Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Já třeba plyn do baráku nechtěl,ikdyž ho mám na hranici pozemku. Elektrické kabely super,nesmrtelné a hřeje to jak si nastavis. Nakonec jsme i kvůli štítku dali TČ a v pohodě. Teplota mezi 22,5-23 stupňů. Loni komplet spotřeba domacnosti cca 4 MWh.
Osobně u vody jako mínus beru horší seřízení podlahovky -není to hned a člověk si s tím musí pohrát.
Určitě bych ti doporučil jako druhé nezávislé topení krb. Na jaře a na podzim to ocenis.
My třeba máme krb se zadním prikladanim z jako-by kotelny,kde mám udělanou přípravu pro kotel na tuhá paliva a na připojení do podlahovky.Tzn dvoukomin. Momentálně ten druhý používám pro odtah zplodin při prikladani do krbu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na podlahovce s kabely se mi líbí přesná regulace, různé teploty pro dané místnosti (plánuji vytápět takto i garáž a pod), jednoduchost. Údajně je tam i menší setrvačnost než u teplovodního. 

Budu mít FV a krb, ten jsem všemožně odmítal, je kolem toho nepořádek, shánění dřeva a pod, ale kvůli předpisům musím ho tam dát. 

Jediné co mě trochu zlobí je problém s překrytím nábytkem. Jasně, u zdi s kuchyňskou linkou se to dá řešit, ale sedačka a pod jsou velké plochy, které nejdou vynechat. Takže nábytek na nožičkách, což se mi moc nelíbí. Tedy na vysokých, běžné nohy sedaček 4-6 cm jsou OK. Tak snad to nebude problém, uvidím, co třeba i nějaký malý kobereček u sedačky a pod. Tam je elektrika v nevýhodě. 

Odkaz ke komentáři

Presná regulácia a rôzne teploty v miestnostiach   aj u teplovodneho .Zotrvačnosť je vlasne akumulačná schopnosť  .

Nevyhodu u podlahového kúrenia elektro/ voda vidím v tom že neznižuje vlkosť vzduchu  a to hlavne v novostavbe ,ale na druhu stranu je nižšia  prašnosť .

Káblové podlahove sa celkom dobre využije v kúpeľni 

Odkaz ke komentáři

Ahoj, nedavno tady byla diskuze ohledne bezpecnostnich dveri - Adlo/HT/Next. Prodejce mi doporucuje polske dvere Porta doors - mate s nimi prosim zkusenosti, pripadne muzete take doporucit? Jedna se o vnitrni vchodove dvere do bytu (bezpecnosti, castecne protihlukove, protipozarni). Dekuji

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Jak pokračuje projekt, tak řeším klima v domě. Budu mít sice klimatizaci, ale to úplně neřeší vydýchaný vzduch, CO2 a pod. 

Názory mám z obou táborů - rekuperace v celkem velkém domě je zbytečná, tam se vzduch nevydýchá. Opačný tábor samozřejmě tvrdí, že jedině rekuperaci.

Mám z ní celkem obavu - přece jenom klimatizace, krb, odsávač v lince, prostě těch vlivů je tam hodně. A hodně se bojím hluku, jsem dost citlivý na různé šumění a pod.

Nejvíc mi jde asi o vzduch v ložnici, přes noc nevětrám, takže tam se to možná vydýchá. Co lokální rekuperace, jen do té jedné místnosti? Nebo jsem našel klimatizaci Ururu od Daikinu, která umí i větrat? 

Řešil už někdo automatické větrání jen v jedné místnosti? 

Odkaz ke komentáři

No právě. V současnosti mám plastová okna (10 let stará) v ložnici přes noc pootevřené dveře do obývacího pokoje - a nic nepozoruji, žádný problém. Ale hodnotu CO2 nevím, zvažuji si koupit měřák a zjistit.

Našel jsem další proti rekuperaci - blbě se reguluje teplota v místnostech - tedy různě odlišná. Běžně potřebuji v ložnici cca 20, zatímco v obývacím pokoji 24 , a to současně. Tento požadavek byl i jedním z důvodů dát do podlahy kabely a regulovat každou místnost přesně samostatně.

Pár lidí tu i jinde píše, že i teplovodní se dá takto regulovat - ano, jen teoreticky, poptal jsem kamarády a nula, nikdo místnosti nereguluje, jen nastaví jinak průtok a nic víc. V reálu se to prostě jednoduše moc nedá. A když si zatopí v krbu, tak to je problém další, nic jim topení nesníží (automaticky). 

Rekuperace pak tu regulaci taky hodně hatí. 

Ještě možná ta lokální, žádnou hračku s průchodem roury 10 cm, ale Zehnder má průchod 31 cm, dva větráčky a proud zároveň ven i dovnitř, to už by snad mohlo fungovat.

A nakonec - poptal jsem nové majitele domů a i stavební firmu kvůli referenci - a nikdo z nich v nových domech rekuperaci nemá, jen jeden nadšenec do smartdomácnosti, ale tam je to asi o něčem jiném. 

Nicméně stále váhám a rád bych slyšel reálné zkušenosti, přece jen stavím nový dům a proč to neudělat co nejlépe.

Jen právě teď nevím, co je to "nejlépe". 

Odkaz ke komentáři

Každý okruh podlahovky má svou vlastní regulaci pomoci průtokoměru, to jen tak pod okraj. Pokud tedy chceš mít v určitých místnostech nižší teplotu, nastavis proste nižší rychlost průtoku. 

Právě dostavuju barák a rekuperaci samozřejmě mám. Kromě garáže je všude, včetně odtahu digestoře, řešení odtahu vlhkosti v koupelně nebo třeba mám i odsávané WC mísy, aby mi tam nesmrděly hovna. Bez vzduchotechniky si neumím představit novostavbu. Zvuku se nebojím, mám akustické sádroše, tak se to roznese do toho. Švagr to má bez akustických sadrosu a neslyším nic. 

