Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

Moje sromná sbírka. Najde se tam pár kousků, kterých si opravdu cením, pár kousků na zeď, ale i pracanti, kterým se nebojím naložit. A samozřejmě i EDC zavírák (zdalipak uhodnete, který nosím každý den s sebou?)

post-3635-1226259932.jpg

Upraveno uživatelem JaK
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před časem jsem si pořídil Spyderco Tenacious. Super nůž, nosím ho pořád s sebou, nechápu jak jsem mohl žít bez nože.... Když byl nový, byl ostrý jako břitva, ale postupem času už to není ono (přesto, že s ním řežu jen běžné věci, žádná divočina).

Poradí někdo laikovi jak ho jednoduše nabrousit (a nezprasit): nikdy jsem to nedělal, nemám žádné zkušenosti ani nástroje. Budu vděčný za stručný popis broušení a info jaký vhodný brousek zvolit a kde ho lze koupit (případně odkaz). Díky.

 

 

No, nevím, jestli za svoji radu nebudu ukamenován, ale pokud scháníš něco úplně jednoduchého, zkus obyčejný brousek na kosu. Dřív se říkalo "Carborundum brousek, za korunu kousek". Dneska to asi nebude za kačku, ale třeba se ti někde válí. Podstatný je, aby měl rovnou plochu, nejlepší je nový. (pokud seženeš nějaký, starší, kterým se dřív brousila kosa, asi tam větší rovnou plochu nenajdeš). Jinak je to relativně jednoduché. Položíš brousek (ideálně na gumu, nebo něco, co neklouže), poliješ ho vodou, případně řídkým olejem a lehce krouživými pohyby brousíš z jedné, tak 10-15 koleček a pak z druhé strany stejným postupem. Podstatné je, abys dodržel přibližně stejný úhel, pod jakým přikládáš ostří na brousek. Hlavní je, aby brousek byl stále vlhký (mokrý). Toť celé kouzlo laciného broušení. Ideální je to vyzkoušet na nějakém kuchyňském noži a pokud ti to půjde, zkusit ten kapesní. Není od věci poté "přetáhnout" ocílkou ale to jsou další náklady.

Závěrem chci poznamenat, že tento způsob praktikuju už řadu let a poměr cena/výkon je vinikající. Pokud se časem získá praxe, tak to vypadá asi tak, že si pustím vodu z kohoutku, do levé ruky vezmu brousek, do pravé nůž a za chvilku je nabroušeno.

 

Jinak co se týká nožů, nikde jsem tu ještě neviděl značku Fiskars. Teda asi jednou jsem ji tu zahlídnul. Před cca 5-ti lety jsem si v prodejně s motorovými pilami koupil za cca 120,- Kč Fiskarse, plastové pouzdro šedé barvy, černá rukojeť a nahoře na ní oranžové kolečko, jakoby zátka. Z mého pohledu perfektní pracovní nůž. Absolvoval se mnou spoustu vandrů, řezal i štípal dřevo, ryb jsem s ním vykuchal a naporcoval nespočetně (rukojeť je dutá, tak i plave a díky oranžovému kolečku je večer ve vodě i vidět) a kdo občas řeže hlavy a ocasy (u ryb), tak ví, že páteř některých není z nejměkčích. Jinak se mnou cestuje všude a dalo by se říci, že jej několikrát týdně používám. A je stále broušený výše popsaným způsobem, bez jediného problému.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslim, ze tady neni clen, ktery by si mohl vykovat damasek :)

(Pokud se mylim, tak se mu omlouvam.)

 

Omluvu přijímám, :thumbsup_anim: kamarád prodává a zároveň opravuje motorové pily a zároveň má i výheň. Je to přes půl republiky, ale už jsem mu psal, ať schovává řetězy, že budeme něco zkoušet. Samozřejmě dám vědět, jak to dopadlo.

Upraveno uživatelem tirak1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím si totéž,ale jsou zde členové, kterí vědí kde si jej za ruzumnou cenu v prima kvalite mohou nechat vykovat třebas i z vlastní přítomnosti a podle jejich představ

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, nevím, jestli za svoji radu nebudu ukamenován, ale pokud scháníš něco úplně jednoduchého, zkus obyčejný brousek na kosu. Dřív se říkalo "Carborundum brousek, za korunu kousek"......

