Azmodan Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 Dobrý den, zajímalo by mě jakým způsobem je garantována vodotěsnost hodinek a jakým způsobem je následně řešena jejich reklamace? Svoje hodinky mám přes 5 let a docela jsem si na ně zvykl. Jsou to Casio Edifice EFA 121.Koupu se s nimi v bazéně, ale nepotápím se a pokud bych tak činil tak v bazéně max 5m (ale nedělám to). Baterku jsem v nich ještě neměnil a plánuji výměnu v servisní prodejně Casio v Brně (až bude potřeba). Nicméně nerad bych, abych si baterku nechal vyměnit, pak se s nimi vykoupal a mohl je hodit do koše. Proto se na to taky ptám. Je tedy zpětně prokazatelné, že nebyla dodržena vodotěsnost? V případě že hodinky vůbec nepůjdou a nepomůže ani oprava jak bude postupováno dál? Díky za info, názory a zkušenosti.
ggrand Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 5 let po koupi s tebou nebude nikdo nic řešit, pokud je nenecháš třeba při té výměně baterky kompletně přetěsnit, to bys pak řešil se servisem. Dost možná se budou bránít třeba operováním korunkou/tlačítky pod vodou nebo neodborným zásahem ze strany uživatele atd., ikdyž to není pravda, jen aby se zbavili zodpovědnosti. Takže to pak může vést k soudu, protože na to taky oni hřeší a očekávají, že se nikdo kvůli hodinkám za 2,8k nebude soudit.
lucid Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 Pokud se jedná o tlakovku, pak Ti každý solidní hodinář vystaví Osvědčení o zkoušce vodotěsnosti s jednoroční zárukou a s výhradou že záruka se nevztahuje na případ poškození pouzdra a porušení základních zásad pro zachování vodotěsnosti, které jsou v osvědčení uvedeny.
bohus76 Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 Bylo tu už pár případů,kdy se podařilo "utopit" i dražší hodinky za několik desítek tisíc a domluva je pak složitá.Prokazovat,že jsi nedělal nic s korunkou,tlačítky,dodržoval servisní intervaly,přetěsnění atd.Je to boj někdy prokázat nevinu.
valjoux Posted July 25, 2014 Report Posted July 25, 2014 Nechtěl jsem to tak krutě napsat, ale je to tak FAST zajišťuje servis zhruba 4 roky nebo do vyčerpání součástek. A pokud by chtěl člověk jistotu tak se musí vyměnit všechna těsnění. A pár jich tam je.
Azmodan Posted July 28, 2014 Author Report Posted July 28, 2014 hmmm...jinými slovy výrobci nepočítají, že by jejich hodinky přežily víc času než je záruční doba a i když si nechám vyměnit a "vodotěsně ošetřit" baterku u certifikovaného servisu Casio více méně to nic neznamená. Když si je utopím je to má chyba a nedokážu nikomu nic.... Má někdo zkušenost jak se frimy chovají u hodinek v záruce?
DavidC3 Posted August 4, 2014 Report Posted August 4, 2014 Pokud je v hodinkách voda a nebo zarošené a drží to předepsaný tlak tak většinou to neuznávají (nevhodné používaní atd) . Je pravda, že hodně lidí nechápe jak se to může zarosit... když jsou vodotěsné. Hodně lidí přizná, že s něma chodí do sauny a termálu a pak se divý
JaRooN Posted August 4, 2014 Report Posted August 4, 2014 Hodně lidí přizná, že s něma chodí do sauny a termálu a pak se divý Ale no tak - do termálů je nosím běžně - neznám termály, které mají v praxi vodu teplejší než 40-42 stupňů a jelikož teplota lidského těla je cca 37, tak těch pár stupňů navíc nemůže nic způsobit...To sauna, to uznávám, to je jiné kafe. Tam bych si hodinky v životě nebral, protože by mě asi minimálně pálily na ruce
gougy Posted August 4, 2014 Report Posted August 4, 2014 hmmm...jinými slovy výrobci nepočítají, že by jejich hodinky přežily víc času než je záruční doba a i když si nechám vyměnit a "vodotěsně ošetřit" baterku u certifikovaného servisu Casio více méně to nic neznamená. Když si je utopím je to má chyba a nedokážu nikomu nic.... Má někdo zkušenost jak se frimy chovají u hodinek v záruce?jak dlouho Ti vydrží auto, když se o něj nebudeš starat?
