Přejít na obsah

Televizory LED, Plasma...

RomanP

Doporučené příspěvky

Panasonic OLED mam od jeziska ,v 55 uhlopricce.  Na Alze je asi za 45 tis,je k ni v akci  fotak gratis.

Obraz neskutecna parada,soft rychlej ,bezproblemove parovani s tabletem,vsechny ficury ani nevyuziju. Filmy ve 4k nebo UHD ripy pusobily az neprirozene,ale clovek si rychle  zvykne.

TV je u nas pustena jen obcas,takze se vypalovani nebojim.

Predtim jsem mel LED Samsung a tohle je fakt ohromny posun 

Spis jen ze zvedavosti jsem zkousel HDR s PS4 Pro a nadseni.

Kamarad kupoval LG  ,vracel ji po mesici ,nesla zapnout.

Druhy kus uz mu bezi pul roku a spokojenost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky tomu moc nerozumim a proto bych se chtel zeptat, jak velky vliv na kvalitu obrazu muze mit upscaling a jake jsou aktualni trendy v televizich.

Taky premyslim nad nakupem nove TV a rikam si, k cemu je 4K rozliseni, kdyz vetsina tv programu a filmu je maximalne v HD? Pokud ale bude televize vybavena kvalitni upscalingovou technologii, tak z FHD nebo i horsiho zdroje dokaze vykouzlit pekny obraz.

Mate o tom nekdo prehled? Muzete poradit? Ma cenu jeste pockat? Je na obzoru nejaky skutecne vyznamny pokrok?

Odkaz ke komentáři

Ad OLED TV: Bez ohledu na značku, ve VŠECH dnes dostanete úplně stejný filtrama olepený W-OLED panel od LG, protože nikdo jiný to zatím ve velkém měřítku za rozumné peníze nezvládá. A pokud Vám nejde o nějaké "Smart orgie", hodně zajímavé slevy na "loňské" top-modely mimochodem dostanete i na Philips (už teď přes 20% a do podzimu to bývá i víc než 60% dolů = naprostý nesmysl kupovat "aktuální novinky"), kde jako bonus dostanete i efektní Ambilight ...který IMHO v moderním světlém/bílém interiéru snadno strčí do kapsy i celý HDR humbuk B)

Ad "normální používání": problém "televizních" W-OLED je i to, že kvůli neefektivní filtraci a riziku opotřebení ohřevem se musí škrtit celkový výkon OLED panelu - takže HDR teoreticky super, ale každá "převážně bílá scéna" (např. na sněhu) kvůli tomu musí přiměřeně "zešednout" - jenže tyhle věci na demosnímcích v obchoďáku neuvidíte. A pokud nemáte solidní zdroj aspoň FullHD (tj. kabelovka nebo VOD stream), budete i u nejdražších 55"+ modelů ZVRACET nad upscalovaným prokládaným a kompresí degradovaným SDR z tuzemských komerčních DVB-T kanálů (hlavně animáky a titulky jsou žůžo), bez ohledu na to jestli skončíte u OLED nebo LCD.  :yucky:

Odkaz ke komentáři

Co jsem si pročítal recenze, tak OLED panely mají skoro všechny televize od LG (vlastně jsem jiné panely než od LG nezaznamenal), ale přesto se kvalita obrazu dle recenzí liší podle chipů a jejich naprogramování (nebo podle výše příspěvku výrobce recenzentovi? :-)).

Taky jsem u těch drahých televizí koukal, že výrobci zdůrazňují, že mají kvalitní technologii upsacalingu. Přemýšlím ale nad tím, zda má upscaling v televizním přijímači vůbec nějakou budoucnost. Nebude v budoucnu lepší využít nějakou opravdu výkonnou centrální technologii na převod existujících děl do 4K (nebo 8K nebo xxxK) a nastreamovat je do TV zobrazovače, popř. umožnit download takového souboru a jeho lokální přehrání?

Fakt nevím a váhám, zda koupit TV letos nebo ještě počkat. Asi ještě počkám na CES a pak se rozhodnu.     

