Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jinak k tomu mrazu, bateriové hodinky zamražené v kostce ledu jdou, to už bylo mnohokrát vyzkoušeno. Vycházejme z toho, že hodinky jsou nošeny na ruce. K této situaci tudíž nikdy nedojde, byť i krátkodobě. Takže pro výhodnost mechanik v armádě to pro mě není pádný argument. Nehledě na to, že přesnost mechanik za těchto podmínek taky moc valná nebude, rozhodně ne lepší než obyčejné netermokompenzované quartzky.

A brát si automaty do stíhačky je imho taky docela k ničemu, a přitom si je v dnešní době nově objednali pro naše letectvo. Jestli se pletu, někdo určitě opraví. Pochopím to v době, kdy nic jiného nebylo, ale dnes? Možná jako hračku, na parádu, a třeba je to tak i v Kanadě...??

Odesláno

ramon:v mrazech jsou ti hodinky pod 4 vrstvama k ničemu. Přiznám se, že než nakukovat pod rukáv bundy,mikiny trička a často ještě rukavicí raději z kapsy vytáhnu mobil. Takže se domnívám, že v těhle podmínkách není nic vyjímečného nosit hodinky na oblečení. Kostka ledu může mít třeba i -2stupně C, ale taky i -15 a to je značný rozdíl.

Rs. : myslím že přes ten můj odkaz se jde dostat na měření 32 vs 196kHz. Rozdíl je tam pěkně vidět. Teplota méně ovlivňuje frekvenci.

Odesláno

ad teplota - to mně nenapadlo, je otázkou jestli to dělá matroš krystalu nebo jeho velikost. Ale posunutí se z spodní hranice ultrazvuku na jeho horní elektro-magneticky moc vliv nemá, něco jiného by byl oscilátor na MHz a vlnové vedení.

ramon - v mechanikách to je něco jiného, ve své podstatě jde o gyroskopický moment setrvačky a z toho plynoucí error-beat (nejenom) při zatřesení, hodinky na ruce jak na svini zaujímají učebnicové polohy jenom velmi výjmečně.

Odesláno

ad teplota - to mně nenapadlo, je otázkou jestli to dělá matroš krystalu nebo jeho velikost. Ale posunutí se z spodní hranice ultrazvuku na jeho horní elektro-magneticky moc vliv nemá, něco jiného by byl oscilátor na MHz a vlnové vedení.

ramon - v mechanikách to je něco jiného, ve své podstatě jde o gyroskopický moment setrvačky a z toho plynoucí error-beat (nejenom) při zatřesení, hodinky na ruce jak na svini zaujímají učebnicové polohy jenom velmi výjmečně.

Řekl bych to asi tak, čím je syntéza časové jednotky řekněme 1 vteřiny z většího počtu kratších časových intervalů daných frekvencí oscilátoru, tím vyšší přesnosti se dosáhne, už z principu, tudíž i při vlivu teplot, elektromagnetických polí či čehokoliv jiného je výsledek přesnější a výsledná odchylka menší. Prostě u mechanik tím eliminujeme gyroskopický efekt, tady zas jiné vlivy, ale princip je v podstatě stejný. Například atomové hodiny fungují na frekvenci cesia v bilionech Hz a přesnost je řádově zas někde jinde.

K tomu krystalu, délka časového intervalu 1 vteřiny je dána stanoveným počtem kmitů oscilátoru, tedy toho krystalu, a to při určité teplotě. Při vyšší teplotě ale ten krystal kmitá rychleji, takže ve výsledku jdou hodiny rychleji, při nižší teplotě pomaleji, protože oscilátor udělá předem daný počet kmitů za delší dobu. Je to vlastností toho materiálu, vlastně to platí pro každý materiál, ale zároveň se s teplotou nepatrně mění i velikost toho krystalu. Kmitočet krystalu je v podstatě dán jeho velikostí, čím vyšší frekvence, tím menší krystal, ale tím je náročnější jeho výroba-brus, a také se stáva velmi křehkým, zároveň provoz na vysoké frekvenci je velmi náročný na spotřebu energie, takže frekvence, která se běžně používá, je takovým kompromisem.

Odesláno

S tím dělením nemáš automaticky pravdu. U krystalového oscilátoru je to - moje blbost- otázka teplotní závislosti (materiál, elektrody, šum), dosažitelných výrobních tolerancí a přesnosti +šumu komparátoru a jeho ref. zdroje. nic víc a nic míň. Jakmile je informace digitální, tak naopak čím větší frekvence, tím se s tím hůře dělá, neboť i krátký drát funguje jako anténa. Původní elektronicky řízené kalibry měly oscilátor s jedním tranzistorem - mj. velmi zajímavá sběratelská záležitost pro ty, co rádi shání součástky a letují.

