Návštěvník Chilliluk Odesláno 16. září 2015 Nahlásit Odesláno 16. září 2015 No ale je to moc pěknej truhlíček...teď jsem si uvědomil, že já vlastně nemůžu chilli pěstovat...snědl bych to všechno ještě nezralý, a to by byla škoda..já jsem prostě požírač :-)
Návštěvník Chilliluk Odesláno 16. září 2015 Nahlásit Odesláno 16. září 2015 Tak mě napadá - existuje nějakej pořádnej chilli vitriol? Myslím tím nějakej lahodnej džusík v tekutým stavu, po kterým vám chytne plamenem mužný vous, když se napijete a promluvíte? :-)
JaRooN Odesláno 16. září 2015 Nahlásit Odesláno 16. září 2015 No ale je to moc pěknej truhlíček...teď jsem si uvědomil, že já vlastně nemůžu chilli pěstovat...snědl bych to všechno ještě nezralý, a to by byla škoda..já jsem prostě požírač :-)Tak se prijed příští týden na truhlicek podivat. Dame kafe a doutnicek na balkóně a můžeš u toho vychutnávat papričky
warann Odesláno 16. září 2015 Nahlásit Odesláno 16. září 2015 Tak se prijed příští týden na truhlicek podivat. Dame kafe a doutnicek na balkóně a můžeš u toho vychutnávat papričky Vem něco na sraz, ať Ti to můžeme zhodnotit :-)
JaRooN Odesláno 16. září 2015 Nahlásit Odesláno 16. září 2015 Vem něco na sraz, ať Ti to můžeme zhodnotit :-)Neblazni, budu tahat na SEW do Brna a pak do Jihlavy plnou kabelku a jeste papricky? Asi ne... Nebo jo? Uvidíme...
gandalf Odesláno 17. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2015 Tak mě napadá - existuje nějakej pořádnej chilli vitriol? Myslím tím nějakej lahodnej džusík v tekutým stavu, po kterým vám chytne plamenem mužný vous, když se napijete a promluvíte? :-)Těch extraktů je celá řada a různé síly. Nejjednodušší je dát si do litrovky dobrý vodky několik opravdu ostrých kousků /kusů/ chilli a máš vypáleno. Ještě ti to obarví. Já jedu asi příští týden ke známému lihovarníkovi a ten loni na podzim dělal na můj popud chilliovici, tak jestli mu zbyla, máš ji u mně :-) /já tyhle ovocný destiláty nemusim - mám na to blok po zážitku se slivovicí od Znojma.
warann Odesláno 17. září 2015 Nahlásit Odesláno 17. září 2015 @JaRooN - nemyslel jsem pulku tve urody, ale 2-3 kousky k pivu :-)
JaRooN Odesláno 17. září 2015 Nahlásit Odesláno 17. září 2015 @JaRooN - nemyslel jsem pulku tve urody, ale 2-3 kousky k pivu :-) No jo, ale bude tam 15 lidi x 2-3 kousky k pivu = 30-45 kousků a to je půlka mé úrody Ne, dělám si srandu, něco vám teda dovezu
Martz Odesláno 17. září 2015 Nahlásit Odesláno 17. září 2015 Divoký kvašení, iniciovaný zřejmě cukrem. Jde v zásadě jen o rozmixovaný papriky s cukrem, solí a česnekem. Kvasit to začne za pár dní podle teploty, toho půl kila prokvasí cca. za 10 dní. Pak prohřát, doplnit octem, který to zakonzervuje a plnit.
gandalf Odesláno 17. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2015 Ono se to někde dělá ještě tak, to po tom "normálním" kvašení následuje octové, které vlastně štěpí alkohol na ocet a tím je to hotovo. Tak se dělá třeba Tabasco. Někdy je trochu problém nastartovat to octové /ale když se nechce, tak je to hned - třeba víno zoctovatí/.
JaRooN Odesláno 17. září 2015 Nahlásit Odesláno 17. září 2015 Třeba na Křemžskou hořčici se používá v originálním receptu přímo víno místo octu...
gandalf Odesláno 17. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2015 Někdo do té kvašené omáčky taky doporučuje jako startér víno, které "se hnulo".
