Tikal Odesláno 11. února 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. února 2015 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2015 Nějak to tu dřímá, tak se budu zase vytahovat http://rxpipes.blogspot.cz/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
little_w Odesláno 2. března 2015 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2015 Jako vzdy, super. A neboj Radku, vlakno neni zapomenuto. Cekam na nejake ozivene dymky a hned prispeju :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2015 Jako vzdy, super. A neboj Radku, vlakno neni zapomenuto. Cekam na nejake ozivene dymky a hned prispeju :-) Už se blížíš na řadu, před tebou je asi 16 kousků, ale nic složitého. Nové dýmky musím dělat, jinak by mi z těch věčných oprav hráblo... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
seh1 Odesláno 12. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března 2015 Ahoj, vyhrabal jsem něco v "rodinném archivu", a prosím o radu co, že to vlastně mám a co s tím dál. Takže : Co se z toho kouřilo? Na tabák je to male, bych řekl...Jak je cca stará?Má smysl s tím něco dělat, nebo zachovat jak je? Nerad kazím staré věci zbytečnou renovací. díky všem za info a rady. Honza Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 13. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. března 2015 (upraveno) Je to meršánová dýmka v originále Meershaum neboli minerál/usazenina Sepiolit. Bohužel si nevyfotil kotlík, tak se mohu podle stupně zahnědnutí hlavičky dohadovat, že se nejedná o cigaretovou špičku, ale o dýmku. Pokud je kotlík malý, tak je to tzv.opiovka, ze které se kouřilo opium a popř.hašiš. Stáří odhaduji na konec 18 a začátek 19 stol.Dýmka, vlastně torzo , má mizivou cenu, neboť je rozlámaná a chybí náustek.Repase by několikanásobně převýšila cenu dýmky. Upraveno 13. března 2015 uživatelem Tikal Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 13. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. března 2015 Že Ty máš zase roupy :-) ? Něco dobrého si zapal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
decebal Odesláno 13. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. března 2015 Je to meršánová dýmka v originále Meershaum neboli minerál/usazenina Sepiolit. Bohužel si nevyfotil kotlík, tak se mohu podle stupně zahnědnutí hlavičky dohadovat, že se nejedná o cigaretovou špičku, ale o dýmku. Pokud je kotlík malý, tak je to tzv.opiovka, ze které se kouřilo opium a popř.hašiš. Stáří odhaduji na konec 18 a začátek 19 stol.Dýmka, vlastně torzo , má mizivou cenu, neboť je rozlámaná a chybí náustek.Repase by několikanásobně převýšila cenu dýmky.Přesně, tzv. pěnovka, meershaum - mořská pěna. Mimochodem, všichni asi znají ze školy tohle http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/jan-neruda/jak-si-nakouril-pan-vorel-penovku-povidky-malostranske-2.html, tak to je ona, pěnovka. Výhoda (a zároveň i nevýhoda) toho matroše je to, že nenacucává chuť tabáku, takže je to dobré na zkoušení různých novot a člověk si tím nezasmradí dýmku, kterou má na určitý typ. Ale je to křehké. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
seh1 Odesláno 13. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. března 2015 kluci díky moc, takhle nejak jsem si to myslel. Diky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 13. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. března 2015 Podle velikosti kotlíku bych řekl,že opravdu na opium,na tabák by ten kotlík musel být cca průměru kolem 20mm a hloubky 30mm a víc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 14. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2015 Meršán nemám všeobecně rád, má tu schopnost, že bere dost chuti tabáku a já cítím takovou zvláštní chuť, která mi úplně nevyhovuje. Briar je Briar. Vložkovku jsem dělal na přání jednoho známého, který si vložku přinesl, ale ty vložky se dělají z mletého meršánu a ta kvalita je prachbídná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 14. