Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Ke kofeinu: na jedný akci, kde řipravovali kávu odborníci, jsem se dozvěděl, že množství kofeinu je přímo úměrné množství vody. To by mělo znamenat, že v piccolu je kofeinu nejmíň. Samozřejmě záleží taky na druhu zrna.

Přímo úměrné množství vody je parciální vyluhování různých složek z kafe. Kofein jde ven mezi prvními, takže tam na vodě ani tolik nezáleží. Ristreto je příkladem - jen 20 ml vody. Doporučuji si udělat testík: z presovaru natočit několik dávek za sebou (z jedné dávky kafe) o velikosti čajové lžičky a ochutnávat. Rychle zjistíte, že preso v klasické velikosti 30 -35 ml, tedy to, o co si musíme v Česku říkat (piccolo) je optimální velikost. V množství větším než deci tečou z kafovaru jen sračky.

K obsahu kofeinu: arabika má cca poloviční obsah kofeinu než robusta. Ty chuťově nejlepší presa jsou směsi z 80 - 95% arabiky a zbytek robusta. Ta tam udělá tu sílu a taky pěnivost.

 

EDIT: z měkké vody je kafo hnusný, stejně jako z kapslí. To se dostáváme do rubriky china_fake a "Nejvyšší kvalita za nejnižší cenu"

Upraveno uživatelem kejklik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před pár dny jsem neodolal a koupil ve slevě za necelé dva a půl tisíce jednoduchou mašinku na presso Krups XP 4000.

 

Jedná se o nejlevnější model z nabídky výrobce, klasický mechanický pákový přístroj s tlakem 15BAR (kdoví jak to s těmi bary je), který umí:

  • Připravit presso
  • Napěnit mléko
  • Nahřát šálky
  • Vypustit hromadu páry, když otočíte knoflíkem v blbém pořadí :thumbsup_anim:
06.jpg

Zdroj fotoggrafie: domacnost.sme.sk

 

Tělo přístroje je plastové, stejně jako zásobník na vodu. Přístroj se zapíná tlačítkem, další ovládání je mechanickým kolečkem. Automatiku v modelu žádnou nenajdete. Pákový zásobník na kafe má tři vložky - na jeden šálek, na dva šálky a dále na E.S.E. pody

 

Kvalita pressa ze Starbucks kávy Sumatra je překvapivě dobrá a bude chutnat i Starbucksem zmlsaným jedincům, jako jsem já. Kvalit pressa z jejich super přístroje samozřejmě nedosahuje...

 

Za cenu necelé dva a půl tisíce korun se jedná o slušný přístroj do začátku. Na Alzasoftu si můžete zakoupit přístroje výrobce se stejnými střevy, ale s ovládáním na tlačítka, popřípadně vybavené vychytanější pákou na kafe, která se snadněji vyprazdňuje. Tam se ale už dostáváme na ceny více jak 6000 korun.

Drzim ti s tou masinkou palce.

Mne moc dlho nevydrzala (ani 2-om kamosom). po case nepretiekla voda cez kavu- mozno je to udrzbou, alebo technikou; neviem

ale kavu robila obstojnu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

Když tady čtu tu alchimii ohledně přípravy kvalitní kávy, tak jsem skoro rád, že v poslední době, kvůli žaludečním problémům, kafe nepiju (pil jsem překapávané Jakobs Krönung), protože bych ho asi ani neuměl dobře udělat... :) Ale zajímě mě, co si myslíte o instantní kávě? Jakože nejsem extra vybíravej, tak instantní mi nikdy nechutnala :thumbsdown_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Drzim ti s tou masinkou palce.

Mne moc dlho nevydrzala (ani 2-om kamosom). po case nepretiekla voda cez kavu- mozno je to udrzbou, alebo technikou; neviem

ale kavu robila obstojnu.

 

Bohužel se musim k negativní zkušenosti s tímto espressovačem přidat.

 

Krom praskajících těsnění se mi asi po dvou letech (po záruce) uvolnil celý vnitřek, který drží páku - neopravitelné. Výměna celého vnitřního držáku, který podle servismana sterjně nevydrží, protože je z ošizenýho materiálu, by stála asi 1600, takže jsem se na to vykašlal a mašinu předal někomu, komu se na stejném typu vysr... něco jiného...

