Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

post-10175-0-58283100-1400354964_thumb.jpg

Soudek patří k bernardýnovi, ale také k obleku
Když tak pozoruji sekci ?Co mám právě na ruce?, většina tam prezentovaných hodinek má klasický kruhový tvar. Také značky se docela opakují. Byla by to zajímavá statistika ? Rolex, Omega, Panarei, Seiko, méně často IWC, Zenith, Longines (snad jsem na nikoho nezapomněl)? A pokud se toho tvaru týče, občas se objeví čtverec TH, někdy obdélník, ale soudek snad ani nepamatuji. Je pravda, že tento tvar je téměř výhradně určený oblekovkám. Výjimky se jistě najdou, ale je jich jako šafránu. Mám dokonce pocit, že těmi výjimkami jsou tak exkluzivní značky, že i když je ciferník extravagantní, síla značky dovolí nosit tyto hodinky zase k obleku.
A protože já jedu prakticky jen v oblekovkách, dovolím si tady podrobněji popsat jedny hodinky v nedávné minulosti produkované firmou Edox.
Jedná se o starší model řady Les Combes, kterou už dnes v katalogu nenaleznete. To, co je na nich nesmírně lákavé, je retro vzhled s předvídatelnými křivkami a bez zajímavosti není ani dnes už nevyráběný strojek.

post-10175-0-74857000-1400357784_thumb.jpg

Model se vyznačuje jednoduchým soudkovým pouzdrem s krátkými nožičkami, perleťově bílým gilošovaným ciferníkem s černým lesklým potiskem bez luminiscence, jasně čitelnými černými listovými ručičkami s centrální vteřinovkou a malou datumovkou umístěnou na 3 hodině

Základní údaje

Označení modelu: 82006
Pohon: ETA 2004-1 automat
Velikost: 35 x 37.5mm, tloušťka 8.3mm
Sklíčko: Plochý safír
Zadní víčko: Nerezová ocel připevněná 4 šroubky, kruhový průhled ze safírového skla,
Ovládání: Korunka z nerezové oceli, signovaná
Luminiscenční materiál: bez luminiscence
Water Resistance: 3 bar (30 m)
Šířka mezi nožičkami: 19 mm

Kalibr: ETA 2004-1
Rozměry: ? 23.30 mm, výška 3.6mm
Funkce: Centrální ručička pro hodiny, minuty a sekundy, datumové okénko, hacking a mžiková změna data
Nátah: Automatický, jednosměrný se zdobeným rotorem
Rezerva nátahu: 42 hodin
Frekvence: 28?800 A/h, 4 Hz
Kameny: 20

O firmě Edox
Historie firmy začíná v roce 1884 milostným příběhem hodináře Christiana Ruefli-Flury, který své ženě k 25 narozeninám vyrobil kapesní hodinky. A jak už to bývá, žena se stala hybatelem, který jej přesvědčil k založení vlastní hodinářské firmy. Dal jí jméno Edox, což by mělo údajně ve starořečtině znamenat ?měření času?. O úspěších firmy si můžete přečíst na jejích stránkách www.edox.ch. Co se ale nedočtete a hůře se v přemíře informací dohledává, je jak firma přežila nástup quartz technologie. Rovněž nedávná minulost bývá často poněkud zastřená.
Firma byla krizí zasažena a v roce 1973 byly její akcie prodány skupině ASUAG (předchůdce dnešní Swatch Group). Když ale značka v tomto partnerství příliš nevzkvétala, koupil Victor Strambini, prezident Edox, v roce 1983 její akcie zpět. Zároveň přesunul sídlo do Les Geneves. Victor Strambini je stále šéfem firmy a firma samotná je tak dnes ukázkou nezávislého výrobce hodinek.

Srdce v ?Top? kvalitě
O pohon se stará mechanický strojek s automatickým natahováním ETA 2004-1. Tento model už dnes firma ETA na trh nedodává. Průměr strojku je 23.3 mm, má centrálně umístěnou hodinovou, minutovou a vteřinovou ručičku s hackingem a datumovku s mžikovou změnou. Strojek umožňuje i ruční nátah. Rotor automatického nátahu je dekorovaný soustřednými kružnicemi colimaçonnée.

post-10175-0-70128100-1400355388_thumb.jpg

Na rotoru je logo firmy, pod ním nápis Edox, a dále na okraji drobným písmem ?Maitres Horlogers?. Nápisy na strojku jsou gravírované (sériové číslo na pouzdru je zamaskováno).

