Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nebudete tomu věřit, ani já sem tomu skoro nevěřil, ale PRIMky (asi kal. 68 nebo tak něco) hned potom, co sem jim udělal komplet generálku a seřídil je (mám takovej tajnej seřizovací zlepšovák :) ), nosil sem je týden a udělaly 1s!!! Fakt nekecám, čestný skautský - ale ne, že by přes den šly +10 s a pak se zas vrátily! Největší denní odchylka byla tak 2s. No asi tak po měsíci tahle neuvěřitelná přesnost opadla, zřejmě změny viskozity oleje a tak znáte to...ale uznejte, to už je od PRIMek výkon.

• Odpovědi 95
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Nebudete tomu věřit, ani já sem tomu skoro nevěřil, ale PRIMky (asi kal. 68 nebo tak něco) hned potom, co sem jim udělal komplet generálku a seřídil je (mám takovej tajnej seřizovací zlepšovák :) ), nosil sem je týden a udělaly 1s!!! Fakt nekecám, čestný skautský - ale ne, že by přes den šly +10 s a pak se zas vrátily! Největší denní odchylka byla tak 2s. No asi tak po měsíci tahle neuvěřitelná přesnost opadla, zřejmě změny viskozity oleje a tak znáte to...ale uznejte, to už je od PRIMek výkon.

A jaký je ten tajný seřizovací zlepšovák??

Odesláno
A jaký je ten tajný seřizovací zlepšovák??

Když sem ho vysvětlil jednomu hodináři, tak mi poradil, ať to neprozrazuju, že je to prej docela chytrý...tak se teď rozmejšlim, esltli to mám říct nebo ne, ale páč nejsem žádnej tajnůstkář, tak to asi už dlouho tajit nebudu - tak počkej až se rozmyslim :)

Odesláno
Když sem ho vysvětlil jednomu hodináři, tak mi poradil, ať to neprozrazuju, že je to prej docela chytrý...tak se teď rozmejšlim, esltli to mám říct nebo ne, ale páč nejsem žádnej tajnůstkář, tak to asi už dlouho tajit nebudu - tak počkej až se rozmyslim :)

Hele, už jsi to tu naznačoval před nějakou dobou a nakonec jsi to neprozradil. Moje rada zní...nedělej to ani teď.

Pokud jdi po stovkách let používání mechanickýh hodin vymyslel něco převratného, o čemž mám trochu pochyby, tak na to lidstvo stejně není připraveno

a za druhé tím odpískáš quartzovou éru a za to ti výrobci přeřežou brzdový hadičky u auta...

Odesláno

Já tě jenom tak zkoušel, nečekal jsem, že bys to prozradil.

Odesláno
Hele, už jsi to tu naznačoval před nějakou dobou a nakonec jsi to neprozradil. Moje rada zní...nedělej to ani teď.

Pokud jdi po stovkách let používání mechanickýh hodin vymyslel něco převratného, o čemž mám trochu pochyby, tak na to lidstvo stejně není připraveno

a za druhé tím odpískáš quartzovou éru a za to ti výrobci přeřežou brzdový hadičky u auta...

No právě, je to tak primitivní, že to převratné být rozhodně nemůže. A navíc se to týká jen "konečné" regulace, což je buď změna délky vlásku nebo kyvadla. Daleko důležitější objevy jsou v oblasti regulace teplotní chyby a chyby izochronismu a takovýhle věci....a tady už se asi nedá nic novýho objevit. Ale jako zlepšovák to funguje skvěle :)

Odesláno

Ještě k tomu "opotřebení" a "ničení" namáhaných částí automatických strojků při ručním natahování.

Myslím, že tam kvantitavní rozdíl je. Kdesi jsem četl, že osolíte-li studený diesel, opotřebovává se

asi 20x, možná více než zahřátý. Asi to platí i pro benzin. Lze to ale nazvat ničením, když míra

opotřebení takto strmě narůstá oproti opotřebení běžnému.

• po měsících...
Odesláno (upraveno)

Dobrý den,

mám automaty, nemám je celý den na ruce. Když je v pondělí natáhnu tak se mi ve čtvrtek večer většinou zastaví. Natahovač se mi nelíbí, ten co jsem viděl bzučel, což by mi vadilo.

Podle mého názoru, je pro mě ideální, každé ráno 10x otočit korunkou, aby se mi v průběho týdne nezastavily, pak mi vydrží až do neděle (o víkendu jsou většinou odložené na stole).

Což mě ovšem znepokojuje po přečtení článku je, že si je tím nyčím. Ideální by asi byly s ručním nátahem, ale nikde jsem na takové co bych chtěl nenarazil.

Tak jak to je, o kolik se sníží životnost automatů při ručním natahování. (o 20%, 30%, 40%, snad ne až o 70%,...)?

Upraveno uživatelem ondra_v
Odesláno
Dobrý den,

mám automaty, nemám je celý den na ruce. Když je v pondělí natáhnu tak se mi ve čtvrtek večer většinou zastaví. Natahovač se mi nelíbí, ten co jsem viděl bzučel, což by mi vadilo.

Podle mého názoru, je pro mě ideální, každé ráno 10x otočit korunkou, aby se mi v průběho týdne nezastavily, pak mi vydrží až do neděle (o víkendu jsou většinou odložené na stole).

