Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Aha, s tím Naughty Dogem dobré vědět, já jsem teď od nich fakt dlouho nic nebral, ale přesto to pro mě byl trochu lovebrand ještě z doby, kdy jsem nevěděl, kdo Petra vlastně je. Asi od nich budu muset zas něco na zkoušku vzít, ne že bych ti nevěřil, ale osobní zkušenost je neprenositelna 😀 ale jinak tvůj výběr podepisuju v plném rozsahu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Každý to pijeme na svou hubu a každému zaplať pánbůh chutná něco jiného.

Prošel jsem těch značek káv hodně a já jsem prostě nastavený na nějaký profil, který mi chuťově vyhovuje. Neocením ovocité a bůh ví jaké chutě a hlavně neocením kyselost.

Dostal jsem k jedněm vánocům nějaké předplatné u DoubleShot a neberte to prosím jako hejtění, ale jen jako vyjádření osobních chuťových preferencí, ale chutné presso z toho nešlo udělat. Ani sousedům z šitokého okolí to nechutnalo, tak to dostal skladník v práci na turka a tvářil se kysele, stejně jako to kafe, ale darovanému koni...

Ad "robustovej humus" :  Vietnam No.1  100% robusta nešla v práci z automatické Nivony vůbec vypít, ale Brasilie z toho dělá pro mě super drsoně s poměrně značnou škálou chutí. Ochutnalo to u mě doma už hodně zkušených kávičkářů /tohle není káva pro laiky/ a krom síly si na chuť nikdo nestěžoval.

Každému co jeho jest, PEACE! ☕

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 38 minutami, Strocek napsal:

Já sem to měl dycky hozený (a stále mám) chutná - nechutná, tak by mě teda zajímalo, jak moc musí bejt člověk ve věci mazák aby mu to kafe chutnalo

je to tak... mám pražírnu kávy a každý den kafe cuppujeme, ochutnáváme testujeme, debatujeme... ale vždycky se nakonec rozhodneme jestli nám vzorky chutnají / nechutnají a apodle toho kávu importujeme.... no a na prodejích je znát, že to snad děláme dobře.... neexistuje rozhodně nic jako kafe pro laiky nebo profíky....

když jsme před dvěma lety naskakovali do macerovaných káv, kde je prodejní cena pro zákazníky na úrovní 2500 za kg, tak jsme si říkali: to bude pro fajnšmekry... ani prd... díky experimentálnímu zpracování daných káv to do našeho segmentu výběrovky přivádí úplně jinou klientelu, která rozhodně nejde označit jako fajnšmekři, protože většinou před těmito kávami v podstatě výběrovku nikdy nepili....

nikdy bych si tedy nedovolil napsat, že to kafe není pro laiky, nebo naopak, že je pouze pro profíky... a to si myslím, že díky tréninku mám senzoriku celkem vychytanou :D 

ono totiž z podstaty věci toho na běžném espressu moc poznat není, pokud si chce člověk hrát, tak stejně skončí u filtru, kde pozná mnohem více chutí, konec konců kafe je ovoce, žejo a to má také milion chutí :)))

D.

  • Like 1
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Netroufnu si odpovídat za někoho jiného, ale já třeba jim říkám "lidí, co si sladí kafe, protože bez cukru jim nechutná" a "lidí, co pijou turka, protože jiný jim nechutná". Mám jen malinkou pražírnu, prazim vyberovku a snažím se ve svém okolí "dělat osvětu", ale tím, že bych někomu řek, že když pije turka a sladí si ho, tak je buran, bych se nikam nedostal. Ale tím, že to svoje kafe nabízím - kvalitní zrno, dobře uprazene (doufám), dobře namleté a připravené - tak v mém okolí prakticky nezůstal nikdo, kdo by ho teď nepil výrazně radši než Jihlavanku, kterou pili předtím. Někdo se "propil" k odvaznejsim Afrikam, někdo zakotvil u "tradičnější" Brazílie...a tak je to správně. Kafe by mělo být hlavně kvalitní a dobře připravené. Konkrétní profil už je pak čistě osobní preference.

Nesnášel jsem ten závod (který už naštěstí dost vymizel) o to, kdo bude dělat kyselejší kafe, protože kyselý je dobrý a když ti to nechutná, tak tomu nerozumíš. To myslím hodně lidí odradilo.

