Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Kdyz se tu resi skoncovani se zlozvyky (vedlejsi vlakno o tabáku) - od ted definitivne koncim s kavou! Byl jsem dnes na 3 schuzkach, tzn. 3 kavy. Po prvni kave vse v pohode. S druhou jsem si zacal lehce podupavat nohou pod stolem, stale se ale dokazu soustredit. Ale treti hrnecek me odrovnal, nevim, jestli se mi chtel dotycny pomstit nebo udelat dojem, ze umi uvarit podstivou kavu (ty predchozi dve byly z masiny) - po par locich mi zacalo byt opravdu desne, zacala se mi tocit hlava, nebyl jsem schopny se soustredit. Tak jsem se presunul domu (diky Bohu jsem neridil) a zacal sekat zahradu. Parkrat se mi zatmelo pred ocima, jednou jsem s sebou malem seknul. Jeste ted, pul dne pote me boli hlava, jak kdyby mi ji mackali ve sveraku. Proste solidni kofeinovy trip.

Ma nekdo podobne zazitky s touto drogou?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před cca rokem jsem kávu pil jen v sobotu, pak jsem si dal suprový essperso, koupil si kávovar JURA s mlýnkem a od té doby jsem ulítlej na objednávání různých druhů káv, zejména neustále serfuji na svetkavy.cz Kávu si dám tak jednou max dvakrát za den, ale vždy se ji snažím vychutnat, hustá crema, třtinový cukr, malinká lžičečka a nahřátý šálek. To je pak ta pravá káva, masovku pitou ráno v kanceláři a u zákazníků odmítám...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám podobný zážitek z Albánie před deseti lety. Neznalý místních poměrů jsem si objednal kávu. Když čísník přinesl cosi, co by se dalo nazvaz mini pikolo, zarazil jsem se. Nadvakrát jsem obsah hodil do sebe a nechápal pohledy místních domorodců. Za pět minut mne překvapilo otékání konečků prstů a podivné mravenčení. Do dvou minut jsem cítil nesnesitelné teplo po celém těle a zřetelně zesilující tlukot srdce, jsem pozoroval i na vzdouvající košili. Tep jsem odhadoval na 200 :) celé to odeznělo do půl hodiny, ovšem nespal jsem dvě noci. To byla první a poslední káva v Albánii. Pak jsem pil jen banánový džus.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyz se tu resi skoncovani se zlozvyky (vedlejsi vlakno o tabáku) - od ted definitivne koncim s kavou! Byl jsem dnes na 3 schuzkach, tzn. 3 kavy. Po prvni kave vse v pohode. S druhou jsem si zacal lehce podupavat nohou pod stolem, stale se ale dokazu soustredit. Ale treti hrnecek me odrovnal, nevim, jestli se mi chtel dotycny pomstit nebo udelat dojem, ze umi uvarit podstivou kavu (ty predchozi dve byly z masiny) - po par locich mi zacalo byt opravdu desne, zacala se mi tocit hlava, nebyl jsem schopny se soustredit. Tak jsem se presunul domu (diky Bohu jsem neridil) a zacal sekat zahradu. Parkrat se mi zatmelo pred ocima, jednou jsem s sebou malem seknul. Jeste ted, pul dne pote me boli hlava, jak kdyby mi ji mackali ve sveraku. Proste solidni kofeinovy trip.

Ma nekdo podobne zazitky s touto drogou?

 

jo jedonu když jsem se nehlídal a vypil během půl hodiny tři velké šálky kafe se mi udělalo hrozně špatně :-) půl hodiny jsem pak strávil na záchodě :suicide_anim:

 

Jinak z větší dávky kofeinu bývá člověk více nervózní - většinou se mi to děje při učení když vypiju v krátkém časovém intervalu dvě Kamikadze (energy drink)

 

Takže je potřeba si to hlídat..

Upraveno uživatelem ¨safi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před cca rokem jsem kávu pil jen v sobotu, pak jsem si dal suprový essperso, koupil si kávovar JURA s mlýnkem a od té doby jsem ulítlej na objednávání různých druhů káv, zejména neustále serfuji na svetkavy.cz Kávu si dám tak jednou max dvakrát za den, ale vždy se ji snažím vychutnat, hustá crema, třtinový cukr, malinká lžičečka a nahřátý šálek. To je pak ta pravá káva, masovku pitou ráno v kanceláři a u zákazníků odmítám...