Strojek je v kvalitě ?Top?. Zajímavé je, že podle dokumentace jej ETA ani v kvalitě ?Standard? a ?Elaboré?, na rozdíl od jiných,  nedodávala. Na WUS jsem narazil na nadšené opěvování jiných modelů, osazených rovněž strojky v nejvyšší kvalitě, ale nedokážu posoudit, je-li to u firmy Edox standardem.
U strojku se ještě na chvíli zastavím. Díky své výšce jen 3,6mm, která je shodná s větším a jistě známějším bráchou 2892, umožňuje vytvoření hodně plochých hodinek. Svým průměrem byl vhodný právě pro umístění do jiných než kruhových pouzder a byl využíván i v dámských hodinkách. S módou velkých hodinek zřejmě ztratil své opodstatnění.

A dostáváme se k soudku
Celkový tvar pouzdra je soudkovitý, velice jednoduchý a bez jakýchkoli příkras. Rozměry jsou zdánlivě malé ? šířka 35mm a délka 37.5mm (bez nožek). Jenže rozměry u nekruhových pouzder jsou zrádné - uvědomíte-li si, že uhlopříčka je 51mm, už vám tak malé připadat nebudou.

post-10175-0-44719800-1400355505_thumb.jpg

Tloušťka pouzdra je pouhých 8.3mm.

Rozteč nožiček je méně obvyklých 19mm.

post-10175-0-23695400-1400355606_thumb.jpg

Nožky jsou velice kompaktní a zvětšují délku hodinek jen na celkových 44mm.

Celé pouzdro je leštěné. Safírové sklíčko je ploché, nepodařilo se mi zjistit, zda má antireflexní úpravu. Pohled na strojek umožňuje dýnko opatřené plochým safírovým sklíčkem s kruhovým tvarem. Na ocelovém dýnku připevněném v rozích čtyřmi šroubky je kolem průhledu gravírováno několik obvyklých údajů, včetně modelového čísla a sériového čísla.

post-10175-0-71857100-1400356878_thumb.jpg

Velice drobná a zaoblená korunka je signovaná firemním logem.

Právě korunka je předmětem asi jediné výtky. Je tak drobná a ještě částečně zapuštěná do pouzdra, že případné ruční dotahování je utrpením. Na druhou stranu je to úlitba kompaktnímu a nic nerušícímu tvaru. Prostě ta korunka k nim náramně padne.

Kouzlo giloše
Barva ciferníku je stříbřitě bílá a díky gilošování nádherně mění barvy v celé perleťovo-bílé škále. Ciferník je jednoduše potištěný černou lesklou barvou. Od obvodu ke středu číselníku jsou římské číslice hodin deformované tak, aby odpovídaly soudkovitému tvaru hodinek. Čtverka je klasicky hodinářsky napsaná jako IIII. Číslice III je zcela vynechaná a na její pozici se nachází obdélníkový výřez datumovky lemovaný jemnou linkou. Samotná datumovka je bílá se standardním černým potiskem arabskými číslicemi.

post-10175-0-92734600-1400355984_thumb.jpg

Směrem ke středu čísleníku následuje minutová stupnice lemovaná po obou stranách linkami. Hodinové indexy jsou na ní nepatrně zvýrazněny.

Nožičky už jsem popsal, tak teď ručičky
Pro tyto hodinky zvolili designéři nádherný klasický tvar černých listových (feuille) ručiček bez luminiscence. Vteřinovka je také černá, štíhlá, bez luminiscence a sahá až k nejzazšímu rohu minutové stupnice.

post-10175-0-07847000-1400356368_thumb.jpg

Výrazný kontrast barvy ciferníku a černých ruček činí hodinky naprosto přehlednými a lehce čitelnými. To neplatí o tmě, kdy si díky absenci luminiscence nepřečtete vůbec nic.

Bernardýn nosil soudek na obojku, my máme řemen
Řemen je středně hnědý kožený se vzorem aligátora a stejnobarevným prošitím.

post-10175-0-67655500-1400356265_thumb.jpg

Řemen je signovaný, stejně jako klasická trnová spona.

Šířka řemene je nestandardních 19mm a v místě spony obvyklých 18mm.

