Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 9 minutami, warann napsal:

Tak mne se to libi. Ale ja jsem nejen v rodine vyhlasen svym nevybranym vkusem 😁
Jinak si to pamatujes skoro dobre. Uz jsem je jednou … chtel … ted jsem postoupil na dalsi level a odhodlal se je i koupit. 

Myslím, ze jsme řešili velikost, tak jsem žil v domnění žes je vzal. Asi si čekal na správný vzor 😉🍻

• Haha 1
Odesláno
před 1 minutou, Prochy68 napsal:

Myslím, ze jsme řešili velikost...

To si nechcel napísať do súkromnej správy? :D 

• Haha 2
Odesláno
před 15 hodinami, bohus76 napsal:

Někteří mluvili o lepidle,ale o tom to není. Pochybuju,zda by někdo podrážku lepil ke svršku lepidlem. Bylo mi v Prabosu vysvětleno, že je to " nástřikem" uděláno.

Nástřikem se to dělá taky, ale to poznáš, to je jiná technologie. 

Typicky tady ta bota je vstřikování, podrážka bude TPU (termoplastický polyuretan) a na to se vstřikuje PU jako tlumící a izolační vrstva. 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno
před 12 hodinami, African napsal:

Když jsme u těch degradovaných upadlých podrážek, tak jsem to v životě upřímně u sebe nezažil, ani jsem tedy nikdy neměl tendence boty podrážet. Kámoši to dělají, ale u profi bot cenově kolem dvacky, třicky, tam bych nad tím asi také přemýšlel 😅 Každopádně bráchovi upadla úplně celá u Asola, kterou nám nechal kámoš za nákupku, takové bledule které měl kámoš přes rok ve výloze na slunci. Zkusil reklamaci, Asolo poslalo nové boty a bylo to cajk...Ale nikdy nevíte kde Vaše boty a za jakých podmínek dlouho leželi, než k Vám doplavali.

Kolega před lety vytáhl z  auta rozpáleného na slunci pohorky bez podešve, která zůstala v autě na podlaze 🙂 

Tím horkkem se povolilo lepidlo a podešev zůstala v autě 🙂

Distributor Hanwagu mi tehdy říkal, že když opravují/podrážejí sešlapané boty tak je nahřívají na nějakou teplotu a pak to lepidlo povolí a jde sundat celá podešev. 

Odesláno

Vstřikování je vidět zde: 

Je to moderní továrna, ale systém je stejný jen je více či méně automatizovaný a někdy špinavější ...

• Dát hlas 1
Odesláno

No ide o to, ze urobit takmer neznicitelnu podrazku vieme (viz pneumatiky) urobit pomerne odolny zbytok boty tiez, co nevieme je trvanliva makka vrstva. Je celkom jedno ci to budeme lepit, vstrekovat, ci vulkanizovat, ci to bude vcelku, alebo vo vrstvach, proste to co je v tej bote makke po 15 rokoch bude zakonite na odpis. Ak je to vcelku, tak sa proste rovno zlomi, ak je to len makka vrstva medzi dvoma tvrdymi (na lepsich botach) tak zdegraduje a tvrda a trvanliva podrazka odpadne.

Najviac ohrozeni su sviatocni turisti, ktori po roku vytiahnu pohory v nadeji ze budu fungovat rovnako dobre ako vlani, ale boty medzi tym uz prekonali kriticky bod. (viem o com hovorim :D )

Odesláno (upraveno)

Mne fascinujou ta desetileti pouzivani jednech bot, nedokazu pochopit, ze to nekomu vydrzi. Bud mam hladkou podrazku nebo prodrene na pate a to beru tak 3 roky pouzivani. Kdyz pominu klasicky trekovky s sitou podrazkou, tak bych boty starsi 5 let vzal tak maximalne na zahradu nebo do auta.

Upraveno uživatelem Prochy68
Odesláno
před 12 minutami, cali napsal:

Je celkom jedno ci to budeme lepit, vstrekovat, ci vulkanizovat, ci to bude vcelku, alebo vo vrstvach, proste to co je v tej bote makke po 15 rokoch bude zakonite na odpis.

Súhlas. Navyše tá tlmiaca schopnosť odchádza podstatne skôr, jednoducho sa ten materiál stlačí a už netlmí, preto aj ortopédi odporúčajú topánky s najčastejšie používanými PU alebo EVA tlmiacimi vrstvami meniť niekedy aj po pol roku, podľa toho, ako veľmi chcú strašiť alebo ako veľmi je na to nositeľ citlivý. Aj výrobcovia bežeckých topánok obyčajne predpokladajú správne fungovanie tak do 500-1000 km, potom odporúčajú výmenu.

Takže po pár rokoch nosenia (pri intenzívnom nosení aj skôr) tá tlmiaca vrstva tam síce fyzicky je a dokonca nepoškodená, ale netlmí. A človeku nedocvakne, že ho kolená alebo bedrové kĺby – ak je na to citlivý – môžu bolieť kvoli starým topánkam...

• Dát hlas 1
Odesláno
V 8. 1. 2026 v 11:29, Prochy68 napsal:

Mne fascinujou ta desetileti pouzivani jednech bot, nedokazu pochopit, ze to nekomu vydrzi. Bud mam hladkou podrazku nebo prodrene na pate a to beru tak 3 roky pouzivani. Kdyz pominu klasicky trekovky s sitou podrazkou, tak bych boty starsi 5 let vzal tak maximalne na zahradu nebo do auta.

No jo, mě to taky fascinuje. Dnes si pro boty jdu do opravy, tak je vyfotím, i podrážku, jak vypadá po 2 letech. 

