Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím pánové,

teď jsem objevil toto vlákno ;-) a rád bych sem dal svoji zkušenost. Letos to je už nějakých 8 let co bydlíme v našem vlastním domku. Ani se mi nechce věřit jako to letí :-) je to jak včera když jsem googloval a hledal z čeho vlastně, jak a co budeme stavět...

No výsledek je nakonec nízký bungalov - 3 pokoje, velký obyvák s jídelnou a kuchyní, částečně zastřešená terasa a velký přístřešek pro dvě auta.

Dům jsme postavili po různých spekulacích pouze z nejsilnějšího porothermu 440 lepeného pěnou, jakákoliv dodatečná izolace nám byla rozmluvena s tím, že se nevyplatí.

Oproti projektu jsme zrušily vysoké stropy (původně až k hřebenu :-) nechaly rovné zato pořádně zateplené (280mm) minerální vatou. Okna jsou standart plast v té době 2vrstvá. Střechu jsme zvolili v profilovaném plechu a trochu exotiku od Gerardu z N. Zélandu ;-) kde díky nízké hmotnosti se dalo rozumně ušetřit na konstrukci krovů resp. sbíjených vazníků. Vytápění do podlahovky máme kondenzačním plyn. kotlem i s ohřevem teplé vody (75l), doplňkové máme v obyváku krbovky, které využíváme opravdu svátečně. Sám jsem si pak udělal ventilaci s rekuperační jednotkou do všech místností - běží pouze určitých hodinách.

Ve výsledku máme roční platbu za vytápění, ohřev vody a vaření (vše plyn) cca 17tis.

Před 2 roky jsme ještě nechaly dát na okna venkovní žaluzie (pouze manuální) a především v létě je to fakt poznat.

Nad čím teď aktuálně přemýšlím je ohřev vody z fotovoltaiky, zda se to s využitím aktuální dotace vyplatí....

plus elektrika ak teda dobre čítam?

Odesláno (upraveno)

Jaké plus elektrika?

Jinak já stavěl v roce 2008 (zvedal starší RD)a použil téměř vše jak píše kolega. Jen jsem nedal podlahovku, ale klasické radiátory. Jlc9bsi vytýkám je, že jsem nedal předokenní žaluzie, protože mám nejvíce prosklenou část orientovanou na jihozápad. Krbovy plánuji až děti odtostou. Komín je na to nachystaný.

Další věc, kterou bych dnes udělal je světlovod do chodby a pak ještě dvě sádrokartonové příčky, které bych nahradil ytongem.

Upraveno uživatelem Dokusan
Odesláno

Jaké plus elektrika?

Jinak já stavěl v roce 2008 (zvedal starší RD)a použil téměř vše jak píše kolega. Jen jsem nedal podlahovku, ale klasické radiátory. Jlc9bsi vytýkám je, že jsem nedal předokenní žaluzie, protože mám nejvíce prosklenou část orientovanou na jihozápad. Krbovy plánuji až děti odtostou. Komín je na to nachystaný.

Další věc, kterou bych dnes udělal je světlovod do chodby a pak ještě dvě sádrokartonové příčky, které bych nahradil ytongem.

že píše len náklady za plyn

Odesláno

to me privedlo na takovou myslenku, ktera mozna u nizkoenergetickych a pasivnich domu plati (kdysi jsem cetl, ze se muze u pasivnich domu pocitat opravdu s kdejakym zdrojem tepla, at uz slo o coveka ktery prisel na navstevu, zarovku v lampicce)

pokud mam pasivni dum a pubertaka s vykonnym hernim pocitacem, znamena to, ze topeni domacnosti (nebo alespon jeho pokoje) zajisti 4 hodiny hrani? nebo mam v obyvaku trenazer na kolo a v zime na tom budu denne dve hodiny makat... jak moc ovlivnuji ruzne dalsi zarizeni, ktere sekundarne generuji teplo, celkove naklady na "topeni"? je to zanedbatelne?

Odesláno (upraveno)

Ahoj, neporadíte někdo dobrej odstraňovač nátěrů ze dřeva? Jde o starou komodu, která je na terase, natřena je "klasicky" několika nátěry, jejichž původ nedokážu identifikovat. Zatím jsem to dělal Lakostanem, dostal jsem se sice až na čistý dřevo, ale vůbec to neubejvá. tak bych rád zkusil něco jinýho. Docela dobrý hodnocení jsem našel na toto: https://eshop.unihobby.cz/bydleni-barvy-a-laky-penetrace-a-ostatni-odstranovac-nateru-bondex/130756p/?gclid=CjwKCAjwkqPrBRA3EiwAKdtwkxQvLmRcEqOlalo6HsdPfiIcwzFDdSQJC4Ci8gSmKrUJeY6EZJnRYxoCXbYQAvD_BwE

Jo, budu rád, když to bude něco, co jde v pohodě bežně sehnat. Dík za rady.