 

I dle prodavačů je to jeden z nejporuchovějších espressovačů na trhu...

 

Ještě perlička k výrobkům KRUPS. Kamarád má mlýnek na kafe od této firmy. Svou neopatrností (spadl mu do mlýnku magnet) si obrousil mlecí kameny - dva snadno vyměnitelné kusy... avšak firma KRUPS kameny samostatně nenabízí, pouze s celým motorem za cenu 1600 Kč. Nový mlýnek stojí 1500 Kč....

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když tady čtu tu alchimii ohledně přípravy kvalitní kávy, tak jsem skoro rád, že v poslední době, kvůli žaludečním problémům, kafe nepiju (pil jsem překapávané Jakobs Krönung), protože bych ho asi ani neuměl dobře udělat... :) Ale zajímě mě, co si myslíte o instantní kávě? Jakože nejsem extra vybíravej, tak instantní mi nikdy nechutnala :thumbsdown_anim:

 

 

Ja piju kazde rano velkej hrnek Nescafe se spoustou mleka (cca. 1:1) a nedam na to dopustit, samozrejme pres den pak 2-3 pressíčka, ale rano ke snidani mam rad mlecnou bryndu :thumbsup_anim: Nektere debaty o kave zde povazuji za stejne jako debaty o vine, pivu nebo whiskey - tzn. kazdej je expert a pije zasadne jen nejvybranejsi piva/vina/whiskey. Samozrejme, ze to tak nekdy je, proti gustu......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když tady čtu tu alchimii ohledně přípravy kvalitní kávy, tak jsem skoro rád, že v poslední době, kvůli žaludečním problémům, kafe nepiju (pil jsem překapávané Jakobs Krönung), protože bych ho asi ani neuměl dobře udělat... :) Ale zajímě mě, co si myslíte o instantní kávě? Jakože nejsem extra vybíravej, tak instantní mi nikdy nechutnala :thumbsdown_anim:

To není káva....asi tak... :thumbsdown_anim:

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já piju denně tři a víc kafí a mám vyzkoušeno, že z instantní se po.... :D To je takovej kávovinovej nápoj ;)

K tomu kofeinu, já z výkladu kterej sem dostal pochopil, že chuť jde opravdu hned zpočátku, ale kofein postupně. Nevim, možná má Kejklik recht... K tomu mýmu přístroji píšou že ideální je středně tvrdá voda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Panove, nezlobte se, nerad bych se nekoho dotknul, ale nespresso ani 100ml napoje s ridkou penou nejsou espresso. Kavovy napoj, ktery muze klidne i dobre chutnat, ano, ale espresso ne.

Resp. to Nespresso by mohlo byt, kdyby nemelo napevno nainstalovany napenovaci system.

Otazka je, na co se v dTestu zamerovali - obecne jsou jejich testy celkem kvalitni, ale obcas naprosto nezohledni smysl / ucel daneho vyrobku. Napr. si pamatuju, kdyz srovnavali nejaky telefony a michali hrusky z jabkama (stolovka vs. smartfoun, etc.). Verim tomu, ze nespressa jsou kvalitne a bytelne udelany masinky (btw, ve vetsine pripadu made by DeLonghi ;) ), ale to nic nerika o tom, jaka z nich leze kava ;)

K napenovacim systemum:

Kazdy system funguje trosku jinak, ale v zasade jde o to, ze pod vytokem z kavovaru se napoji postavi do cesty nejaka prekazka, vznikne lehky pretlak a to dela penu. Jak jsem psal, je to fajn, pokud se tim clovek nechce moc parat a chce slusne vypadajici kafe. Pokud ale ma vzniknout opravdu espresso, tak postup je, zjednodusene, nasledujici:

1. Mit maximalne mesic prazenou kavu a maximalne dve az tri hodiny umletou (to mleti se da vhodnym skladovanim - idealne vakuova miska do lednicky - obejit, kdyz se hodne dobre skladuje, tak cremu udela i dva tydny "stare" kafe, to uz jsou ale jen ustupky :D a uplnej ideal je priblizne tri dny az tyden po uprazeni a ihned po umleti) - vhodnou smes (viz Kejklik) a vhodne namletou, na hrubosti opravdu zalezi, clovek ale musi trochu experimentovat.