Odesláno

Samozřejmě máš pravdu, já jsem to myslel v tomto případě 32 kHz nebo 196 kHz, a tam je to myslím prašť jak uhoď. Všechno má svá omezení, tak jako kdybychom setrvačku rozkmitali do nějakých kHz, taky by nebylo zřejmě ku prospěchu věci :D

• po 2 týdnech...
Odesláno

Samozřejmě máš pravdu, já jsem to myslel v tomto případě 32 kHz nebo 196 kHz, a tam je to myslím prašť jak uhoď. Všechno má svá omezení, tak jako kdybychom setrvačku rozkmitali do nějakých kHz, taky by nebylo zřejmě ku prospěchu věci :D

Všechno má svá omezení jak píšeš, jenže těch 196 khz není zdaleka konečná, jsou přece i kalibry s oscilací 2.4 mhz a ještě s teplotní kompenzací např. Breitling.

U mechanického stroje to donekonečna zvyšovat nejde vzhledem k vlastnostem materiálů a fyzice jako takové. Mechanický spalovací motor roztočit na 50 000 ot/min. to prostě z fizikálního hlediska nejde tak jako rozkmitat setrvačku v hodinkovém strojku na 50 000 kmitů. Kdyby se to nakonec přece jen podařilo,tak jaká bude životnost mechanických dílů?

Roztočit elektromotor na 50 000 ot. ale jde a takové motorky jsou a to i v hodinkách /kinetic/.

Protože mám rád přesné a odolné hodinky tak preferuju ty elektronické. To neznamená,že neobdivuji a nemám i mechanické hodinky ale to spíš jako krásný stroj na příležitostné nošení než přesnou časomíru.

Jinak děkuju za spoustu zajímavých informací v tomto vláknu.

Odesláno

to prostě z fizikálního hlediska nejde tak jako rozkmitat setrvačku v hodinkovém strojku na 50 000 kmitů.

mrkni se k Tag Heuerům, vono to jde :)

A o tom to je, vývoj se nezastavil ani u mechanických strojků.

Odesláno (upraveno)

mrkni se k Tag Heuerům, vono to jde :)

A o tom to je, vývoj se nezastavil ani u mechanických strojků.

Myslíš asi toto ? : Microtimer Flying 1000

To je sice úžasná ukázka toho co lidi dokážou , však jsem taky napsal,že až se to podaří,ale zatím nikdo neví co to vydrží.

a ta cena?

65 000 euro to je fakt za babku.

Každoroční servis tak bratru za 6000 ?. bych to viděl.

Je to chlubírna TH , praktické využití a prodejnost = 0

Jde o prestiž firem vývoj musí stát obrovské peníze,ale nakonec firmy s tak zvučnými jmény prodávající masově vyráběné hodinky s qartzovými strojky za pár ? po cca 25-cca45 000 Kč za kus

si to asi mohou dovolit.

Na druhou stranu klobouk dolů před tím co se dá v mechanice zvládnout,ale budoucnost hodinařiny to nebude.

Upraveno uživatelem rejan
Odesláno

Myslíš asi toto ? : Microtimer Flying 1000

To je sice úžasná ukázka toho co lidi dokážou , však jsem taky napsal,že až se to podaří,ale zatím nikdo neví co to vydrží.

a ta cena?

65 000 euro to je fakt za babku.

Každoroční servis tak bratru za 6000 ?. bych to viděl.

Je to chlubírna TH , praktické využití a prodejnost = 0

Je tomu pár let zpět, co spalovací motor taky neměl výkon 130k/litr objemu a takovou "bestii" natož servis nebo sériové použití a prodej v každé větší vesnici si nikdo nedokázal ani představit ;)
Odesláno

Ale to je mimo mísu to nesouvisí s mechanikou.

Výkony jsou nahoněné právě ELEKTRONIKOU. Motory stále točí cca 6000 nebo 7000 to není podstatné.

Právě jde o to ,že zvýšit výkon,životnost a snížit spotřebu jde jen a jen cestou řízení ,a nikoli nadměrným zatěžováním motoru zvyšováním otáček.

u hodinkových strojů je to vlastně totéž a cesta vede tudy.

Sem tam někdo vyrobí ve všech oblastech něco co je až na hranici fyzikálních možností, jen proto aby dokázal ,že to umí.Upevňuje si tím svou pozici na trhu a zvyšuje prestiž.

O to dráž pak prodává své normální výrobky.

čili díky výbornému marketingu se mu vložené prostředky vrací,

Jenže tyto třebaže precizní experimentální výrobky se z 99% masovější výroby nedočkají,nebo jsou jen v limitce pár kusů a tak drahé,že jsou jen pro pár vyvolených.

I ve formuli 1 /myslím auta/ je to přece tak, konstruktéři už nejdou dál cestou zvyšování otáček, jednoduše proto,že se dosáhlo maxima a motor by závod nevydržel. Tak nastoupila zase elektronika.

Obrovská většina normálních lidí chce hodinky,které jdou přesně,nemusí se o ně starat ,dobře vypadají,při jejich ztrátě nebo krádeži si nervou vlasy a nestojí tolik co domek se zahrádkou.