Příjde mi zvláštní, že se Ti zastavují automaty, které nosíš každý den v průběhu pracovního týdne, to je asi spíš nenosíš jinak by se zastavovat neměly .

Odesláno
Dobrý den,

Což mě ovšem znepokojuje po přečtení článku je, že si je tím nyčím. Ideální by asi byly s ručním nátahem, ale nikde jsem na takové co bych chtěl nenarazil.

Tak jak to je, o kolik se sníží životnost automatů při ručním natahování. (o 20%, 30%, 40%, snad ne až o 70%,...)?

Ono neničíš ani tak strojek, pokud nenatahuješ půl hodiny a nenamáháš příliš kluznou spojku.

Spíše je problém, že ne všechny automaty mají bytelnou korunku. Takže spíš tyto problémy nastanou.

ale zase když týdně otočíš 10x korunkou, tak bych to neřešil.

Odesláno
Já jsem též manuální natahovač, natahování hodinek je můj každodenní ranní obřad - myslim, že to zas není taková práce párkrát otočit korunkou a navíc to člověk dělá vědomě, nedělá to za něj žádnej rotor, což je takový hezký. Argument, že to má vliv na přesnost je možná správnej, ale když maj hodinky dobrou západku, jako že maj, která trochu povolí to max. natažení, tak se celej den hnací síla skoro nemění...a navíc Primky se natahujou tak dobře :D

Rad bych vedel i kdyz se to nechystam delat, jestli se da napomoci presnosti u manualu, kdyz nebudu natahovat stylem rano naplno, ale treba 4x za den jen decentne. Jen teoreticky!

A druhy dotaz zni, Vano ty jsi hodinar nebo jsou hodinky jen konicek? Popravde za tu chvilku co jsem tady na Chronomagu uz jsem cetl par tvych prispevku a musim rict - klobouk dolu! Diky moc, tve prispevky mi hodne veci napovedeli nekdy i rovnou objasnili.

Odesláno (upraveno)
Příjde mi zvláštní, že se Ti zastavují automaty, které nosíš každý den v průběhu pracovního týdne, to je asi spíš nenosíš jinak by se zastavovat neměly .

Já je mám vždy na ruce, když někam jdu. Pak si je často odkládám na stůl, abych na ně viděl. To dělám i ve škole, dám si je na lavaci.

Když se mi zastaví, co je pro ně nejšetrnější? Když je rovnou seřídím a natáhnu, nebo mám s nimi nejdřív zatřepat aby se rozběhly a pak teprve nařídit a trochu natáhnout.

Děkuji vám za reakce.

Upraveno uživatelem ondra_v
  • Po letech...
Odesláno

Já mám Tissot a v návodu stojí, že při rozebíhání zastavených hodinek je třeba 3x otočit korunkou a pro natažení tak, aby vydržely 30 hodin je třeba otočit 30x......takže se to tím asi neničí, když k tomu nabádají v manuálu...

• po měsíci...
Návštěvník kupec
Odesláno

Vieš ale záleží na tom či máš chroná alebo nie. Chroná by sa nemali naťahovať korunkou ale pohybom...........

Návštěvník kupec
Odesláno

Automaty chroná sú dosť komplikované a ručný náťah im neprospieva, to je tvrdenie viacerých hodinárov. Do tých návodov tiež píšu čo chcú. Vždy je lepšie sa spýtať odborníkov........................

• Po letech...
Návštěvník YPO
Odesláno (upraveno)

oživení vlákna :-)

jedna fotka pro ty co pravidelně natahují automaty, aneb takhle vypadají kolečka odlučovače po půl roce pravidelného dotahovaní korunkou (ETA 2824)

takže dotahujte, dotahujte ... každý hodinář vás bude milovat :D

foto bohužel z telefonu, ale i tak je zřejmé poškození

Upraveno uživatelem YPO
Odesláno

Mě to přijde jako demagogie.

Navíc automaty mají spojku,  tudíž se teoreticky nedají přetáhnout.  Při plně natažené pružině to proklouzne.  Což neumí manuál a tak to občas někdo urve.  Samo sebou nemají automaty tak bytelné korunky, protože to není třeba.

Dám příklad za všechny.

Děda, přesněji můj děda nosil automaty.  Osumnáct let.  O víkendu při ranní kávě a novinách, si prostě natahoval hodinky.  Stejně jako každej.  Rozdíl byl jen v tom, že to nečinil během týdne..  Na těch hodinkách co já vím odešlo jen tlačítko chronografu.  Měřil si závody a tak se to holt unavilo.  Pak si pořídil kvartzky ( holt nevím jak se to píše) a měl pokoj,  pokoj s natahováním.

Odložil je ze dvou důvodů,  byli dost těžký,  a nemají rychloposun  kalendáře.  Takže když člověk zapomene, tak to holt neba.

Děda umřel a 25 let ty hodinky leželi v šuplíku.  Matka je vytáhla a když mi je dávala tak se samy rozběhli.  Holt automat.  No a já je pak pro klid duše dotáhl.

No a teď babo raď.  Za mě  otočit párkrát korunkou a nervat to do spojky nic neudělá,  to samé platí pro klasiku.  Ale když se tím chcete strašit....

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...