Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 14. 4. 2023 v 17:23, bronas_k napsal:
Rozšířit  

Ahoj, ja používam a môžem odporučiť, puk po extrakcii ostane suchý, pevný a rovnomerne saturovaný (ale netreba zabudnúť na kvalitnú distribúciu) a tiež čistá sprcha.

Odesláno

Zdravím, chtěl bych opět místní poprosit, zda nepůjde někdo nakupovat do Holešovic a nevzal by mě 2kg mletý Adore exclusive blend a poslal.... případně do SZ. Díky moc 

Odesláno
  V 14. 4. 2023 v 20:13, david11 napsal:

Ahoj, ja používam a môžem odporučiť, puk po extrakcii ostane suchý, pevný a rovnomerne saturovaný (ale netreba zabudnúť na kvalitnú distribúciu) a tiež čistá sprcha.

Rozšířit  

Davide, prosím, které konkrétní sítko (značka, typ) používáš? Díky.

Odesláno
  V 15. 4. 2023 v 9:18, Maurice napsal:

Ten mlýnek Niche Zero nemohu zatím na našem trhu sehnat. Nevíte někdo kde ho koupím? 

Rozšířit  

Proč konkrétně Niche? V současnosti už zdaleka není jediný s technickým řešením typu zero retention.

Odesláno
  V 15. 4. 2023 v 10:23, Bert napsal:

Davide, prosím, které konkrétní sítko (značka, typ) používáš? Díky.

Rozšířit  

Berte, používam brandované AVX https://www.coffegarden.sk/avx-4031-puck-screen-sitko-58-5-mm/ Žiadne high-end, pravdepodobne Čína, hrúbka 1,7 mm a 100µm. S výsledkom som spokojný. 

K Niche Zero, tiež som nad ním uvažoval, keďže som hladal SD mlynček, ale odradila ma nedostupnosť, kónické kamene, subjektívne aj dizajn a celkom nestabilná základňa/nôžky. Nakoniec som v tej cene šiel do Eureky Single Dose, 65mm ploché kamene, super retencia, a na svetlé preženie som s ním spokojný. 

Odesláno

Kámoš chvilku experimentoval s papírovým filtrem do páky (místo toho kovového sítka). Jako sprcha čistá, to jo, v chuti jsem rozdíl nepozoroval…

Já, abych předešel přilepování puku na sprchu u e61 hlavy (někdy se mi to stávalo), tak před vyndáním páky z hlavy na velmi krátkou chvíli zapnu extrakci a je to v klidu.

Odesláno

Dôležité je nechať priestor medzi sprchou a pukom, podľa toho zvoliť výhodnú gramáž a veľkosť filtra. Osvedčilo sa mi po utampovaní približne takto:20230415_201848.thumb.jpg.8eab0a96e1f8ffe2e5415de99612fd6f.jpg

Výsledný puk po extrakcii:20230415_201020.thumb.jpg.849b52b86ca264fab07d9eb0e68fcdd9.jpg

Neviem či to má zásadný vplyv na chuť, ale extrakcia je lepšia. Som len v začiatkoch experimentovania, tak sa mi subjektívne každa ďalšia extrakcia zdá lepšia.

Odesláno
  V 15. 4. 2023 v 19:51, redd napsal:

Má sítko vliv na mletí, aby doba extrakce byla stejná? Meleš stejně, hruběji, jemněji?

Máš precizní sprchu?

Rozšířit  

Sprchu mám precíznu. Hmm, sitko (puck screen) používam skoro od začiatku, ale mam pocit, že je treba o trocha hrubšie mletie ako bez neho.

Odesláno

Borci, jak o tom tak přemýšlím, tak nevidím důvod při super dobré sprše tam ještě něco strkat. Leč nicméně mi nic nebrání to vyzkoušet 🙂

Odesláno

Samozrejme, rovnako kvalitné espresso sa dá pripraviť aj bez toho, je to len ďalší úkon navyše, tak prečo si to dobrovoľne neskomplikovať 🙂 Ja v tom vidím hlavne výhodu čistej sprchy a teda aj vnútra hlavy, a tiež spomínané vlastnosti extrahovaného puku. 

Odesláno

Zkoušení a experimentování je přesně to, co nás posouvá dál :)

Přes precizní sprchu se ti dovnitř kafe nedostane, pokud nějaký mikro částečky, back flush to propláchne… Z tohoto pohledu je důležitější sledovat parametry vody, aby se ti kávovar zbytečně nezasíral (tvrdá voda). Pokud máš super vodu, nemusíš odvápňovat. Dost výrobců ani odvápňovat nedoporučuje, chtějí ale úpravu vodu před kávovarem :)

Odesláno

Tak je tu veľa premenných a priestor na experimentovanie je nekonečný 🙂

Áno, o tom odvápňovaní som počul, chcel by som sa tomu vyhnúť, ale tiež sú na to rôzne názory 🙂 Doma máme mierne tvrdú vodu, tak používam len balenú + filter v nádržke, ale to skôr kvôli nečistotam. 

Odesláno

Ja poridil precizni IMS sprchu pro Silvii celkem nedavno a pozoruju vyrazne zlepseni.

Na sprchu se nic nelepi, voda tece krasne rovnomerne a obcasene kanalkovani uplne zmizelo.

Odesláno

Tak puck screen zakoupen na Lelit PL 41 TEM a výsledek v šálku diametrálně jinde. U lepších kávovarů to asi nepůjde tak poznat, ale tady piju rázem úplně jiné, mnohem lepší kafe. WDT provádím poctivě a každé kávy 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...