odklizec Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Stejne tak, jako nikdo z nas prakticky nepotrebuje potapecske hodinky z hloubkou ponoru vice jak 50m, malokdo potrebuje skutecne "pilotni" hodinky. Ale je to hezke, ze? Zajimalo by mne, jaka je vase predstava o velikosti pilotnich hodinek? A ted myslim skutecne pilotni hodinky, ne ktere vypadaji jako Pilotni A druhy dotaz do diskuze, jaky typ preferujete? Tady mam na mysli jestli moderni pilotni hodinky ve stylu Fortis, Glycine pripadne IWC, nebo radeji neco v retro stylu ala Hanhart..Tutima? Muj nazor o velikostech hodinek je dlouhodobe znam, ale zajimaly by mne vase preference v tomto specialnim sektoru, stejne tak jako nazor o designu? A jeste dva dodatky.. Chronograf nebo radeji jednoduchou a prehlednou klasiku? Automat nebo manualni natah?
w.a.l.t.e.r. Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 pilotni hodinky: - velikost pouzdra od 40 mm do ? (zalezi na vkusu kazdeho soudruha :-)), nejlepe diamantova korunka, siroky kozeny remen s cvokama, cerny ciselnik, svitici indexy a rucicky, zadne datum - idealni je mimostredna vterinovka na pozici 6 nebo 9, centralni vterinovka mi nevadi, ale uz to neni uplne ono - libi se mi styl ala IWC, Archimede, Azimuth, ale treba take Longines, ktere nosili nasi piloti - zasadne jsem pro manualni natah a bez chronografu
Ondraj Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 U takového typu hodinek mi automat přijde hodně hodně nevhodný.
Onisan Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Velikost : minimum je 40 mm, ale spíše více. nemám problém s velikostí 45 - 48. I když jsem človiček s hubenou ručičkou.... Vypadá to pěkně. Nejvíc jsem si uvědomil, že velké hodinky jsou pěkné, když jsem byl na jednom jednání a tam šéf Mattoni, takovej mrňavej Ital, měl ke společenskému obleku IWC Big Pilot... design: jednoznačně klasika jako Laco, IWC... dnes i Archimede nebo Azimuth... ale i anhard má něco do sebe... A především manuální nátah. Jak už tady zaznělo, automaty mi přijdou tak nějak mimo mísu.. Datumovka mi nevadí, ale musí být černá, aby tak nesvítila :-)
Viktor Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Ovšem IWC Grosse Fliegeruhr je automat s osmidenní rezervou nátahu, tedy žádné natahovačky, ale líbí se mi nejvíc. Za rozumnou cenu bych chtěl repliku Longines pro naše piloty, raději s ručním nátahem.
Ondraj Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Viktor napsal: Ovšem IWC Grosse Fliegeruhr je automat s osmidenní rezervou nátahu, tedy žádné natahovačky, ale líbí se mi nejvíc. Za rozumnou cenu bych chtěl repliku Longines pro naše piloty, raději s ručním nátahem. Osmidenní rezerva nátahu to je jiná. Nedovedu si představit uspokojující letecké hodinky s rezervou nátahu desítky hodin. Ale ruční je přeci jen ruční.
PEtrS Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Nejsem zadny odbornik, takze popisu jen svou predstavu: - velikost 40 mm - 42 mm (vetsi by mi nevadily, ale musel bych do nich "dorust") - vterinovka na pozici 9 - rucni natah
odklizec Odesláno 16. ledna 2006 Autor Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Ja bych taky volil rucni natah. Prijde mi to tak nejak spravnejsi a i historicky to sedi vic. Pokud se teda zamerim na historicky vzhled hodinek IWC Big Pilot to uz je jina trida. Jen pro upresneni, ta rezerva chodu je 7 dni, ne 8. meli na to peknou reklamu ve watch magazinu! Neco ve smyslu ze "Pokud se vam tyto hodinky zastavi, pravdepodobne jste se 7 dni nepohnuli a bude nutne zavolat lekare" nebo tak neco
Chronomag Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 odklizec napsal: IWC Big Pilot to uz je jina trida. Jen pro upresneni, ta rezerva chodu je 7 dni, ne 8. meli na to peknou reklamu ve watch magazinu! Neco ve smyslu ze "Pokud se vam tyto hodinky zastavi, pravdepodobne jste se 7 dni nepohnuli a bude nutne zavolat lekare" nebo tak neco Jo, reklama byla super, ale řekněme si na rovinu, že cena diskvalifikuje většinu z nás, pokud to chceme před ženou rozdýchat Mně osobně ten automat nevadí. Jinak se mne někdo, už nevím kdo, ptal jestli se neurve ta diamantová korunka například nevhodným záklonem ruky k zápěstí. Tak jsem se koukal, jak to řeší Archimede - a ta osička letecké korunky by vydržela i přímý zásah, má průměr asi tak tři milimetry Zajímavý je, že osička na normální korunce má běžnou tloušťku.