Já bych si s dovolením jeden kámen hodil :whistle: :D. Popisovaná brousek je hodně hrubý a je dobrý na kosu, sekeru apod. Na jemné ostří Tenaciousu bych ho nikdy nepoužil. Osobně bych doporučil zakoupit keramický brousek, který velice výhodně vyrábí a prodává jeden nadšenec (nechci dělat reklamu). Nebo v úvahu přichází takový ten oboustranný - na fotce je vpravo nahoře (břidlice/vápenec), myslím, že v obou pžípadech se do 300 vlezeš. Prostě to chce něco jemnějšího.

Keramika se nemusí máčet, stačí jednou za čas umít a vydrží asi nadosmrti. Brousek se máčet musí.

 

Tanto pochází ze starších dob tantománie, dnes už bych raději klasický hrot, než "dláto". Je to jeden z těch pracantů. Není mi ho líto použít na otvírání konzerv (když poruce není nic specializovaného jako např. otvírák), hrabání v zemi a podobné prasárny. On to snese. 5mm tloušťky hřbetu se někde projevit musí.

A u sebe nosím jednak ten celokovový malinkatý (mnou vyrobený :rolleyes: ), jak správně tipnul Gilius, a ještě zavírací Benchmade 710 z oceli D2 - to je ten zavírák s černou rukojetí blízko mrňouse.

Blíží se výstava nožů v Brně, tak už vidím, jak tam utratím všechny peníze, co si s sebou vezmu :P

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem psal Conradovi, TENACIOUS nebrousim klasickym brouskem, ale pouze keramickou ocilkou (je na fotce od JaKa). Ostri stale skvele.

Brouseni na brousku chce urcitou "zkusenost", udrzet stejny uhel na obou stranach je docela problem.

 

Doporucil bych tenhle brousek:

Fiskar

Upraveno uživatelem JohnDoeX
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych si s dovolením jeden kámen hodil :whistle: :D. Popisovaná brousek je hodně hrubý a je dobrý na kosu, sekeru apod. Na jemné ostří Tenaciousu bych ho nikdy nepoužil. Osobně bych doporučil zakoupit keramický brousek, který velice výhodně vyrábí a prodává jeden nadšenec (nechci dělat reklamu). Nebo v úvahu přichází takový ten oboustranný - na fotce je vpravo nahoře (břidlice/vápenec), myslím, že v obou pžípadech se do 300 vlezeš. Prostě to chce něco jemnějšího.

Keramika se nemusí máčet, stačí jednou za čas umít a vydrží asi nadosmrti. Brousek se máčet musí.

 

Beru, mám ještě starý brousek po dědovi, to se s těmi dnešními nedá srovnat, skoro bych řekl, že je to břidlice, nebýt na krabičce Carborundum. A rada začínala levně a pokračovala vyzkoušej na kuchyňském noži . . .

Ale jinak jsme zdejší čtenáře poučili, co na kosu a sekeru a jiné "hrubší" ostří :giljotiini:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

správnný muž, má mít nůž :) Dokud ho sebou nenosíš tak nezjistíš na co všechno se taková kudlička hodí :) Kolika lidem pomůžeš když jim ho půjčíš...

Prostě se hodí od rozbalování obálek po přípravy svačiny, vybalování balíčů etc. etc. :)

 

ja mam nuz. kdyz jedu na hory, ven do prirody, houby, na chatu, tak ho mam v batohu. ale abych ho tahal do prace? jen se to snazim pochopit. vetsina z vas ma povolani v "obleku" a mit za pasem kudlu? jinak zalibu v nozich naprosto chapu, je to uzasna vec a chpau ze jich clovek ma nekolik. jen me zajimaly ty duvody je nosit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pekna sbirecka... :)

taky mam jeden dost stary, uz celkem jemny, uz ne zcela rovny - na rychle definovani fasetky idealni, jinak nekolik vapencu, bridlici, nejaky ten mramor a keramickou ocilku... :)

nosim stale nekolik nozu - prioritne jako bojovy S@W S.W.A.T., nastrojovy nuz a dva vojenske zaviraky - US a bundeswerhr (nemuzu se mezi nima rozhodnout), obcas pridam neco vetsiho - UTON, kukri, dlouhe delane tanto, uzasny nuz udelany z noze na samot, zakopovy utocny nuz z WW I... proste kdyz citim, ze by se neco vetsiho mohlo hodit... a na co? na vsechno mozne... :D

 

Bundeswehr zavirak mam taky, ale ktery je ten pro US Army?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...