Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Problém pretrhnutia závitu je oveľa častejší u automatov, ktoré sa naťahujú aj korunkou, pretože korunka pri nábehu na závit doťahuje a tým pádom ide ztuha. Takže človek niekedy nevie, či nabehol na závit správne, nakoľko aj pri správnom nábehu je určitý odpor.

Odesláno
  V 24. 7. 2014 v 11:03, brumko napsal:

Problém pretrhnutia závitu je oveľa častejší u automatov, ktoré sa naťahujú aj korunkou, pretože korunka pri nábehu na závit doťahuje a tým pádom ide ztuha. Takže človek niekedy nevie, či nabehol na závit správne, nakoľko aj pri správnom nábehu je určitý odpor.

to jsem si právě říkal, že ruční nátah a šroubovací korunka asi úplně dohromady nejde.

Odesláno
  V 23. 7. 2014 v 19:40, lub napsal:

přijde mi to jaksi víc sympa dát do kupy hodinky ke kterým už mám vztah, než hrr hrr kupovat hned nový a tydle zahodit a nazdar..

S tím rozhodně souhlasím, ale je otázka, jestli to má cenu řešit u hodinek, které nosí jeho dcera :)

Návštěvník Strocek
Odesláno

Já jsem taky pro, spíš si nechat věci ke kterým mám vztah a který slouží dobře, ale to by musel scénář opravy probíhat stylem, že vezmu hodinky k hodináři a

zákazník: prosím výměnu sklíčka, korunky, opravte mi závit na pouzdře (znova se protáhne závitníkem, když ho teda bude mít a bude to umět) no a když už budete vevnitř, tak mi je promázněte, no a samozřejmě mi vyměňte těsnění a udělejte zkoušku vodotěsnosti. 

hodinář: ano samozřejmě, přijďte si za týden, cenu odhaduji na 1000,- Kč

I kdyby jsme si to takhle přáli, tak zcela jistě to tak neproběhne a věci se budou různě shánět a když se seženou (tipuji, že to hned nebude) tak to bude stát tak 2x tolik a budeš mít už použitý opravený hodinky, ale asi by si ve finále oproti novým něco ušetřil. V případě, že bys měnil sklíčko, tak by chtěl i promáznout strojek, ale i tlakovou zkoušku, což se strhnutým závitem by asi nemělo cenu. I kdybys vyměnil jenom sklíčko, tak i s prací počítej s tisícovkou a budeš mít nový sklíčko na hodinkách se strhnutým závitem, bez tlakový zkoušky a jestli teď těsní, tak kdo ví jak dlouho. Ale jestli do toho nechceš dávat peníze, tak bych doporučil zkusit jenom přeleštit sklíčko a to asi umí každej hodinář, každopádně tím nic nezkazíš, za pokus to stojí a bude to za babku.

Jinak obecně k té strhnuté korunce. Šroubuju dvěma způsoby, normálně natahuju strojek korunkou a lehce najíždím na závit klidně i víckrát abych se chytil, prostě za každou cenu to tam nervu a nebo, a to je řekl bych způsob na tutovku, můžeš hned lehce přistrčit korunku na závit točit proti směru utahování ona ti spadne na druhej závit pod tím náběhovým a začneš utahovat a nemůžeš nic strhnout.

Odesláno
  V 24. 7. 2014 v 11:03, brumko napsal:

V 24. 7. 2014 v 15:18, Napoleon napsal:

to jsem si právě říkal, že ruční nátah a šroubovací korunka asi úplně dohromady nejde.

Já mám ruční nátah a šroubovací korunku jak u Trek Monster, tak u Alpinistů a jde to naprosto v pohodě. Po vyšroubování se korunka z pouzdra krásně odpruží a naprosto lehce jde strojek natáhnout. Pak stačí korunku zase jemně do pouzdra zatlačit a bez problémů zašroubovat. Pokud nebudu dotahovat korunku kombinačkami, tak si nedokážu představit, že bych takto závit strhnul. SKX je samozřejmě něco jiného, ty ale taky nemají ruční nátah.

Odesláno
  V 25. 7. 2014 v 11:44, lucid napsal:

......Pokud nebudu dotahovat korunku kombinačkami, tak si nedokážu představit, že bych takto závit strhnul. SKX je samozřejmě něco jiného, ty ale taky nemají ruční nátah.

