Přejít na obsah

Existuje něco jako kvalitní quartz?

odjinud

Doporučené příspěvky

Dobře a kde to můžu zjistit?

Use the fucking google, please.

Ale třeba k Miyotě je hezké info zde: http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/download/

Podobně to má i Seiko nebo Orient.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to je pravda a odchylka max 15 sec/měsíc není tak šílená. Jinak nechytí, byl jsem 4000 km od BPC a asi 3500 km od JJY v nezastavěné krajině na kopci, nechytlo se nic, ani ručně ne. Ale přiznávám, zdejší chronomagor se v takových podmínkách často nepohybuje. 

Čistě ze zvědavosti bych se zeptal, kde to bylo?

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Nevím kam to zařadit. Ale pokud si vybírám hodinky tak koukám zda mají korunku chráněnou výstupky na pouzdře.Ale napadá mě je ta ochrana korunky k něčemu ? Stejně korunka má hřídelku uloženou v krčku pouzdra takže k jejímu ohnutí dojít nemůže. A ty výstupky krejou korunku jen částečně. Tak na co tam jsou? 

Odkaz ke komentáři

Ochrana korunky je proste ochrana korunky. Casto to muze mit i esteticky vyznam, je spousta hodinek co ji nema.

Ja jsem se spis chtel vratit jeste k tem RC hodinkam. Uz jsem to psal i ve vlakne k Rangemanum. Koupil jsem si Casio Rangeman na vanoce a po prevezeni do New Yorku mam utrum se synchronizaci, protoze vysilac je proste daleko. V desetimilionove metropoli. Zadna odlehla oblast Amazonie nebo severniho polu. Nevim, jak ma vysilace vyresene Citizen nebo Junghans, ale taky si myslim, ze presny kvarc, ktery clovek jednou za pul roku seridi je lepsi.

Odkaz ke komentáři

Ochrana korunky je proste ochrana korunky. Casto to muze mit i esteticky vyznam, je spousta hodinek co ji nema.

Ja jsem se spis chtel vratit jeste k tem RC hodinkam. Uz jsem to psal i ve vlakne k Rangemanum. Koupil jsem si Casio Rangeman na vanoce a po prevezeni do New Yorku mam utrum se synchronizaci, protoze vysilac je proste daleko. V desetimilionove metropoli. Zadna odlehla oblast Amazonie nebo severniho polu. Nevim, jak ma vysilace vyresene Citizen nebo Junghans, ale taky si myslim, ze presny kvarc, ktery clovek jednou za pul roku seridi je lepsi.

Vysílače pro Casio nebo Junghans jsou samozřejmě ty samé, v tvém případě Fort Collins/Colorado, volací znak WWvB. Spíše se jedná o citlivost přijímače v hodinkách nebo anténu, ale ani tam nejsou markantní rozdíly v konstrukci. Holt to mezi těmi panely v NYC nejede, no...Zkus výlet do méně zastavěné oblasti, minimálně 50 mil na Z za NYC. https://www.nist.gov/pml/time-and-frequency-division/radio-stations/wwv Jinak kvalitní quartz bez seřizování a serepetiček samozřejmě nerozporuji, v tvém případě nejlépe s true GMT komplikací, kdy lze nastovovat po celé hodině.

Odkaz ke komentáři

Frostie, ja s tebou nejsem v rozporu. Ba naopak. Je mi v celku fuk, ze nejsem v NY schopny sesynchronizovat cas. Slo mi o to podporit tu teorii o tom, ze RC neni spasa, a ze je lepsi mit presny kvarc, ktery funguje i bez RC, nez RC, ktery kdyz je bez synchronizace, tak se odlisuje o desitky vterin

Odkaz ke komentáři

Mám taky Junghans a pokud je mám na stole v pracovně, nejsou schopny se synchronizovat a to jsem od vysílače pár desítek km. Quartz to moc přesný není, dělá cca 0,5s denně, takže to odpovídá tvému měření. Na druhou stranu tady nosíme mechanické hodinky, kde je +/- 4s denně je běžná odchylka (a vyhoví COSC certifikaci) a nikomu to nevadí. Junghans se přesností prostě nezabývá právě kvůli synchru s časovým vysílačem (stejně jako naše počítače), COSC certifikát požaduje +/- 0.07s a tuhle přesnost má celá řada quartz hodinek i bez COSC. V NY jsem četl o problémech, někdo to řeší přídavnou anténou, někdo nějakým repeatrem. Samozřejmě, většinu světa žádný synchro signál nepokrývá, takže je lepší mít v takové případě přesný quartz (ideálně s termokompenzací), nebo si holt občas seřídit čas podle telefonu :)