cali Posted August 4, 2014 Report Posted August 4, 2014 Podla mna je tu kazda rada draha. Ak by si chcel mat aku taku istotu, tak by si musel nechat baterku menit u nejakeho naozaj solidneho hodinara, ktory by vykonal po oprave tlakovku a nebal sa vystavit na taku opravu zaruku. Celu akciu by to urcite patricne predrazilo. Takze dat za vymenu baterky v 5 rocnych hodinkach povedzme 5stovku uz by bolo na hranici zmysluplnosti ak su nove za dva litre. To co popisujem sa bezne robi, ale s drahsimi hodinkami a hlavne mechanickymi, kde pripadne natecenie do hodiniek neznamena automaticky KO a hodinar po pripadnej nehode dokaze hodinky opravit, takze vie, ze pripadne plnenie zaruky dokaze zo svojho pohladu "zaplatit" svojou pracou namiesto toho, aby ti musel automaticky kupovat nove hodinky.
McMac Posted August 11, 2014 Report Posted August 11, 2014 Ahoj, pokud vím, tak nejlepší rada je neotevírat :-) Ale při výměně baterie to chce tlakovou zkoušku a ideálně (pokud to je po tolika letech) nechat přetěsnit (nevím, kolik to stojí u Tvých Casií a zda se to vyplatí). Já myslím, že brát hodinky do vody je vždycky risk. Psal jsi, že se koupeš v bazéně - pak záleží na tom zda se jen koupeš nebo si dáš třeba kraula = co jsem slyšel, tak i na to je 100M dost málo. Jinak bych to asi bral tak, že ty hodinky nejsou za raketu a dá se snima všude, takže tlakovka a hurá do vody :-)
HDS1200 Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 Psal jsi, že se koupeš v bazéně - pak záleží na tom zda se jen koupeš nebo si dáš třeba kraula = co jsem slyšel, tak i na to je 100M dost málo. No, tak nevim s tim kraulem. Mam otloukanky Casia s wr 100 m a bezne se s nimi potapim na nadech a jsou v poho. Je tu spousta lidi co se potapi s hodinkama s 5 atm a nemaj problem.
cali Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 Presne tak, samotne to cislo za WR nie je dogma a hlavne znamena u kazdej firmy trochu nieco ine. Vacsina firiem k tomu dodava nejaku vysvetlivku co sa s akymi hodinkami doporucuje podnikat a co uz nie. Vsetko to ma zmysel hlavne v pripade zaruky. Po zaruke je uz len na tebe ako tesneniam svojich hodiniek doverujes. Inak to WR v prapovodne znamena len to, ze niekto vzal hodinky, zavrel ich do suchej alebo mokrej tlakovej komory, komoru natlakoval na prislusny tlak a skumal ci hodinky prepusili alebo nie. No ak aj neprepustili, tak to este nic nehovori o tom, ako by sa zachovali keby ich k tomu este niekto namahal mechanicky (napr mackal tlacitka) alebo teplotne (napr vzal ich z rozpalenej palubovky auta nasadil na ruku a hupol do vody). Moje doporucenie je netahat hodinky do vody, pokial to nie je nutne a ked uz, tak take, u ktorych nepreplaces noc, ak ti do nich natecie.
lucid Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 Moje doporucenie je netahat hodinky do vody, pokial to nie je nutne a ked uz, tak take, u ktorych nepreplaces noc, ak ti do nich natecie.Doporučení hodinářů je přesně opačné - potápění s hodinkami je zárukou, že jim živnost vydrží
cali Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 No to prave ze ani nie, ked uvazis ze drviva vacsina ludi dnes prevadzkuje baterkace do 5K u ktorych hodinar moze pri nateceni maximalne tak konstatovat smrt (za co mu nik nezaplati).
lucid Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 No to prave ze ani nie, ked uvazis ze drviva vacsina ludi dnes prevadzkuje baterkace do 5K u ktorych hodinar moze pri nateceni maximalne tak konstatovat smrt (za co mu nik nezaplati).Schválně se zeptej. 5t není pro běžného "spotřebitele až tak malá částka. Takže se pořád vyplatí zaplatit za nový elektroblok než koupit celé hodinky.
cali Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 Tak sa pobavme konkretne o hodinkach zo zaciatku vlakna Casio Edifice EFA 121. Si hodinar a niekto ti ich prinesie utopene, co s nimi narobis? Nic! ... ten modul samostatne nezozenies a ak zozenies, tak je to beztak nanic, lebo puzdro nepojde pretesnit (tie tlacitka budu odhadujem na 99% nerozoberatelne). Takze mas nepouzitelne puzdro a nepouzitelny modul = mrtve hodinky. Hodinky do 5K sa proste nevyrabaju s vyhladom na to, ze by ich v buducnosti niekto opravoval. Posluzia a ked nastane ich cas, maju sa kupit nove.
lucid Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 Tak sa pobavme konkretne o hodinkach zo zaciatku vlakna Casio Edifice EFA 121. Si hodinar a niekto ti ich prinesie utopene, co s nimi narobis? Nic! ... ten modul samostatne nezozenies a ak zozenies, tak je to beztak nanic, lebo puzdro nepojde pretesnit (tie tlacitka budu odhadujem na 99% nerozoberatelne). Takze mas nepouzitelne puzdro a nepouzitelny modul = mrtve hodinky. Hodinky do 5K sa proste nevyrabaju s vyhladom na to, ze by ich v buducnosti niekto opravoval. Posluzia a ked nastane ich cas, maju sa kupit nove.Nemám rád hypotetické situace kdyby...kdyby. A asi nerozumíš moc nadsázce, měl jsem tam smajlíka. Nicméně můj hodinář říká: "mně by s hodinkami nenapadlo do vody lézt, ale každému do doporučuji." Jen mimochodem - je schopen sehnat elektroblok i na více než 25 let staré quartzky. A pak - v této cenové relaci se na opravu nevyrábí ani automaty, i když samozřejmě opravitelné jsou
cali Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 Neboj, ja tu hlasku hodinarov o hodinkach a vode dobre poznam. Len tvrdim ze vo svetle posledneho vyvoja trochu prestava mat zmysel, lebo hodinar si s utopenim novodobych masoviek na ziadny zarobok nepride (ked teda npocitame pripad ze nestastnikovi rovno vnuti nove) A ano opravit sa da samozrejme takmer cokolvek ked sa chce,... existuje firma, co sa specializuje na opravy swatchiek lenze vacsina ukonov zacina na nasobkoch cien novych swatchiek.
McMac Posted August 13, 2014 Report Posted August 13, 2014 Psal jsi, že se koupeš v bazéně - pak záleží na tom zda se jen koupeš nebo si dáš třeba kraula = co jsem slyšel, tak i na to je 100M dost málo. No, tak nevim s tim kraulem. Mam otloukanky Casia s wr 100 m a bezne se s nimi potapim na nadech a jsou v poho. Je tu spousta lidi co se potapi s hodinkama s 5 atm a nemaj problem. To ale nevylučuje, to co jsem psal já. Kraul (=plácáš celkem rychle rukou do vody) je pro hodinky větší zátěž než když se s nima na chvilku potopím. Jinak já když se bavím s hodinářem, tak mi taky řekne, že hodinky za x tisíc s WR 200 nebo 300 ty hodinky utopilo a pak má zákazníky, kteří si koupí čínskej šmejd za 300 Kč a plavou s nima hlava nehlava a vydrží to řadu let.... Mým příspěvkem jsem myslel jen to, co jsem napsal tj., že pod pojmem koupání si každý můžeme představit něco jiného - někdo si sedne do bázenovýho baru a někdo si dá ob den 50 bazénů kraula a vystřídá to s motýlkem = asi budou jiné nároky na vodotěsnost hodinek. Zdravím, :-)M.
Recommended Posts