Přejít na obsah

Smarthome, chytrá domácnost

Doporučené příspěvky

Jj, Loxone a podobné systémy mi přišly docela komplikované a drahé, plus natažení kabelů a všechno od jednoho dodavatele. Nechtěl jsem při stavbě domu řešit natahování kabelů na chytrou domácnost, kromě termostatu, kamer a el. žaluzií. Dokupuju to průběžně na bezdrátových technologiích a hlavně na věci, které nechci každý den řešit, šetří to čas a prachy. Chci ráno s prckem vypadnout z baráku a ten se o sebe sám postará. Vyvětrá, povypíná, zatemní nebo naopak otevře žaluzie. Příjdeme z práce, je zatopeno, teplá TUV v trubkách a vyvětráno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 2 týdnech...
  • Odpovědi 169
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

V Mironetu maj pěknou cenu na Starter pack od Netatma. Pokud už to někdo máte doma a chcete rozšíření, tak se to vyplatí koupit už jen kvůli těm hlavicím.

https://www.mironet.cz/netatmo-radiator-valves-starter-pack-sada-2x-termostaticka-bezdratova-hlavice-rele-prislusenstvi+dp334199/

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Paw napsal:

V Mironetu maj pěknou cenu na Starter pack od Netatma. Pokud už to někdo máte doma a chcete rozšíření, tak se to vyplatí koupit už jen kvůli těm hlavicím.

https://www.mironet.cz/netatmo-radiator-valves-starter-pack-sada-2x-termostaticka-bezdratova-hlavice-rele-prislusenstvi+dp334199/

Díky. Zase tak super cena mi to nepřijde a není tam bohužel uvedeno, jestli pracují hlavice i s aplikací Tuya. Mám ji kvůli zásuvkám a nechci mít na každou věc jinou aplikaci.

A mám i dotaz - v odkazu je schéma zapojení v případě kotle. Je tam i chytrý termostat, který hlavice i kotel řídí. Já mám starší plynový kotlík se starým hloupým termostatem. Jak bude fungovat topení, když starý termostat termostat na zdi v obýváku bude spouštět kotel podle svého, ale hlavice v jiných pokojích budou chtít přitápět také podle svého. Pravděpodobně dojde k situaci, že hlavice budou chtít topit, ale termostat bude mít kotel vypnutý... Předpokádám, že v tomhle si nepomohu, jen v opačném případě kdy bude kotel zapnutý, pak mohou hlavice reagovat. Pomohlo by, kdyby byla hlavice i v místnosti s termostatem?  

Odkaz ke komentáři

Aplikaci Tuya neznám, držím se ekosystému od Netatma a když se podíváš na to, kolik ty hlavice stojí jinde, tak je to dobrá cena :).

Používám to v bytě, takže situaci s termostatem zas tolik neznám, ale myslím, že s hloupým termostatem to opravdu nebude fungovat dobře. Bylo by potřeba nahradit hloupý chytrým, komunikace mezi hlavicemi a termostatem je obousměrná, takže když nějaká hlavice bude chtít přitopit, tak se ta informace dostane do termostatu, ten sepne kotel a je to.

Odkaz ke komentáři

Narazil jsem na takový problém. Mám v baráku zigbee bránu a na ní několik senzorů a zásuvek. Všude to funguje, kromě obýváku. 

V obýváku mám ale další dva přijímače/vysílače/základny s podobnou technologií. Somfy/Tahoma na žaluzie a Netatmo meteostanici.

Nemůže mi to rušit signál té Zigbee brány? Neumím tam pripojit chytrou zásuvku. Tváří se offline. V pracovně ji normálně vidím online v app. Tuya. Přenesu ji do obýváku a už se nepřipojí. Posunul jsem i bránu zigbee blíž k obýváku a nic. Vzdálenost by neměla být problém, v zimě jsem spínal vánoční stromek v obýváku a fungovalo to...

