Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Pánové, konečně jsem se dokopal k tomu, řešit brousek na nože. Brousit je co, je toho relativně dost. Zajímal by mě váš názor na způsob broušení. Už delší dobu mám vyhlídnutý tento brousek http://www.noze-nuz.com/lansky/lkclxt.php s klipem, ale říkám si, jestli by třeba nebyl lepší tento systém http://www.noze-nuz.com/lansky/LS02014.php

Určitě máte s broušením větší zkušenosti, tak si rád nechám poradit.

Odesláno (upraveno)

Mám tu sadu Lansky s diamantama a pak ještě Spyderco Sharpmaker. Ten Lansky nabrousí cokoliv, fakt i hodně ztupený nebo dojebaný nože, ale na rychlé naostření používám ten Spyderco.

Ja mam Lanskeho a ked s tym dokaze noz nabrusit aj babrak ako som ja, tak to musi byt dobre.

Jen tak pro zajímavost. Mám taky Lansky (tu prvou sadu z obou odkazů). Stejně jako cali se považuju za babráka a brousím tím jak svoje "kudličky" tak kuchyňáky. Vše nabrousím tak, aby to bylo funkční, ale za ideální, resp. 100 %, to zdaleka nepovažuju. Takže by mě zajímalo, jakých výsledků dosahujete vy.

Upraveno uživatelem warann
Odesláno

Jen tak pro zajímavost. Mám taky Lansky (tu prvou sadu z obou odkazů). Stejně jako cali se považuju za babráka a brousím tím jak svoje "kudličky" tak kuchyňáky. Vše nabrousím tak, aby to bylo funkční, ale za ideální, resp. 100 %, to zdaleka nepovažuju. Takže by mě zajímalo, jakých výsledků dosahujete vy.

To samý. Ostrý to je, chlupy to oholí a to mi stačí. Že bych s tím musel přeseknout letící hedvábnej šátek jako Kevin Costner tak to nemusím. Dal bych 85%... 

Odesláno

Co ja viem, ja by som uz za Lansky asi nezaplatil. Robi sa s tym extremne zle, ta original klema moc nedrzi, dlhsie noze neudrzi nik v jednom uhle, akykolvek nestandardny tvar cepele je tiez problem. A mimo ine, diamantovy kamen Lansky mi vydrzal presne jeden D2 noz.

Ta KMFS sada je podla mna ovela lepsie pouzitelna, v kazdom pripade za tieto prachy to uz chce nadsenie... Ale cinan vyraba nieco obdobne za asi 20e, funguje to.

Po vsetkych pokusoch som sa opat vratil ku kamenu, a aj najblbsi synteticky kamen je vo finale rychlejsi a lepsi ako tieto sady.

Odesláno

2wanderer

ahoj, tyčinky (od ocílky po sharpmaker od spy) je dobré brát pouze jako udržovací. Nikdy totiž neudržíš ruku vždy ve stejném úhlu se stejným přítlakem, takže časem bude ostří nepravidelné a bude z něj více méně čočka - pokud Ti to vyhovuje, bude to trvat déle, ale nakonec ten nůž stejně budeš muset přebrousit. Rozdíl by byl vidět, když by po delší době ostření na tyčince byla třeba půlka ostří nabroušena na kvalitním systému.

Pokud nejde o každou stovku, tak jdi jednoznačně do KMFS, je to vychytanější a kvalitnější systém že původní wicked edge a proti WE je na třetině nebo čtvrtině ceny. Úplně přitom pro běžné použití stačí sada s max. gritem 1000. Už delší dobu ho používám a i ve srovnání třeba s KME, který je domyšlený do nejmenších detailů, je KMFS min. o třídu výš.

Pokud chceš zůstat u lanskyho, možná by bylo dobré přečíst si pár věcí na knife (vlákna lansky vs dmt, gatco atd). Kvalitativně je to typická low-end, ale když si najdeš grif, dá se nůž nabrousit velmi dobře. Dia brousky celkem vydrží, i když občas je tam šmejd - rozhodně bys ale měl vzít dia brousky, kameny se za chvíli vychodí, blbě a dlouho brousí a stejně je za chvíli vyhodíš, zvlášť když toho máš víc.

