Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 27. 3. 2025 v 16:51, P_P napsal:

@hopa26 ty nebudeš mít rekuperaci?  Protože pak mi odtah z digestoře mimo dům nedává smysl, nemůže prý být. Proto řeším recirkulační, což mě netěší, ale prý to jinak nejde (odvod do rekuperace byl striktně odmítnut). 

Rozšířit  

Preco by nemohol byt odtah z digestora mimo dom? Presne takto to mam urobene a funguje to uplne normalne. Taktiez nemam problem otvorit okna a prevetrat silnym prievanom ked je treba. 

• Dát hlas 1
Odesláno

V případě rekuperace není možné mít běžně vývod digestoře mimo dům, jeho odtah by mohl začít nasávat vzduch z odvodů rekuperace a tahat "bordel" do domu. Ta rekuperace má jen malý odtah, digestoř několikrát větší objem vzduchu nasaje ven. 

Prý to jde nějak technicky zabezpečit - uzavírací ventily na rekuperaci a pod, ale nebylo mi to doporučeno. 

Prostě dnes je dům dost uzavřen a není možno jen tak tam něco dát. Ještě uvidím jak s krbem, jaký na to bude rekuperace mít vliv - myslím při otevření a přikládání, jinak má krb samostatný přívod vzduchu. 

Odesláno
  V 27. 3. 2025 v 19:00, P_P napsal:

...Ještě uvidím jak s krbem, jaký na to bude rekuperace mít vliv - myslím při otevření a přikládání, jinak má krb samostatný přívod vzduchu. 

Rozšířit  

Dělají se komíny přímo pro domy s rekuperací, tak si to pak pohlídej. 

Odesláno (upraveno)

Obecne (a v stavitelstvi zvlast) plati, ze zdaleka ne vsechno, co reknou "dve-tri odborne" firmy, tak ve skutecnosti opravdu je. V 70% pripadu se jim to jen nechce delat, v 25% pripadu to fakt nevi a jen 5% pripadu to fakt nejde ;-).

Kdyz si vezmu, co mi za bludy navypraveli !jen! ohledne ustredniho topeni.... atmosfericky kotel, pane to uz nesmite mit....bez zasobniku TUV to je neekonomicke...vy nemate rizeni pres venkovni cidlo? To nebude fungovat....vy nechcete mit vnitrni termostat? Ste blazen? .....

Taxem se po par dnech "komunikace" nasr...nastval, cele sem si to nakoupil a postavil sam a funguje to o 150% lepe nez "ostatni topeni od firem jinde"....

A treba jak ma Hopa zaizolovane mirelonem ty PPR trubky, tak to sem nikdy zakaznikum takhle nedelal. Vzdy hezky "z rohu do rohu". A nekdo mi to udelat, tak ho poslu do haje.

Edit: obecne nerad cokoliv fotim, tak sem nasel jen tohle. Az vam nekdy budou tvrdit, ze se to jinak nedela

Resizer_17431036201961.jpeg

Upraveno uživatelem Xenomorfus
  • Dát hlas 1
Odesláno

Teď se zrovna komín staví - a je schválený pro dům s rekuperací. 

Já jsem při výběru dodavatele stavby vybral dle referencí spolehlivou firmu, možná dražší, ale mám na ni jen skvělé reference. Dost mi pomáhají se rozhodnout i v jiných oblastech, od nich jsem měl doporučení i na projekční kancelář, nábytkářskou firmu a teď na architektku a pod. 

Zatím mám hrubou stavbu, teď se seká voda, řeší elektro a klima, plánuje se termín osazení oken a dveří.  Tak uvidím do budoucna, ale věřím, že to bude vše OK a že pohlídají, aby tam nebyly nesmysly. 