Odkaz ke komentáři

@Kotlick Obávám se že samotné posouvání brány nic neřeší a je úplně jedno jakou "aplikaci" na správu používáš. Zigbee funguje jako "mesh" s dosahem skoků mezi aktivními zařízeními až 70 metrů - a pokud to v tom konkrétním pokoji "nejede", předpokládám kompletně zarušené bezlicenční pásmo 2,4Ghz - ať už vlastními WiFi AP (tam je možné aspoň pohrát si s preferovanými kanály), provozem ze sousedství (v obydlených oblastech bohužel žádná novina - stačí se na mobilu a nebo na počítači podívat na seznam dostupných sítí podle síly signálu) a nebo prasácky elektricky řešenými a zároveň signál stínícími 4K televizemi a monitory. Tohle je bohužel odjakživa Achillova pata všech bezdrátových zařízení v dotyčném (technicky nejpitomnějším a proto "volném") pásmu, každopádně u "zásuvky" na Zigbee protokolu (kde se na nějaký čas nehraje) by to mohlo být řešitelné jejím nasazením na konec prodlužky a jeho přenesením na místo kde už bude "k nalezení".

Zigbee uses 16 channels (from 11 to 26) in the 2.4 GHz throughout the world, 13 channels in the 915 MHz band in North America, and a single channel in the 868 MHz band in Europe. Some devices also use the 784 MHz band in China for Zigbee. 

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

PS: Pokud si vzpomínám tak Netatmo se (mimo inicializační režim) připojuje do domácí WiFi, takže tam snad problém nebude. Každopádně se podívej kde máš AP, spousta lidí to ve své naivitě připojí do zásuvky "esteticky schované" za telkou (kterou k tomu ještě připojí bezdrátově!) - takže se ty dvě věci nejen navzájem ruší, ale kvůli stínění se jede na hraně povoleného 100mW výkonu a průšvih je na světě. Pokud nemáš (po GLAN propojenou) WiFi Mesh, tak AP patří "doprostřed baráku".

Odkaz ke komentáři

Somfy/Tahoma i Netatmo základny jsou připojené do wifi, ale komunikace s moduly v místnostech u Netatmo  resp. motory žaluziíí u Tahomy jsou modle mě nějakým "signálem podobným" Zigbee. Tudíž to ruší tu zásuvku. Zkusím rozhodit ty základny po baráku, aby nebyly na jednom místě a uvidím co to bude dělat.

Wifi mesh mám přes GLAN, to je v poho.  

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Tohle není až tak o chytré domácnosti, ale mám z toho radost. Do ložnice jsem koupil tyhle lampičky Xiaomi. Mají spoustu režimů, barev světla, možnost programování, časování, ovládání na dálku pomocí mobilní aplikace, lze je sdružovat do skupin atd. Na lampičku jsem narazil v místní inzerci, bohužel prodejce přestal reagovat a tak jsem je koupil jinde. Jsou prima. 

Lampa Xiaomi.jpg

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Za me jsem doma zacal s Philips Hue a pozdeji dokupoval ruzne komponenty z Aliexpressu. Cca pred rokem jsem zacal s Home Assistant a ESPHome - clovek musi byt hracicka, protoze to zabere nejaky cas to ponastavit, ale opravdu to slape jako hodinky s prakticky neomezenymi moznostmi. 

Odkaz ke komentáři

V rámci stavby jsem zvažoval nějaké prvky chytré domácnost - žaluzie, topení, přístupy - zámky. Nicméně časem přibývají další prvky - rekuperace s řízením dle CO2 a vlhkosti, kamery, závlaha, fotovoltaika a dalších pár prvků - a to se mi už nechce řešit jednotlivě, odděleně a chtěl bych vše v jednom. 

V tomto rozsahu už to nechci stavět amatérsky a zvažuji profesionální řešení.

Má tu někdo nějaké toto řešení doma a doporučil by firmu, bud rád za každý postřeh. 

Díky. 

Odkaz ke komentáři

Já jsem šel do Loxone, v mém okolí ho má několik lidí a šlape to dobře. Firmu jsem vybíral dle stránek, mají tam mapu partnerů. Vybral jsem nejbližšího gold partnera, ale zjistil jsem, že vybírat podle levelu nezaručuje, že to je ten nejlepší/nejkompetentnější, ale že je to nejlepší obchodník (nejvíc prodává)/větší firma. S řemeslníkama je ale dnes brutální problém všude...

Byť fyzická instalace měla svoje výzvy, což bylo dáno partnerem, ne systémem, tak to šlape super, vše je zaintegrovaný v jedný aplikaci, jde spojit čidla zabezpečovačky (který mám ve stropě a nijak neruší v interieru) pro ovládání světel, nasavit scény a propojit několik věcí do sebe, je ale potřeba počítat, že středně velkej barák vyjde na 600-1,2M dle rozsahu... včetně kabeláže, práce a všech prvků. Systém jde ale rozšiřovat a postupně integrovat další prvky...