Martz Odesláno 17. září 2015 Nahlásit Odesláno 17. září 2015 No vzhledem k množství přebytků z úrody asi budu tohohle případu dělat podstatně víc, takže určitě zkusím i dvakrát kvašenou dobrotu. Máte případně tip na konkrétní recepis? Já dělal srirachu podle tohoto: http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/09/nekdo-to-rad-horke-projekt-sriracha.html
Návštěvník Chilliluk Odesláno 17. září 2015 Nahlásit Odesláno 17. září 2015 Těch extraktů je celá řada a různé síly. Nejjednodušší je dát si do litrovky dobrý vodky několik opravdu ostrých kousků /kusů/ chilli a máš vypáleno. Ještě ti to obarví. Já jedu asi příští týden ke známému lihovarníkovi a ten loni na podzim dělal na můj popud chilliovici, tak jestli mu zbyla, máš ji u mně :-) /já tyhle ovocný destiláty nemusim - mám na to blok po zážitku se slivovicí od Znojma. Tak chilliovici bych si vážně dal, to je super nápad, to by se ujalo i v kruhý nejbližších kámošů...to musím mít :-)
gandalf Odesláno 17. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2015 Ingredience na něco okolo 500ml omáčky:100g papriček - originálně tam patří cayenské, ale půjde to z jakékoliv oblíbené směsi.80-100 g cukru (10-20% celkového objemu, více cukru znamený vyšší výsledná kyselost, protože bude více krmiva pro bakterie a kvasinky)400 ml syrovátky a nebo vody15- 20 g soli (okolo 3-5% celkového objemu)špetka sušeného droždíVýroba syrovátkyVyrobit čerstvou syrovátku je výrazně jednoduší, než by jeden řekl. Kupte litr neochuceného kefíru a nechte ho přes noc vykapat přes nějaké řidší plátno (buď 3-4 vrstvy gázoviny, nebo látkový kapesník, nebo řidší bavlna (staré, vytahné triko). Z litru kefíru dostanete 600-750 ml syrovátky a ještě vám zbyte čerstvý sýr typu žervé. Jde to i s jogurtem, ale v kefíru bydlí daleko víc baketerií a tak budou ochotněji žrát zeleninu, zatímco v jogurtu jsou jednoznačně bakterie, které preferují mléko. Pokud se vám nechce vykapávat syrovátku, svařte 600 ml vody se solí a cukrem, nechte vychladnout a rozmíchejte v tom obsah dvou až tří kapslí probiotik v lekárně.Výroba omáčkyOčistěte papričky (nahnilé a nebo chycené plísní vůbec nepoužívejte, zkazilo by to celý proce), podle kýžené výsledné palčivosti v tom nechte a nebo odstraňte semínka. V mixéru zalijte syrovátkou, přidejte sůl a cukr a dlouho a důkladně rozmixujte. Do hladké směsi přidejte něco droždí.FermentaceProvrtejte víčko pet flašky, prostrčte trubičku a pomocí lepicí pásky vyrobte kvasnou zátku. Omáčku nalijte do sedmičkové petky, zavíčkujte kvasným ventilem, do zátky kápněte něco vody a omáčku nechte stát 10-14 dní v teple. Mělo by to pár dní celkem intenzivně bublat.Pár dní po té, co směs prokvasí - tedy přestane produkovat další kysličník uhličitý v bublinách - přelijte směs do nějaké nádoby se širokým hrdlem - třeba i do plastové krabice, kterou překryjete něčím prodyšným (ideálně kus plátna) - zatímco v první fázi potřebujete aby fermentace (mléčná a alkoholová) probíhala anaerobně, nyní se bude vzniklé paprikové víno měnit v domácí ocet a k tomu je potřeba dostatek kyslíku. A překryté je to potřeba kvůli tomu, abyste neměli byt plný octomilek. Omáčku, která si vytváří vlastní ocet je potřeba často míchat - právě kvůli tomu, aby se tam dostal kyslík. Při tom míchání zároveň ochutnávte míru acidity. V okamžiku, kdy už to bude kyselé tak, aby vám to vyhovovalo (klidně to může trvat pár týdnů, octové bakterie jsou pomalejší, než ty mléčné a nebo alkoholové kvasinky), omáčku důkladně přeceďte přes plátno a dašlí kysání přerušte buď převařením a nebo lžící přírodního medu. Nalijte do lahviček a ideálně ještě nechte pár měsíců dozrát v klidu.
gandalf Odesláno 17. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 17. září 2015 Tak chilliovici bych si vážně dal, to je super nápad, to by se ujalo i v kruhý nejbližších kámošů...to musím mít :-) Ale ta vodka je lepší - nesmrdí z toho ten ovocný kvas /někomu voní :-)/
gandalf Odesláno 18. září 2015 Autor Nahlásit Odesláno 18. září 2015 Vážení tak jsem trouchu experimentoval s hydroponií - vysazeno v červenci letošního roku po převedení "na vodu". Mám celekm 3 kytky, po vyladění hnojení bohatě kvetou a už nasadily na plody. Ale jsou to obludy - rostou jako blázen to je neuvěřitelný co za tu krátkou dobu narostlo "dřeva". Asi budu muset absolvovat boj kvůli nějakému "lešení" na větve /kdybych se už nevyskytl, tak jsem šel i s kytkama/ Ostatní 2 mají více větví - podle druhu. A to stále rostou./u tý lednice to mám jen kvůli focení/ :-) ale už teď vím, že to není řešení pro malé byty, byť ten květník je poměrně malý.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se