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2015 Ta chuť vložky z meršánu je neutrální pouze v ideálním případě. Většinou je to samozřejmě tak, jak píše Radek. Až se ke mně do dílny ten lenoch laskavě dostaví (doufám, že dnes ve dvě odpoledne :-), tak mu pár 50 let starých meršánových vložek dám a uvidíme. JInak je naprosto bez diskuze, že vložka Ti sebere chuť tabáku. Některé složky, ty které nejsou výrazné, vymizí takřka úplně. Ale abych jenom meršán nehaněl. Domnívám se, že dřevěná dýmka s meršánovou vložkou by mohla být dobrý (odpouštějící) starter pro začínajícího dýmkaře. Výjimku z výše uvedeného samozřejmě tvoří holmesovská kalabaška s vložkou. To je kategorie sama pro sebe. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 15. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2015 Lenoch dorazil a učedník v záplavě práce na vložku zapomněl..... třeba se pochlubí, co nám z toho vylezlo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 15. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2015 Mini sraz DSPBCh ? Co šmoulíte? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 15. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2015 Tohle byl soukromý sraz ilegální organizace DaDSPBCh :-) Co asi tak můžu já s Tikalem šmoulit na soustruhu? Nápověda: doutník na soustruhu nevytočíš. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 15. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2015 Doutníkový podkladek :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 15. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2015 Počkej na reportáž :-) Jinak, doutníkové podložky či stojánky dělám na stojanové vrtačce. Na Pražských srazech je buďto rozdávám, a nebo zapomínám. Vzhledem k mizernému morálnímu profilu členů DSPBCh lze říci, že zapomenutý se rovná rozdaný ..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bob Odesláno 15. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2015 Nahodou, ja ho poctive dostal! :-) reportaz by byla dobra, btw slusivy monterky ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 15. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2015 Už je tomu více než dvacet let, co jsem začal pro mého tátu kreslit návrhy dýmek. Stala se z toho taková hezká tradice, a tak za přispění mistra Karla Kršky tátu pod každým vánočním stromečkem čekala nová dýmka, většinou nějaká docela šílená freehanda sledující ?poslední módní trendy?. Pak bohužel přišlo období, kdy už nebylo pro koho kreslit, ale asi tak před dvěma lety jsem si řekl, že by byla ohromná škoda ty spousty rozkreslených návrhů nechat ležet jen tak. Protože už však nežiji v Brně, a tudíž se na K.K. nemohu spolehnout, nezbylo mi, než se do výroby vrhnout sám. Slovo ?vrhnout? berte prosím s určitou nadsázkou, protože jednak nevím, kde mi kvůli práci hlava stojí, a také proto, že v dýmkařině je potřeba postupovat po malých a uctivých krůčcích. Začal jsem tedy trénovat na tvrdém habrovém dřevě, abych neničil vzácné a drahé briarové přířezy. Asi před rokem jsem se s Radkem domluvil, že by mi pomohl překonat některá úskalí výroby. Celou tu dobu se nám to nedařilo zkoordinovat, až včera nastal onen historický okamžik. Všechno bylo dokoupeno, soustruh promazán, vrtačka vrtala, bruska z ruska fungovala jak pastelka, a mně se třásly ruce. Radek se dostavil přesně, a bez dlouhého otálení jsme se vrhli do díla. Hned zpočátku jsme však udělali taktickou chybu. V místnosti o ploše necelých 8 metrů čtverečních jsme si oba zapálili. Větrat se nám kvůli chladu nechtělo, ale po té, co během deseti minut duo Aging Room vytvořilo neprůhlednou atmosféru jsme zjistili, že větrat je potřeba. Protože nejsem na dýmkařském fóru, asi nebudu detailně popisovat výrobní postup a jeho úskalí, jenom v krátkosti řeknu, že mi Radek moc a moc poradil při broušení ostrého krčku a závěrečné úpravy. Bylo to bezva delší odpoledne za nějž Radkovi ještě jednou děkuji.Pro Vás ostatní připojím ještě pár fotek, které převážně vznikly jako dokumentace některých fází pracovního postupu. Výsledek posuďte sami. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Eman2208 Odesláno 15. března 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. března 2015 Týjo, paráda...mám rád, když někdo umí něco vyrobit vlastníma rukama, jsi dobrej. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se