Ještě dodám, zkus je dát za okno a sputit ručně synchronizaci.

http://ka7oei.blogspot.cz/2013/03/getting-atomic-wwvb-clocks-to-work.html

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=36&t=53304

https://hackaday.com/tag/wwvb/

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři

Frostie, ja s tebou nejsem v rozporu. Ba naopak. Je mi v celku fuk, ze nejsem v NY schopny sesynchronizovat cas. Slo mi o to podporit tu teorii o tom, ze RC neni spasa, a ze je lepsi mit presny kvarc, ktery funguje i bez RC, nez RC, ktery kdyz je bez synchronizace, tak se odlisuje o desitky vterin

což jsi shrnul to, co jsem pracně vypisoval... :)

Odkaz ke komentáři

@Frostie

@Josef01 Manualni sync jsem zkousel, ale bohuzel ten signal tu neni. Vysilac je hodne daleko plus "elektro smog" vsude tady kolem. S tou presnosti mas pravdu, mechaniky se nam odlisuji o nekolik sekund za den a neresime to. Ale preci jen u kvarcu clovek ceka trosku vetsi presnost. I kdyz se priznam, ze tam je mi to asi taky fuk. Mam kvarcky jen digi na sport a vytahnu je jednou za cas na... sport

Odkaz ke komentáři

Když si ale člověk uvědomí, že udělají za rok 3 minuty, tak to není nic. Mimochodem, hodinky jako Patek, Vacheron nebo Audemars mají klidně i 10s za den rozdíl, takže takovou odchylku udělají za 14 dní, pravda, jsou to hodinky na ozdobu, čas je tam naprosto podružná funkce :)

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Po dlouhé době jsem se dopracoval k hodinkám s tímto motorem:post-17556-0-40563100-1490480584.jpg

Myslím,že nic lepšího /a konzervativnějšího není/.

Nemám rád RC je to berlička přesnosti a výrobci na to hřeší,není to o hodinařině.

Nějak už nemám rád Švýcarské quartzy jen proto,že Ety mají bůhví proč nepěknou vůli v ručkách. Nejsem hodinář,nevím jak bych to vyjádřil.

Projevuje se to tak,že po vytažení korunky a jemném pootočení se jakoby nic neděje a až po intuitivní chvilce se ručky pohnou. Je pak problém hodinky přesně seřídit,vůle se projeví při zamáčknutí korunky a je to ujeté.

Nejvíc se vůle projevuje v 6 hodin. je to prostě nejviditelnější. má být 6.00 a minutová ručka ukazuje 5.59 - 6.01 podle toho jak klepnu rukou. vůle v soukolí je fakt viditelná. Není to vada,je to vlastnost-bohužel.

Pozoroval jsem to u hodinek se slušnými strojky,např. Traser supersport chrono,Breitling Aerospace,Colt,atd.

Takže zpět k začátku,Grand Seiko se strojky 9f tímto neduhem netrpí ručky jsou perfektně utužené vůle se nekoná a strojek i vypadá jako hodinový strojek a ne jako střeva z rádia.

Odkaz ke komentáři

Jak meris presnost u superquartzek? V který moment beres celou minutu, kdyz vterinovka padne na dvanactku nebo když opusti dvanactku? :-) ... jsem po zmene casu nastavil hodinky a abych si do pristi zmeny casu tu presnost moc nepokazil :-)

Upraveno uživatelem petr_cha
Odkaz ke komentáři

Samozřejmě celá minuta je jakmile vteřinovka padne na dvanáctku, ale s přesností to nesouvisí, stačí měřit čas ve stejném okamžiku. Já měřím přesnost na zařízení určeném pro toto, tedy Horotec Flashtest, výsledek je znám do 60s. Přesnost je udávaná ve vteřinách za den, tedy tyhle Omegy udělají na "stole" -0,04s/den, za rok -14,5s na ruce jsou o něco rychleji, -0,03s/den.

post-11110-0-10927900-1490521388_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

OK

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...