Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zleva - oranžový jsou Bahmain Goat /úžasně sladký, jako mango/, 7POT Brown, Naga jolokia Yellow, Big Black Mamma, 7POT Orange, Naga Jolokia Caramel a nakonec Jalapeňo Early.

Odesláno

Pomalu, ale jistě to zraje, kdyby to tak vydrželo ještě 10-14 dní tak bych, snad, dosáhl průměrné úrody. Rohy, jalapeňa a ty z e-bay jsou ještě na záhonu.

 

post-277-0-60069400-1570974153_thumb.jpg

post-277-0-22075200-1570974158_thumb.jpg

post-277-0-29395600-1570974162_thumb.jpg

post-277-0-48102900-1570974171_thumb.jpg

post-277-0-74151100-1570974175_thumb.jpg

post-277-0-24508100-1570974180_thumb.jpg

Odesláno

Přemýšlím,co s přebytkem Habanero. Naložený to už mám,čatný taky hotový. Sušit to nechci, prášku mám na deset let. Co ta pasta,jak vyrábí Gandalf? Nebo něco jiného?

Odesláno

Recept na 0,5 l:

 

300 g červených chilli papriček - nejčastěji se používají kayenské papričky, ale vyberte si dle možností a lásce k pálivému.

50 g čerstvého zázvoru

50 g česneku

50 ml rýžového vína případně nějakého čirého, chuťově nevýrazného destilátu.

50 - 100 g cukru

20 g soli

Do robota dejte zázvor a česnek a rozsekejte najemno.  Pak přidejte papričky (podle osobní touhy buď zbavené semínek a nebo i s nima, jestli to chcete autentické) a ty nasekejte nahrubo.  Přidejte alkohol, sůl a cukr, smíchejte a nechte tři, čtyři dny fermentovat v teple a posléze  přesuňte do chladu. 

 

Pasta je krásně voňavá, sladko, kyselo pálivá a je ideální přidat ji do polévek či omáček a nebo tedy zcela nečínsky třeba přidat do tvarohové pomazánky

Odesláno (upraveno)

Ještě doplním - mleté chilli na delší skladování není vhodné. Doporučuji skladovat jen sušené a umlít ho vždy podle potřeby.

Doplnění - ta pasta se nezavařuje, ani nezalévá olejem - je konzervována fermentací a bez problémů vydrží léta /v chladničce, s víčkem/. Jen je třeba dbát na to, aby byla lžička, kterou pastu bereme, čistá. Čím je pasta starší, tím chutnější.

Upraveno uživatelem gandalf
Odesláno

Jako že když si uvařím a zavarim takové jakože čatný a jim to třeba až po roce,je to problém? Já teď našel jednu skleničku s nálepkou 2017 a nepřišla mi špatná :-)

Odesláno

Dej tam třeba Haba, nebo co máš, to je jedno - já to dělám taky tak. Pochybuju, že by to bylo v původním receptu. Taky můžeš dát místo zázvoru galgán/galgant - to je asi původnější. Kdybys ho kupoval, tak ber ty oddenky světlejší. Nejsou tak tvrdý.

Odesláno

Budu se držet zázvoru, ten žeru po tunách, zatímco s galgánem mi musel pomoct prof. Gůgl :-) Z papriček uvidím co seženu, to málo čerstvých, které jsem letos měl, už je sežráno / usušeno. Ale díky...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...