Přejít na obsah

Outdoor spacák

Doporučené příspěvky

Vlhkosť u páperových spacákov samozrejme problém je, ale prečo by sa nemal dať prať bez straty vlastností? Praním sa vlastnosti obnovujú, a pokiaľ spacák nezažil nejaký prúser typu mastnota v perí, tak do stavu nového.

Syntetika má svoje opodstatnenie, ale vplyv vlhkosti sa obecne dosť preceňuje. V páperovom spacáku (a čiastočne aj oblečení) vydržím napríklad mesiac v dažďoch na Islande. Životnosť páperáku je oproti syntetike násobne až rádovo vyššia.

Edit: myslené v situáciách, kde sa cyklicky balí (stláča) a rozbaľuje, napríklad na trekoch.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 239
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Zvlastni, ja mam treti spacak Prima (respektive druhy a treti (zimni a 3 sezonni)), dcera uz ma druhy (ten prvni stale pouziva jeji mladsi sestra). S tim, ze zimni mam 11 let a dobry. Uz je to trochu znat a zvazuju vymenu. S tim, ze letni mam 5 let a ma za sebou tak řádově 500 noci a je v pohode. Jednou za rok ho vyperu, to je potom takovy nadychanejsi. 

Nemotas ho do rulicky do obalu? Nepral si je moc casto? Skladujes jej rozbaleny?

Ne. Nikdy. Ne.

Odkaz ke komentáři

Hasňa: Tak jestli si ho nepral vubec, tak to taky muze mit vliv. Peru ho vzdy pred "sezonou" a je to znat.

wawrik: Ja sem kvuli vlhkosti prave od peří ustoupil. Ne proto,ze by to melo nejaky vliv na spacak po naslednem vysuseni, ale kdyz sem mel péřák mokrý, tak byl těžký a nehřál. Oproti tomu v mokré primě jsem sice jak v prádelně, ale teplo. A kdyz sem opravdu chytil s péřákem pár týdnů špatného počasí, byl to opruz. A co se zivotnosti tyce, tak hodne zalezi na materialu, syntetika od DuPontu mi vydrzi v podstate to, co peří. Kazdemu zkratka vyhovuje neco jineho. 

Odkaz ke komentáři

Xenomorfus: Ako došlo k tomu, že si mal mokrý spacák? Nehoda alebo si proste potivý typ?

Inak si prvý človek, o ktorom viem, že sa vrátil k syntetike - ak teda nerátam polárnikov alebo aljašských extrémnych cyklistov, čo majú bežne pod -40 °C. A nemyslím to nijako pejoratívne.

Odkaz ke komentáři

wawrik: nejakych 10 dni v kuse prselo a ususit se nebylo kde...ale je fakt, ze to byl jediny takovy extrem. Uz treti den sem mel mokre skoro vsechno. 

Peří rozhodne nezatracuju, kdybych vedel, ze pojedu na nejakou delsi vysokohorskou vypravu, kde bude velka pravdepodobnost, ze nebude obleva, klidne do toho pujdu.

Tak nejak mi ted syntetika nejvic vyhovuje. Pred 15-ti lety sem mel peří a syntetiku a tenkrát stála ještě syntetika za houby. Stejne sem to mel s kombinezou na motorku, po 10-ti letech v kuzi na kterou sem přešel z umeleho vlakna sem se vratil zase k syntetice a kuzi bych uz nechtel. Ale je fakt, ze v dobe, kdy sem šel do kůže taky stala syntetika za prd. 

Odkaz ke komentáři

S dovolením se ještě nechám poučit - čtu tady o praní spacáku.

To jako běžně v pračce (na 40), bez ždímání? Jsem dával spacáky vždy do čistírny a doufal že ví, jak na to a nezničí je.

Normalne v pracce, ja pouzivam pripravky na peří (peru v nich i syntetiku) nebo obecne na jemne pradlo. Pripadne tekuty pripravek lze pouzit. Nektere pracky maji primo program "jemne", "peří" nebo tak neco. Jinak peru na 30 a zdimam tak 500 otacek. vetsinou kdyz je nejaky horky den a hned to necham venku proschnout (nedavam na prime slunce).

Nepouzivat prášky - "sypaci".

Odkaz ke komentáři

Mareka01: Ja páperáky neperiem v práčke, ale dávam do čistiarne. Sir Joseph (ktorý bol inak divný od prvého treku) som raz poslal na prepratie výrobcovi, dúfajúc, že mu to pomôže. Nepomohlo, tak som ho dal do čistiarne tu v BA, kde mi už párkrát skvele vyprali obstarožný Treksport, a teraz je na tom viditeľne lepšie.

Mimochodom, minule som mal v aute zipsami spojené dva úplne rôzne spacáky, rôzne staré, ale s podobným teplotným určením - páperie a syntetiku. Keď som ich spájal, nestíhal som sa čudovať.

Páperový letný:
Treksport Light Down,
kúpený koncom 90. rokov (marí sa mi 1998, bez záruky)
+5 °C / -5 °C, extrém -18 °C

Syntetika 3-sezónna:
Treksport Polar
kúpený na jeseň 2011
-2 °C / -6 °C, extrém -18 °C

Páperový vľavo, syntetika vpravo:

post-6480-0-72028500-1497291799_thumb.jpg

post-6480-0-26452200-1497291814_thumb.jpg

post-6480-0-45842500-1497291926_thumb.jpg

Myslím, že z fotky je úplne jasné, ktorý je na tom s loftom lepšie a ktorý sa naozaj ako trojsezónny spacák aj dá používať... A to som sa fakt snažil ten syntetický nadvihnúť, ale loft má stále tak tretinový až polovičný.

Páperový Light Down je používaný často a v zlých podmienkach typu mokrý Island alebo jesenné VHT treky v Nepále, zvláda aj mierne mínusové teploty. Pratý bol prvýkrát asi pred piatimi rokmi, druhýkrát asi pred dvoma. Syntetický Polar bol použitý na jedinom treku, po ktorom bol zľahnutý skoro ako na fotke, takže odvtedy funguje len ako prikrývka v aute v teplotách nad 10 °C. A takto skončili všetky moje syntetiky. Asi som na ne mal smolu. Všetky spacáky sú skladované rovnako - vodorovne rozložené bez zaťaženia.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

jestli to tady bylo tak se omlouvám ale právě to na mě vyskočilo na ig a už někdy v dětství mě tohle napadlo když jsem poprvé ve spacáku spal. teď už se to vyrábí. jaký to je nevím ale mě se to líbí.

www.selkbag.cz

Je to na nic. Proc je teplejc v palcakach, nez v prstakach?
Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO

.... proč to anoncujou jako spací pytel ? .... to sou normální voteplovačky pro dospělý za 3 a půl litru .... děsná píčovina .... úplně vidím jak se mi chce při letní stanovačce srát a než se z toho vyvlíknu tak je neštěstí na světě .... tohle je ještě větší píčovina než ten točící fidžet

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...