 

kamarád mi přinesl z Irska velmi dobrou kávu pro přípravu esspresa - http://www.javarepublic.com/iopen24/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem, já ne kafař, letěl na služební cestu do Itálie. Budíček ve 2 ráno, na letiště do Vídně, od tam do Říma a přesun rovnou do fabriky. Kolem desáté (jedenácté) přestávka = káva. Podotýkám, že jsem ten den nejedl. I kolegině se mě ptala, jestli mi je dobře a nepotřebuji nějakou pomoc :lol:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Este nedavno som "bral" 10-20 denne. Sice vacsinou z automatu, ale aj zopar normalnych. Vyskusal som obrovske mnozstvo znaciek aj sposobov pripravy.

Nikdy som nemal problem s kavou ako povzbudzovacim prostriedkom (zaspim kedykolvek aj hned po kave) a kavu som pil hlavne pre chut (s cukrom som pil kavu len 2-3x v zivote). Zacal som sa vsak citit ako narkoman, ktory zvysuje davky a casto som ju mal len ako spolocensku zalezitost. Tak som si povedal po 22 rokoch STOP. Teraz si dam 1-2 dobre kavy alebo presa za den a zistujem ze mam z nej omnoho lepsi pozitok...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pripravit kvalitnu kavu je umenie a hlavne v podniku. Urcite sa Vam stava,ze v niektorom podniku chuti kava lepsie ako v inom a pritom si objednate tu istu. Z 90% je chyba v stroji a potom az v kave. Hlavnou nevyhodou je zanedbane cistenie. Spravny majitel by si mal nechat precistit kavovar kazdy tyzden aby vysledna chut kavy bola naozaj taka ako by mala byt. Vacsina zakaznikov na to nepride a horkastu chut prirovnana ku kave ale prave toto je jeden z tych dovodov. Cistotu kavovaru a hlavne prostredia si mozete jednoducho overit. Objednajte si sackovu kavu najlepsie Darbroven (oranzovy podklad s ciernym chlapikom). Tieto kavy su sporadicky velmi kvalitne a ponukaju vela arom ako Etiopia,Kolumbia,Brazilia a podobne. Ak sa Vam v salke vyskytne jedine zrniecko kavy vedzte,ze stroj je zanedbany a tym padom ani vysledny pozitok z kavy nebude 100%. Tieto lahko prehliadnutelne veci nas zakaznikov pripravuju o lahodny dusok tohto bozskeho juho americkeho moku. Existuje vela druhov kav,kt sa daju pripravit aj doma nie len v podniku, ak by ste mali zaujem mozem nejake napisat.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já kávu musím. Po všech experimentech jsem se vrátil k tradici, takže 2x denně silný (opravdu silný) turek, bez cukru a mléka, cca 2 dcl skleněný hrníček. Doma totéž, jen do mého oblíbeného porcelánového. Český turek prostě patří do klasické české kanceláře :thumbsup_anim: Při jednáním mimo a pod si klidně v jeden den dám ještě třetí kávu, ale už jen malilinkou, byť opět preferuji hořkého turka. Ještě tak můžu silné presso. Zjistil jsem, že když piju hořkého turka, záleží mi hodně na značce kávy, některé mi prostě hodně nechutnají (to si raději nedám třeba ten den kávu žádnou). Taže miluju Tchibo Family a Dadák Rocca. Jsou to klasické "české" kávy - t.j. až skoro přepražené, do černa, samá Robusta.

Jestli můžu ještě prudit: kdysi na VŠ jsem měl zkoušku tuším z regionalistiky a senzační dáma, co mě zkoušela, dělala s kolegy i nějaké průzkumy pro firmy. Mimo jiné také v oblasti kávy a zvyků konzumentů atd. a zejména preference CZ/SK konzumentů. Takže nakonec to je prý tak, že většina káv, u nás dodávaných na trh v balení jemně mletá střední cenové kategorie (ne tedy ty pražené bukvice ala Tesco cafe za 6,- Kč 75g) je v zásadě obdobná - maximum Robusty, hodně pražené až skoro přepražené. Káva barvy až černo-hnědá. Tohle prý obvykle chce běžný zákazník. A mimochodem, stejné značky kávy (značky i typ) se liší region od regionu (Jacobs v D je jiný než v CZ). Navíc, díky tomu, že výrobci se různě pohlcovali, mají výrobní linky, kde dělají více značek z jednoho kafe ;) , tak jednou pijete v pytlíku X kávu Y, kterou si vedle koupíte taky, už v pytlíku Y, s nápisem, že jen tohle je to echt super.