2. Naplnit do paky bez pretlakovych systemu priblizne 7g kavy. Presne mnozstvi zalezi na velikosti misky, nektere pojmou az treba 10g. Dulezite je, aby po ukonceni pripravy byl v misce jednolity kus kavy, tzv. puk, ktery pujde snadno vyklepnout a po vyklepnuti se nerozpadne na prasek - to je indikace spravneho napechovani.

3. Zacvaknout paku a spustit extrakci. Idealni je za 25-30 sec 25-30 ml napoje, spise spodni hodnoty, tak se stihne vylouhovat to nejlepsi a jeste se nelouhuji hnusy.

4. pochutnat si ;)

 

Kafe pak vypada treba takhle:

 

espresso.jpg

 

...to, co vidite, je nekolik centimetru cremy, ktera si postupne sedne, ale minimalne 2-3mm by mely zustat i po pul hodine.

 

A z kavovaru muze po nejakem tom treninku s vhodnymi surovinami tect tohle (tady je sundane dno paky, aby bylo lip videt, co tece. Kdyz jsem to zkousel ja, tak jsem mel kavovou penu vsude v okruhu asi 3m od kavovaru :D ):

 

espresso.196194714.jpg

 

Jinak pro vic info a nejake to vzdelani, kdyby mel nekdo zajem, doporucuju krome vyse zmineneho PrimaCafe fora take stranky LaBoheme cafe: http://cz.labohemecafe.eu/ , kde je mj, velmi zajimavy blog. O veci okolo pripravy kavy se tam stara Mr. Tucek, coz je IMHO jedna z nejvyssich kapacit u nas v tomhle oboru.

Cely to zni strasne komplikovane, ale me to neskutecne bavi, da se do toho spadnou uplne stejne jako treba do hodinek ;)

 

Edit: Jo, a ten kofein jde od zacatku, ale postupne, a behem tech 30 vterin se zdaleka nevylouhuje vsechen. Prvni jdou spolu s kofeinem vonne silice, ktery delaji chut a vuni - a ty se za danych podminek (voda lehce pod 90 celsiusu a tlak na cerpadle pres 9bar) louhuji nejvic v tech prvnich 25 vterinach, po triceti uz odpadavaji a pridavaji se misto toho spatny smrady :)

Pokud chce clovek vetsi objem napoje, tak spravna priprava tzv. Espresso Americano je nejprve nalit do hrnku horkou vodu a do ni nechat extrahovat stadnardni (tedy do 30ml) espresso.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

EDIT: z měkké vody je kafo hnusný, stejně jako z kapslí. To se dostáváme do rubriky china_fake a "Nejvyšší kvalita za nejnižší cenu"

 

A pil jsi to kafe z kapslí? V tomto případě mám na mysli Nespresso kapsle.

1 kapsle za 9Kč mi až tak levná nepřijde, ale budiž, tvůj expertní názor už mě na tomto fóru udivil několikrát. A málokdy byl založen na reálné zkušenosti, jak jsem měl možnost zjistit.

Jinak tu china fake kávu dělají i v Pařížské.

 

Ale jo, v pohodě, jdu si jedno china fake presso udělat :D :D :D

post-1118-1254938641.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO
A pil jsi to kafe z kapslí? V tomto případě mám na mysli Nespresso kapsle.

1 kapsle za 9Kč mi až tak levná nepřijde, ale budiž, tvůj expertní názor už mě na tomto fóru udivil několikrát. A málokdy byl založen na reálné zkušenosti, jak jsem měl možnost zjistit.

Jinak tu china fake kávu dělají i v Pařížské.

 

Ale jo, v pohodě, jdu si jedno china fake presso udělat :D :D :D

 

musím tě podpořit :) - nespresso je gůt, a to jsem zarytý turkař - bohužel ty špunty jsou tak drahý, že to je pro domácí použítí smrt pro peněženku a to nemluvím o pořízení stroje - ten nejlevnější se pohybuje tuším někde kolem 10ti tisíc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nespresso machine zacina priblizne na 4.5K, to uz se da :)

Jednoduchost pripravy vs. chutovy zazitek je imho celkem OK, ale... viz vyse ;)

 

Jinak ke kejklikovi - celkem ho chapu, mezi espresari maji kapsle priblizne stejne renome jako na chronomagu hodinky Alpha s designem rolex.