Máte odvahu na soudek?
Soudkové pouzdro se moc nenosí. Když vybíráme, sáhneme zbaběle po ?normálním? kulatém tvaru. To očekává i naše okolí. A tím se právě i ve své podstatě tak jednoduché hodinky, jakými jsou popisované Edoxy, stávají středem pozornosti. Nepotřebují k tomu okázalost, pompu. Jen nevšední tvar a kvalitní zpracování.

Upraveno uživatelem Kobliha
Odesláno

Hele,nejlepší přítel člověka.Jo a nese ho pes.Bernardýnův soudek rumu jistě láká nejednoho z nás.Stejně tak i soudek,který jsi nám tak parádně přiblížil Ty.Moc krásná klasika a dobrá práce.Až budu doma,musim se kouknout,co má vůbec na krku ten sousedovic hafan.Třeba mu na konec odpustím to noční občasné štěkání.

Odesláno

Rozepsal ses moc hezky. Muselo to dat praci. Takze diky za tak obsahly prispevek, ke vsemu na tak nefrekventovane tema. Diky!

Jinak svuj vztak k soudkum vlastne ani moc neznam. Na fotkach jsou hezke. K obleku taky urcite pujdou, jenze ja moc oblekovy nejsem. Najdou se soudky i pro me? Na bezne denni noseni? Nebo se soudky daji nosit ke vsemu a denne a blok je jen v nas?

Odesláno

Ocenujem recenziu aj namahu ktoru si si dal. Aj vdaka tvojej recenzii sa snad nejaky sudok objavi ma mojej ruke jedneho dna :)

Odesláno

Všem děkuji hezké reakce.

V 18. 5. 2014 v 5:50, nickolas napsal:

Rozepsal ses moc hezky. Muselo to dat praci. Takze diky za tak obsahly prispevek, ke vsemu na tak nefrekventovane tema. Diky!

Jinak svuj vztak k soudkum vlastne ani moc neznam. Na fotkach jsou hezke. K obleku taky urcite pujdou, jenze ja moc oblekovy nejsem. Najdou se soudky i pro me? Na bezne denni noseni? Nebo se soudky daji nosit ke vsemu a denne a blok je jen v nas?

Obecně jsou asi soudky k obleku. Ale asi jde jen o předsudek. Já si je rád vezmu i k něčemu "casual" (česky asi oblečení pro každou příležitost). Záleží na náladě.

Mám rozepsanou další recenzi k ještě zajímavějšímu soudku. Tak snad to dotáhnu...

Odesláno
  V 18. 5. 2014 v 7:44, Vit napsal:

Pěkné počtení a fotky.

Na hodinkách mě moc zaujalo tenké pouzdro.

Poprosím o foto na ruce.

Děkuji

Fotka z mobilu a z "Co máte právě na ruce?".

post-10175-0-42795100-1400400432_thumb.jpg

Odesláno

Moc krásné počtení s nádhernýma fotkama. Rád se vždycky dozvím něco nového a poučného. Mám pocit, že mě to i nalomilo a změnilo můj pohled na hodinky s hranatým, respektive soudkovým pouzdrem. Díky.  

Odesláno (upraveno)

super recenzia, ocakavam tu dalsiu :)

inak sudok nie su len oblekovky ... Rafa Nadal a Bubba Watson "nepracuju" v obleku :)

p.s. dalsia napoveda, Yohan Blake alebo Felipe Massa, vsetci sudok ...

Upraveno uživatelem Toams
Odesláno
  V 19. 5. 2014 v 13:48, Toams napsal:

super recenzia, ocakavam tu dalsiu :)

inak sudok nie su len oblekovky ... Rafa Nadal a Bubba Watson "nepracuju" v obleku :)

p.s. dalsia napoveda, Yohan Blake alebo Felipe Massa, vsetci sudok ...

Právě o hodinkách Richard Mille jsem přemýšlel, když jsem psal "...že i když je ciferník extravagantní, síla značky dovolí nosit tyto hodinky zase k obleku." Koriguji tedy svůj názor - děkuji za doplnění informací - a soudky nejen k obleku, ale také na sport.

Zatím mi z toho vychází, že soudky nejsou na potápění (jak by tam dali otočnou lunetu?) a neuvědomuji si ani "letecké" soudky.

• po měsících...
  • po měsíci...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...