redd Odesláno 21. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. srpna 2020 před 7 hodinami, Moty napsal: Co za "píčovinky" ještě potřebuju ke kávovaru? Tamper nebo spíš distributor s nastavením hloubky? https://www.gourmetkava.cz/cs/kavovary/distributor-kaffia-58mm-780p Co dál? Stojan na tampování, jinou misku, váhu, konvičku na mlíko, ...? díky Kup si nahou páku, pak se kafe naučíš dělat dobře. A nebudeš potřebovat stojan na tampování, protože nahá páka je dole rovná, takže ti stačí stůl nebo jakákoli podložka.... Distributor je určitě fajn, ale mnohem důležitější je kávu v páce promíchat před samotným použitím distributoru a tamperu. Na to promíchání se používají různé malé metličky, ale poslouží i třeba párátko. Já si vyrobil metličku z nerez drátku a korku od vína Víceméně tím odstraníš případný problém s kanálkováním. Nahá páka je ale na naučení perfektní a double je z ní rozhodně lepší, jak vizuálně, tak chuťově, protože kafe nepřijde do styku s pákou, jde rovnou z misky do hrnku. Koupil bych si precizní misku na double - buďto IMS nebo VST. A co máš za mlýnek? Pokud budeš chtít mlít rovnou do páky, doporučuju pořídit funel. Ten se hodí, i když do páky přímo nemeleš, ale používáš třeba kelímek nebo tak něco, protože když chceš kávu pak promíchat v páce, tak neděláš tolik bordelu kolem. Určitě se hodí sada baristických utěrek, zvlášť když budeš šlehat mléko. Váhu doporučuju brevista smart scale v2 (poměr cena výkon nejlepší). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jery Odesláno 21. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. srpna 2020 Ahoj, taková začátečnická rada (používám doma hlavně aeropress, dripper,... v práci máme něco podobného jako je https://www.bunacafe.cz/remocv-rocket-espresso-mozzafiato-cronometro-v , všechno je "nastavené", ale je vidět, že káva teče ze začátku hustá a pomalu, po 5s ztrácí plnost a po nějakých 15s neteče ani pravidelně, spíš nárazově, úplně změní konzistenci i barvu. Mlýnek od stejné značky, model nevím, ale cenově kolem 20 tis. Pomohlo by jemnější mletí? Překvapilo mě, že na mlýnku se nastavuje čas mletí? PS: kolegové naplní vždy násypku až po víčko. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 22. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. srpna 2020 Kazda kava potrebuje jine mleti. Dokonce i ta sama kava casem potrebuje zjemnit. Taky kazda kava pri stejnem objemu v pace vazi jinak. To same vysledny napoj - kazda kava ma jinak hustou cremu. Ja vazim namletou kavu (davam double 18 g) a vazim napoj (ciluju na 40 g napoje). Kava z paky by mela tect cca 25-30 s. Podle vysledne chuti upravuji jemnost mleti, pokud nemas preprazenou “Italii”, kde je to jedno, tak nastaveni mleti ma zasadni vliv na chut (pri zachovani ostatnich parametru). Pokud ma mlynek casovac, ulehcuje to trochu praci, ale pokud to nekdo mysli s espressem vazne, musi to stejne prevazit, protoze cas mleti je hodne orientacni pro vyslednou gramaz (zalezi na kafi a mnozstvi v nasypce). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 22. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. srpna 2020 Velky zmeny resim nastavenim mleti. Drobny zmeny malou upravou gramaze kavy v pace +/- 0,2 g (napr.). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jery Odesláno 22. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. srpna 2020 Super, děkuju za radu. Teorii trochu ovládám, ale v praxi je to horší. Už teď na mě koukají jako na blbce, když si stopuju 25s a na nějaké extra laborování tam není prostor, většina kolegů to vidí jinak. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zceyee Odesláno 23. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2020 Pry 0,2g, haha. Dneska ice coffee, socka style. Vyfotil bych to na trave ale nemam travu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 24. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2020 V 21. 8. 2020 v 22:53, redd napsal: Na to promíchání se používají různé malé metličky, ale poslouží i třeba párátko. Já si vyrobil metličku z nerez drátku a korku od vína Víceméně tím odstraníš případný problém s kanálkováním. https://www.byleew.nl/experiment/measuring-effect-londinium-distribution-tool/ jasné popsání a potvrzení toho redd psal teď už jen to vyrobit a je to:-D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 24. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2020 Teď mě napadlo koupit pár velkých jehel a zapichát je do špuntu od sektu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 24. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2020 (upraveno) Moc tlustý a ucha ti kafe ucpe. Stačí, aby to bylo rovný, stačí to opravdu jen promíchat. Moje výroba vypadá takhle Není to dokonalý, ale je to řešení za pár korun a funguje to na 100 %. Upraveno 24. srpna 2020 uživatelem redd Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
OndraPod Odesláno 24. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2020 Ja pouzivam jehlu na spizy, nejdriv to zamicham ockem a pak jeste spickou. Jestli se mi podari najit dalsi, tak zkusim tu vasi fintu s korkem Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 24. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2020 před 12 hodinami, Moty napsal: https://www.byleew.nl/experiment/measuring-effect-londinium-distribution-tool/ jasné popsání a potvrzení toho redd psal teď už jen to vyrobit a je to:-D Tak tady bych byl docela vopatrnej. Ten borec drží tamper jak prase cvičky. Uznávám, že není od věci trochu s kávou zamíchat, zvláště pokud je nahrudkovaná. Avšak to, co předvedl potom je fakt hrůza. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 25. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. srpna 2020 Přesně jsem na to koukal, jak stím vrklá Nicméně to promíchání vyzkouším, pořád je co zlepšovat.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 25. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. srpna 2020 nesoudím jak to dělal, ale je tam graf, takže to je určitě musí bejt pravda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RedAce666 Odesláno 25. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. srpna 2020 Ja treba musim rict, ze v ramci meho vybaveni za desetitisice ma zdaleka nejlepsi pomer cena/vykon prave ten dratek a ustrizeny kelimek na promichani. Maximalne tak upgrade od Porlexu k prvnimu regulernimu espresso mlynku mel podobnou pridanou hodnotu.Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 28. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. srpna 2020 Nemáte někdo zbytnou precizni misku na single tak 7/9gDíky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 28. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. srpna 2020 Single nedelej, je to ztrata casu. Espresso z double misky bude vzdy lepsi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 28. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. srpna 2020 Jednodušší, chutnější, a bude ho víc Ale stejně by mne zajímalo, jak by se u single Moťák popasoval s průměrem tamperu. Nápověda: já jsem nakonec skončil u průměru, kerý odpovídá průměru cca v 90 procentech výšky konusu s tím, že jsem si ještě trochu na soustruhu srazil hranu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 28. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. srpna 2020 Vím, to není pro me, ale manželka a dcera chtějí slabší, a když jim “zredim” 14-16g na americano, tak je to furt silný. Já si dělám 18-20g a sem spokojenej, už se mi pekne děla crema a je to slušně hutny pity Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 28. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. srpna 2020 Tak to je pak jasnej důvod. Prostě se Ti bude jenom složitěji připravovat, a s velikostí tamperu si taky budeš lámat hlavu. Směle udělej své první krůčky baristy ! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Denjl Odesláno 28. srpna 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. srpna 2020 Tak uvidime co se dá dostat z Mexika... pomalý profil s finále na 211 stupníchSent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se