Jedno varování - je potřeba počítat s rozvaděčem velikosti do středně velké fabriky ;)

Klidně nasdílím víc, případně jde i spáchat nějakou návštěvu ;)

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odkaz ke komentáři

Trochu jsem se začetl do toho Loxone. A právě zvažuji, co mi to přinese. Světla a zásuvky neřeším, audio a video také ne. Rekuperace, žaluzie, topení - vše má také svoje nativní ovládání  - a tak je otázka, zda to stojí za to? 

Jaký přínos bude mít ovládání rekuperace z chytré domácnosti proti tomu ji ovládat SW od dodavatele jednotky. To samé žaluzie, tuším že SW Somfy stojí desítky tisíc. Jednou je nastaví a pak na to nešahám. 

A tak dál - prostě  mít jednotlivé apky na dané celky, nebo vše propojit přes nějaké řešení smart domácnosti, ale říkám si, co za ty nemalé peníze dostanu?

Dát 1M za to, že si trochu zlepším ovládání, to se mi moc nechce. A spoustu věcí asi nevyužiji, tak nevím, zda jsem ten správný potenciální uživatel chytré domácnosti. 

Dokáže někdo dát sem ty výhody, budu moc rád, zatím se v tom trochu ztrácím. 

A pokud bych chtěl třeba jen nějaký základ, bude tam podstatný rozdíl v ceně? 

Odkaz ke komentáři

Hele jednoznačně bez toho přežiješ, je to pohodlný, může to zvýšit komfort bydlení a uspořit nějaký peníze v provozu (léto chlazení, zima topení), kdy běžně v létě zapomeneš stáhnout žaluzie a v baráku je pak na chcípnutí (mám velký okna), ale není to kulervoucí, že bys řekl, že bez toho bydlet nebudeš. Pokud plánuješ větší množství technologií, tak ta integrace není vůbec špatná, ale zase to ty technologie musí podporovat (musí mít možnost vstupu třeba přes modbus).

Mám pasiv, kde se ovlivňuje téměř všechno se vším - solární zisky přes okna a tedy s tím spojené stínění, topení, ventilace, ... barák si to umí propojit a dle nastavených věcí řídit.

Rekuperace většinou stejně běží pořád, takže max ovládání zvýšení výkonu při např při zvýšení vlhkosti v koupelně, při vaření (někde na tlačítku u kuchyňské linky, ...), na wc, třeba pokud se na WC svítí (je pohyb) víc jak 3 minuty, v noci v ložnici při zvýšení koncentrace CO2 (přímo ve vypínači je snímač) ... nemuíš na to myslet, tahat kabely, nebo běhat do technické aby jsi to zapínal ručně.

Tepelné čerpadlo má většinou ekvitermní regulaci, takže tam stejně moc nesaháš, jiné to může bude s elektro kotlem/plynem, extra ještě se solárama, kde se do vody dávají přebytky výkonu. U topení případně ještě hlavice topení, jak do podlahy, tak u radiátorů (já mám podlahovku).

Pro mě doma je to i o osvětlení, v jednom místě na baráku (u vstupu do obyváku, kde je zároveň výstup na terasu) bych musel mít tak 10 vypínačů a mám tam jeden, navíc mám dual-white ztmívatelný světla (vše 24V, napájecí trafa jsou v rozvaděči), což normálně neuřídíš, mám nastavený třeba na noční pohyb po baráku jiný, jak na večerní, spíná mi to navíc na chodbách pohyb, což je hlavně pro děcka dost pohodlný, když v noci mají jít na záchod, ale i pro mě. V obyváku mám jen jedno svítidlo a rampu v SDK, dle potřeby si nastavím intenzitu. Další je třeba vypnutí při odchodu - vypínačem u vstupních dveří umím vypnout všechny světla v domě.

Zásvuky neřídím vůbec, nevidím k tomu důvod, maximálně některý z nich odpojit (celý okruhy) - tam to dává smysl v kombinaci třeba se solárma při výpadku proudu, nechá ti to jet jen kritický věci, jako lednice, ...

V systému je integrovaná zabezpečovačka - komponenty jsou sdílený, čidlo pochybu použiješ na další věci v baráku, stejně tak třeba čidla v oknech -> je to spíš úspora

Některý ty komponenty jsou fakt dobrý, třeba jako zvonek s interkomem. Dnes zvonil soused, nebyl jsem doma, ale píplo mi to na telefonu, viděl jsem fotku, takže jsem mu byl schopen hned zavolat (dá se i z telefonu spojit přímo do toho interkomu a mluvit i když jsi mimo barák)

Venkovní osvětlení zahrady, automatická závlaha spojená s předpovědí počasí a meteo stanicí, stavem vody v retenčce, takže víš, jestli zalejvat a nebo ne, případně kolik...

