Jump to content

Káva

Recommended Posts

před 5 minutami, redd napsal:

Žádnej automat pořádný espresso neumí. A ristretto už vůbec ne.

To s Tebou naprosto souhlasím, tedy jako skoro vždy v tomto vlákně, ale mám takový utkvělý pocit, že Radek je pro automat pevně rozhodnut.

před 1 hodinou, Bert napsal:

To s Tebou naprosto souhlasím, tedy jako skoro vždy v tomto vlákně, ale mám takový utkvělý pocit, že Radek je pro automat pevně rozhodnut.

Roberte, díky za tvé názory a myslím si, že pro mojí potřebu neudělám s Nivonou (snad) chybu?! Koukám, že jsem tady některé místní erudované baristy (a to nemyslím ironicky) pobavil, ale asi jsem to i čekal...a je mi to jedno. On si tady v některých vláknech musí dát člověk velký pozor na to, co napíše - jinak se mu to ihned vrátí jako bumerang. Přece jsem v prvním svém příspěvku psal, že jsem v tomto směru "laik". 

A abych uvedl na správnou míru ty kamarády z Německa a Švýcarska - jsou to lidi z jiných majetkových sfér, než-li já, i tak mi třeba bez nějaké ironie řekli, že Nivona je dobrá volba pro to, co od toho chci (malé kafe bez velkých příprav). Prostě se netvářili - "to je pěkný šrot za pár euro". 

Díky všem a vyklízím pole.

@Radek Cigi Radku, doufám, že oceníš, že tentokrát jsem nevyvinul nátlak typu: jakmile si nekoupíš manuál s pákou E61, nelez sem 🙂 Teď vážně, jasně jsi řekl, co, a já tu Nivonu fakt pochválil, protože mám zkušenost jak s Nivonou, tak s Jurou. Držím palce, ať Ti kafe chutná!

před 11 minutami, Bert napsal:

@Radek Cigi Radku, doufám, že oceníš, že tentokrát jsem nevyvinul nátlak typu: jakmile si nekoupíš manuál s pákou E61, nelez sem 🙂 Teď vážně, jasně jsi řekl, co, a já tu Nivonu fakt pochválil, protože mám zkušenost jak s Nivonou, tak s Jurou. Držím palce, ať Ti kafe chutná!

Roberte, oceňuju to, a jsem si vědom, že jsem mohl dopadnout podstatně hůře 😂. Děkuju moc za Tvoje názory a třeba k tomu manuálu s pákou jednou dospěju jako tomu bylo od quartzu k automatům 😁. Je mi jasné, že ten zážitek z kávy po hlídaní si vteřin, tlaku, množství vody, teploty, hrubosti namletého zrna, atd. - bude jinde 😉.

Hezký zbytek večera ze Šumavy.

před 30 minutami, bohus76 napsal:

Můžu Tě uklidnit,už to bude jenom horší 🙂  A dražší 🙂 

Já to tuším, ale nechci si to připustit :lol2:. To je totiž u mě (s přibývajícím věkem) postupně s vícero věcmi - hodinky hadry, boty, chlast, parfémy... :rolleyes:.

Pořídil jsem do práce Nivonu, protože končíme s Nespressem.

Nacpal jsem do ní přístavní 70/30 a po chvilce laborování z toho teče pitelné presso a kolegové si pochvalují. Dokonce si začali dělat kafe i ti, co si nosili domácí směsi.

Pro porovnání chuti jsem vzal z domova Brasilii /to jsem neměl dělat/ a v přímém porovnání je výsledek řekněme uspokojivý 🙂 🤣

20221107_102903.jpg

Když máš slušný kafe, i z automatu je to dobrý (pokud není zanedbaná údržba nebo stroj je nový). Jen bych to nenazýval espresso/ristretto. Průměrnému konzumentu kávy je tohle ale jedno a bude spokojen.

Já jen tohle vlákno vnímám trošku jako osvětu…

• 2 months later...

Když jsem před deseti lety začínal s kávou,  tak to byla káva od pana Konečného. A dlouhé roky byla numero uno. Poslední 2 roky beru Mezzo, protože se začalo stávat, že kvalita pražení z primacafe byla nestabilní. Možná jen blbá náhoda. Ale i tak to byla vynikající pražírna.

V 18. 11. 2022 v 8:50, Tikal napsal:

Pořídil jsem do práce Nivonu, protože končíme s Nespressem.

Nacpal jsem do ní přístavní 70/30 a po chvilce laborování z toho teče pitelné presso a kolegové si pochvalují. Dokonce si začali dělat kafe i ti, co si nosili domácí směsi.

Pro porovnání chuti jsem vzal z domova Brasilii /to jsem neměl dělat/ a v přímém porovnání je výsledek řekněme uspokojivý 🙂 🤣

Ty směsi Arabiky s Robustou nejsou vůbec špatné. K jedné se vlastně vracím opakovaně - 80/20 z Coffeespotu, kterou plním pracovní Nivonu NICR 660. Z řady dosud vyzkoušených káv, většinou 100% Arabik, působí nejzajímavěji. Dobře se pojí i s trochou teplého plnotučného mléka: 

Kava_s_mlekem_80_a_20.jpg

Já jsem klasický černomilec, chlapučínko, nebo mléko používám jen v rámci sebeobrany, když normální presso nejde bez hipsterské košile vypít 🙂

Máte nějaký tip na osvědčenou váhu?

Já používám tuhle https://www.bunacafe.cz/ecdgsc01-ecocoffee-digitalni-vaha-3000-g-01-g

A nějak se mi nezdá...říkám si jestli není příčinou mých neúspěchů😁
Vážím na ní celou páku (cca 745g) a prostě kolikrát tam namelu třeba 18,5g tak vezmu lžičku...uberu ..ukáže to 17,8g, tak chci zas vrátit na 18, ale postupně tam vysypu celou lžičku zpátky a skočí to na tich 18g😁 tak nevim