Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
A lidi na to budou mit, dokud budou banky ochotne pujcovat.

A banky budou ochotně půjčovat, dokud měnou budou jen jakési papírky, kterých si ČNB v případě potřeby může nechat natisknout libovolný počet :-(

Odesláno

A co výše úrokových sazeb u tuzemských hypoték? Myslíte, že současné vysoké sazby půjdou dolů? Lze vůbec z evropského (i světového) pohledu považovat současné sazby za vysoké? Tuzemské banky jdou zatím cestou "zvýhodněných" dlouhodobých fixací, což mě zatím vede k názoru, že by už během jary měly jít sazby dolů, ale rád bych znal ještě jiný názor na věc.

Odesláno

A co výše úrokových sazeb u tuzemských hypoték? Myslíte, že současné vysoké sazby půjdou dolů? Lze vůbec z evropského (i světového) pohledu považovat současné sazby za vysoké? Tuzemské banky jdou zatím cestou "zvýhodněných" dlouhodobých fixací, což mě zatím vede k názoru, že by už během jary měly jít sazby dolů, ale rád bych znal ještě jiný názor na věc.

Odesláno

Nákup nemovitosti jako jedné z nejkonzervativnější investice můžeme považovat nákup nájemního bytu, nebo domu. Až se vyskytnou problémy s úvěry, lidé na ně nedosáhnou, ale stále budou mít na splátky za nájem, či podnájem...

Odesláno

Sorry, že zasahuji do diskuze o nemovitostech, ale ohledně invstic.

Jako menší investice je jednozačně výhodné investovat do hodinek Prim, oproti roku 2006 - 2007 stouply ceny až o 100%, netroufám si objektivně říct, jestli ceny budou ještě stoupat, můj osobní názor je, že ano.

Jako další mně napadá zlato, vyčerpatelné zdroje, cena zlata plynule stoupá, nemám ale na mysli investiční zlaté cihličky z Aukra, myslím spíše zlato které se povede koupit za 120 - 160 KČ/ gram.

Odesláno (upraveno)

Nejlepší investice je podle mě investovat do toho, co potřebuješ, když máš dost, tak do toho, čemu alspoň trochu rozumíš a baví tě to, věnuješ se tomu, a máš tedy alspoň nějakou kontrolu.

Co se týče nemovitostí, tak bych řekl, že rozhodující je výhled, jak může daná oblast (tak 1km2) vypadat v době, kdy budeš chtít investici zhodnotit. To, v kterém městě to je, není podstatný, růst je možný všude a nikde.

Další osvědčená poučka (pro foundryho - z Rakouska !) je - nikdy si nepůjčovat peníze, který už nemám někde jinde, rozhodně ne dlouhodobě.

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno
Nejlepší investice je podle mě investovat do toho, co potřebuješ, když máš dost, tak do toho, čemu alspoň trochu rozumíš a baví tě to, věnuješ se tomu, a máš tedy alspoň nějakou kontrolu.

Co se týče nemovitostí, tak bych řekl, že rozhodující je výhled, jak může daná oblast (tak 1km2) vypadat v době, kdy budeš chtít investici zhodnotit. To, v kterém městě to je, není podstatný, růst je možný všude a nikde.

Další osvědčená poučka (pro foundryho - z Rakouska !) je - nikdy si nepůjčovat peníze, který už nemám někde jinde, rozhodně ne dlouhodobě.

Tri velmi zajimavy postrehy. :smile_anim:

Odesláno

Jako menší investice je jednozačně výhodné investovat do hodinek Prim, oproti roku 2006 - 2007 stouply ceny až o 100%, netroufám si objektivně říct, jestli ceny budou ještě stoupat, můj osobní názor je, že ano.

Jako další mně napadá zlato, vyčerpatelné zdroje, cena zlata plynule stoupá, nemám ale na mysli investiční zlaté cihličky z Aukra, myslím spíše zlato které se povede koupit za 120 - 160 KČ/ gram.

Ceny zlata které vidíš ve zprávách jsou většinou ceny kontraktů na zlato, ale na papíře nebo online. Výhodně koupené zlaté prstýnky ve vetešnictví za nízkou cenu jsou ale velmi problematickou komoditou. Fyzické zlaté cihly s certifikáty samozřejmě likvidní jsou, ale většinou za mnohem méně výhodnější cenu než je nákupní cena těchto cihel. Bavíme se o investicích v řádu maximálně několika milionů korun. U vyšších částech jsou marže prodejní a výkupní nižší, ale i tak bych se zlatu jako malý investor vyhnul.

Odesláno

Naprosto se vším co napsal cigi souhlasím. K nemovitosti bych ještě doplnil, že velmi důležitá je i infrastruktura. Sebelepší výhled z domu na kopci, ze kterého vede jediná a v zimě neudržovaná cesta, do 15 kilometrů vzdálené školy, je pro rodiče školou povinných dítek , poté co napadne 30 cm sněhu k ničemu.

Odesláno

To už raději kupuj výroční zlaté mince vydané ČNB (v kvalitě proof).

Tam se ke stoupající ceně zlatá přidává i sběratelská hodnota.

Občas se může zadařit i superkauf, ale dříve to bylo snazší.

Legendární mezi sběrateli je třeba tzv. "Katedrála svatého Víta" - pamětní dvousetkoruna vydaná v roce 1994.

Původní cena byla 319Kč, dnešní cena je necelých 30.000Kč. A klesat určitě nebude ;)

K tomu Aukru - pokud tam koupíš gram za 120 - 160Kč, tak to pak obratem prodej v Karátu za 245Kč.

Ona cena zlomkového 14karátového zlata nějak extra nahoru nepůjde.

Odesláno (upraveno)
V té americe to bylo trochu jinak (alespoň v konkrétním případě těch hypoték nyní, obecně existenci vnucování úvěrů nepopírám). Bankéři půjčovali tak, aby se jim to vrátilo, tj. vše si normálně spočítali. Jenže při tomhle postupu se stávalo, že někteří na hypotéku prostě nedosáhli. A jaké překvapení, mezi odmítnutými bylo hodně příslušníků menšit. I začali se ozývat profesionální aktivisté a později i politici (zejména i když ne výhradně demokratičtí), že to je diskriminace a že working class americans are left out. Někteří aktivnější jedinci dokonce začali hrozit regulací apod (taková Hillary to slibuje ještě i teď v kampani). No a tak banky začaly půjčovat skoro i těm homelessákům, pochopitelně za příslušně upravených podmínek. Když homelessáci nezvládali splácet, holt přišli o domy. Najednou se tedy na trhu ocitly spousty domů, kterých se banky potřebují rychle zbavit. No a jaký to asi může mít dopad na cenu, že? Navíc se na tom svezou další lidi, kteří byli řekněme trochu nad tou hranicí, kdy si hypotéku mohli dovolit, protože pokles ceny nemovitostí ovlivní jejich zajištění hypotéky.

A pochopitelně chování Fedu, který to tradičně řeší tím, že vychrlí miliardy na pomoc bankám, stojí maximálně za odplivnutí...

Dalším problémem je sekuritizace aktiv ...banka poskytla hypotéku, inkasovala poplatek za uzavření a hypotéku = pohledávku ihned prodala dále...jednotlivé pohledávky se seskupily do balíčku. Balíček (tj. hypotéky a další aktiva) měli určitý výnos (úroky, poplatky) a tak se na ně emitovaly další cenné papíry, kde balíček sloužil jako zajištění.

Cenné papíry si kupovaly velké finanční instituce, které do nich nacpaly desítky miliard USD, aniž vždy vědeli, co přesně obsahují. No a když se dostali původní dlužníci do platební neschopnosti, přivodili ztrátu všem účastníkům dané sekuritizační transakce.

V U.S. je dále možné si koupit dluhopisy, které jsou přímo zajištěny prašivými hypotékami. Tyto dluhopisy mají relativně rozumnou nominální hodnotu, která umožňuje jejich koupi i jednotlivcům...

Hypotéční krize se postupně přesunula do finanční krize (investoři mají velké ztráty, došlo k pádu několika významných hráčů na trhu, banky si nechtějí mezi sebou půjčovat). Centrální banky proto sypou/budou sypat do finančního systému desítky (či spíše stovky) miliard USD.

Nedůvěra na finančních trzích a ztráty firem nutí propouštět. Domácnosti vzhledem k propouštění a ztrátám z investic méně spotřebovávají (y = c + g + i + nx) a kolo recese se začíná roztáčet a bude se točit dlouho. Díky vzájemné vysoké provázanosti a otevřenosti jednotlivých ekonomik se bude pokles ekonomik postupně šířit (y = c + g + i + nx). Což bude případ zejména ČR.

Do toho si připočtěme dlouhodobě rostoucí ceny ropy a politickou nestabilitu v některých strategických regionech a celosvětová ekonomická krize není nijak nereálná a v tuto chvíli ji nejsme nijak vzdáleni.

Upraveno uživatelem ¨safi
Odesláno (upraveno)
Bohužel tě musim zklamat, ale úrokový sazby v nejbližších pár letech dolů nepůjdou ... Má to na svědomí vývoj ekonomiky, která se bude vyvíjet tak, že po delší dobu bude centrální banka sazby zvyšovat jako protiopatření ... Viděl jsem střednědobý predikce a dva, tři roky to budou určitě ... Banky absorbují určitou část navýšení, samozřejmě dle jejich strategie dříve či později sazby stejně zvýší ...

