zekon7302 Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 Mně ta krysa nepříde jako dětská malůvka, je to dle předlohy https://www.google.cz/search?q=desert+rats&biw=1366&bih=633&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ei=8B8dVeKbM8207Qaz5oHgBA&ved=0CAcQ_AUoAQ&dpr=1 ,a mohla být umístněna na rotoru, rozměry jsou to jediné co mi na nich vadí, s cenou by se taky mohlo něco udělat.
honza.hasic Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 (upraveno) Zajímavá diskuse. Tyto hodinky nemám i když bych rád měl, ale z poměrně rozsáhlé debaty s jejich vlastníkem jsem nabyl dojmu, že vadí zejména to, že samonátah nenatahuje tak jako jiné stojky, tedy pro jeho funkci se musí více "mávat" než např. u Vostoků, Orientek nebo Primek se strojky 96 či 69. A to jsou hodinky řádově cenově na 1/10 nebo 1/20 nových Orlíků. Jelikož se mu třeba i dvakrát do týdne zastavily, odložil je, má je v šuplíku, a mírně rozčarován nosí Longinesky za poloviční cenu. Samozřejmě že chleba to nejí, vlastnictví takových hodinek těší, ale mít je jen jako šperk je pro mnohého našince opravdu luxus. Perun mě chraň - nechcu ty hodinky hanět. Jen přispívám troškou do mlýna ze zkušeností majitele. Upraveno 2. dubna 2015 uživatelem honza.hasic
Mipa Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 No to je přesně ono co mi taky na PRIM automatech vadí. Mají jednoduchý (až primitivní a starodávný) JEDNOSTRANNÝ samonatahovací systém. Jak se rotor samonátahu kýve, tak v jednom směru natahuje pero hodinek a v druhém směru se točí NAPRÁZDNO !!! Pak není divu, že se dostatečně nedotahují a při jen trochu delším odložení se zastaví - navíc častější dotahování hnacího pera korunkou výrobce NEDOPORUČUJE. Měnič samonátahu jsou dvě jednoduché (až primitivní) rohatky se západkami na společné ose vzájemně protisměrné. Když mi dojdou a zastaví se ORIENTY automaty ,s ukazatelem rezervy nátahu, za pár tisíc Kč., tak s nimi párkrát zamávám a po pár vteřinovém mávání se rozejdou - to PRIM automaty ani náhodou.
honza.hasic Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 Před časem jsem si nechal "zbastlit" automaty prim na běžný nošení z kalibru 96 a nezastavily se za půl roku ani jednou. Je možný že by starej strojek byl v tomto ohledu lepší než novej ?
Mipa Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 (upraveno) Konkrétní zkušenosti mohu podat jen z amatérské rozebírky starých PRIM automatů (měly zlomený čep rotoru samonátahu a tak jsem si řekl, že víc nemůžu zkazit) - viz obrázek první. Je to pohled na soukolí samonátahu po sejmutí můstku samonátahu - vlevo od středu je vidět primitivní měnič jednostranného samonátahu s dírkou v ozubeném kolečku (do něho zabírá ozubení pevně spojené s rotorem samonátahu). Na druhém obrázku je vidět pozlacený "nový strojek" a vpravo od středu vykukuje dle mého názoru stejný primitivní měnič jednostranného samonátahu s dírkou v ozubeném kolečku a tak bych odhadem řekl, že princip "nových" PRIM automatů bude v podstatě stejný (nejdůležitější je ten měnič samonátahu), ale jestli něco změnili pod novým pozlaceným můstkem samonátahu - například poměry ozubených převodů - to nevím, ale tipnul bych si že to bude stejné nebo hodně podobné - to jsem neměl možnost rozebírat (při té ceně dle mého názoru přehnané). Podrobné porovnání může podat jen NEJVYŠŠÍ autor PRIMBIBLE. Edit: Na zlaceném strojku nad nápisem MADE myslím vykukuje stejné kolečko převodu samonátahu, jako na obrázku starého strojku. Upraveno 2. dubna 2015 uživatelem Mipa
Honza.manta Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 Přidávám se k Mipovi se svým optickým odhadem. Můstek samonátahu včetně odlučovače se zdá fungovat na stejném principu, není-li úplně shodný.
PetrM Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 Orliky II mám 2 a půl roku. Se samonátahem nemám žádný problém, Při běžném rytmu nošení jedou absolutně v pohodě. Pokud je odložím v pátek večer, v neděli večer jedou. Na 48 hodinovou rezervu chodu se můžu spolehnout po cca 10 hodinovém provozu na ruce. Zrovna toto není pro kalibr 98 problém (nemůžu ovšem mluvit za všechny vyrobené kusy).