georg Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 No, sic se tolik nevyznám v hodinkách, ale zase pilotní hodinky dovedu ocenit jako pilot. 13 let se věnuji tomuto "koni" a moje požadavky na pilotní hodinky by byly následující: - nepřekážející velikost na ruce - nedovedete si představit, jak často a jak lehce lze v kabině malého letadla o cokoli zavadit i hodinkami - proto mi stačí hodinky s průměrem 40 mm - přehledný a nepřeplácaný ciferník - preferuji centrální vteřinovku - je daleko lépe vidět - luminiscenční ručičky - arabské luminiscenční číslice - tvar ručiček ve stylu klasických palubních hodin (viz. Zeno Basel Clasic) - datumovka - no a pak jeden fígl, který by se mi občas hodil při navigačních letech - možnost kdykoli "vynulovat" vteřinovku (lze vůbec u jednoduchých strojků?) - no a když bych si hodně vymýšlel, tak možnost používání na rukávu bundy (kombinézy) - dva řemínky, jeden na ruku a druhý na bundu - přesnost by byla podružným parametrem (je mi jedno, jestli za den udělají chybu 5 nebo 30 sekund) - dokonce je mi jedno, jestli to bude manuální či automatický nátah strojku, spíš bych viděl výhodu v automatu - když už jej mám na ruce, nezastaví se, protože jsem zapomněl natáhnout
JJ Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Smím se zeptat přítomných na důvod averze k automatickému nátahu? Jinak osobně občas létám a požadavky na hodinky opravdu na létání by byly asi nějak takto: - velikost ca 40mm, ale pokud možno ne moc vysoké - tmavý ciferník, bez zbytečných ozdob, klidně i bez číslic - velké světlé ručky, osobně se mi líbí klasický tvar (Fortis Flieger) - dobré antireflexní sklíčko - chronograph se občas hodí, nezbytný není - velmi by se mi líbil odpočet času - timer (ale to mám u mechaniky asi smůlu) - netrvám na luminiscenčních ručkách ani ciferníku (nemám IFR) Ale upřímně řečeno v letadle jsou stejně většinou dostatečně kvalitní hodiny, ať už mechanické či elektronické, takže ono to s těmi hodinkami není tak horké. Celkem nechápu oblíbenost Breitlingů - jsou to bezesporu kvalitní hodinky, ale pro mě velmi nepřehledné. A neumím si představit používat za letu tu lunetu na navigační výpočty (když už není k disposici elektronika, vždy by to u mně vyhrál klasický papírový či plastový kotouček). georg: možnost nulování vteřinovky mají mít *některé* ruské chronography ze série Šturmanskije.
odklizec Odesláno 16. ledna 2006 Autor Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Asi jsem to mel jeste rozlisit o volbu "Pilotni" hodinky pro piloty a hodinky pro bezne lidi, co chteji mit vzhled pilotnich hodinek. Kazdopadne velmi zajimave nazory od profi pilota! Docela jsem prekvapeny tou nenarocnosti, co se tyka presnosti? Ja jsem az doted zil v tom, ze to je jedno z kritickych hledisek pro piloty, krome toho vedet kde je zeme a kolik mam paliva Jeste jsem neslysel o ne-chronografech hodinkach, s nulovatelnou sekundovkou. Dovedu si predstavit trik, ktery pouziva dost firem, ze osadi hodinky slozitejsim strojkem, v tomto pripade chronografem a pak se vypusti nepotrebne "budiky". Ovsem to co uvadis by chtelo jeste min. nejakou upravu strojku, protoze bys jinak musel mit obe chronograf tlacitka a sekundovku, ktera by byla ve sve podstate byla stopkova rucicka, by sis musel sam poustet, zastavovat a stopovat. Existuji jednotlacitkove chronografy, kde toto vsechno dela jedno tlactiko, ale ty jsou docela drahe
RomanP Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Já tedy nelétám, ale ta přesnost mě moc nepřekvapila. Dovedu pochopit, že když někdo sedí hodinu, dvě, tři v nějaké Cesně, že je mu jedno že za tu dobu hodinky schytali 2s navíc...
georg Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Ono je toho ve skutečnosti trochu víc, než vědět, kde je země a kolik mám paliva. I když asi si vystihnul to nejpodstatnější :-). Jak říká JJ, skoro v každém létajícím aparátu je nějaká časomíra. Pilotovi při navigačním letu je opravdu jedno, jestli hodinky za den udělají takovou či makovou chybu - je to věc pocitová, ne faktická. Čas se ve sportovním létání většinou odměřuje v nějakém úseku a buď musím být ve správný čas na správném místě (časová branka - tam jde i o sekundy), nebo vypočítávám, za jak dlouho někde budu nebo chci být (většinou v závislosti na počasí a zásobě paliva). Ty náramkové hodinky jsou ve skutečnosti doplňkem (ne módním, ale funkčním) nebo záložním zdrojem informací - to když si člověk z nějakého důvodu blbě odmáčkne stopky. Jenže ono to je asi stejné, jako se vším ostatním. Letecké hodinky budou pravděpodobně podléhat módním trendům a po skutečných užitných vlastnostech se pídí jen málokdo. Proto jsem zvědav na remake leteckých Prim Sport, je taky klidně možné, že zůstanu jen u původního modelu. A jen na upřesněnou - nejsem profi pilot, je to jen můj velikej kůň.