Jen ve zkratce

- udávané úhly jsou stranově, NE vrcholové

- udávané úhly neodpovídají, nejlepší by bylo pořídit si bewelbox a změřit si úhel sám, popř, jsem před nějakým rokem na knife na vlákno gatco (myslím) dával prověření reálných úhlů

- klema je tvarovaná tak, že nízké čepele (typicjy victorinoxy, i 11  mm) nenabrousíš na ostřejší úhel (třeba vrcholových 30°), protože brousek se zarazí o horní hranu klemy

- já jsem to tehdy řešil tak, že jsem plochy klemy ubrousil, ale hliník je pěkný hnus, fotky jsou na některém z uvedených vláken

- vzdálenost 1 cm ostří od okraje klemy je cca 1°

- to má význam, když budeš otáčet nůž na druhou stranu (myslím, že tam pořád není otáčecí klema) - musíš ho upnout na stejné místo a ve stejné vzdálenosti od okraje klemy

- pokud je ostří delší než 10 - 11 cm, budeš mít po okrajích výrazneji ostřejší úhel, to ale platí pro všechny upínací systémy, žeří se to třeba posunem čepele

- je dobré upnout nůž ne v půlce, ale o něco blíž ke špičce (musíš si to vychytat), jinak bude do skalpelu a u tlustších nožů by to mohl být problém, prostě proto, že bude náchylnější k poškození

- vodící dírka, ve které jezdí vodící tyčka, je volnější, takže by sis měl najít grif a držet ji pořád u stejně, jinak budeš mít fazetu s více ploškamim vypadá to dost děsně a vyšší grit to nespraví

- kup si někde jelenici na sklo, ustříhni si obdélníček a klemu upínej přes ni, ne rovnou na nůž, jednak na ostří nezůstanou stopy, jedna a především bude nůž líp držet

teď už mě nic nenapadá, stejné je to i u dmt a gatco, takže si nevybereš ... párkrát a nejen ze začátku jsem měl silné nutkání lanskyho rozmlátit a vyhodit, ale nic jiného jsem tehdy neměl, a pak jsem si ho nechal, abych si víc vážil KME 

zvaž i pořízení brousku s vyšším gritem, ale počítej s tím, že hodně dokonalé ostří už nemá mikropilku a třeba měkké věci s tlustší kůžičkou nemusí řezat úplně snadno ... pokud nebudeš mít tenký skalpel

tak ať dobře vybereš :)

Odesláno (upraveno)

úplně jsem zapomněl, že lansky má otáčecí klemu, takže není třeba přeupínávat nůž ... tak se omlouvám, už je to hodně dlouho :lol2:

Upraveno uživatelem chloupek
Odesláno

Ešte k systému Lansky, ja ho mám potunený klemou od Mydlinku, kde si vieš nastaviť nezávisle na sebe.. Touto investíciou sa Lansky posunul o pár levelov vyššie..

Odesláno

něco samozřejmě platí obecně (jelenice, délka čepele, upínání spíš ke špičce, vzdálenost ostří od okraje klemy ...), ale KMFS je technicky jeden z nejlepších a cena je už jen třešnička, lepší je jen když má KMFS někdo jiný a nůž Ti umělecky nabrousí sám :lol2:

Odesláno

jo to je pravda, a někomu třeba i vyhovuje víc, že nůž leží na boku a nestojí ostřím nahoru ... ještě je dobré vzít v úvahu, jak to budeš prakticky používat - jestli Ti vyhovuje mít to upnuté ke stolu nebo mít klemu na nějakém nasunovacím držáku na stole, to byl třeba důvod, proč jsem nakonec do mydlinkovy klemy nešel, jakkoliv ji jinak Vojta dovedl k dokonalosti

Odesláno

ja brousim na papiru 300, 600, 1200. pak mam nejakou bridlici co mi v lete poridila manzelka nekde na vylete a pak mam kuzi na obtahovani.

ale myslim, ze to moc neumim.

ucim se to uz 6 let, co delam s kuzi, potrebuju ostre knypy takze brousim a obtahuju furt... obcas to skoro ani neholi nebo to da praci, aby to alespon holilo :( na druhou stranu tu kuzi s tim vzdycky seriznu jak potrebuju :)

jenze lansky nebo jina sada je pro me asi nepouzitelna vec. hodil by se mi nejaky univerzalni oboustranny kamen s vysokou trvanlivosti, na jedne strane neco hrubeho, na druhe strane jemnejsi

Odesláno

tak jestli chceš / musíš (třeba kvůli tvaru ostří) brousit z ruky, tak dobře uchycený šmirgl na dobrém podkladu je skoro lepší než kámen, bude mnohem jednodušší vybrat grit, jaký pro tu chvíli potřebuješ, lehce ho vyměníš a stojí pár korun (a můžeš mít i grit 5000/7000)

proš je sada nepoužitelná? kvůli tvarům čepelí?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...