Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Paku nahrivam (i kdyz mam bezednou a neni to tak kriticke). Misku nenahrivam. Mam misku bez drazky a pruzinku v pace hodne volnou, takze vlozeni misky do paky je snadne a popaleni nepravdepodobne :-)

Tohle vsechno je samozrejme coffee-geek verze pro jedno kafe za hodinu. Kdyz se toho sejde hodne najednou, jdou tyhle srandicky stranou. A je zajimave, ze vysledna kava tim trpi takrka nepozorovatelne. Paretovo pravidlo je neoblomne a plati tu naprosto beze zbytku...

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to pravé dřevo, švestka.

 

Kávu vážím před mletím v misce, mám retenci vychytanou a nedělá mi to žádný problém. Problém byl, že 14g double miska je mělká a padalo mi to všude možně.

Páku nahřívám sólo, misku ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak na misce /mám precizní/ je ten plech tak tenký, že se ohřeje za malou chviličku, ale u klasické páky jde o masivní mosaz a ta se musí pořádně ohřát, tam to trvá, to by ti teplotu kávy dost ovlivnilo. Stejně jako nepředehřátý hrnek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přijde mi z hlediska tepelné stability lepší cesta : spařená káva/nahřátá miska/nahřátá páka/nahřátý hrnek než spařená káva/studená miska/nahřátá páka/nahřátý hrnek....nejdelší styk extraktu bude podle mne spíše s miskou než s pákou ,kterou to jen prohrčí nemluvě o bezedné páce s kterou se nepotká....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se deje s extrahovanou kavou uz je mi uplne jedno. Mam radsi chladnejsi kavu. Takze mi jde jen o nahratou hlavu kavovaru. Ale kdyz bych do ni upnul studenou kilovou paku, tak to z ni dost tepla vytahne. Ale misku uz neresim - to je plisek. A hrnecek uz vubec ne...

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Předehřívám celou soustavu včetně hrnku. Tam, kde nemají požnost nahřátí hrnku na kávovaru použiji na hrnek vodu a mikrovlnku. IMHO hrnek je strašně důležitej. Jenom pro doplnění: vždy je lepší mít páku v hlavě po dobu nahřívání i kvůli "neroztékání se" těsnění hlavy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Předehřívám celou soustavu včetně hrnku. Tam, kde nemají požnost nahřátí hrnku na kávovaru použiji na hrnek vodu a mikrovlnku. IMHO hrnek je strašně důležitej. Jenom pro doplnění: vždy je lepší mít páku v hlavě po dobu nahřívání i kvůli "neroztékání se" těsnění hlavy.

Tak hrnek můžeš nahřát odpuštěním vody přes prázdnou páku (bez kávy) z kávovaru.Mezitím si pomalu namelu kávu .

 

Odesláno z mého FRD-L19 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se deje s extrahovanou kavou uz je mi uplne jedno. Mam radsi chladnejsi kavu. Takze mi jde jen o nahratou hlavu kavovaru. Ale kdyz bych do ni upnul studenou kilovou paku, tak to z ni dost tepla vytahne. Ale misku uz neresim - to je plisek. A hrnecek uz vubec ne...

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

OT: nemas ty nahodou v kavovare akusticku signalizaciu ubehnutych 25s? Ak som si Ta pomylil tak nic, ak mas, nenaznacis riesenie?
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zadnou signalizaci nemam. Pouzivam Brewista vahu, ktera ma i automaticke stopky...

Pro me je hrnek taky strasne dulezitej, ale opacnym smerem. Filtr i espresso si nejvic vychutnam nekde kolem 40°C (proste pocitove mirne tepla kava). Zamerne si kvuli tomu i espresso delam do vetsiho cappuccino hrnecku, abych ho po extrakci tou vetsi masou studeneho porcelanu zchladil a rozmichal cremu.

Horke espresso do horkeho demitasse hrnecku je pro me nepozivatelne horke a chutove nezajimave...

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ona je cela ta poucka o nutnosti predehrateho hrnku a povinnosti konzumace do par vetrin pozustatkem puvodnich italskych kavovaru. Ktere sice delali kavu rychle, ale byla prepalena, preextrahovana a dle dnesnich standardu dost nedobra. A protoze lidske telo rozeznava vyrazne mene chuti u velmi horkych/studenych pokrmu a napoju, darilo se diky tomu hodne defektu maskovat. A udelal se kolem toho hezky pribeh o aromatickych latkach, ktere pri chladnuti utikaji.

Z podobneho duvodu se cola pije sycena a s ledem.

Nechci tvrdit, ze horka kava je spatna, ale to vychladnuti ji nijak neskodi. Jen pak proste jinak chutna. Me vic, nekomu min...

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A jak kavu pripravujes? A kolik ji spotrebujes?

Obecne se v marketech moc neda sehnat skutecne dobra kava. A i kdyz se tam nejaka lepsi nahodou objevi (treba La Boheme Cafe v Makru), tak nebyva cerstva, takze to dost ztraci smysl...

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vono moc ne.

 

Posledni dobou mi non-espresso kava extremne zachytnala.

 

Dripper hario v60 nebo frenchpress delam na stridacku a je to za me docela dost bomba.

 

Optimal je asi zacit s nejakym degustacnim packem, ja koupil i cerstvakava.cz, pak se usadil na brazilia santos. 

Upraveno uživatelem 464
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...