Kolega přes to má udělaný měření skoro všech věcí v baráku, takže vidí co mu kde a kolik žere s historií v čase, ...

Není to 1M navíc, tohle je cena včetně práce, kabeláže, ovládacích prvků, u mě i světel, .... Když bych dělal klasickou instalaci, tak v tom budu třeba za 400k, takto jsem v tom byl tuším za 800k (zatím, nemám všechno, na hodně věcí je zatím pouze příprava - audio)

Jak jsem psal na startu, rozhodně bez toho přežiješ, rozhodně to není nutný, jen to zvýší komfort bydlení a pro člověka, kterej nemá rád pořád někam běhat a myslet co kde nastavit, pokud má barák plnej technologií i hodně pohodlný. Případně je dobrý na to myslet, když děláš elektro, že časem až ty systémy budou lepší, to necháš dodělat => dostatečný místo na rozvaděč (fakt třeba 1,5x2m) a zapojení baráku do hvězdy (kabely od vypínačů a od spotřebičů/světel se potkávají v rozvaděči, není to smyčkovaný klasicky, výhoda je, že to pak můžeš fyzicky "programovat", napojit přes relé, ...), případně natáhnout jeden kabel navíc jako budoucí sběrnici pro ovládací tlačítka - tohle je téma samo o sobě a zrovna tohle zvažuju, že to tak vyřeším u baráku, kterej máme rekonstruovat.

Dál jsou u návrhu pro mě dnes třeba věci, který elektrikář podcenil (nezeptal se a nepočítal s dual-white světlama, což přiznal že na dalších stavbách už začaly dělat běžně) a dotahoval jsem dráty navíc, což naštěstí šlo, dnes bych to rovnou tahal 5x1,5. Ten rozdíl v ceně kabelů je totiž na celé stavbě tak malej, že s výhledem do budoucna (třeba to dual white LED osvětlení) má smysl mít rezervu...

Sakra to je zas pohádka....ono je to téma fakt víc na pokec u piva

Odkaz ke komentáři

Tak zrovna na "dual white" (nebo rovnou barevná) světla mi přijde tahání kilometrů nové kabeláže jako overkill, když totéž se dá za směšný zlomeček uváděných cen, bez potřeby centralizované kabeláže, PLC, stykačů a s minimem programování po mobilu uřídit i Zigbee bránou + periferiemi za pár kaček. Dtto termohlavice, žaluzie a jiné ex-post řešitelné hračky, které dává smysl řídit "centrálním rozvaděčem" (s hračkovým pajšlem á-la Loxone) snad jenom do hodně "nadstandardních" baráků (á la Tugendhat) a jejich komplexních rekonstrukcí, kde investor nemá problém zbaštit cokoliv mu nabídnou. Omlouvám se Jardovi za jistou předpojatost, motám se v posledních letech dost kolem průmyslové automatizace (kde se hned po real-time + spolehlivosti tvrdě řeší i náklady) a cenové ambice dodavatelů těchdle pokojových srágorek IMHO překonávají i praktiky prodejců zázračných matrací. Ale třeba jsem se jenom dočasně minul specializací a na pár let (než se z toho stane "komodita" a všecko převálcuje číňan) taky začnu centrálně zadrátovaného "smarthome sloníka" vychvalovat... :whistle:

Odkaz ke komentáři

Radku úplně v pohodě, jsem si toho dokonce vědom. Zigbee znám, mám ho v oddělené části baráku (garáž + kancl) kvůli vytápění, stejně jako dual-white světla s ovládáním na dálku (ty mě fest serou i kvůli vrčícímu trafu v jednom z nich, docházejícím baterkám v ovladači, kterej děcka furt někde ztrácejí). Jsem si vědom výhod i nevýhod a rizik, do starýho baráku/bytu na stávající elektro rozvody je to super, když se to pokazí, tak tam naházíš obyč světla/hlavice topení/vypínače/... a funguješ dál.