Odkaz ke komentáři

2gas, FraK: Ne "skoro", ale skutečně všechny "spotřební" OLED TV jsou dnes osazené panely od LG, liší se jen přidanýma pyčovinama jako AndroidTV, levnější a nebo dražší audio, přítomnost licence na Dolby ATMOS, osazených vstupů, zmiňovaný Ambilight a podobně. Co se týče procesorů a filtrace/predikce/interpolace obrazu, jsou na tom všechny telky podobně, jedno jestli "drahá" SONY nebo "laciná" LG - upscaling a postprocesing funguje dobře tak o jeden stupeň, z nekvalitního prokládaného SD je i u nejprémiovějších modelů akorát pihovatá blitka. Řešil jsem to před pár měsíci u 65" placky do nového obýváku (zdroj mám UPC) a mám ty marketingové slinty doteď v čerstvé paměti...  <_<

Odkaz ke komentáři

2gas, FraK: Ne "skoro", ale skutečně všechny "spotřební" OLED TV jsou dnes osazené panely od LG, liší se jen přidanýma pyčovinama jako AndroidTV, levnější a nebo dražší audio, přítomnost licence na Dolby ATMOS, osazených vstupů, zmiňovaný Ambilight a podobně. Co se týče procesorů a filtrace/predikce/interpolace obrazu, jsou na tom všechny telky podobně, jedno jestli "drahá" SONY nebo "laciná" LG - upscaling a postprocesing funguje dobře tak o jeden stupeň, z nekvalitního prokládaného SD je i u nejprémiovějších modelů akorát pihovatá blitka. Řešil jsem to před pár měsíci u 65" placky do nového obýváku (zdroj mám UPC) a mám ty marketingové slinty doteď v čerstvé paměti...  <_<

True. Já nakonec koupil opět 50" Full HD, bo se Skylinkem a jeho stanicemi v SD bych se s OLEDem asi posral.

Odkaz ke komentáři

Vybírám taky telku a potřeboval bych si napřed ujasnit pár věcí:

1. velikost - koukám z cca 2,5m, jaká je optimální velikost? 50-55''? 

(teď mám CRT 80cm, podle toho se nemůžu moc orientovat)

2. LED vs. OLED - pročetl jsem tohle vlákno i jiné jinde, a koukám, že trendem je OLED. Nicméně cena začíná někde na 35.000 Kč, tj. tak 2,5x jako LED. Dá se čekat, že OLED nějak rapidně během tohoto roku klesne? Je OLED o tolik lepší?

3. Full HD vs. 4K - co jsem pochopil, dnes ve velikosti 50''+ nic jiného ani nenabídnou, takže nemá cenu se po HD pídit, že?

(většina času budu sledovat TV přes anténu a dvd / avi filmy, takže HD by se mi asi hodilo lépe...)

4. scart - dělá se ještě TV se scart vstupem? Není must have, ale potěšilo by.

Odkaz ke komentáři

@odjinud: 

1. žádná telka není dost velká, 165 cm mi po vybalení připadalo jako plachta jenom první týden. Zvyknout se dá i na 2x větší plátno, akorát to není praktické (hučí to, musí se zatemňovat atd.), takže větší úhlopříčky jsou jen otázkou času a ochoty stěhovat z obchodu kisny větší než postel. 
  2. Jedna věc jsou trendy, druhá věc je že OLED je ještě pořád ve vývoji - který sponzoruješ v přestřelené ceně nových modelů a výrobcům děláš testera (vypalování, spotřeba, ne tak skvělé barvy jak se inzeruje...). Během roku jdou dolů všechny televize, nevěřil jsem vlastním očím když na konci prázdnin "loňské" modely díky kombinaci slev, cashback a bonusů nestály ani polovinu toho co při "předvánočním" uvedení na trh. Před vánocema tak byly sklady vymetené a zbývaly jen "nové" modely za ranec. 
  3. Nejlevnější 55" OLED od LG (a asi poslední "sociální" FullHD) se dalo svého času sehnat za nějakých 22 - a myslím že ani tak na tom neprodělávali. Každopádně u OLED je důležité vyhnout se "vystaveným" kusům, ve kterých jela týdny-měsíce ve smyčce a na maximální jas reklama obchodu, s logem permanentně vypáleným do panelu (vypínat se musí dálkáčem a ne zásuvkou, jinak neprobíhá korektní refresh).
  4. Analogový SCART se dá najít vzácně na doprodejních LCD SONY a u nejlacinějších Číňanů, u ostatních bývá spíš AV+YPbPr - ale připrav se na to že na velké úhlopříčce budou stará analogová videa fakt utrpení  -_-
Odkaz ke komentáři

Pred Vanocema sem koupil v datartu za 29tis czk LG OLED55B8

Vybiral sem podle tohoto:

https://www.rtings.com/tv/reviews/best/by-size/55-inch

(Je tam rozsahla recenze, jasne pro a proti tohoto i konkurencnich modelu. Je tam rozsahly clanek o vypalovani obrazu na oled a mnoho dalsiho).

Jsem spokojen maximalne. Pouzil sem i zde doporucene nastaveni obrazu. Byl sem prekvapeny ze i vysilani v SD je koukatelne, ale nejvic sleduju filmy v kodi pres rapsberry pi3 v 1080p. 4k je neco v tomto momente nijak nevyuziju.

Upraveno uživatelem efreeti
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...