Přejít na obsah

Káva

Doporučené příspěvky

French press je dobrá volba. Můžeš si u něj v průběhu času vyzkoušet měnit parametry přípravy a dobrat se tak k výsledku, který ti bude nejvíc vyhovovat. Množství kávy, hrubost mletí, doba extrakce, teplota vody...

K french pressu to chce mít kvalitní mlýnek, aby se minimalizovala nepříjemná prašnost výsledného nápoje. Málo otáček, velké kameny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na french press je v podstatě nejhrubší běžný mletí co vím. Jinak při přípravě FP se dají skvěle využít hodinky s lunetou nebo chronem. Já teda když dělám kávu a nemám na zápěstí tyhle fičury, jsem dost nesvůj :lol2:

Jo a ještě si trochu přihřeju svojí polívčičku: až přijdeš na to, že nejlepší káva je čerstvě mletá a nejsi-li línej točit klikou, ozvi se a prodám ti můj Hario Mini Mill Slim :rolleyes:

Upraveno uživatelem ondra.palas
Odkaz ke komentáři

Po přečtení rúzných příspěvků zde jsem se rozhodl vyzkoušet french press.Rozhodl jsem se tedy objednat a dnes mi dorazil french press La Cafeti?re ,až dorazím k večeru z práce už se těším až vyzkouším,na doporučení jsem si nechal namlít dominikánskou kávu Barahona tak uvidím jak to půjde a jak bude chutnat

Pokud by měl někdo nějaké jiné typy rád vyzkouším a nechám si doporučit

Doporučuji ti tohle : http://shop.primacafe.cz/ ,podle lokace je to taky kósek od Brna.

Odkaz ke komentáři

Tak první káva už proběhla,příprava je opravdu zábava .....první co mile překvapilo byla vůně,opravdu něco úplně jiné než je člověk zvyklej řekl bych.potom chuť to byl docela šok a změna,ale příjemná :clap:

No vidím to dnes ještě na jednu  :notworthy:

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

2 JanBeles - OMG všechno jen ne Catler, je to prachsprostá ponerezovaná plastová čína prodávaná za naprosto přemrštěné ceny. Všechny důležité části jako páka, hlava, vnitřnosti jsou u Catleru odrbány nejsprostějším způsobem. Z těch malých presovačů co se u nás dají koupit jsou použitelné Gaggia Classic, Rancilio Silvia nebo Lelit-y. Zpracováním, použitými materiály je to úplně někde jinde než Catlery. Asi jak Rolex vedle napodobeniny z čínského eshopu.

2 spineshank - vykašli se na přeprodejce kávy, kteří kávu kupují nevíš od jaké pražírny, jak je pražena a pak ji navíc skladují nevíš jak dlouho než ti ji prodají. Kafe je nejlepší spotřebovat do měsíce od pražení, pak už to jde s chutí s kopce. Pro espresso je i ten měsíc moc. Taky je lepší kafe mlít až doma před přípravou. Nejlepší je nákup kafe přímo od nějaké pražírny kde ti jsou schopni uvést kdy byla káva pražená. Taky se stavím za Sicafe , jak už doporučovali předřečníci. Sicafe hodnotím jako hodně vysoký level. A to už jsem vyzkoušel mnoho českých i některé věhlasné zahraniční pražírny.

Odkaz ke komentáři

Já mám taky laické oko, ale podle fotek z toho odkazu africké kávy tipuji na New England až American Roast. Třeba Keňa je hodně světlá, je výborná do filtru, do espressa vůbec.

A zbytek káv jak co- mezi American-City-City+

Ale je možné že mám blbý monitor. Na mém monitoru vypadá full city hodně černě.

Upraveno uživatelem hansace
Odkaz ke komentáři

Paka pocka, momentalne si uzivam ten FP. Koupil jsem maly mlynek Hario a konvicku z Doubleshotu. K tomu Etiopii, celkem dobra. Nyni jsem pro vyzkouseni objednal z APe, mimo jine pro priznivejsi (pomerne vyrazne) cenu. Ranni probouzeni namletim kavy je pomerne prijemna vec :)

Odkaz ke komentáři

To hansace: Jakou pákovu mašinku s mlýnkem teda doporučuješ?

k pražení: Je pravda, že v Itošce je káva hořká a pěna tmavá. Nedávno jsem bral z pražírna kávu, která byla ve všech odrůdách na mne fakt málo vypražená a v chuti nakyslá, což já nemusím. Někdo to naopak vyhledává. ApeCafé je tipuji FullCityRoast a klidně bych bral i více upraženou. Dá se taková káva někde objednat?

Díky

Pokud chceš espresso jak z Itálie, tak nejlevnější použitelný kávovar je Gaggia Classic, k němu bys musel dokoupit cca za pár korun nepřetlakové misky (v základu jsou přetlakovky) a mlýnek. Nejlevnější použitelný mlýnek je Gaggia MDF. Lepší ale dražší je kávovar Rancilio Silvia resp. mlýnek Rancilio Rocky. To jsou nejvíc profláklé kávovary a mají velkou uživatelskou podporu na netu, to je jejich velká výhoda. Tyto kávovary mají páky a rozměry misek  jako velké profi mašiny, takže jseš schopen s čerstvou kávou doma připravit opravdové espresso.

Co se týče kafe upražené do černa, tak to jsem kdysi taky měl rád. Používal jsem moka konvičku a tam mi ta chuť vyhovovala. To jsem ještě hodně sladil. Pak jsem začal používat frenchpress a tam mi ta připálená chuť začala vadit. Dneska už mi mastné, hodně upražené kafe vyloženě nechutná a smrdí i v espressu nebo moka konvičce. I espresso piju bez cukru a mléka,. Ale je třeba na to mít kvalitní kafe, pak je to lahoda.

Upraveno uživatelem hansace
Odkaz ke komentáři

Tak jsem poridil french press a mlynek a pomlel jsem doma vsechno, co tam bylo. Ta chut a vune je paradni. no a uz mi jede dalsich par vzorku, mimo jine toto http://www.cerstvakava.cz/19-cerstva-kava-costa-rica-tarrazu-zrnkova/

Costa rica je výborná,ale pokud si nezkusil Barahonuhttp://www.cerstvakava.cz/504-cerstva-kava-dominikanska-republika-barahona-zrnkova/ tak tu doporučuju,opravdu lahodná ,moje nejoblíbenější na french press :clap: 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...