Přejít na obsah

Co mě právě naštvalo

Doporučené příspěvky

Já se před chvílí nasr.l jako už dlouho ne. Nejdou mi vyhodnotit výzkumný data. Tlačí mě dedlajn a ono to prostě nejde a nejde a ke všemu to není přímo moje chyba, páč na tom nedělám sám. Věnoval jsem tomu 3zadele času a mám důvodnou obavu že to prostě nestihnu a to by mě setsakramentsky dožralo. Kór kvůli nějakým lemplům, na jejichž práci jsem závislej.

Upraveno uživatelem kdojinej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já se trochu rozepíšu k tomu problému se školným.... Dlouho jsem to tady nečet, tak mi to trochu uteklo.

Jsem student, 4. ročník - technika, automobilní a inženýrství.

ad. kvalita výuky -

Máme pár dobrých přednášek, žel bohu na ně nemůžu chodit. Pak máme povinné cvika u kterých na polovině jsem jen na internetu, jelikož potřebuju "čárku" . Buď z důvodu že ten SW znám a nebo taky že cvičící je s prominutím idiot a nedá se z jeho výkladu nic pochopit (ano i takový na VŠ jsou). Na druhou stranu máme i na ústavu pár světových extratříd od kterých je super se něco dozvědět a obvykle si i na nic nehrajou.

Celkově bych to zhodnotil jako kvalitní (ono taky VUT vyhrálo zase nejlepší techniku v ČR) ale těžce staromódní a neefektivní. Co se týká spolužáků, tak můžu objektivně říct, že co jsme na tomto oboru, tak je nás cca 30 a slabší kousek bych musel dost hledat.

ad. školné-

Když jsem se v 18 rozhodoval co dál dělat.... No když Vám rodiče v 18 zamávají se slovy dělej si co chceš, ale za svý, tak to člověka postaví do úplně jiného pohledu na věc.

Teď pár faktů:

1)- Studentská půjčka v té době byla s úrokem 12% (opravdu lahůdka) samozřejmě ročně. Takže buĎ to člověk platit během studia (což pozbývalo smyslu - brát si půjčku na život na VŠ a hned platit splátky) a nebo si mohl počkat až dostuduje a jeho půjčka se zatím krásně navyšuje. Na technice není problém rok, dva protáhnout a heleme se co na člověka čeká po studiích :-( Takže nasr...

2) Koleje stojí necelé 3000,- Oběd v menze 40,- (bez pití, bez polévky), šalinkarta 300,- Takže skromným odhadem je v tom člověk za cca 7000,- měsíčně a to si nežije nad poměry - věci jako nákup notebooku (studovat techniku bez něj je takřka nemožné) atd... nepočítám. Skripta se dají půjčit a nebo se seženou elektronicky.

3) stipendia:

Ubytovací - 550,- měsíčně, pokud ale ukončíte jeden obor a jdete studovat jiný tak papá

Prospěchové - neznám nikoho kdo to na technice pobírá a osobně si myslím, že s tak nastaveným hodnocením předmětů je to takřka nemožné.

Sociálální - bere v úvahu příjmy DOMÁCNOSTI za minulý rok :-D takže jedině rok přežít a přehlásit si bydliště na město a v tu chvílu ubytovací stipko papaá :-D

4) práce:

V call centrech se dá vydělat i nevydělat, záleží na tloušťce páteře, jsou ještě další možnosti, ale nejvíce mě štve, že brigádník je vždy onuce a nikdo Vaší odbornost nezaplatí. S Bc. v kapse a roční praxí jsem rád za 100/ hod. Jako není to almužna, ale nebrigádník se stejnou praxí a menšíma dovednostma bere 2x tolik. A to za něj firmy platí vyšší odvody.

Tak a teď k věci školného:

Jsem PRO, mám k tomu pár ALE:

Od prvního okamžiku na VŠ makám, v hospodě jsem byl za ty 4 roky možná 10x. Začal jsem jako pohunek v callcentru. Pak jsem prodával v EW - nejlepší brigáda (solidní peníze, nulová námaha) a teĎ mám 2 eshopy a pracuji jako konstruktér. Po celou dobu mého studia platím z práce odvody, které jsou sice zvýhodněné, ale jsou. Pokud odevzdám každý měsíc na odvodech 2-3000,- tak mě další placení školného štve, jelikož už tak rvu do rozpočtu peníze (a teď s tím podnikáním možná ještě o dost více) a co moji spolužáci, kteří jsou vydržování rodiči? Oproti nim zaplatím 3x tolik a místo s něma do hospody jdu domů makat na eshopu....

¨Kdybych v prváku musel platit školné, tak nevím, zda bych to dal. I když asi by to šlo, v ostatních letech by problém nebyl. Na druhou stranu je takto vymakaný diplom (Bc. zatím) opravdu tou nejcennější věcí, čeho jsem zatím dosáhl a když někdo řekne blbej bakalář, tak si jen vzpomenu jak jsem dřel na to abych ho získal.

Další věcí je to, že si nedovedete představit, jak naštve když vidíte, jak se na soukromých školách fasují diplomy jen za docházku a nebo někde ani to ne....to se člověku chce brečet. Tohle je další věc, které se bojím - komercionalizace školství. Stačí se podívat na koleje a menzy jaká to je díra na prachy :-(

A třetí věc - tlačit do studentu půjčky bude mít za následek akorát snížení budoucí suverenity každého VŠ jedince, protože jak dostuduje tak bude muset vzít první práci která se namane jen aby stihl platit splátky. Celý tenhle systém půjček mi sm.dí další snahou narvat bankovní produkty lidem, kteří je nepotřebují.

Tak tohle je pohled z druhé strany, omlouvám se za délku, jen jsem chtěl ukázat taky další pohled na věc.

Odkaz ke komentáři

Já se před chvílí nasr.l jako už dlouho ne. Nejdou mi vyhodnotit výzkumný data. Tlačí mě dedlajn a ono to prostě nejde a nejde a ke všemu to není přímo moje chyba, páč na tom nedělám sám. Věnoval jsem tomu 3zadele času a mám důvodnou obavu že to prostě nestihnu a to by mě setsakramentsky dožralo. Kór kvůli nějakým lemplům, na jejichž práci jsem závislej.

Jiste veda neni jen o datech ale o tymove praci. GO TEAM!
Odkaz ke komentáři

Tak já se trochu rozepíšu k tomu problému se školným.... Dlouho jsem to tady nečet, tak mi to trochu uteklo.

Jsem student, 4. ročník - technika, automobilní a inženýrství.

Tak tohle je pohled z druhé strany, omlouvám se za délku, jen jsem chtěl ukázat taky další pohled na věc.

Myslím, že s Tvou povahou a přístupem k práci bys neměl problém zaplatit studentskou půjčku během prvních let, možná už z prvního bonusu.

A k tomuhle, cos napsal:

"A třetí věc - tlačit do studentu půjčky bude mít za následek akorát snížení budoucí suverenity každého VŠ jedince, protože jak dostuduje tak bude muset vzít první práci která se namane jen aby stihl platit splátky. