Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Vařit na kamnech je s ohledem na obtížnou regulaci tepla masakr, pečení snad ještě horší, to bych nikomu nepřál zažít. Ale na mokakonvičku super. Přesně jak píše Mára, přijít v zimě vymrzlej z lesa, oklepat ze sebe sníh, podpálit, postavit na kafe a čekat na zabublání :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Manželka je na vaření a pečení v kamnech zvyklá. A musím říct, že je to zajímavý. Beru to ale opravdu jen jako doplněk, pro případ výpadku energie. Na chalupě to rozhodně mít budeme.

post-44633-0-41391600-1570125738_thumb.jpg

post-44633-0-43121700-1570125743_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Dokusan
Odkaz ke komentáři

Nemůžu úplně souhlasit.

Naši měli kachlová kamna co měli barák, a tak moc se mi to líbilo, že jsem si to taky tak udělal.

A opravdu , je to pecka a nikdy bych neměnil. Používám to jen tak na občasné přitopení si.

Nejlepší to je, když člověk přijde domů z venku, kde jsou hromady sněhu - třeba z procházky se psama, a před tím než odešel si nachystal na zátop. Bomba.

Jinak pod anhydritem mám podlahovku v elektrice.

V tomhle máš pravdu, to mám taky rád. Zatopit v krbovkach, když se vrátíš zmrzlej domů, takový jiný teplo..ale do tohohle malého prostoru se s nima budu muset rozloučit. U nich by bylo vedro a fakt by to pak bylo na úkor místa. Upraveno uživatelem Gustaf
Odkaz ke komentáři

Nemůžu úplně souhlasit.

Naši měli kachlová kamna co měli barák, a tak moc se mi to líbilo, že jsem si to taky tak udělal.

A opravdu , je to pecka a nikdy bych neměnil. Používám to jen tak na občasné přitopení si.

Nejlepší to je, když člověk přijde domů z venku, kde jsou hromady sněhu - třeba z procházky se psama, a před tím než odešel si nachystal na zátop. Bomba.

Jinak pod anhydritem mám podlahovku v elektrice.

Tenhle domeček asi nemá zastavěnou plochu 52 metrů čtverečních, že?
Odkaz ke komentáři

pořád se peru s tím, jaký typ vytápění zvolit pro nový domek. Bude to klasická patrová krabice (zastavěná plocha cca 52 m2). Píšou energetická třída C. V projektu je plynový kotel. Já si nechal zpracovat nabídku na elektriku (už jsem to sem házel) - infrapanely, topné folie, topné kabely. Další přidaná varianta je krbová vložka.(už váhám, že se na ní vykašlu). 

Zatím mi projektant nedokázal říci, kolik by mě odečetli od původní ceny, kdybych se na plyn vykašlal. Úplně si mi moc nechce ještě připlácet cca 100tkč za elektriku a dalších min 100tkč za krbovou vložku a komín.

Jak byste to řešili? I do budoucna s ohledem na vývoj cen a takový ten známý poměr cena/výkon...

Ako máš ďaleko plyn? Lebo pripojovacie poplatky zrovna nie sú malé. Ak ho máš ďaleko od pozemku tak by som sa na plyn vykašlal a šiel rovno do TČ.

Odkaz ke komentáři

Jak hluboko máš spodní vodu? Známý si taky před lety pořídil zemní kolektor a dnes má na zahradě jen mechy a lišejníky. Postupně si vymrazil podloží, během léta v suché zemi teplo "nenateklo". Dostal se tak daleko, že v červnu měl na kolektoru -9°C.  

To jsem nezjišťoval, ale kolektor je kompletně v jílu, takže by to mělo být efektivní. Jinak si myslím, že ten kamoš to měl špatně navržený nebo položený. Znám dva baráky ve svém okolí, kde čerpadlo země/ voda běží desátým rokem a záhony jsou rozkvetlé každým rokem.

Odkaz ke komentáři

plyn je normálka na pozemku. V ceně projektu je už veškeré připojení včetně kotle, rozvodů i radiátorů.

Tak v tomto prípade by som nešpekuloval a šiel len do kondenzačného kotla a vodovodnej podlahovky. Na krb by som sa osobne vykašlal. Keď tak si postav kombi komín (jedna časť na plyn a druhá na krb) a v budúcnosti nie je problém krb dorobiť. 

Btw. papiere budeš mať v poriadku ak budeš mať len plyn?

Odkaz ke komentáři

se bojím, aby ta podlahovka nevycházela jako finanční nesmysl v tomto případě. Asi to nechám u klasiky s radiátorem. Tady je půdorys spodního patra...je to ten dům na levo. Komín bych stejně nejspíš dělal venkovní, takže není problém to kdykoliv dodělat. Zdít uvnitř ještě komín by byl nesmysl...opět by to sežralo nějaké místo.

RD typ_L_ 1.NP.pdf

Odkaz ke komentáři

Radiátor je jasná volba. Je to mnohem praktičtější a z hlediska cirkulace i rozumnější. Navíc se na něm dá i sušit :)

Mne radiátory moc praktické neprídu kvôli nerovnomernému rozloženiu tepla. Ale hlavne sa mi nepáčia po "dizajnovej" stránke. Radšej mám rád čisté miestnosti bez radiátorov, ale to je len osobná preferencia. A to mám dom s radiátormi  :lol2:

Odkaz ke komentáři

Tuto by som nešpekuloval a dal len plyn s výmenníkom na TÚV. Mne osobne sa radiátory moc nepáčia takže za mňa určite podlahovka, aj keď je pravda, že isto bude drahšia.

Mít podlahovku všude je sebevražda. Pod dlažbami je fajn, ale když jsem třeba v kuchyni delší dobu, a jede podlahovka, je mi to chvílemi až nepříjemné. WC, koupelna, předsíň - tam je podlahovka k nezaplacení. 

Jinak dřevěné podlahy - ty jsou pocitově teplé samy o sobě, a radiátory se dají zapustit do podlahy, teď nevím, jak se tomu říká :-D, ale vidím jen hliníkovou mřížku. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...