Ale rád bych se zeptal i ostatních. Monča taky potřebuje nové pohorky a nedávno na návštěvě měla možnost si prohlédnout tyhle La Sportiva. Vypadaly skvěle a na rozdíl od mých nových Salewa (viz. někde výš) jsou i teplé a na zledovatělém sněhu se prý nekloužou. Máte je někdo? Nevíte, jestli v nich nebude v létě vedro?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno (upraveno)
1 hour ago, Ivan Lelák said:

No jo, mě to taky fascinuje. Dnes si pro boty jdu do opravy, tak je vyfotím, i podrážku, jak vypadá po 2 letech. 

Ale rád bych se zeptal i ostatních. Monča taky potřebuje nové pohorky a nedávno na návštěvě měla možnost si prohlédnout tyhle La Sportiva. Vypadaly skvěle a na rozdíl od mých nových Salewa (viz. někde výš) jsou i teplé a na zledovatělém sněhu se prý nekloužou. Máte je někdo? Nevíte, jestli v nich nebude v létě vedro?

To je Trango model? Ta není zateplená myslím, aspoň já Tranga zateplený nemám. Je to výborná bota, určitě v zimě na teplou ponožku a klasika, v létě je teplo v každé pohorce, ale standart. Je to už bota určena pro těžkou turistiku s batohem, na houby bych si je nevzal. Jinak ještě doplním, podrážku mají super která opravdu drží.

Upraveno uživatelem African
Odesláno
před 54 minutami, wawrik napsal:

Keď sú zateplené, tak samozrejme bude.

No, ty Columbie jsou taky teplé, ale v létě v nich není žádné extra vedro a noha se nepotí. Jak se pot odpařuje, tak se to chladí.

Mimochodem, teď jsem je přinesl z opravny. Paní říkala, že se jí to dlouho nedařilo, nakonec podrážky drží, nicméně kdyby se to prý ještě někdy stalo a boty jsem chtěl zachovat (což by podle ní stálo za to, protože jsou po těch letech v překvapivě dobrém stavu, dala mi tip, kam je poslat - jestli jsem to nepopletl, tak snad do fabriky do Zlína, kde renovují i cizí značky - a oni to udělají profesionálněji. No uvidíme, snad to pár let vydrží a pak  se s nimi rozloučím. Na fotce vypadají trochu škrpálovitě, ale v reálu jsou fakt zachovalé.

Odesláno
před 1 minutou, African napsal:

To je Trango model? Ta není zateplená myslím, aspoň já Tranga zateplený nemám. Je to výborná bota, určitě v zimě na teplou ponožku a klasika, v létě je teplo v každé pohorce, ale standart. Je to už bota určena pro těžkou turistiku s batohem, na houby bych si je nevzal. 

Díky, bohužel nevím, co je to za model, ale mohu to zjistit. Máš pravdu, prý jsou na těžkou turistiku, ale já bych je teda nosil i na houby nebo dlouhé procházky se psem.

Odesláno
8 minutes ago, Ivan Lelák said:

Díky, bohužel nevím, co je to za model, ale mohu to zjistit. Máš pravdu, prý jsou na těžkou turistiku, ale já bych je teda nosil i na houby nebo dlouhé procházky se psem.

Já mám tyhle dva modely Tranga, starý a nový a mega happy. Dělal jsem v nich dlouhé treky v rozsahu+30 do -25C v Africe, Nepálu, hodně je nosím i v ČR při různých akcích a žádné extrémní přehřívání, nekomfort nebo pocení nohy se nekonalo. Takže pokud to je i jiný model, nezateplený, tak vypadají fajnově a budou dobrý v létě i v zimě.

• Like 1
Odesláno
Před hodinou, African napsal:

Já mám tyhle dva modely Tranga, starý a nový a mega happy. Dělal jsem v nich dlouhé treky v rozsahu+30 do -25C v Africe, Nepálu, hodně je nosím i v ČR při různých akcích a žádné extrémní přehřívání, nekomfort nebo pocení nohy se nekonalo. Takže pokud to je i jiný model, nezateplený, tak vypadají fajnově a budou dobrý v létě i v zimě.

Skvělé, díky!

Odesláno
Před hodinou, Ivan Lelák napsal:

Jsou to damske Trango

• Díky 1
Odesláno (upraveno)

Včera som narazil na ďalšiu hogo-fogo topánku – Salewa Ortles Couloir. Konštrukčne je veľmi podobná mojim LaS Aequilibrium Speed (nebál by som sa povedať, že sa nimi zhusta inšpirovali, vrátane marketingových kecov o spolupráci s guidami :D), ale oproti nim so širším použitím, najmä do zimy, na ľadovce a mixové lezenie. Je zateplená a má aj drážky na automaty.

Ale čo ma zaujalo a prečo som ich vlastne vôbec chytil do ruky, je ten karbónový exoskelet. Vidím to prvýkrát a zjavne to má za úlohu fixovať kotník laterálne, aby sa nevykĺbil, čo sa zhusta na ľadovcoch stáva. A celé to váži iba o 200 g viac ako LaS, to mi na VHT topánku s takýmto rozsahom použitia príde neskutočné číslo.

https://oberalp.imgix.net/d4a83a30-8e06-46fb-a1f2-01da56209db9.png?type=perspective_view&auto=format&fit=clip&w=1920

Vôbec také niečo nepotrebujem, no strašne rád by som ich vyskúšal. Príde mi, že tie exo kĺby musia pri chôdzi zavadzať... Tiež mi by som laicky povedal, že to obmedzenie laterálneho pohybu musí vadiť pri lezení, občas predsa človek potrebuje položiť nohu šikmo... Alebo čo s tým narobí mrznúci sneh? A ako som hľadal fotku, všimol som si cenu – 800 €, nechsapáči :D 

Edit: Jo, a aby to nevyzeralo, že chodím len po obchodoch:

Upraveno uživatelem wawrik

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...