Upraveno uživatelem X-Bob
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pripravit kvalitnu kavu je umenie a hlavne v podniku. Urcite sa Vam stava,ze v niektorom podniku chuti kava lepsie ako v inom a pritom si objednate tu istu. Z 90% je chyba v stroji a potom az v kave. Hlavnou nevyhodou je zanedbane cistenie. Spravny majitel by si mal nechat precistit kavovar kazdy tyzden aby vysledna chut kavy bola naozaj taka ako by mala byt. Vacsina zakaznikov na to nepride a horkastu chut prirovnana ku kave ale prave toto je jeden z tych dovodov. Cistotu kavovaru a hlavne prostredia si mozete jednoducho overit. Objednajte si sackovu kavu najlepsie Darbroven (oranzovy podklad s ciernym chlapikom). Tieto kavy su sporadicky velmi kvalitne a ponukaju vela arom ako Etiopia,Kolumbia,Brazilia a podobne. Ak sa Vam v salke vyskytne jedine zrniecko kavy vedzte,ze stroj je zanedbany a tym padom ani vysledny pozitok z kavy nebude 100%. Tieto lahko prehliadnutelne veci nas zakaznikov pripravuju o lahodny dusok tohto bozskeho juho americkeho moku. Existuje vela druhov kav,kt sa daju pripravit aj doma nie len v podniku, ak by ste mali zaujem mozem nejake napisat.

 

To co pises je sice pravda, ale najpodstatnejsi v priprave kavy je ludsky faktor. Ja sa kavou zaoberam dost, asi ako hodinkami a myslim si, ze tomu trochu aj rozumiem a velakrat je to na skodu, lebo nemozem ist normalne do kaviarne na kavu, som skratka velmi narocny. Viem, ze mozu mat aj super udrziavany stroj a super kavu a ta cica, co to robi, lebo ju to nebavi a nic ina momontalne nema to vie poriadne pokazit... Chodim do coffee shopu, kde maju v ponuke cez 20 druhov kav, ako Yemen Matari, India Malabar, Java, Guatemala atd. nebudem ich menovat vsetky, takze ziadne "talianske" zmesky, ale 100% odrodova Arabica. Nikdy som nemal problem, po vypiti viac kav, Arabica ma sice silnejsiu chut, ale obsahuje menej kofeinu a naopal Robusta ma mdlejsiu chut, ale obsahuje viac kofeinu, takze pri zmesiach je zvyseny obsah kofeinu a zalezi na kvalite, ak tam namiesaju vela Robusty, moze to mat vyznam, preto uprednostnujem len gurmanske kavy a 100% arabicu.

 

Inak podla mojich informacii je kava jeden z najlepsich antioxidantov, posobi proti rakovine hrubeho creva a ma vela dalsich pozitivnych ucinkov, takze...

 

Este sa vyjadrim ku kave z automatu, co je vlasnte instantna kava, tak to by som nezobral so ust, viem, ake zrna ma krasna gurmanska kava a viem, z coho sa robi instantna, to s kavou nema nic spolocne, je to z odpadu, su tam pridavane aromy a podobne svinstva...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To co pises je sice pravda, ale najpodstatnejsi v priprave kavy je ludsky faktor. Ja sa kavou zaoberam dost, asi ako hodinkami a myslim si, ze tomu trochu aj rozumiem a velakrat je to na skodu, lebo nemozem ist normalne do kaviarne na kavu, som skratka velmi narocny. Viem, ze mozu mat aj super udrziavany stroj a super kavu a ta cica, co to robi, lebo ju to nebavi a nic ina momontalne nema to vie poriadne pokazit... Chodim do coffee shopu, kde maju v ponuke cez 20 druhov kav, ako Yemen Matari, India Malabar, Java, Guatemala atd. nebudem ich menovat vsetky, takze ziadne "talianske" zmesky, ale 100% odrodova Arabica. Nikdy som nemal problem, po vypiti viac kav, Arabica ma sice silnejsiu chut, ale obsahuje menej kofeinu a naopal Robusta ma mdlejsiu chut, ale obsahuje viac kofeinu, takze pri zmesiach je zvyseny obsah kofeinu a zalezi na kvalite, ak tam namiesaju vela Robusty, moze to mat vyznam, preto uprednostnujem len gurmanske kavy a 100% arabicu.