Závit sa skoro nikdy nestrne pretiahnutím už zaskrutkovanej korunky / s tým už mizivý odpor ručného náťahu  nemá fakt nič spoločné / ale postupným a opakovaným zlým nábehom korunky na začiatku závitu, až dokiaľ sa nezničí celý. Niekedy pri nábehu je problém rozoznať či to je ešte odpor ručného náťahu alebo je to už zle nabehnutý závit. Stane sa to takto pár krát a 1-2 závity sú v prdeli a nábeh čoraz komplikovanejší.

Odesláno
  V 25. 7. 2014 v 12:40, brumko napsal:

Závit sa skoro nikdy nestrne pretiahnutím už zaskrutkovanej korunky / s tým už mizivý odpor ručného náťahu  nemá fakt nič spoločné / ale postupným a opakovaným zlým nábehom korunky na začiatku závitu, až dokiaľ sa nezničí celý. Niekedy pri nábehu je problém rozoznať či to je ešte odpor ručného náťahu alebo je to už zle nabehnutý závit. Stane sa to takto pár krát a 1-2 závity sú v p...li a nábeh čoraz komplikovanejší.

A u kterého modelu konkrétně se ti to stalo nebo ses s tím setkal? Mně prošlo rukou několik Seiko s manuálním nátahem a šroubovací korunkou a jak jsem uváděl, problém se zlým náběhem korunky, který by odrovnal závit, jsem nepociťoval, naštěstí.

Odesláno
  V 23. 7. 2014 v 9:24, Čajíček napsal:

Mám podobný názor. Mám černá Monstra. Koupil jsem je nové na tahu. Postupně jsem na nich vyzkoušel nato a gumu Z20 (ta mi přijde asi nejkomfortnější, ale vypadá divně). Tah se mi už asi 3 roky povaluje v ochranné folii a neskrácený v šuplíku.

(Jestli ho někdo budete chtít, tak se ozvěte. Mě je k ničemu. Klidně pustím nějakému nadšenci gratis - akorát ho nikam nebudu posílat ať mě to ještě něco nestojí - předám ho osobně v Praze nebo v Lounech - opět nikam jinam jezdit nebudu.)

Sakra, tak to jsem zaváhal. Koukal jsem, ze už ti F.B poslal SZ. Musím nějaký tah pořídit. Koupil jsem je na gumě. Teď je nosím na obyč plecháči.
Odesláno
  V 25. 7. 2014 v 13:12, lucid napsal:

A u kterého modelu konkrétně se ti to stalo nebo ses s tím setkal? Mně prošlo rukou několik Seiko s manuálním nátahem a šroubovací korunkou a jak jsem uváděl, problém se zlým náběhem korunky, který by odrovnal závit, jsem nepociťoval, naštěstí.

Chvalabohu sa mi to ešte nestalo. Dávam si na to extra pozor.

Ako strojár vychádzam z toho, že pretrhnúť 4-5-6 závitov korunky rukou je prakticky nemožné. Samozrejme že zlý nábeh závit neodrovná ale jednoducho poškodí začiatok závitu a pri ďaľšom nábehu to už nie je ono. Pokiaľ sa to stane opakovane, tak sa ten závit postupne zničí. Ak sa už raz poškodí závit na začiatku, tak tomu, kto nemá cit, môže odpor manuálneho náťahu pri ďaľšom naskrutkovávaní len priťažiť.

Mimochodom poznám aj takých ľudí, ktorí naskrutkovali skrutku do závitu vychýlenú o 5 stupňov a zdalo sa im, že je to OK.

Odesláno
  V 25. 7. 2014 v 14:17, simsa napsal:

Sakra, tak to jsem zaváhal. Koukal jsem, ze už ti F.B poslal SZ. Musím nějaký tah pořídit. Koupil jsem je na gumě. Teď je nosím na obyč plecháči.

Síce poslal, ale nie ako prvý :-)

Iný pán je už asi štastným majiteľom ťahu...

F.

Odesláno

Monstra jako takove me uplne neberou. Proto jsem jako alternativu zkusil Landmonstry, jenze pomer velke pouzdro/20mm roztec nozicek se mi nelibila. Takze jsem poridil Frankenmonster a tady jsem uz spokojeny.

Byl jsem teda prekvapenej, jak je dneska problem je sehnat. Takhle drahy 5ky jsem teda jeste nemel, ale stoji to zato.

post-24177-0-90091000-1406714030_thumb.jpg

post-24177-0-07636600-1406714041_thumb.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...