - Stichovice, kde se konal Evropský pohár v paraglidingu. Bezva parta, naštěstí bylo možno se připojit na elektriku a v autě si zatopit. Nezávislé topení je dalším bodem úprav, po Novém roce se bude montovat benzínové horkovzdušné Webasto.
gunman Odesláno 10. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 10. listopadu 2016 taková levnější varianta http://cestovani.idnes.cz/foto.aspx?r=kolem-sveta&c=A161109_133959_kolem-sveta_hig&foto=HIG673252_11.jpg
organic Odesláno 24. ledna 2017 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2017 http://bydleni.idnes.cz/obytny-vuz-promena-dodavky-bydleni-v-aute-mobilni-bydleni-pnp-/stavba.aspx?c=A170123_112017_stavba_web
Ivan Lelák Odesláno 6. března 2017 Nahlásit Odesláno 6. března 2017 Zima je za námi a je na čase oživit své obytné miláčky. Přiznám, že jsem totálně prokaučoval slíbené garážování v suché hale, prostě jsme jezdili až do Vánoc a pak přišel sníh tak rychle, že už nebylo možné tam bez soli a na letních gumách zajet. Zazimoval jsem tedy auto jak to šlo, připojil na elektřinu, natankoval plnou nádrž, vypustil vodu v obytné části atd. Před 2 týdny jsem začal s oživováním a kupodivu vše přestálo zimu bez větší úhony. Provedli jsme první část servisu, tj. výměna oleje, kontrola brzd, výměna chladící kapaliny, propláchnutí chladícího systému atd. a o víkendu vyrazili do Stráže pod Ralskem na komorní setkání "autonomádů" (a opravdu tam byli i účastníci, kteří v autě dlouhodobě bydleli, nebo se na to chystají). Účast malá, v sobotu večer 8 aut, ale aspoň se seznámil každý s každým, vešli jsme se kolem ohně, hrálo se na kytaru, bylo to prima, autobusem přijela i jedna sympatická paní, cestovatelka, nemá auto, ale přijela si pokecat o cestování. A protože až na jeden VW Westfalia Marco Polo šlo o amatérsky udělaná auta a navíc relativně levně a za pomoci různých improvizací, nedala se někdy tolik obdivovat profesionalita zpracování, ale o to víc neotřelá, originální řešení a nápady. Důra celý víkend fungovala na 100% a evidentně se líbila, fotky udělali další účastníci setkání. A jak vy, už jezdíte? A jaké máte plány?
wawrik Odesláno 6. března 2017 Nahlásit Odesláno 6. března 2017 Vie mi niekto zo skúsenosti povedať, ako to funguje v nadstavbách so zdvíhacími strechami pri nízkych teplotách? Ide mi o úniky tepla a najmä kondenzáciu... Dá sa v tom bez nejakých zásadných obmedzení fungovať mesiac-dva pri dajmetomu -5 až +5 °C? V terénnom aute bez kúrenia mám pri tých teplotách zhruba 8-10 °C, čo je vyhovujúce, len tá kondenzácia nič moc.A druhá otázka - aké obmedzenia by ma čakali v dlhodobých dažďoch? Predpokladám, že premoknúť by to nemalo, len čo to urobí, keď sa to stále skladá a rozkladá mokré? Plesnivieť to asi nebude, keď sa to každý večer rozloží, ale nejaké prieniky sa asi očakávať dajú... Zaujímajú ma všetky skúsenosti, trebárs aj z tretej ruky.
TLD Odesláno 6. března 2017 Nahlásit Odesláno 6. března 2017 Ahoj, zkusenost s timto nemam. Jen se stresnim stanem, predpokladam, ze ty boky muze byt podobny matros. Mam da se rict top stan, nikdy jsem ho nepouzival vice jak cca 14dni v kuse. Tyden v desti v teplotach cca 10-15C. Nebyl zadny problem, vse suche, stanu to nevadilo, jen me, kdyz se skladal nebo rozkladal. Teplo utika rzchleji, nez z auta, ale je sakra znat kdyz ho ,,zavres´´. To uz neni tak hrozne, ale zase se resi ta srazlivost. Pokud stan uplne zavru, dva male vetracii otvory to neudychaji kdyz je chladno a vlhko/mokro. Normalne mam boky do pulky otevrene, nechavam jen sitovinu. Na druhou stranu se me zase nestalo, ze by na me ta voda kapala nebo tekla proudem. Ale na hlinikove kci se to srazi, kdyz je zavreno. Je to neco za neco. Predpokladam, ze bys stejne daval nezavisle topeni, tak to se domnivam budes uplne v pohode.No, moc jsem nepomohl, ale alespon neco Kam se chystas ?
Ivan Lelák Odesláno 6. března 2017 Nahlásit Odesláno 6. března 2017 Wawrik - zkus oslovit Martina a Zuzku z projektu "Bronco namiesto hotela". To auto už tu proběhlo, před rokem dodělali obytnou nástavbu se zvedací střechou, vše si vyráběli sami, zvýšení šila Zuzka, řešili materiál i izolaci. Podstatné je, že vloni strávili půl roku cestou na Sibiř, i při teplotách hluboce pod nulou. Pokud někdo může věrohodně poreferovat o provozu zvedací střechy v podmínkách vlhka a zimy, tak právě oni. Když zadáš název projektu v google nebo i na Facebooku, získáš kontakt. Jsou to výborní lidé a určitě rádi pomohou. Mimochodem, letos pořádají druhý ročník cestovatelského setkání Overland, opět v kempu Slnečné skaly u Žiliny, v termínu 12.-14.5. Skvělá akce, skvělí lidé, nádherné prostředí, spousta cestovatelských přednášek, filmů...
Ivan Lelák Odesláno 8. března 2017 Nahlásit Odesláno 8. března 2017 Na srazíku minulý týden (fotky výše) natočil Martin Kolčaba z nomádem.cz videoprezentaci naší Důry...:-):
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se