I kdyby bylo chutove sebelepsi, tak to proste, podle nejakych vseobecnych standardu, neni espresso ;) Me to nevadi, ale domu bych si ho neporidil, protoze je to takovy... neosobni. A kdyz si clovek hraje s kavou, tak je to velmi intimni zazitek :D

Btw, nemam zadny drahy vybaveni - varim na Bosch Barino a kavu melu rucnim mlynkem z nejake podkrkonosske tovarnicky, ktera dela mlynky mj. i pro Peugeot (ne auta ;) )... a ten zazitek tam proste je. U kapsli nic :(

Btw, vybornej a cenove velmi dostupnej kapslovej system je Tchibo, nevim jak se to jmenuje. Pristroj pro ne dela Gaggia, coz je tradicni ITL vyrobce presovacu, a jejich kafe slo hodne nahoru co se kvality tyka. Cena pristroje je zatim 2K (uvadeji ji jako zavadeci, takze otazka, jak dlouho se bude drzet) a jedna kapsle vychazi asi na 6 nebo 7Kc...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Panove, nezlobte se, nerad bych se nekoho dotknul, ale nespresso ani 100ml napoje s ridkou penou nejsou espresso. Kavovy napoj, ktery muze klidne i dobre chutnat, ano, ale espresso ne.

Resp. to Nespresso by mohlo byt, kdyby nemelo napevno nainstalovany napenovaci system.

Otazka je, na co se v dTestu zamerovali - obecne jsou jejich testy celkem kvalitni, ale obcas naprosto nezohledni smysl / ucel daneho vyrobku. Napr. si pamatuju, kdyz srovnavali nejaky telefony a michali hrusky z jabkama (stolovka vs. smartfoun, etc.). Verim tomu, ze nespressa jsou kvalitne a bytelne udelany masinky (btw, ve vetsine pripadu made by DeLonghi ;) ), ale to nic nerika o tom, jaka z nich leze kava ;)

K napenovacim systemum:

Kazdy system funguje trosku jinak, ale v zasade jde o to, ze pod vytokem z kavovaru se napoji postavi do cesty nejaka prekazka, vznikne lehky pretlak a to dela penu. Jak jsem psal, je to fajn, pokud se tim clovek nechce moc parat a chce slusne vypadajici kafe. Pokud ale ma vzniknout opravdu espresso, tak postup je, zjednodusene, nasledujici:

1. Mit maximalne mesic prazenou kavu a maximalne dve az tri hodiny umletou (to mleti se da vhodnym skladovanim - idealne vakuova miska do lednicky - obejit, kdyz se hodne dobre skladuje, tak cremu udela i dva tydny "stare" kafe, to uz jsou ale jen ustupky :D a uplnej ideal je priblizne tri dny az tyden po uprazeni a ihned po umleti) - vhodnou smes (viz Kejklik) a vhodne namletou, na hrubosti opravdu zalezi, clovek ale musi trochu experimentovat.

2. Naplnit do paky bez pretlakovych systemu priblizne 7g kavy. Presne mnozstvi zalezi na velikosti misky, nektere pojmou az treba 10g. Dulezite je, aby po ukonceni pripravy byl v misce jednolity kus kavy, tzv. puk, ktery pujde snadno vyklepnout a po vyklepnuti se nerozpadne na prasek - to je indikace spravneho napechovani.

3. Zacvaknout paku a spustit extrakci. Idealni je za 25-30 sec 25-30 ml napoje, spise spodni hodnoty, tak se stihne vylouhovat to nejlepsi a jeste se nelouhuji hnusy.

4. pochutnat si ;)

 

Kafe pak vypada treba takhle:

 

espresso.jpg

 

...to, co vidite, je nekolik centimetru cremy, ktera si postupne sedne, ale minimalne 2-3mm by mely zustat i po pul hodine.