Fajkus Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 Tak mne napadá, že je to vlastně problém ohledně umístění do windru. Jestliže mám jedny hodinky s nátahem na obě strany a jedny na jednu stranu, tak to asi těm druhým nepasuje co? Tedy když nastavím oboustranný chod.
odjinud Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 Mě na starých Prim automatech spíš vadí to, že 50% z nich mělo vychozený ložisko samonátahu. Už mi i párkrát úplně upadlo... Už se bojím automaty starý kupovat. Oprava není možná, jelikož díl - celý můstek samonátahu - hodináři nemají. Podle mě to byla nějaká konstrukční vada. Posunul se v tom Prim nějak?
Eman2208 Odesláno 2. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2015 Tak mne napadá, že je to vlastně problém ohledně umístění do windru. Jestliže mám jedny hodinky s nátahem na obě strany a jedny na jednu Jnu, tak to asi těm druhým nepasuje co? Tedy když nastavím oboustranný chod.Ja to resim tim, ze je proste dam sklem dolu, tedy naopak a windr toci jeden smer. Jinak s Orlikama to mam jako PetrM, 48 hodin uplne v pohode i kdyz je mam na ruce jen dopoledne.
Mipa Odesláno 3. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2015 Na problém zda se někomu PRIM automaty zastavují nebo nezastavují (při jednoduché pradávné konstrukci jednostranného samonátahu) má značný vliv jak v běžném životě pohybuje rukou na níž nosí hodinky. Naprosto stejné hodinky se klidnému člověku, který moc negestikuluje rukama se hodinky PRIM automat budou zastavovat a naprosto stejné hodinky člověku impulsivnímu často máváním rukama gestikulujícímu se zastavovat nebudou. Kdysi jeden dosti klidný až flegmatický kolega v práci se pochlubil, že si koupil nové hodinky s automatickým nátahem - myslím GUBky - a v návodu bylo napsáno, že to jsou hodinky pro energické muže (jemná narážka, že aby samonátah fungoval musí se patřičně pohybovat rukama). Když se kolega vzdálil, dost jsme se jeho volbě hodinek nasmáli.
wizard-ov Odesláno 3. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2015 No jo, tak PRIMky holt pro kliďase nejsou no...Mimochodem, koupil už odsud někdo ty Tobruky ?
honza.hasic Odesláno 3. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2015 Tak že začínám chápat proč se začaly vyrábět quartzky. Ne proto že jsou levnější a přesnější, ale proto, že lidi jsou líný a nehejbou se.
Maple Odesláno 3. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2015 Tak mne napadá, že je to vlastně problém ohledně umístění do windru. Jestliže mám jedny hodinky s nátahem na obě strany a jedny na jednu stranu, tak to asi těm druhým nepasuje co? Tedy když nastavím oboustranný chod. Našel jsem popis na webu:
USER47 Odesláno 3. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2015 ...Nejsem znalec Primu, takže mi asi něco uniká, ale proč je to za hodinky vyráběný komplet v Česku s inhouse kalibrem přemrštěná cena? A kolik by tedy tyhle Primky měly stát, aby to bylo podle vás adekvátní? Třeba Damasko nebo Nomos, novodobý projekty bez tradice (což mně osobně nevadí), sklízí ovace za inhouse v hodinkách za "pouhých" 100 táců...V Prim strojcích se neorientuju, nicméně něco málo k tomu Damasku:https://www.timelessluxwatches.com/reviews/ultimate-german-tool-watches-damasko-dk10-dk11-review Popis některejch vlastností dole v části "movement".
Mipa Odesláno 3. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2015 Prosím, zda je tu někdo ochotný, kdo umí dobře anglicky a ještě zná odbornou anglickou hodinářskou terminologii (což není bohužel můj případ), zda by nám alespoň v pár větách shrnul v čem, po technické stránce strojku, má PRIM co dohánět DAMASKO nebo NOMOS (za "pouhých" 100 táců) - viz odkaz v příspěvku výše.