Odesláno

xeno: asi souhlas. i přes odpor jak píšeš se to většinou daří dotahnout. u něčeho co mám vyzkoušeno si trvám na svém a nedám si to vymluvit. tady ve vlákně jsem spoustu věcí odkoukal, inspiroval se a mám z nich radost.  🙂

trubky budou dodatecne dobaleny, uz mne na to odpolko kluci z jineho webu kde se poptavam a inspiruji upozornovali.

u krbu jsem si hned od zacatku nechal poradit primo od firmy co je dliuhe roky prodava a je ve spojeni s projektantkou. takze se vse ladilo uz i v projektu. mam topeni drevem a ohen fakt rad a nechci o nej prijit. jinak podlahovka a tepelko nibe

Odesláno

Hopo, to jsou same dobre zpravy. Ja sem do toho nechtel nijak zasahovat, kdyz uz to "mas skoro hotove". Jen takovy poznatek z fotky. Ani nevis, jak moc Ti drzim palce. Jsi jednim z hrstky srdcaru a neskutecne poctivych jedincu a zaslouzis si jen to nejlepsi.

Odesláno

Xeno: Ale vůbec, jsem za glosy a připomínky vděčný. Jak toho moc nevím, potřebuju u spousty věcí ujistit, ze postupuju správně.   

Mám spoustu vtipnejch stořek, znamenám si je, ale asi je nedáme, páč jsou dle admina málo železniční. Projde mi max ten rybník. 😀

K tomu stavění, mne to fakt baví, ani jsem nevěděl že mne to tak chytne. 

Jednu dám, když je nuda.

19.12.2024.

Vcera nam dovezli tasky, hned volal kamos co mi ruzny pokrejvacsky strechy delal a huboval mne, ze sem nevzal lepsi krytinu, prej je tam max kilo rozdil a vypadalo by to lip.

Rikam, ze nemuzu rozhazovat kilama sem a tam.

To ho zaskocilo.

Ale jen na moment a pokracoval v lamentovani, ze je to chyba.

Rozloucil se s tim, ze je to skoda, ze to budu mit na picu!

Potesil mne- na to ze to jeste neni na strese.

Odesláno
  V 27. 3. 2025 v 20:04, hopa26 napsal:
Xeno: Ale vůbec, jsem za glosy a připomínky vděčný. Jak toho moc nevím, potřebuju u spousty věcí ujistit, ze postupuju správně.   
Mám spoustu vtipnejch stořek, znamenám si je, ale asi je nedáme, páč jsou dle admina málo železniční. Projde mi max ten rybník.
K tomu stavění, mne to fakt baví, ani jsem nevěděl že mne to tak chytne. 
Jednu dám, když je nuda.

19.12.2024.
Vcera nam dovezli tasky, hned volal kamos co mi ruzny pokrejvacsky strechy delal a huboval mne, ze sem nevzal lepsi krytinu, prej je tam max kilo rozdil a vypadalo by to lip.
Rikam, ze nemuzu rozhazovat kilama sem a tam.
To ho zaskocilo.
Ale jen na moment a pokracoval v lamentovani, ze je to chyba.
Rozloucil se s tim, ze je to skoda, ze to budu mit na picu!
Potesil mne- na to ze to jeste neni na strese.

Hele buď v klidu
Co člověk to názor a hlavně ti co to dělají nějakou dobu ti budou tvrdit stůj co stůj své.
Ve výsledku stejně zjistíš,že by jsi pár věcí udělal jinak,atd.
Doteď si pamatuji jak mi kdysi v bývalé firmě zákazník říkal: až budu stavět třetí barák,tak snad už to budu mít vychytané
Také jsem si na domě spoustu věcí udělal po svém. U mě výhoda,že díky bývalé práci jsem měl dost baráku projitych.
Jinak Nibe čerpadlo máme a spokojenost-jen počítej s tím,že to tak 2 roky budeš ladit

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odesláno
  V 27. 3. 2025 v 19:00, P_P napsal:

V případě rekuperace není možné mít běžně vývod digestoře mimo dům, jeho odtah by mohl začít nasávat vzduch z odvodů rekuperace a tahat "bordel" do domu. Ta rekuperace má jen malý odtah, digestoř několikrát větší objem vzduchu nasaje ven. 