Mě ale v první řadě vadí bezdrát (doma mám wireless jedině senzor kouře) kvůli zarušení pásma, případné bezpečnosti, dosahu ... a že programování po mobilu většinou znamená posílat data nějakýmu číňanovi do cloudu, ale asi existují brány, který mají prověřenější aplikace (nezkoumal jsem to), beru co je většinově na trhu. Možná ale blbě chápu, jak ty jejich brány a mobilní appky fungují.

Pro mě je loxone něco na půl cesty mezi Zigbee a průmyslovým PLC, já si totiž taky fungování baráku jsem schopen po prvotním nastavení měnit sám - vytvořím si scény, přeházím si prioritu na tlačítkách, ... Těch úrovní a způsobů řízení existuje víc i proto bych já osobně dnes na novým baráku (nebo totální rekonstrukci na starým) zvážil zapojení do hvězdy (ale možná jsem magor, protože dnes jsou všude sběrnice, ale mě to přijde bezpečnější, protože je to hybrid a jde provozovat jak chytrou tak tradiční instalaci). I kdyby to bylo 200-300m kabelu navíc v baráku, tak jsou to náklady do 10k v materiálu a nějaká práce navíc. Následně zapojení klidně přes spínací relé a jen tlačítka (ne vypínače). Do budoucna to půjde osadit čímkoliv (Loxone, plnotučný PLC, ...). Jako výhodu vidím, že i v "hloupé" instalaci jde v budoucnu některý věci přehodit (např změnit spárování vypínačů a zařízení), nebo udělat i ten centrální vypínač osvětlení.

Pro mě už není doba (minimálně v novým baráku), kdy bys měl v jedné místnosti jednu žárovku na stropě a přesně nula dalších zařízení, který potřebuješ ovládat, jako to bylo dřív. Představ si, že máš obyvák s kuchyní (několik skupin světel - u mě 5 - světlo obyvák, ambient, jídelní stůl, kuchyň, průchod, LED pásek v kuchyni nepočítám) a vstup do něj z chodby (střídavý vypínač - tzv schodišťák) se ti potkává se schodištěm (další vypínač), HS portálem s výstupem na terasu, kde je jak světlo, tak má být bioklimatická pergola (ovládání žaluzií) a chceš rozsvítit do zahrady (2-3). Máš tam 4 okna a na každým je žaluzie a nechceš pokaždé obíhat celej obyvák dokola, když potřebuješ s nima pohnout (i kdyby byly vždy jen vedle okna, tak minimálně 1)...

Problém ovládání ti řeší zigbee, ale Umíš si představit, že stěna v takovým místě je rozsekaná, protože tam máš zasekaných 8-12 KU68 krabic vedle sebe, aby jsi to všechno pozapínal a všechno popsaný, aby jsi se trefil, co vlastně chceš zapínat/vypínat, jako to má doma můj kolega. S manželkou jsi konstatně na nože, protože si nepamatuje co kde má mačkat a barák je plnej vypínačů (to jsou další prachy - práce, kabely, vystrojení) a hlavně s ničím nepohneš - třeba dnes nemáme ještě hotovou zahradu ani tu pergolu, takže vím houby kde budu co mít a potřebovat ovládat...

Cenová politika loxone mě taky sere, nicméně jsem se do toho tehdy pustil, tak jsem to dotáhl a taky s dovolením přepoužiju tvoji větu z kulinária. Vím, že to je tvůj obor, takže beru názor vážně a opravdu jsem se možná stal tím příslovečným hejlem, co si ty deky koupil, a nebo jsem prostě jen nadšenec, ale to všechno ukáže čas...

Ono to taky chce vidět v reálným nasazení v baráku, pak si člověk uvědomí, co je jinak...však to nemáš daleko, tak klidně dojeď na kafe ;)

Citovat

Pokud má někdo zdejší problém s cenovkou nerez příborů Loxone, ať nejdřív koukne co za nesmysly se tady platí za blbou "signovanou sponu" k Roládám

EDIT: ad dual white světla, já se bavil o novým baráku, kde ten kábl musíš táhnout stejně, že při systému chytrýho řízení bych tam zrovna tahal ne 3x1,5 ale 5x1,5 CYKY protože já mám veškerý trafa a dimmery v rozvaděči, rozdíl jsou doslova koruny. Ve stropě tedy nic nedrnční ani se nezahřívá, jen je potřeba rozumnej průřez kabelu, protože to je 24V rozvod - CYKY stačí.

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odkaz ke komentáři

Díky za vaše názory. Jsem na začátku projektu a právě dost váhám. A také se chci připravit na nabídku, abych byl už předem trochu v obraze. 