P.S.: Koukam, že tady safi mezitim rozjel ekonomickou analýzu se všim všudy ... :)

Upraveno uživatelem rorda
Odesláno (upraveno)

Jen bych připodotkl, že nárůst cen ropy vyjádřený v Kč nebo v EUR není tak dramatický, hodně jde na vrub kursu USD.

Jinak jsme svědky závěrečné fáze hry "letadlo". Jednou se všeobecné zadlužení někde projevit musí, nejvíc na to samozřejmě doplatí věřitelé.

Upraveno uživatelem Foundryman
Odesláno
Jen bych připodotkl, že nárůst cen ropy vyjádřený v Kč nebo v EUR není tak dramatický, hodně jde na vrub kursu USD.

Jinak jsme svědky závěrečné fáze hry "letadlo". Jednou se všeobecné zadlužení někde projevit musí, nejvíc na to samozřejmě doplatí věřitelé.

Krásně rečeno :crying_anim02:

Odesláno
Jednou se všeobecné zadlužení někde projevit musí, nejvíc na to samozřejmě doplatí věřitelé.

Obávám se, že hlavní věřitelé si to nějak obšlápnou u státu a po držce dostane jako obvykle blbec daňový poplatník.

Odesláno

JJ - foundry to tak asi myslí - věřitelé jsou ti nezadlužení z nás, ať už přes stát, nebo jiné zajišťující instituce, banky, nebo prostě ekonomický prostředí jako takový. Protože ti na to doplatí taky, ale neužijou si ten krátkodobej rauš, co dlužníci. Moje známá v americe (dost vysoko postavená manažerka, cca 50 let) přišla od ledna o 400 000 dolarů úspor, co měla chudák v akciích (spadly prej z 72 na 4 babky !!) a je v příští vlně vyhazovu z firmy - amerika se s nikým nemazlí, a to je její síla, nikdy se jim nepřiblížíme. Moje známá už si znova vyřídila české občanství. :)

Cyber - infrastrukturu považuju samosebou za integrální součást toho, jak to v tom tvým km2 bude vypadat, stejně jako třeba sousedy, pověst toho km2, převládající větry (kyrilly a emmy), brouky v trávě........ všechno může hrát roli. Za zhodnocení nepovažuju jen realizaci zisků, ale i třeba užívání - bydlení např.

Odesláno
Moje známá v americe (dost vysoko postavená manažerka, cca 50 let) přišla od ledna o 400 000 dolarů úspor, co měla chudák v akciích (spadly prej z 72 na 4 babky !!) a je v příští vlně vyhazovu z firmy - amerika se s nikým nemazlí, a to je její síla, nikdy se jim nepřiblížíme.

To ešte dopadla dobre. Ja som zač. 90 tych rokov upísal akcie pri zakladaní jednej nemenovanej slovenskej banky, ktorej sa časom zmocnili Rusi a zopár tunelárov. Doteraz som nevidel ani korunu a už som to aj vzdal. Švagor tam mal účet a nakoniec dostal všetko naspäť. Bohužiaľ akcionári mali smolu a ja takisto. Odvtedy už nemám veľké oči.

Odesláno
Moje známá v americe (dost vysoko postavená manažerka, cca 50 let) přišla od ledna o 400 000 dolarů úspor, co měla chudák v akciích (spadly prej z 72 na 4 babky !!) a je v příští vlně

Někdo, kdo má 400k + v akciích není chudák ani v Americe ;-) Zní to poměrně divně - takhle akcie většinou nepadají přes noc a i relativně natvrdlý investor by měl být schopen zbavit se jich než spadnou takhle hodně. A to nemluvím o tom, že nacpat vše do jednoho titulu je kulantně řečeno nemoudré...

vyhazovu z firmy - amerika se s nikým nemazlí, a to je její síla, nikdy se jim nepřiblížíme. Moje známá u

ž si znova vyřídila české občanství. :)

My už jsme je prý dohnali a předehnali. Jako obvykle když čísla nepotvrzují náš názor, stačí změnit metodiku. Nějaký levičácký pošuk vydal studii, kde dokazoval, že Evropa (a konkrétně Francie) jsou daleko lepší a efektivnější než USA, jen se části práce a výdělku vzdávají ve prospěch kvalitnějšího života (tj. více volného času apod.)

Odesláno

Věřitelem jsem ve své krátké vsuvce měl na mysli každého střádala. To jsou totiž věřitelé poslední instance. Stát a banky jsou jen pošťáci, přes něž peníze protékají (a část jim zůstává za nehty).

Odesláno

ja sa divim ze krajina ktora vlastne od svojho vzniku zije stale na dlh(len sa pozrite aky je realny statny deficit USA) dokaze este stale ako tak fungovat.. vlastne ale ked nieco potrebuju napr. ropu tak zautocia na irak a vezmu si ju.. takymto sposobom sa vlastne da zit na dlh..

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...