  • Like 2
  • Dát hlas 3
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, Denjl napsal:

je to tak... mám pražírnu kávy a každý den kafe cuppujeme, ochutnáváme testujeme, debatujeme... ale vždycky se nakonec rozhodneme jestli nám vzorky chutnají / nechutnají a apodle toho kávu importujeme.... no a na prodejích je znát, že to snad děláme dobře.... neexistuje rozhodně nic jako kafe pro laiky nebo profíky....

když jsme před dvěma lety naskakovali do macerovaných káv, kde je prodejní cena pro zákazníky na úrovní 2500 za kg, tak jsme si říkali: to bude pro fajnšmekry... ani prd... díky experimentálnímu zpracování daných káv to do našeho segmentu výběrovky přivádí úplně jinou klientelu, která rozhodně nejde označit jako fajnšmekři, protože většinou před těmito kávami v podstatě výběrovku nikdy nepili....

nikdy bych si tedy nedovolil napsat, že to kafe není pro laiky, nebo naopak, že je pouze pro profíky... a to si myslím, že díky tréninku mám senzoriku celkem vychytanou :D 

ono totiž z podstaty věci toho na běžném espressu moc poznat není, pokud si chce člověk hrát, tak stejně skončí u filtru, kde pozná mnohem více chutí, konec konců kafe je ovoce, žejo a to má také milion chutí :)))

D.

Ako sa volá pražiarňa? Rád by som sa pozrel aj na web napr. a objavil niečo nové. Doteraz som domov najviac objednával z coffeein.sk no teraz mám v mlynčeku Guatemalu z Diamonds roastery 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak předně, nikde jsem nepsal o profíkách.

Za laika osobně považuji člověka, co pije instatní kávu a jeho nejsilnější presso v životě bylo nespresso.

Nebo přijde na návštěvu kamarád s manželkou, která v životě vypila jedno presso a to po opici a jen proto aby jí to nakoplo. Tak těmhle lidem neudělám ani 70/30, protože vím, že si na tom nepochutnají, natož aby otestovali, jestli jim bude chutnat 100% robusta...

Pak je ta druhá sorta lidí, kterou nazývám zkušený kávičkář, tam řadím lidi, co mají už něco odpito, pijí pravidelně presso, znají různé chuti a vesměs vědí co od kávy chtějí ,očekávají a mohou očekávat.

Můj přísup ke kávě je opravdu jednoduchý. To chutná/nechutná vám podepíšu, tím se ostatně řídím už mnoho let a nejen v kávě. Jak jsem psal mám své chuťové preference a tudíž přesně vím co mi chutná, potenciálně může chutnat a tam jsem ochotný experimentovat. Vím, že nikdy nebudu preferovat ovocné tóny a pít kyselé kafe, nebo kávu přes filtr, to mám vyzkoušené a to pro mě není.

Tolik na vysvětlenou mé terminologie, co vás pobouřila až do použití tučného písma, tak se za to omlouvám.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, Tikal napsal:

Za laika osobně považuji člověka, co pije instatní kávu a jeho nejsilnější presso v životě bylo nespresso.

Nebo přijde na návštěvu kamarád s manželkou, která v životě vypila jedno presso a to po opici a jen proto aby jí to nakoplo.

Jo vidim to stejne, a zajimavy je ze tihle lide nedopijou dopio, ale flat white jim celkem chutna. :)) Ale skladníka si teda neodhadl. :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Dovolím si vás oblažit další přestavbou mlýnku.

Tentokrát se nám se synkem podařilo koupit doslova za pár korun, poněkud unavený mlýnek La San Marco SM 90T. 

Mám ho doma, takže ho znám jak své boty a vím, že  je to jednoduchý a spolehlivý stroj.

Proto jsem ho udělal pod stromeček prvnímu synkovi.

20241204_165103.jpg

20241204_165119.jpg

No jak vidíte na pohled nic moc, ale motor šel protočit, tak jsem to rozhodil na atomy...

20241204_172918.jpg

20241204_174351.jpg

Objednal jsem výsypku /omáčník z Aliexpressu/, mlecí kameny, ložiska a mezitím jsem mohl jsem řešit vzhled. Barva na tom hliníkovém odlitku buď drží jako přibitá, nebo se loupe jen při lehkém průvanu. Tak co šlo jsem oloupal a vše obrousil, abych to mohl nastříkat.

Použil jsem kladívkovou barvu, která dokáže schovat nerovnosti, ale bohužel byla jen barva OBI, ne Hammerite, takže to byl trochu boj, ale nakonec se to nějak povedlo.

20241207_145219.jpg

20241207_151244.jpg

Kameny dorazily, pro ložiska jsem zajel a mohlo se skládat.

20241219_081813.jpg20241219_083416.jpg

Pak ještě vytočit vložku do násypky, kterou jsem uřízl ze starého zásobníku na kávu a opískoval ho. Ještě závaží na kávu, aby to tlačilo při mletí.

20241219_101732.jpg20241219_111841.jpg20241219_131901.jpg

No a pak už to jen dokompletovat...

20241228_161902.jpg

20241228_161858.jpg

20241228_161739.jpg

Druhý syn byl spokojen a už mele, jen zjistil, že to asi bude chtít lepší kávovar 🙂

  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...