USER47 Odesláno 3. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2015 (upraveno) K tomu Damasku: 1) Přesnost se nereguluje šroubkem upravujícím délku vlásku setrvačky. Délka vlásku je fixní, frekvence se upravuje manipulací se závažíčkama po obvodu setrvačky. Tyhle systémy bez regulátoru se nazývaj "free sprung balance". Kromě Damaska ho využívaj firmy jako Patek Philippe, Audemars Piguet, Omega a Rolex. Oproti klasickýmu regulátoru má tenhle systém výhodu v konzistentnější přesnosti v různejch polohách hodinek a menšímu riziku rozštelování v důsledku otřesů. Konkrétně Damasko využívá Patekovskej patent Gyromax, kterej je považovanej za nejelegantnější řešení (díky lepší aerodynamice a šetření prostorem oproti konkurenčním řešením). Gyromax kromě Pateku a Damaska používá už jen Audemars Piguet. 2) Damasko si vyrábí vlastní křemíkovej vlásek setrvačky (vlastní vlásek si vyrábí opravdu málo firem, většina používá vlásek třetích stran, především Nivarox - včetně Eltonu). Výhoda je v menší hmotnosti (a tudíž i nižšímu vlivu polohy a otřesů na přesnost) a antimagnetickejm vlastnostem materiálu. Kromě Damaska používá křemíkovej vlásek jen pár firem, konkrétně Patek Philippe, Omega, Breguet, Ulysse Nardin a Rolex. 3) Krokový ústrojí taky z křemíku - kromě Damaska opět jen záležitost Pateku, Ulysse Nardin, nově i high-end modelů Zenithu a Maurice Lacroix - výhoda nižší hmotnost, nižší tření, menší opotřebení a nemusí se tolik mazat. 4) Keramický ložiska rotoru - opět výhoda z hlediska mazání. Celkově je ten strojek navrženej tak, aby měl stabilní přesnost a nepotřeboval tak často servisovat, a k tomu využívá ty nejmodernější technologický fičury, jaký jsou k dispozici v současný hodinařině. Čerpám teda jen z toho článku nahoře, pár podobnejch a místních diskuzí. Kdyžtak mě někdo opravte, pokud jsem uvedl nějaký nepřesnosti či něco opomněl. Oproti tomu u Primu, pokud se nemýlím, většina strojků využívá různá dost archaická konstrukční řešení, která se za desítky let nezměnila, diskutovalo se tu třeba o ložiscích rotoru apod. Upraveno 3. dubna 2015 uživatelem USER47
Mipa Odesláno 3. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2015 Díky kolegovi USER47 za rozšíření mých hodinářsky technických obzorů o kterých jsem jen vzdáleně tušil. Většinou se "rýpu" a zajímám o "domácí" PRIMKY, ale jako chronomagor zajímající se o konstrukční prvky hodinek jsem toužil po praktické funkci ukazatele rezervy nátahu - a PRIM mi nic takového nenabídl. Tak jsem tedy sáhl po ORIENTECH (za pouhých cca 5 tisíc Kč.) a ty mne v tomto plně uspokojily a na víc s pro mne luxusní dlouhodobou mnohaletou přesností do +5 sekund za den (kam se na toto v průměru hrabou PRIMKY). Nyní uvažuji, jako chronomagor, o ještě lepších hodinkách v ceně řádů desetitisíců Kč. A zde se dostává do konfliktu můj "národní patriotismus" ke značce PRIM s mým "konstrukčním chronomagorstvím". Výše popsaná technická kvalita značky DAMASKO je pro mne ve "hvězdných výškách" oproti pozlacenému bohužel stále technicky historickému PRIMu. Pokud mi PRIM nenabídne něco technicky vylepšeného, tak bohužel jako chronomagor toužící po technické kvalitě se za srovnatelné peníze budu muset poohlédnout jinde v té NAŠÍ EVRPSKÉ ÚNII.
Hamilton Odesláno 6. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 6. dubna 2015 Vida, po pár dnech kouknu do tohoto vlákna a nestačím se divit, jak zajímavá diskuze se zde rozjela. Děkuji zejména kolegům honza.hasic, Mipa a USER47, že mi výrazně pomohli pochopit, proč je cenový rozdíl mezi Primkama a Damaskem (na opěvovaný Nomos se bohužel nedostalo) asi na místě, resp. proč se někdo může podivovat, že není ještě větší. Nedá se evidentně vůbec polemizovat s tím, že inhouse kalibr Damaska je mnohem vyspělejší než ten český a že využívá spoustu vychytávek, o kterých si můžou nechat Primkaři jenom zdát. Na druhou stranu mě stejně pořád vrtá hlavou, kolik těch fičůr je spíše samoúčelných a jak významně bych ty rozdíly vnímal při dennodenním nošení čistě z uživatelskýho hlediska. Tedy jaký by byl skutečný rozdíl v přesnosti, o kolik delší by byla rezerva chodu u Damaska, o kolik dražší a složitější by byl servis Primek atd. Obávám se, že abych mohl opravdu poctivě zodpovědět tyhle otázky, musel bych si oboje hodinky koupit a na to asi jen tak nedojde. Ale stejně ve mně hlodá jistá náklonnost k Primu jakožto domácímu výrobci a pokračovateli určitý tradice...
Frantik Odesláno 6. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 6. dubna 2015 Tak kdybys na foru něco přečetl, stačily by ti i info o dodání Primek s praskajicim sklem, ohnutyma ruckama, jinou barvou cifru, zamlzenim, vytahovaci korunku i s hřídelkou, apod. A to pomíjíme nulovou prezentaci znacky, amatérsky web, pravopisne chyby, apod. Takze ve VSECH parametrech Prim značně zaostává za jakoukoli západní konkurenci.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se