Petr22 Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Jako neletec bych preferoval velikost minimalne 42 mm....pokud bych vybiral chronografy, tak bych chtel urcite automaty..neco ve stylu Fortis B42 Flieger ... jinak klasicke piloty urcite s manualnim natahem a mimostrednou sekundovkou na pozici 9 a nejlip velikost 44 a vic (spravna velikost je 46.2 mm )...samozrejme kozeny reminek nebo spis remen .... jinak jak psal JJ ,taky nemam rad preplacane hodinky typu Breitling
Oldaolik Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Nejsem letec a "letecke" hodinky mam jen protoze jsou hezke. Pozadavky jsou velikost 40 a vic, jednoduchy cerny cifernik, prehledne arabske cislice, datum, den a pokud mozno i chronograf (je celkem k nicemu, ale je to hezka komplikace). Hodinky musi byt ocelove (zadny titan) a slusi jim rovne sklicko. Mam rad robusnejsi hodinky, takze mala vyska je neprijatelna. Fortis jsou dobra volba, takove B-42 Pilot's prfi chrono jsou idealni moderni interpretace leteckych hodinek. Stowa, Laco nebo Archimede jsou hezkou vzpominkou na 40ta leta a Hanhard nebo Tutima na 30 a tak muzeme dojit az k CS leteckym hodinkam z 20tych let, ale je rok 2006 s tak na bezne noseni je automat prijemnejsi nez natahovani stejne jako zobrazeni data a dnu v tydnu. Tp Petr22: Spravna velikost je 42, 46,2 je vic nez moje ruka :-)
MiDDDla Odesláno 18. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2006 Big piloty jsou uzasny hodinky, nevim co bych dal za to mit je doma,bohuzel cenove trochu mimo. Fortis B-42 uplne jinej styl, ale taky nadherny a konecne trochu dostupny. Taky zatim vsak trochu... Takze Aviator IV. to jisti, pekny modely, za slusny penize
steel Odesláno 18. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2006 libi se mi spise retro - prave ve stylu hanhart ci tutima, i kdyz tutima dela i radu FX coz je designove neco jineho, myslium vsak, ze neprekonatelne jsou letecke hodinky pro nemecke bombardery - bylo to jiz v jinem vlakne pomerne presne vysvetleno - libi se mi ta maximalni prehlednost, neco ve stylu prumyslovych ukazatelu tlaku, obdobne jsou koncipovany treba lodni chronometry - proste mrknu a vidim, je fakt, ze treba breitling je pro me spousta informaci a neprehlednost predevsim - kdyz breitling tak spis rada aeromarine ta je celkem v pohode. velikost je mi jedno - mark XV nebo XII jsou 38 mm a jsou to letecke hodinky s velkym H velkym O atd... big pilot je o.k., ale pres rukav kombinezy. nekam jsem daval odkaz na breugety s otocenym cifernikem, tak, ze kdyz drzite knipl mate je presne citelne to je taky zajimavy. jinak si myslim, ze dnes asi uz nikdo nevymysli nic noveho a tak kdyz postavim vedle sebe IWC mark, glashutte original navigator (za ne mate ty mark XV troje :-) a napr. muhle nautishe instrumente m12 - jsou totozne
odklizec Odesláno 18. ledna 2006 Autor Nahlásit Odesláno 18. ledna 2006 No jsem ted pred par dny "objevil ameriku" a duvod proc se nektere (specialne vojenske) designy znamych vyrobcu hodinek napadne podobaji je ten, ze ty hodinky jsou delany podle specifikaci toho ci onoho ministerstva obrany. Mam objednane CD, kde jsou napriklad presne specifikace briskeho MO, pro vojenske hodinky ruznych typu. Takze to, ze se objevi velmi podobne hodinky u ruznych vyrobcu vubec nemusi byt az tak podivne. Druha vec ovsem je, ze to plati jen na hodinky spadajicich do kategrie hodinek podle specifikaci armady, na ktere asi nemela monopol jen jedna firma. Takze kdyz pak vyrobis nove hodinky, a das na ne nalepku "vyrobeni podle specifikaci MoD" pripadne cislo, mohlo by to byt OK? Aspon tak to chapu ja...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se