Wanderer Odesláno 3. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2016 Pěkný. Asi bych na to nevlez, ale na video ze vzduchu se rád podívám.
Ivan Lelák Odesláno 4. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2016 Náhodou rogallo je nádherné a bezpečné. A trochu v souvislosti s řečnickou otázkou o něco výš "Pánové, nechtělo by to pevné křídlo?" - létal jsem chvíli plachtařinu, létal jsem se spoustou věcí, co mělo křídla (spíš jako pasažér, ale taky jsem si leccos zařídil), ale moje srdeční věc je ultralehké létání, tam jsem létal snad se vším. Vrhnul jsem se párkrát z kopce na paraglidu, to byla docela sranda, bylo to spíš z donucení, kamarád mne uvázal, nahodil padák a strčil do mne na Královeckém Špičáku, přes 300 metrů vysokém kopci, než jsem mu stačil vynadat, byl jsem ve vzduchu a nějak jsem to sletěl... Ale to, co má v mém srdci nejvíc místa, je rogallo. Začal jsem ve Svazarmu v roce 1983, mám nalétáno pár set hodin, ale žádných extra výsledků jsem nedosáhl, přesto je bezmotorové rogalo nejúžasnější létání, které jsem zažil. Pak přišla tříkolka s Trabantem, honili nás policajti, ale nějak to vždycky dobře dopadlo no a po roce 1989 jsme začali létat legálně. Založil jsem firmu na výrobu motorových rogall, naučil jsem létat desítky lidí a zalétal snad stovky křídel i tříkolek, vlekali jsme za tříkolkou bezmotorová rogalla (i jsem se nechal vlekat), vyhazovali jsme parašutisty, byl jsem zařazen do expedice, která měla přeletět Mt.Everest, bohužel mi to ze zdravotních důvodů neklaplo, ale v rámci tréninku jsem se dostal do výšky necelých 6000 metrů nad zemí (kde se mi shodou okolností skřípnul přívod kyslíku, omdlel jsem, pamatuju se jen že jsem stihnul vypnout motor a probral jsem se o 1000 metrů níž v naprosto stabilním letu). Tím chci říct, že rogallo je naprosto bezpečná věc, křídlo je velmi tuhé a pokud je dobře seřízené, tak je velmi stabilní a se zkušeným pilotem má oproti kniplovým ultralajtům jen málo meteorologických omezení, pravda, když je ve vzduchu mlátička, je to trochu dřina a hodně adrenalín.Přidávám pár fakt hodně starých fotek...:-).
enslow Odesláno 4. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2016 Bezpecnost rogala mozem sam potvrdit. Sam som MZK lietal asi 5 rokov a to ma chytila aj burka a kridlo to zvladlo. Prevazna vacsina nehod je sposobena ludskym faktorom. Je znamy aj pripad kedy rogalistovi so zenskou pasazirkou nad morom vysadil motor a dotycny vyskocil a zabil sa o hladinu mora prisom baba v ostala v rogale a rogalo prakticky same doklzalo na hladinu a prezila
organic Odesláno 4. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2016 (upraveno) Vcera vecer jsem videl jednoho motorovyho rogalistu pristavat na poli u Svetic.p Upraveno 4. dubna 2016 uživatelem organic
Cyril Odesláno 6. května 2016 Autor Nahlásit Odesláno 6. května 2016 Dnes jsme si se "Z" (Zdeňkem) z Chronoshopu udělali malý výlet kolem Plumlovské přehrady. Moc se mu to líbilo. Prej... .
Cyril Odesláno 31. ledna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 31. ledna 2018 (upraveno) Kdo jste ho znali, vzpomeňte na něj...Rovný člověk, paraglidista tělem i duší.Přidám jeho jedno z pěkných videí. Akce začíná zhruba v 1:15 minutě... Bude nám chybět.... Upraveno 31. ledna 2018 uživatelem Cyril
enslow Odesláno 31. ledna 2018 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2018 Velmi smutne. Preto kazdemu co so mnou leti hovorim ze ked budes lietat ber na vedmie ze tu sme iba na navsteve a tak sa aj spravaj. Nebo patri vtakom a nie ludom. Hadam uz lieta po oblacikoch a je mu dobre
Chronař Odesláno 31. ledna 2018 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2018 Hmmm, viděl jsme ho teď na záznamu z Dolomitenmanu, škoda.Co naplat, není to úplně bezpečný sport
shadepirat Odesláno 29. listopadu 2024 Nahlásit Odesláno 29. listopadu 2024 Ahoj, nedoporučil by někdo PG školu v rozumné vzdálenosti od Prahy?