 

A z kavovaru muze po nejakem tom treninku s vhodnymi surovinami tect tohle (tady je sundane dno paky, aby bylo lip videt, co tece. Kdyz jsem to zkousel ja, tak jsem mel kavovou penu vsude v okruhu asi 3m od kavovaru :D ):

 

espresso.196194714.jpg

 

Jinak pro vic info a nejake to vzdelani, kdyby mel nekdo zajem, doporucuju krome vyse zmineneho PrimaCafe fora take stranky LaBoheme cafe: http://cz.labohemecafe.eu/ , kde je mj, velmi zajimavy blog. O veci okolo pripravy kavy se tam stara Mr. Tucek, coz je IMHO jedna z nejvyssich kapacit u nas v tomhle oboru.

Cely to zni strasne komplikovane, ale me to neskutecne bavi, da se do toho spadnou uplne stejne jako treba do hodinek ;)

 

Edit: Jo, a ten kofein jde od zacatku, ale postupne, a behem tech 30 vterin se zdaleka nevylouhuje vsechen. Prvni jdou spolu s kofeinem vonne silice, ktery delaji chut a vuni - a ty se za danych podminek (voda lehce pod 90 celsiusu a tlak na cerpadle pres 9bar) louhuji nejvic v tech prvnich 25 vterinach, po triceti uz odpadavaji a pridavaji se misto toho spatny smrady :)

Pokud chce clovek vetsi objem napoje, tak spravna priprava tzv. Espresso Americano je nejprve nalit do hrnku horkou vodu a do ni nechat extrahovat stadnardni (tedy do 30ml) espresso.

Konecne niekto, kto to popisal tak, ako by som to spravil ja, keby som nebol na to lenivy :-)

 

V Nemecku sa da kupit najlacnejsia Nespresso masina za 88 EUR, co je vlastne zadarmo.

 

Ja mam La Pavoni Puccino, profi paka, kus zeleza, ziadne dvojvrstvove sitko ako Krupsy a podobne zariadenia, ktore ked clovek rozoberie vyzeraju ako toner do laserovky :-) berezovy bojler, skutocne cerpadlo, skratka paradicka...

 

Kavu len 100% Arabika, najlepsie nejaka Etiopia, Cuba a na vynimocne prilezitosti Hawai a Jamajka. Vzdey klasicke Espresso do predhriatej salky s krasnou hutnou kremou.

 

...inak do kavovaru pouzivam zasadne filtrovanu vodu konvicou Brita, ziadny vodny kamen a ziadne upchavanie...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

boo-beek: Jses borec. Na tohle ja nemam. Ale chapu, ze na tom nekdo ujizdi.

 

Ta priprava me moc nedojima. Jsem od prirody liny a asi bych casem tu kavu nedelal vubec. I kdyz varim, tak pouzivam minimum hrncu, abych mel co nejmene uklizeni. Proste rad jim a rad piji dobre presso, ale laboratornich pripravnych postupu jsem si na vysce uzil dost. Takze mi nezbyva, nez prekousnout tu spatnou imidz, kterou ma Nespresso mezi kavovymy fajnsmekry. Myslim, ze za svuj profesni zivot jsem uz docela dost nacestoval po velke casti sveta a presso o jsem uz pil na vsech polokoulich v kavarnach vsech druhu i kvalit. Nespresso me neurazi, radim ho do horni desetiny, mozna horni jedenactiny :-) kvalitativniho spektra. Dle meho nazoru si tedy tu spatnou imidz nezaslouzi a ma s ni co docineni fanatismus vyznavacu klasicke pripravy. Je to stejne treba v hifi. Jsou lidi, co budou do dneska tvrdit, ze bez zhnoucich elektronek to nemuze byt high fidelity. Moderni pojeti mi nevadi, pokud je vysledek kvalitni. Asi teda neni tak kvalitni, jako na tech fotkach, co jsi sem postnul, o tom zadna. :-) Ale cedecka si doma taky neprehravam na Spectralu, Theta, nebo Mark Levinson. Funguju na 90% kvality za 15% ceny a namahy. Toz tak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nespresso machine zacina priblizne na 4.5K, to uz se da :)

Jednoduchost pripravy vs. chutovy zazitek je imho celkem OK, ale... viz vyse ;)

 

Jinak ke kejklikovi - celkem ho chapu, mezi espresari maji kapsle priblizne stejne renome jako na chronomagu hodinky Alpha s designem rolex.

