Přejít na obsah

Výstup do b.c Mount Everestu a jiné krásné kopečky

Doporučené příspěvky

Přesně jak píše wawrick, ptal jsem se na to samé v obchodě :-) Pro mě je to španělská vesnice, ale jelikož na Dufourspitze je nepříjemný velmi dlouhý zledovatělý svah, jsou ledovcové šrouby čas od času dle podmínek nutnost. Začínám se zaškolovat a brzy proběhne křest ohněm, neboli spíš ledem :-) Tohle je pecka v případě slanění, to jsou věcičky, co? :-)

Upraveno uživatelem African
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Afri, dufour je super, byl jsem asi před 4 lety. Ten svah das. Šrouby si vem, ja je nepouzil,ale sichr je sichr. Teď se mi ale mnohem víc líbí kavkaz, srdcovka:-). škoda že to vždycky zabere více dní, ale zas o to se člověk víc těší:-)

Kavkaz mám též jako srdcovku, jenže bohužel letos nedávám nic vyššího než Sněžka :-(

Odkaz ke komentáři

Afri, dufour je super, byl jsem asi před 4 lety. Ten svah das. Šrouby si vem, ja je nepouzil,ale sichr je sichr. Teď se mi ale mnohem víc líbí kavkaz, srdcovka:-). škoda že to vždycky zabere více dní, ale zas o to se člověk víc těší:-)

Super :-) Jedeme za pár dní a bohužel kvůli absence času máme na výstup pouze dva dny, takže se budu modlit za sluníčko. Aklimatizaci si uděláme na Breithornu. Měli jste průvodce na Dufour? My nemáme tak se tě chci zeptat, jaká tam je orientace z Monte Rosy pokud jste šli a jak náročný je vršek lezení. Minulý rok jsme dělali Grossglockner a prý je to něco podobného. Děkuji za postřehy :-)

Odkaz ke komentáři

Afri my to dávali za 3 dny. 1. k chatě, tam jsme dali bivak, 2. výstup a návrat k bivaku, 3. sestup.

Na ledovci orientace ok, ale věřím, že při blbých podmínkách dá orientace člověku zabrat. Trhliny velký, přehledný. Stačí teda mít jistej krok v mačkách. My byly tuším v srpnu a cesta byla dobre proslapla. Vsechny ty vrcholy jsou v pohodě na monte rose, nejtěžší je ten výšvih na dufour. Na Glocku jsem nebyl,tak nemohu porovnat. Nejak mě nelákal, raději jsem šel na Wildspitze. Ale dáš to, třeba ti přijde tak akorát a nebo budeš mít super pocit:-). Myslím, že to je obtížnost II. A hlavně pořád to jsou alpy, takže to plno lidi dávalo ve dvou. To na Kavkaze bych se ve dvou bál, tam když se něco semele...radši nedomýšlet.

Odkaz ke komentáři

Ja tez nemel to poteseni, jen clen nasi vypravy byl transportovanej do mistni nemocnice, takze jsem ho videl dosedat a stacilo mi to (ale kolega rikal, ze proti tomu zbytku byl let docela pohoda :-), tak si vyber ), a i tak to byl borec, sotva to drzelo pohromade, natoz ve vzduchu :-).

Odkaz ke komentáři

Afri my to dávali za 3 dny. 1. k chatě, tam jsme dali bivak, 2. výstup a návrat k bivaku, 3. sestup.

Na ledovci orientace ok, ale věřím, že při blbých podmínkách dá orientace člověku zabrat. Trhliny velký, přehledný. Stačí teda mít jistej krok v mačkách. My byly tuším v srpnu a cesta byla dobre proslapla. Vsechny ty vrcholy jsou v pohodě na monte rose, nejtěžší je ten výšvih na dufour. Na Glocku jsem nebyl,tak nemohu porovnat. Nejak mě nelákal, raději jsem šel na Wildspitze. Ale dáš to, třeba ti přijde tak akorát a nebo budeš mít super pocit:-). Myslím, že to je obtížnost II. A hlavně pořád to jsou alpy, takže to plno lidi dávalo ve dvou. To na Kavkaze bych se ve dvou bál, tam když se něco semele...radši nedomýšlet.

Děkuji moc za info :cheers: Vypadl nám horský vůdce takže nahoru jdeme pouze za extrémně dobré předpovědi počasí a pokud bude cesta jak píšeš prošláplá. Největší problém budou asi ty trhliny, ale už jsme tři tak v nějákém případě propadu by jsme to měli jištěním zvládnout. Po návratu podám report....

Jinak obrovský úspěch Nanga Parbath :notworthy:

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/sest-ceskych-horolezcu-vystoupilo-na-vrchol-nanga-parbat/1645637

?

Odkaz ke komentáři

Tohle budu peclive sledovat a drzet jim palce. Doufam, ze jim to vyjde.

Odkaz ke komentáři

Jedna z nestastnych nahod, bohuzel i to se stane. Kdyz ovsem ctu a vidim "turistu" v dzinach, sandalich ci mokasinech, tak ne ze bych jim to pral, ale na miste bych jim jeste nafackoval.

Odkaz ke komentáři

Jak to je prosím tě nejlepší z ČR nach ZERMATT? Tam je to všude samé omezení, někde ti naloží i auto na vlak, tak prý si to chce trochu tu cestu naplánovat a nejezdit podle navigace. Děkuji za tipy.....

Odkaz ke komentáři

Do zermattu se autem nedostanes, mozna kdybys mes slapací nebo na el.:-). Ale muzes z italsky strany- Cervinia. Do zermattu bych chtěl v zimě na prkno. Jen je mi líto peněz, když za polovic je super dovča v it, kde člověku nic nechybí. Leda ten pohled na Matˇas. Afri kdy přesně polezete? Atˇ na tebe muzu myslet :-D. Já mam Alpy plánovaný na 24.8.-27.4 ale jedu s mladou, takže to vypadá na max Dachstein + jezero.

Odkaz ke komentáři

Jasný, zajímá mě celá cesta, jestli využít rychlovlaku nebo jet celou cestu autem, co je časově výhodnější.

Jak se dostanete do Zermattu? Můžete se vydat autem. Vzdálenost z Prahy do Zermattu je 1030 km a z Brna do Zermattu 1135 km, přičemž nejlepší je trasa autem přes Rozvadov, Norimberk, Bern, Fribourg, Sierre. Poté údolím Rhony až do vesničky Täsch, kde silnice končí a auto si musíte nechat na záchytném parkovišti a odsud pokračovat do 8 km vzdáleného Zermattu vláčkem či pomocí expresní elektrické zubačky, která jezdí každých 20 minut a za čtvrt hodiny Vás doveze přímo do centra Zermattu. Z centra můžete využít služeb kočárů či taxi, které jsou v podobě elektromobilu a jezdí tu již od roku 1947.

Další variantou je využít autovlaku, ale to musíte z Bernu pokračovat směrem na Thun a Kandersteg, kde tímto vlakem podjedete hlavní hřeben Bernských Alp a vyjedete přímo v údolí Rhony a tím si ušetříte cca 100 km cesty po dálnici. .
V roce 2008 byl otevřen tunel Lötschberg-Basistunnel, dlouhý 34,6 km, a spojuje kanton Bern a Wallis. Tudíž je tato cesta zkrácena o více jak 3 hod. a 20 min. V zimním období bývají horské pasy přes Chur pro automobily uzavřeny, proto je doporučován převoz železnicí.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...