Maro Odesláno 30. listopadu 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2024 Aha, s tím Naughty Dogem dobré vědět, já jsem teď od nich fakt dlouho nic nebral, ale přesto to pro mě byl trochu lovebrand ještě z doby, kdy jsem nevěděl, kdo Petra vlastně je. Asi od nich budu muset zas něco na zkoušku vzít, ne že bych ti nevěřil, ale osobní zkušenost je neprenositelna ale jinak tvůj výběr podepisuju v plném rozsahu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 2. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. prosince 2024 Každý to pijeme na svou hubu a každému zaplať pánbůh chutná něco jiného. Prošel jsem těch značek káv hodně a já jsem prostě nastavený na nějaký profil, který mi chuťově vyhovuje. Neocením ovocité a bůh ví jaké chutě a hlavně neocením kyselost. Dostal jsem k jedněm vánocům nějaké předplatné u DoubleShot a neberte to prosím jako hejtění, ale jen jako vyjádření osobních chuťových preferencí, ale chutné presso z toho nešlo udělat. Ani sousedům z šitokého okolí to nechutnalo, tak to dostal skladník v práci na turka a tvářil se kysele, stejně jako to kafe, ale darovanému koni... Ad "robustovej humus" : Vietnam No.1 100% robusta nešla v práci z automatické Nivony vůbec vypít, ale Brasilie z toho dělá pro mě super drsoně s poměrně značnou škálou chutí. Ochutnalo to u mě doma už hodně zkušených kávičkářů /tohle není káva pro laiky/ a krom síly si na chuť nikdo nestěžoval. Každému co jeho jest, PEACE! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Strocek Odesláno 2. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. prosince 2024 před 4 hodinami, Tikal napsal: ...tohle není káva pro laiky... Já sem to měl dycky hozený (a stále mám) chutná - nechutná, tak by mě teda zajímalo, jak moc musí bejt člověk ve věci mazák aby mu to kafe chutnalo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Denjl Odesláno 2. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. prosince 2024 před 38 minutami, Strocek napsal: Já sem to měl dycky hozený (a stále mám) chutná - nechutná, tak by mě teda zajímalo, jak moc musí bejt člověk ve věci mazák aby mu to kafe chutnalo je to tak... mám pražírnu kávy a každý den kafe cuppujeme, ochutnáváme testujeme, debatujeme... ale vždycky se nakonec rozhodneme jestli nám vzorky chutnají / nechutnají a apodle toho kávu importujeme.... no a na prodejích je znát, že to snad děláme dobře.... neexistuje rozhodně nic jako kafe pro laiky nebo profíky.... když jsme před dvěma lety naskakovali do macerovaných káv, kde je prodejní cena pro zákazníky na úrovní 2500 za kg, tak jsme si říkali: to bude pro fajnšmekry... ani prd... díky experimentálnímu zpracování daných káv to do našeho segmentu výběrovky přivádí úplně jinou klientelu, která rozhodně nejde označit jako fajnšmekři, protože většinou před těmito kávami v podstatě výběrovku nikdy nepili.... nikdy bych si tedy nedovolil napsat, že to kafe není pro laiky, nebo naopak, že je pouze pro profíky... a to si myslím, že díky tréninku mám senzoriku celkem vychytanou ono totiž z podstaty věci toho na běžném espressu moc poznat není, pokud si chce člověk hrát, tak stejně skončí u filtru, kde pozná mnohem více chutí, konec konců kafe je ovoce, žejo a to má také milion chutí :))) D. 1 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Strocek Odesláno 2. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. prosince 2024 Krásně napsaný! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zceyee Odesláno 2. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. prosince 2024 před 3 hodinami, Denjl napsal: neexistuje rozhodně nic jako kafe pro laiky nebo profíky.... Jak bys nazval lidi co nepijou kafe bez cukru protoze "je to hnus" ... nebo ty co jediny co jim chutna je turek? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RedAce666 Odesláno 2. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. prosince 2024 Netroufnu si odpovídat za někoho jiného, ale já třeba jim říkám "lidí, co si sladí kafe, protože bez cukru jim nechutná" a "lidí, co pijou turka, protože jiný jim nechutná". Mám jen malinkou pražírnu, prazim vyberovku a snažím se ve svém okolí "dělat osvětu", ale tím, že bych někomu řek, že když pije turka a sladí si ho, tak je buran, bych se nikam nedostal. Ale tím, že to svoje kafe nabízím - kvalitní zrno, dobře uprazene (doufám), dobře namleté a připravené - tak v mém okolí prakticky nezůstal nikdo, kdo by ho teď nepil výrazně radši než Jihlavanku, kterou pili předtím. Někdo se "propil" k odvaznejsim Afrikam, někdo zakotvil u "tradičnější" Brazílie...a tak je to správně. Kafe by mělo být hlavně kvalitní a dobře připravené. Konkrétní profil už je pak čistě osobní preference. Nesnášel jsem ten závod (který už naštěstí dost vymizel) o to, kdo bude dělat kyselejší kafe, protože kyselý je dobrý a když ti to nechutná, tak tomu nerozumíš. To myslím hodně lidí odradilo. 2 3 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KarolLopkar Odesláno 2. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. prosince 2024 před 5 hodinami, Denjl napsal: je to tak... mám pražírnu kávy a každý den kafe cuppujeme, ochutnáváme testujeme, debatujeme... ale vždycky se nakonec rozhodneme jestli nám vzorky chutnají / nechutnají a apodle toho kávu importujeme.... no a na prodejích je znát, že to snad děláme dobře.... neexistuje rozhodně nic jako kafe pro laiky nebo profíky.... když jsme před dvěma lety naskakovali do macerovaných káv, kde je prodejní cena pro zákazníky na úrovní 2500 za kg, tak jsme si říkali: to bude pro fajnšmekry... ani prd... díky experimentálnímu zpracování daných káv to do našeho segmentu výběrovky přivádí úplně jinou klientelu, která rozhodně nejde označit jako fajnšmekři, protože většinou před těmito kávami v podstatě výběrovku nikdy nepili.... nikdy bych si tedy nedovolil napsat, že to kafe není pro laiky, nebo naopak, že je pouze pro profíky... a to si myslím, že díky tréninku mám senzoriku celkem vychytanou ono totiž z podstaty věci toho na běžném espressu moc poznat není, pokud si chce člověk hrát, tak stejně skončí u filtru, kde pozná mnohem více chutí, konec konců kafe je ovoce, žejo a to má také milion chutí :))) D. Ako sa volá pražiarňa? Rád by som sa pozrel aj na web napr. a objavil niečo nové. Doteraz som domov najviac objednával z coffeein.sk no teraz mám v mlynčeku Guatemalu z Diamonds roastery Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 3. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2024 Tak předně, nikde jsem nepsal o profíkách. Za laika osobně považuji člověka, co pije instatní kávu a jeho nejsilnější presso v životě bylo nespresso. Nebo přijde na návštěvu kamarád s manželkou, která v životě vypila jedno presso a to po opici a jen proto aby jí to nakoplo. Tak těmhle lidem neudělám ani 70/30, protože vím, že si na tom nepochutnají, natož aby otestovali, jestli jim bude chutnat 100% robusta... Pak je ta druhá sorta lidí, kterou nazývám zkušený kávičkář, tam řadím lidi, co mají už něco odpito, pijí pravidelně presso, znají různé chuti a vesměs vědí co od kávy chtějí ,očekávají a mohou očekávat. Můj přísup ke kávě je opravdu jednoduchý. To chutná/nechutná vám podepíšu, tím se ostatně řídím už mnoho let a nejen v kávě. Jak jsem psal mám své chuťové preference a tudíž přesně vím co mi chutná, potenciálně může chutnat a tam jsem ochotný experimentovat. Vím, že nikdy nebudu preferovat ovocné tóny a pít kyselé kafe, nebo kávu přes filtr, to mám vyzkoušené a to pro mě není. Tolik na vysvětlenou mé terminologie, co vás pobouřila až do použití tučného písma, tak se za to omlouvám. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zceyee Odesláno 3. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2024 před 8 hodinami, Tikal napsal: Za laika osobně považuji člověka, co pije instatní kávu a jeho nejsilnější presso v životě bylo nespresso. Nebo přijde na návštěvu kamarád s manželkou, která v životě vypila jedno presso a to po opici a jen proto aby jí to nakoplo. Jo vidim to stejne, a zajimavy je ze tihle lide nedopijou dopio, ale flat white jim celkem chutna. :)) Ale skladníka si teda neodhadl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 3. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2024 Presso neexistuje Jinak chutě se každého v čase vyvíjí… K určitýmu kafi se člověk musí prochlastat, stejně jako ke kouřový whisky. Někdo se u whisky zastaví u těch konzervativnějších chutí (např. já), v kávě je to stejné… Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 4. prosince 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. prosince 2024 před 8 hodinami, redd napsal: Presso neexistuje Máš recht, ale není čas se vypisovat, víš co ty dvě písmenka ušetří času Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 7. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna Dovolím si vás oblažit další přestavbou mlýnku. Tentokrát se nám se synkem podařilo koupit doslova za pár korun, poněkud unavený mlýnek La San Marco SM 90T. Mám ho doma, takže ho znám jak své boty a vím, že je to jednoduchý a spolehlivý stroj. Proto jsem ho udělal pod stromeček prvnímu synkovi. No jak vidíte na pohled nic moc, ale motor šel protočit, tak jsem to rozhodil na atomy... Objednal jsem výsypku /omáčník z Aliexpressu/, mlecí kameny, ložiska a mezitím jsem mohl jsem řešit vzhled. Barva na tom hliníkovém odlitku buď drží jako přibitá, nebo se loupe jen při lehkém průvanu. Tak co šlo jsem oloupal a vše obrousil, abych to mohl nastříkat. Použil jsem kladívkovou barvu, která dokáže schovat nerovnosti, ale bohužel byla jen barva OBI, ne Hammerite, takže to byl trochu boj, ale nakonec se to nějak povedlo. Kameny dorazily, pro ložiska jsem zajel a mohlo se skládat. Pak ještě vytočit vložku do násypky, kterou jsem uřízl ze starého zásobníku na kávu a opískoval ho. Ještě závaží na kávu, aby to tlačilo při mletí. No a pak už to jen dokompletovat... Druhý syn byl spokojen a už mele, jen zjistil, že to asi bude chtít lepší kávovar 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zceyee Odesláno 7. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna Ja doufal v analni kolik .. ale chapu ze ten je jen pro tatu. 2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 7. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna jj. Já si to dělal ze zbytků materiálu, co se válel v dílně a jemu jsem to ladil ke kuchyni, takže do dřeva... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pepino777 Odesláno 7. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna Moc pěkná práce, nemáš odkaz na tu výsipku? Mám mlýnek s dávkovačem a něco podobného by se mi hodilo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno středa v 06:29 Nahlásit Sdílet Odesláno středa v 06:29 máš tam dokonce dvě velikosti... https://www.aliexpress.com/item/1005005802402244.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.89.6b5d18027L3bHz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se