 

 

To je v pohodě, tomu rozumím, Bobíku.

Pokud by Kejklik psal o chuti či kultuře přípravy, tak to akceptuji a rád si nechám poradit.

Ale já reagoval na ten jeho blábol o ceně: "z měkké vody je kafo hnusný, stejně jako z kapslí. To se dostáváme do rubriky china_fake a "Nejvyšší kvalita za nejnižší cenu."

Na jednu presso je třeba kolik kávy? 7 gramů? Pokud je to špatně, tak se omlouvám a opravte mě.

Tedy z jednoho kila kávy se udělá 142 šálků.

1 kapsle stojí cca. 9Kč X 142 = 1.278 Kč

Tedy je to (cenově) adekvátní kilogramu kávy za 1.278 Kč.

Pokud tedy tohle je ta nejnižší cena, pak by mě, kluci, zajímalo, co vlastně pijete :)

 

Nespresso je pro mě ideální z těch důvodů, co jsi uvedl - jednoduchá příprava a chuť O.K. Navíc z toho není nepořádek, systém je v podstatě bezúdržbový.

Celkem existuje asi 14 druhů kapslí, takže si mohu vybrat podle momentální chuti. Zrovna tak případná návštěva.

Určitě existují výrazně lepší kávy, tím jsem si jist, ale já bych je určitě neocenil a tím jsem si jist dvojnásob :)

 

Kdysi mi chutnalo kafe u Fischera, když měl ještě cestovky. V těch jeho kavárnách byl Bristot, ten mi voněl.

Nespresso mi chutná ještě více a na to, jak málo kávy vypiju, je to pro mě ideální systém.

Mám totiž pocit, že týdně vypiju asi tolik kávy, co vy za den :)

 

Jinak mašinku mám za necelých 10.000Kč, dělá i latté, což ocení manželka.

A ty nejlevnější typy jsou za cca. 4.500Kč (když je akce v Rakousku, tak i za 80 EUR a to už se celkem vyplatí).

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Btw, vybornej a cenove velmi dostupnej kapslovej system je Tchibo, nevim jak se to jmenuje. Pristroj pro ne dela Gaggia, coz je tradicni ITL vyrobce presovacu, a jejich kafe slo hodne nahoru co se kvality tyka. Cena pristroje je zatim 2K (uvadeji ji jako zavadeci, takze otazka, jak dlouho se bude drzet) a jedna kapsle vychazi asi na 6 nebo 7Kc...

 

Ještě zareaguji na to Tchibo - kafe jsem z toho nepil, ale právě v tom testu dopadl přístroj / kafe mizerně. Pěna prý skoro nedržela a káva chutnala hodně připáleně. Ale jak říkám - cituji test, ne vlastní zkušenost. Hodnocení bylo (tuším) 2,6, což byl dost podprůměr (známkování jako ve škole). Nemůžu ten test najít, až to najdu, hodím to sem.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Do toho co mám já se nasype zrnková káva, nalije voda a zmačne knoflík. Já mám kafe moooc rád, ale s jeho přípravou nechci ztrácet čas, proto mám tuhle mašinu. Taky sem si mlel kafe prodávaný na váhu a vařil ho v tý přetlakový konvičce. Dlouho to trvá, myješ konvičku... Nespreso má ségra a je výborný, akorát mě tam štve, že musiš kupovat kapsle od tý firmy a s kafem který oni nabízejí. Přišlo mi že bych byl tak nějak závislej na tý firmě..blbost ale mě by to štvalo.

 

Edit: A jak to tu čtu, hned si jdu jedno mrňavý bez ničeho (na hulváta) udělat :)

Upraveno uživatelem Helex
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jedno ranní :)

Na kolik předehříváš hodinky :) :thumbsup_anim:

 

Jinak podobnou (ne-li úplně stejnou) mašinu jsem měl cca před patnácti lety, kafe (pro neználka jako já) vynikající a vůně čerstvě namleté kávy dokázala spolehlivě naplnit celé patro domku. Akorát ten rachot :suicide_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...