Maro Odesláno 30. listopadu 2024 Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2024 Cumim, ze tady je i tohle vlakno, i kdyz celkem mrtvé:-) Já, protože jsem puvodem z toho regionu, jsem se i z Prahy vydal klasicky do Beskyd do el Speeda a jsem presvedceny, ze jsou nejlepší. Ale je to jako s autoskolou, každý ti doporučí to své, více zkušeností s danou službou si většinou neuděláš, abys to dokázal porovnat, objektivní pravdy se tedy asi nedobereš:-) Proč pro mě vyhrály Beskydy: - Javorovy je skvělý a přehledný terén s lanovkou - mají to vymyšlené jako celodenní intenzivní program - teorie/groundhandlig/lítání/VR (Za mě brutálně přínosná věc ve výuce) - v okolí je hromada terénů, kde se dá trénovat, takže na jakýkoliv vítr a téměř v jakémkoliv počasí se dá něco potrenovat, ať už na zemi nebo drobné poskoky. - stejně tam budeš týden bydlet, takže je za mě jedno, jestli bydlíš na parkovišti na Rané, nebo někde 4 hodiny od Prahy, navíc Dalibor tam odvedl neuveritelne množství práce, takže ubytování je krásné, nové, vaří tam super, prostě nic na co by sis mohl stěžovat - komunita lidi kolem Fligt Parku Javorovy je skvělá, mají slevy pro absolventy na různé akce, široké možnosti následného tréninku a lítání pod dozorem (ale tady už narazíš na to, že to je z Prahy kus, reálně budeš litat jinde. U zahraničních výletů te to ale neomezuje) Takže, kdybych znova dělal kurz, dělal bych ho zase tam. 1
shadepirat Odesláno 2. prosince 2024 Nahlásit Odesláno 2. prosince 2024 V 30. 11. 2024 v 20:52, Maro napsal: Cumim, ze tady je i tohle vlakno, i kdyz celkem mrtvé:-) Já, protože jsem puvodem z toho regionu, jsem se i z Prahy vydal klasicky do Beskyd do el Speeda a jsem presvedceny, ze jsou nejlepší. Ale je to jako s autoskolou, každý ti doporučí to své, více zkušeností s danou službou si většinou neuděláš, abys to dokázal porovnat, objektivní pravdy se tedy asi nedobereš:-) Proč pro mě vyhrály Beskydy: - Javorovy je skvělý a přehledný terén s lanovkou - mají to vymyšlené jako celodenní intenzivní program - teorie/groundhandlig/lítání/VR (Za mě brutálně přínosná věc ve výuce) - v okolí je hromada terénů, kde se dá trénovat, takže na jakýkoliv vítr a téměř v jakémkoliv počasí se dá něco potrenovat, ať už na zemi nebo drobné poskoky. - stejně tam budeš týden bydlet, takže je za mě jedno, jestli bydlíš na parkovišti na Rané, nebo někde 4 hodiny od Prahy, navíc Dalibor tam odvedl neuveritelne množství práce, takže ubytování je krásné, nové, vaří tam super, prostě nic na co by sis mohl stěžovat - komunita lidi kolem Fligt Parku Javorovy je skvělá, mají slevy pro absolventy na různé akce, široké možnosti následného tréninku a lítání pod dozorem (ale tady už narazíš na to, že to je z Prahy kus, reálně budeš litat jinde. U zahraničních výletů te to ale neomezuje) Takže, kdybych znova dělal kurz, dělal bych ho zase tam. Ahoj, díky za odpověď. Já ty Beskydy zvážím, ale tak nějak jsem si říkal, že na kurzu v okolí Prahy bych mohl potkat i nějaký další lidi z Prahy a mohl bych pak lítat s nima. Další věc je ta, že je to daleko na to jet tam na den ve chvíli, kdybych si prostě chtěl dát den s instruktorem. Každopádně díky moc!
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se