Prý to jde nějak technicky zabezpečit - uzavírací ventily na rekuperaci a pod, ale nebylo mi to doporučeno. 

Prostě dnes je dům dost uzavřen a není možno jen tak tam něco dát. Ještě uvidím jak s krbem, jaký na to bude rekuperace mít vliv - myslím při otevření a přikládání, jinak má krb samostatný přívod vzduchu. 

Rozšířit  

Co se týče krbu a rekuperace, tak zjednodušeně, krb musí mít svůj přísun čerstvého vzduchu zvenku a musí být uzavřený (dvířka). Pak to funguje vpohodě. Přikládání není problém, stačí při otevírání dvířek chvíli nechat malou mezeru aby si to potáhlo do komína a pak až otevřít naplno a přiložit.

Mám digestoř s odtahem ven a rekuperaci. Při vaření otevíráme v kuchyni okno na větračku a pak digestoř. Musí být vypnutá rekuperace. Ale s tím jsme se naučili fungovat velmi rychle. Vaříme denně a je to v pohodě.

Nevím kolik by toho odsála při zavřeném okně. Barák je hodně dobře utěsněný dle blowdoor testu. Asi by si pomáhala přes krb, rekuperaci apod. otvory.

Myslím že Altra má rekuperaci a digestoř, které spolu spolupracují. Při zapnutí digestoře se vypne rekuperace, aby se nepřetahovaly a nezničil se motor v rekuperaci.

Elektrikář mi ještě nabízel nějaké "relátka/snímače", které poznají odběr na přívodním kabelu. Tudíž když bych zapnul digestoř, vyplo by to zásuvku na rekuperaci. Nakonec jsem se na to vykašlal.

Odesláno

Suhlas a mam to doma urobene rovnako. Krb ma privod cerstveho vzduchu. Pri otvarani najprv povytiahnem dvierka o par cm. U mna je to aj z dovodu, ze mam elektricky riadene klapky v komine. Ak su zatvorene (v zavislosti od teploty ohniska a kominoveho cidla), pootvorenim krbovych dvierok dojde k ich automatickemu otvoreniu, cize sa "aktivuje" odtah do komina.

Digestor je s odtahom von a s dvomi spätnymi klapkami. Mam prepojeny krb a digestor, aby pri plnom vykone digestora a otvoreni krbu nedoslo k natiahnutiu dymu do vnutra (obyvacka je prepojena s kuchynou). Prepojenie tam teda mam, ale nie je to zapojene - moje rozhodnutie. Doteraz takato situacia nikdy nenastala.

Ako sa prave rozpamätavam 🙂 boli sme asi ozaj poucení, ze pri vyssom vykone digestora by sme mali pootvorit okno v kuchyni kvoli rekuperacii. Asi som na to rovno aj zabudol 🙊 a skor to takto robime len nahodne. Za 11 rokov som si doteraz nikdy nevsimol nejaky problem a skutocne varime velmi casto. Zrejme ma na to vplyv "usporiadanie" domu, kedze mame dost velku galeriu, kde je vyska....neviem, 7-8 metrov otvoreneho priestoru, "tak sa to nejak usporiada". Ale je pravdou, ze blowdoor test sme vtedy davno nerobili. 

Takze asi je spravne riadit sa pokynmi dodavatela. Ale tiez si nemyslim, ze je to nejaka vesmirna zalezitost...

Hlavne, nech vam to kluci dobre nasava a vyfukuje a funguje podla predstav. A nech je dom vasim sluhom a nie naopak :cheers:

Odesláno

Je to jak píšete, měl jsem na výběr to řešit složitě elektronikou, nebo otvíráním okna a pod. Nakonec jsem se rozhodl dát raději recirkulační digestoř, podle kolegů, co ji mají, jsou dnes filtry již na dobré úrovni a nic tam nesmrdí.

Problém u recirkulační digestoře není zápach, ale to, že vrací hodně vlhkosti zpět do místnosti - a to zase pobere ta rekuperace. 

A zase nevaříme každý den, tak snad to bude OK. 