 

Inak podla mojich informacii je kava jeden z najlepsich antioxidantov, posobi proti rakovine hrubeho creva a ma vela dalsich pozitivnych ucinkov, takze...

 

Este sa vyjadrim ku kave z automatu, co je vlasnte instantna kava, tak to by som nezobral so ust, viem, ake zrna ma krasna gurmanska kava a viem, z coho sa robi instantna, to s kavou nema nic spolocne, je to z odpadu, su tam pridavane aromy a podobne svinstva...

 

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o pripravu najelpsej kavy. Mal som tu cest sa na jednej ako divak zucastnit (nie sice v IT ale vo FR) a musim uznat,ze to co som videl asi uz nikdy neuvidim. Samozrejme,ze sa jednalo o profesionalov a masiny,kt stali cez pol miliona korun a viac. Nesmiem zabudnut vsetko to bolo o vynikajucej kave.

Zastav sa na Mickiewiczovej. Sidli tam predajna,kt predava kavove stroje a okrem ineho aj kvalitnu kavu. Odporucam zaskocit na kavu cestak.

Upraveno uživatelem A@A
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nahradil som kávu zeleným čajom. Veľmi odporúčam. Nie je ťažký na žalúdok, účinkuje pomalšie a dlhšie. :shuriken:

 

Zeleny caj ma blahodarne ucinky a hlavne posobi ako antioxidant, to uz vedela aj vychodna kultura.

Ak nemas rad a kavu tuzil by si pit caj s vysokym obsahom theinu odporucam druh caju Mate. Existuje vela primesy a ma najvacsi obsah theinu dostupny v nasich koncinach.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zeleny caj ma blahodarne ucinky a hlavne posobi ako antioxidant, to uz vedela aj vychodna kultura.

Ak nemas rad a kavu tuzil by si pit caj s vysokym obsahom theinu odporucam druh caju Mate. Existuje vela primesy a ma najvacsi obsah theinu dostupny v nasich koncinach.

 

 

Plánuji za pár dní nákup zelených čajů z tohoto obchodu: http://stores.ebay.com/CHINA-GIFTS - už jsem tam nakupoval. Mají dobré služby a chuťově zajímavé čaje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o pripravu najelpsej kavy. Mal som tu cest sa na jednej ako divak zucastnit (nie sice v IT ale vo FR) a musim uznat,ze to co som videl asi uz nikdy neuvidim. Samozrejme,ze sa jednalo o profesionalov a masiny,kt stali cez pol miliona korun a viac. Nesmiem zabudnut vsetko to bolo o vynikajucej kave.

Zastav sa na Mickiewiczovej. Sidli tam predajna,kt predava kavove stroje a okrem ineho aj kvalitnu kavu. Odporucam zaskocit na kavu cestak.

 

Ja chodim na Dunajsku, tam tiez predavaju aj stroje, ale su specializovany na kvalitu, Francis Francis, La Pavoni. Chodim tam skoro denne, ale urcite sa zajdem pozriet aj na Mickiewiczovu. Kde to presne je?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Caj je opravdu dobra nahrada kavy. Podle me ale narazit na kvalitni caj ve spolecnosti je slozitejsi, nez prumerne kvalitni kavu. Tou myslim standart Lavazza, Segafredo atp. (tady je na miste srovnani s McDonaldem - kdyz vidim logo techto znacek, je to pro me zaruka, ze dostanu to same v Praze, Blave i Kutne Hore). Proste kdyz si nekde date caj, dostanete pytlik vesmes pochybne kvality. Vyjimkou je treba London.

 

seaman: souhlasim, pri manualni priprave hraje lidsky faktor stejne dulezitou roli, jako kvalita kavy. Nehazej ale zase vsechny automaty do jednoho pytle. Spis bych je rozdelil do 2 druhu - automaty na mince a restauracni kafemasiny. Ty jsem mel z pocatku na mysli. Kava se do nich dava ve forme patron, ktere jsou plneny vyberovou smesi, ne zadnym odpadem ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...