V tom je právě veliký potenciál elektronických hodinek.

Odesláno

trochu odborna diskuse na mne laika. Takze proc vlastne mam rad quartz? Protoze na golfu bych po 2 odehranych kolech oddelal kolecka v automatech, a golf je jeden z mala sportu, kde automaty nemaji co delat. Kamarad si takhle utrhnul TAGY za 120 tis. a reklamace neuznana, ze pry zpusobeno narazy....:suicide_anim:

Hrát golf je asi jako sekat dřevo to bych na ruce nenechal ani golfový Tagy a ani quartzový Seiko,přesto,že jsou prý na to určené.

lék na to je jediný sundat a strčit do kapsy,nebo si koupit G shocky a ty na ruce můžou zůstat,ty to vydrží,njn ale to by zase čověk v té společnosti asi vypadal jako nýmand že?:rolleyes:

Odesláno

Tak možná nějaký repliky Omega TH atd. dneska jich je všude plno za pár korun a po skončení kola vyhodit,jen nedej bože aby se v prúběhu někdo zeptal kolik je hodin. /ber to s humorem, nic jiného nám nezůstává/.

Odesláno

Sice to sem nepatří, ale ohledně těch motorů je to nesmysl. Otáčky se průměrně zvyšují, nejvíc je to vidět na dieselech. Výkon elektronikou nelze zvýšit. O zvyšování životnosti u vozidel nestojí nikdo, kromě zákazníka, proto se tímto směrem vývoj ani nežene. Formuli 1 bych sem vůbec netahal. Tento sport je tak neuvěřitelně semknut pravidly, že už nemá cenu se na něj ani dívat.

Odesláno

Když jsem se nad tím zamyslel tak jsem dospěl k následujícímu.

Quartz je jasně lepší z praktického hlediska.

Kdybych jel třeba na výpravu na severní pól, nebo obeplouval svět na lodi (nebo co já vím) pořídil bych si HE quartzky a vyměnil baterii před cestou.

Mechanickým bych zkrátka nevěřil.

Z estetického hlediska je to stejné. Že ručka běhá tak či onak je mi fuk.

Několik příspěvků bylo v duchu "mechaniky jsou jen vo tom že chceme ukázat že na to máme".

Proč by to ale nemohlo být tak, že někdo kdo se životem prodral k určité zajištěnosti (finanční) si drahé mechaniky pořídí jen tak pro svůj pocit?

Ne aby ukázal ostatním že na to má. Ale zkrátka proto aby ho na ruce hřála malá upomínka na to že se někam dostal.

Můžu třeba nosit Breguet s průměrem 36 mm pod košilí a nikdo je neuvidí. A popravdě i když uvidí řekne si že to jsou nějaký "dědkovský" hodinky.

Já osobně mám raději mechanické. Asi mi trochu vadí že jsme obklopení elektronikou a ta je pro mě víc abstraktní než mechanika.

Návštěvník vterina
Odesláno

automaty bez moznosti rucniho natahu jsou podle mne nespolehlive pac kdyz nemaji ukazatel rezervy chodu nevite kdy se muzou zastavit. jako umelecke dilo jsou krasna technicka vychytavka , ale pro bezne noseni neprakticke. quarz je komerce ale naprosto ucelna a presna. a proste slape treba dva roky bez starosti. kompromis je asi kinetic.

Odesláno

Nebo deset i více let.

Hele to je kec, tomu nevěř, už o tom byla řeč u digitálek, proč chtít solár... Co se týče digitálek, brácha si koupil Casia F-105, dal jsem mu tam hned novou baterku Energizer, když použil v noci 2-3 krát osvětlení každou noc, baterie do roka po smrti. A to alarm nepoužil za tu dobu téměř vůbec. Takže téměř stejnej výsledek jako ty moje VDB-101, o kterých jsem minule psal. Jo ty starý F-18, který neměly žádné funkce a ležely ve skříni, tak vydržely dlouho, ale víc jak 4 roky to určitě nebylo. A někdo tady psal že si koupil současný s databankou battery 7 nebo 10 years teď nevím přesně, ale zdechly taky do roka. Jiný výsledek je vyjimka, nikoli pravidlo, a většinou u hodinek, které leží někde ve skříni stabilně v pokojové teplotě a nic z funkcí se dlouhodobě nepoužívá. A to vůbec nemluvím o hodinkách co přijímají denně RC signál, ty sežerou baterku jak kyselina za pár měsíců, jako např. WV 59E. Otec má ručičkový quartz Certiny s Etou a měním mu baterku pravidelně vždy maximálně do 2 let, a jsou to moderní nijak starý hodinky, a běží tam jen čas. Takže ty jejich marketingový hlášky bych nebral vážně, ty dnešní moduly žerou možná ještě víc jako ty z minulosti, a ty současný baterky taky nejsou lepší, spíš jsou pořád stejný.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...