Odesláno

Měl bych ale trochu jiný dotaz, řeším vanu, plánoval jsem akryl, ale doporučení je ocelová smaltovaná. 

Máte ji někdo, není ten smalt studený? Nebo jít nakonec do vany z litého mramoru, nebo co to je?  Vyplatí se to? 

Odesláno

Ocelovou smaltovanou vanu sem mel v koupelne od roku 1961 ;-). Pred dvema lety sem rekonstruoval a sla do srotu. Pokud to dnes nedelaji jinak, je to studene jako prase :-D. 

Vzhledem k veku uz vanu nemam a z liteho mramoru mam jen vanicku ve sprchaci. Obrovska parada.

Odesláno

Toho studeného doteku se právě bojím, jinak prý udrží teplotu dobře, je odolnější  apod. Ale? 

Odesláno
  V 28. 3. 2025 v 19:28, P_P napsal:

Měl bych ale trochu jiný dotaz, řeším vanu, plánoval jsem akryl, ale doporučení je ocelová smaltovaná. 

Máte ji někdo, není ten smalt studený? Nebo jít nakonec do vany z litého mramoru, nebo co to je?  Vyplatí se to? 

Rozšířit  

"zeleznu" vanu mame 11 rokov a uz sa neviem dockat, ako ju zhruba o dva mesiace vyhodim a darujem prvemu ciganovi aby ju odniesol do zbernych surovin...nikdy viac...a este mu aj doplatim

Odesláno

Odolnejsi nez akryl ta smaltovana asi bude. Ale nesmi do ni nic tvrdeho tezkeho, pripadne ostreho spadnout. To se smalt odstipne a je po srande. Co se udrzeni teploty tyce, tam bych polemizoval. Nic, co dobre vede teplo neudrzi teplotu. Leda bys ji zespodu nejak celou zaizoloval 😄  

Jako pokud jen trochu muzes, ber jednoznacne ten lity mramor. Odolnost vysoka, zivotnost urcite vetsi nez smalt a asi to v nejhorsim pujde i opravit (nejake povrchove poskozeni).

Odesláno

K té vaně.Pokud půjdeš do klasiky akrylu,tak si ji nech od spodu podložit nejlépe EPS a nenech si ji instalovat jen na nožky. Pokud bude šikovný obkladac,tak ti ji dokáže vystříkat ze spodu pěnou,tak aby se dalo dostat k odpadu.
Nezdá se to,ale co se udržení tepla týče,je to dost znát

Ke krbu-pokud máš tu možnost,tak super je se zadním přikládáním. Žádný bordel/smrad v obýváku. Mam to tak,přikládám z tech .místnosti za krbem a zároveň tam mam uloženou zásobu dřeva. Když přikládá moje,vždy je to cítit,proto tam mam ventilátor a přímý odtah na střechu. Navíc jsem si rovnou udělal dvojkomin(člověk nikdy neví) a přípravu na kotel. Momentálně druhy komín využívám jako pasivní odtah a ventilaci.
Přívod vzduchu mám už řešen v základové desce a vyveden cca 0,5 m nad terén-nikdy nevis kolik bude sněhu
Rekuperaci nemáme,nebudu se hádat proč jsem ji nechtěl. Digestoř a větrání záchodu,krb a koupelna řešena pres pasivní komínky. V koupelně okno,ventilátor ani nepoužíváme.Po roce od nastěhování vlhkost v domě kolem 45-55 procent

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odesláno

Krb bude bohužel bez zadního přikládání, původně jsem jej dost nechtěl, ale PENB změnil můj názor. Počítám, že tam budeme topit jen sporadicky, manželka nesnáší nepořádek, obávám se, že se tam bude topit jen briketkami, které před přinesením důkladně ometu.🙂  Přívod vzduchu je komínem, je na to dělaný. 

Vanu mám doma také akryl, za mě OK, ale dodavatel mi to moc nedoporučuje, mimo jiné prý i kvůli problematičtějšímu obkladu, musím to ještě probrat. Ten plech asi tedy ne, to by mi manželka dala, pokud by to studilo. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...