Upraveno uživatelem warann
Odesláno

to me privedlo na takovou myslenku, ktera mozna u nizkoenergetickych a pasivnich domu plati (kdysi jsem cetl, ze se muze u pasivnich domu pocitat opravdu s kdejakym zdrojem tepla, at uz slo o coveka ktery prisel na navstevu, zarovku v lampicce)

pokud mam pasivni dum a pubertaka s vykonnym hernim pocitacem, znamena to, ze topeni domacnosti (nebo alespon jeho pokoje) zajisti 4 hodiny hrani? nebo mam v obyvaku trenazer na kolo a v zime na tom budu denne dve hodiny makat... jak moc ovlivnuji ruzne dalsi zarizeni, ktere sekundarne generuji teplo, celkove naklady na "topeni"? je to zanedbatelne?

Niekde som čítal, že samotný človek vyprodukuje teplo na úrovni 100 w... Samotné hranie PS4 v dcérinej izbe hravo zdvihne teplotu o 2 až 3 st. C

Odesláno

plus elektrika ak teda dobre čítam?

Ano, elektřinu jsem neuváděl, tou jen svítíme plus klasické spotřebiče...tam je to ročně do 10tis.

S tím solárem na ohřev vody jsem přemýšlel ostrovní systém fotovaltaika -> boiler. Zda a okolik by to ušetřilo na aktuální spotřebě plynu pro teplou vodu...jestli se to vyplatí? Pokud tedy a v jaké míře můžeme očekávat ?uhlíkovou? daň na neobnovitelná paliva...

Odesláno

Nevím, jakou máš spotřebu teplé vody, ale pokud máš dobrý a dobře nastavený kondenzační kotel se zásobníkem, tak si troufnu tvrdit, že bez nějaké dotace se to nevyplatí.

Odesláno

taky nad tim premyslim, resp. mam to tak naplanovano (akumulacni nadrze na vodu a ohrivat elektrinou z fotovoltaiky). ale asi si na strese jen necham udelat pripravu, pride mi, ze zatim je to pro nadsence nez aby se to nejak efektivne vyplatilo...

Odesláno

Ano, elektřinu jsem neuváděl, tou jen svítíme plus klasické spotřebiče...tam je to ročně do 10tis.

S tím solárem na ohřev vody jsem přemýšlel ostrovní systém fotovaltaika -> boiler. Zda a okolik by to ušetřilo na aktuální spotřebě plynu pro teplou vodu...jestli se to vyplatí? Pokud tedy a v jaké míře můžeme očekávat ?uhlíkovou? daň na neobnovitelná paliva...

mohl bys prosím uvést vytápěnou plochu? třeba PM jestli nechceš zveřejnit, díky

Odesláno

Bez dotace bych do toho nešel, musím to zkusit nějak propočítat aby se to fakt vyplatilo...Koukal jsem na tohle, je to set s 6 nebo 8 panely, měnič s řídící jednotkou a nějaky zásobník

https://www.solar-kerberos.cz/cz/produkt/produktove-rady/226-solar-kerberos-315-c

po odečtení dotace to má prý vyjít od cca 40tis.

Nemá tu někdo s tímto systémem zkušenosti?

Odesláno

mohl bys prosím uvést vytápěnou plochu? třeba PM jestli nechceš zveřejnit, díky

Pokud vím z hlavy dobře tak obytná plocha je cca 110m

Odesláno

Ja teda prestavujem stary barak a zrovna som riesil cim vyplnit stare klemby.Chcel som nieco lahke.A nasiel som refaglas od firmy Recifa.Aj borec s HS betonu,co nam bude liat beton celkom cumel...

post-12494-0-11402500-1567444014_thumb.jpg

Odesláno

Ja teda prestavujem stary barak a zrovna som riesil cim vyplnit stare klemby.Chcel som nieco lahke.A nasiel som refaglas od firmy Recifa.Aj borec s HS betonu,co nam bude liat beton celkom cumel...

Mozem sa opytat preco nie polystyren? Hentie sklenene dosky (teda ty ich mas rozomlete) mali boom cca okolo r. 1990 a moc sa to neuchytilo, okrem tepelnej odolnosti ktoru nepotrebujes to nemalo moc vyhod (teda asi ziadne). Doteraz tym mame zaizolovany pojd na rodicovskom dome ale jezia sa mi vlasy ked si spominam ako sa s tym pracovalo a ako ma vsetko rezalo z toho prachu este tyzden. Polystyren by tam bol urcite lepsi.

Odesláno

Všechno topí. V pracovně mám standartní kancelářský desktop s příkonem do 300W a je to suveréně nejteplejší místnost v celém domě. 

Niekde som čítal, že samotný človek vyprodukuje teplo na úrovni 100 w... Samotné hranie PS4 v dcérinej izbe hravo zdvihne teplotu o 2 až 3 st. C

Ano, je to pravda. Dospělý člověk bez nějaké výrazné tělesné aktivity produkuje toto teplo. Když máme náštěvu 4 lidí, musíme v zimě jít do triček  :clap:

taky nad tim premyslim, resp. mam to tak naplanovano (akumulacni nadrze na vodu a ohrivat elektrinou z fotovoltaiky). ale asi si na strese jen necham udelat pripravu, pride mi, ze zatim je to pro nadsence nez aby se to nejak efektivne vyplatilo...

Akumulační nádrž 600l monetálně nahřátá fototermickými panely na 70 C. Vydrží to tak 3 dny běžného používání (pračka, myčka, sprchování 4 členné rodiny) Fotoltaiku v létě na vodu nepoužíváme. Přebytky zatím nevyužijeme. Až bude elektromobil tak to bude jiná.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...