Odkaz ke komentáři

před 22 minutami, xbraj19 napsal:

@Pavel87 tak to se pak od tebe nachytřím.  Ja jsem zatím ve fázi studie, ale jak jsem nad tím přemýšlel, tak jsem tam chtěl něco jak máš ty (kromě těch wc, to mě nenapadlo, že se dělá). 

Klidně, vim kulový ale taky vim koho se zeptat a kam se obrátit. Řešení třeba zde: https://www.baustore.cz/geberit-kombifix-pro-wc-s-up320-s-odsavanim-110-367-00-5.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA4Y-sBhC6ARIsAGXF1g6HsDfzsvlWK5FQaAF9k6-wYnRH6lB33wl1mkgB442UMk1A3AHoeLAaAroEEALw_wcB

Odkaz ke komentáři

Každý okruh podlahovky má svou vlastní regulaci pomoci průtokoměru, to jen tak pod okraj. Pokud tedy chceš mít v určitých místnostech nižší teplotu, nastavis proste nižší rychlost průtoku. 

Právě dostavuju barák a rekuperaci samozřejmě mám. Kromě garáže je všude, včetně odtahu digestoře, řešení odtahu vlhkosti v koupelně nebo třeba mám i odsávané WC mísy, aby mi tam nesmrděly hovna. Bez vzduchotechniky si neumím představit novostavbu. Zvuku se nebojím, mám akustické sádroše, tak se to roznese do toho. Švagr to má bez akustických sadrosu a neslyším nic. 

Máš pravdu,každý okruh má sice svoji regulaci,ale je to i tak docela problém sestelovat. Ono třeba v ložnici na noc chceš nižší teplotu v noci,než přes den,kdy jí musíš vytápět k vůli vlhkosti (novostavba). To samé koupelna,chodba,atd,atd. Nějakou dobu to trvá než to pořádně sestelujes a nakonec zjistíš,že někde je lepší to i vypnout.Navic podlahová vodou má nějakou setrvačnost

Co se týče rekuperace,to je těžké. Pár kamarádů jí má a jsou spokojení,hlavně co se týče větrání a hlavně vlhkosti v novostavbě. Z praxe jsem i viděl pár let staré rekuperace a rozvody co tam bylo za sajrajt.
Neříkám že byly dobře,či špatně udělané.
Ale na druhou stranu vím jak to funguje u většiny lidí a nic není bezudrzbove,na což spousta lidí časem zapomíná

V dnešní době je spousta možností-vetrani třeba přes akustické sterbiny(vypadá to strašně)Automatická rekuperace jednotlivých místnosti přes venkovní stěnu -také nádhera

Jako udělat dobře vzduchotechniku je opravdu umění,bohužel se to projeví až po pár letech provozu jestli je vše OK

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

- PS - trochu zahřmělo a rozepsaný post píši znovu, tak snad to dám 

@Pavel87 proč si myslím, že regulace teploty v každé místnosti  je problém - mám to od všech, opravdu všech kolegů, co teplovodní mají. Nakonec to vzdají, je prý to jen spíše teorie, ale v praxi regulace opravdu v každé místnosti s přesností na půl stupně je nereálná. 

Budu mít 14 místností, to by muselo být 14 okruhů, mimo sledování teploty vody i prostorové termostaty, když si třeba zatopím v krbu a pod. To se fakt s regulací elektrické podlahovky srovnat prostě nedá. Ale to teď neřeším, budu mít kabely, povolení PENB už mám. 

Jak jsem psal, další oříšek je rekuperace. Původně jsem ji nechtěl, projektant mi ji skoro ani nedoporučil. Ale zase se bojím většího uzavření a utěsnění domu a tak jsem ji začal zvažovat. 

Ale čtu i nespokojené uživatele a problémy, které se asi ani nedají řešit. Krb, digestoř - to asi jde. Ale co to udržení rozdílných teplot. Ten vzduch jde přece jen jeden do všech pokojů - a já chci v daný okamžik mít třeba v ložnici 19 stupňů a zároveň v obývacím pokoji mám nastaveno 24 stupňů. To je dost velký rozdíl a rekuperace to asi trochu boří. Nebo se pletu? 

A co ten hluk - ševelení vzduchu. Já třeba slyším v tichu i proudit vodu v podlahovém topení, každé auto po 3 letech vrže bez ohledu na značku, akvárium co nikdo z 2 metrů neslyší vnímám i z 5 metrů jako nepříjemný zdroj hluku. Nezblázním se pak rekuperace? 

Rozhodně před možnou realizací bych se šel někam podívat, ale víte jak to je, krátká reference, člověk tam není přes noc v klidu, nevnímá vše, takže se na to spoléhat taky nedá. 

Nejde mi ani tak o úsporu tepla, energie, ale hlavně o ten čerstvý vzduch bez CO2 a pod. 

Tak hledám reálné zkušenosti - jak s centrální, tak i řešení pomocí lokálních jednotek. 

Odkaz ke komentáři

Já mám každý jednotlivý okruh řízený termostaty od jablotronu a funguje to na výbornou. Sorry za pravopisné chyby, právě jsem došel domů z večírku a neuhlídal sem svoje předsevzetí, že po tom co se napiju, tak nikde nic nepíšu 🙂

Odkaz ke komentáři

Může to být ještě složitější:

- jeden okruh je jedna smyčka z rozdělovače (když má místnost "dostatečnou" plochu, jsou v ní i 2 a více okruhů/smyček)

- co okruh/smyčka - to samostatný regulační ventil, aby se dala místnost samostatně regulovat přes svůj vlastní termostat 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...