Kamil Odesláno 4. října 2019 Nahlásit Odesláno 4. října 2019 Asi ano, ale největší sílu měl ten sebíraný olej z povrchu.
gandalf Odesláno 4. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 4. října 2019 Kdyby měl ještě někdo zájem o chu-nanku, tak pošlete po Kamilovi zázvor :-)
gandalf Odesláno 8. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 8. října 2019 (upraveno) Něco málo jsem dnes otrhal, je tam ale ještě spousta nezralého chilli. Upraveno 8. října 2019 uživatelem gandalf 1
M.K. Odesláno 8. října 2019 Nahlásit Odesláno 8. října 2019 To je čistá radost... A fotka jak do kalendáře nebo kuchařky ;-)
gandalf Odesláno 8. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 8. října 2019 Zleva - oranžový jsou Bahmain Goat /úžasně sladký, jako mango/, 7POT Brown, Naga jolokia Yellow, Big Black Mamma, 7POT Orange, Naga Jolokia Caramel a nakonec Jalapeňo Early.
gandalf Odesláno 13. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 13. října 2019 Pomalu, ale jistě to zraje, kdyby to tak vydrželo ještě 10-14 dní tak bych, snad, dosáhl průměrné úrody. Rohy, jalapeňa a ty z e-bay jsou ještě na záhonu.
kral083 Odesláno 16. října 2019 Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Přemýšlím,co s přebytkem Habanero. Naložený to už mám,čatný taky hotový. Sušit to nechci, prášku mám na deset let. Co ta pasta,jak vyrábí Gandalf? Nebo něco jiného?
gandalf Odesláno 16. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Recept na 0,5 l: 300 g červených chilli papriček - nejčastěji se používají kayenské papričky, ale vyberte si dle možností a lásce k pálivému.50 g čerstvého zázvoru50 g česneku50 ml rýžového vína případně nějakého čirého, chuťově nevýrazného destilátu.50 - 100 g cukru20 g soliDo robota dejte zázvor a česnek a rozsekejte najemno. Pak přidejte papričky (podle osobní touhy buď zbavené semínek a nebo i s nima, jestli to chcete autentické) a ty nasekejte nahrubo. Přidejte alkohol, sůl a cukr, smíchejte a nechte tři, čtyři dny fermentovat v teple a posléze přesuňte do chladu. Pasta je krásně voňavá, sladko, kyselo pálivá a je ideální přidat ji do polévek či omáček a nebo tedy zcela nečínsky třeba přidat do tvarohové pomazánky
kral083 Odesláno 16. října 2019 Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Ještě jedna věc. Je potřeba to zavařit. Nebo jaká je trvanlivost?
gandalf Odesláno 16. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 16. října 2019 (upraveno) Ještě doplním - mleté chilli na delší skladování není vhodné. Doporučuji skladovat jen sušené a umlít ho vždy podle potřeby.Doplnění - ta pasta se nezavařuje, ani nezalévá olejem - je konzervována fermentací a bez problémů vydrží léta /v chladničce, s víčkem/. Jen je třeba dbát na to, aby byla lžička, kterou pastu bereme, čistá. Čím je pasta starší, tím chutnější. Upraveno 16. října 2019 uživatelem gandalf
kral083 Odesláno 16. října 2019 Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Jako že když si uvařím a zavarim takové jakože čatný a jim to třeba až po roce,je to problém? Já teď našel jednu skleničku s nálepkou 2017 a nepřišla mi špatná :-)
gandalf Odesláno 16. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Ale nee, psal jsem o chu-nan a ta se nevaří, konzervace je fermentací, tedy přírodní bez chemie. Naopak fermentací vznikají zdraví prospěšné látky.
M.K. Odesláno 16. října 2019 Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Taky díky za recept. Až seženu cayenské, zkusil bych to z nich...
gandalf Odesláno 16. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Dej tam třeba Haba, nebo co máš, to je jedno - já to dělám taky tak. Pochybuju, že by to bylo v původním receptu. Taky můžeš dát místo zázvoru galgán/galgant - to je asi původnější. Kdybys ho kupoval, tak ber ty oddenky světlejší. Nejsou tak tvrdý.
kral083 Odesláno 16. října 2019 Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Šlo by použít místo rýžového vína saké? Nebo něco jiného,zas aby to nebyl Babica style
M.K. Odesláno 16. října 2019 Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Budu se držet zázvoru, ten žeru po tunách, zatímco s galgánem mi musel pomoct prof. Gůgl :-) Z papriček uvidím co seženu, to málo čerstvých, které jsem letos měl, už je sežráno / usušeno. Ale díky...
gandalf Odesláno 16. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 16. října 2019 Jde tam jen o alkohol /ale ne, proboha, ovocnou pálenku/. Panáka vodky dáš do pasty a ze zbytku udělách chiliovici /macerovat krátce/.
gandalf Odesláno 20. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 20. října 2019 Snad poslední várka Chu-nan, snad ...... /chilli je dost a dost/
gandalf Odesláno 27. října 2019 Autor Nahlásit Odesláno 27. října 2019 Takhle mi, zřejmě myši, pomáhají se sklizní /kurvy/.Zřejmě poslední zralé chilli
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se