Drátové řešení Loxone či podobné, nebo Zigbee (protokol Matter by mohl trochu víc pomoci). Možná by se dala i kombinace profi a dodělávky doma.

Ale na druhou stranu se mi s tím nechce si hrát. Mnoho zde zmíněných věcí  nechci, nepotřebuji. Asi už žiji nudný život starce před důchodem. 

Ideální by bylo drátové řešení na ty žaluzie, rekuperaci, topení, a zámky, určitě drátové řešení bude pro alarm, ale ten snad může být svébytné řešení s napojením na PCO. 

A tak si právě říkám, jak na to. Nejde ani tak o peníze, pokud by to něco přineslo, ale nechce se mi vyhodit pár set tisíc za něco, co nevyužiji, nebo jde jinak. 

A pak je tu ještě možná jeden problém - zásuvky a vypínače - potřebuji dát nějaké od ABB, mám pocit, že Loxone zrovna potřebuje jejich. To samé prostorové termostaty, budu mít podlahovku kabely, potřebuji centrální nastavování režimů z počítače, nebudu obíhat 20 místností, ale v každé místnosti musí být možnost ručně změnit teplotu a tak to nechat po nějakou definovanou dobu. 

Rekuperaci jsme doplnil až nakonec do projektu, chtěl bych čidla CO2 v obývacím pokoji a v ložnici, dále asi nějaké i na vlhkost. Pokud to umí ovládací SW od rekuperace s tímto řídit, tak zase nevidím důvod to duplikovat v Loxone či jiném vybraném systému. Ale pokud ne, tak to bude potřeba.

Prostě mám dost neznámých, samozřejmě se v dohledné době sejdu s vybraným dodavatelem, ale sbírám zkušenosti. 

Ale možná to mám blbě v hlavě srovnané, možná fakt pro jistotu všude natahat kabely, to snad nebude o moc dražší a neuzavírat si cestu? 

Uvítám tedy i zajímavé info o jiném systému než Loxone, který by byl stavebnicový a uměl by se dát třeba jen na ty základní celky (stínění, topení, zámky, ...) jak jsem výše psal. 

PS: a to jsem si myslel, že tohle nebudu řešit, že dostanu kompletní projekt domu a jen to potvrdím a vyřízeno, naivní to  představa 

Odkaz ke komentáři

@Lamiczka Jen pro inspiraci (je mi jasné že něco co už Ti funguje předělávat nebudeš), na podzim jsme studentům na přednášku pozvali Ing. Klabana z firmy TECO. Pro mě to bylo mimořádně zajímavé v tom kam se od postsocialistických dob (byly to první věci na kterých jsem už před neskutečnými 30 roky dělával první fušky) dokázali posunout. Ještě pořád jsou to "modulární PLC", ale trend expanze z průmyslu do domácí sféry (kde je dnes jednoznačně větší vývar) je u jejich aktuálních "foxíků" zatraceně znát - integrované DC zdroje a kvalitní relé, sběrnicová komunikace s distribuovanými moduly po stávajících rozvodech a spousta HW vychytávek (designové ovladače/spínače/panely), za opravdu konkurenceschopné ceny, včetně vývojového SW a integrace kde čeho + jako bonus zabezpečený vzdálený přístup, bez potřeby mezičlánků od Google, Apple nebo nějakého zvědavého Číňana. Nemluvě o detailu že to co nabízejí mají skladem a že prokousávání se k cíli by pro našince mohlo být zatraceně rychlejší, než v případě shora navrhovaného korporátního bastlu á-la Matter, Homekit a pod. B)

PS: Sám se zatím instalaci "all-in-one" řešení v domácnosti bráním jak čert kříži - ne kvůli ceně nebo programování (což je věc která mě nejen živí ale i baví), ale spíš kvůli hrůze z toho že výpadek jednoho banálního subsystému nebo ovladače by mi mohl snadno odvařit všechny ostatní - prostě "Keep it simple" ≠ "All in one" :skull:

PPS: Bezdrátové připojení (notabene v totálně zaflákaných WiFi pásmech) bývá průšvih spíš tam kde je potřeba nízká latence a velký objem dat. K podobným "sousedským závodům ve zbrojení" u IoT aplikací (pokud za ně někdo nepovažuje kontinuální přenos hlasu+videa) naštěstí moc nedochází, používané "mesh" protokoly jsou celkem robustní a díky malému objemu nášených dat příslušný povel vždycky nějak dojde :smoke:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...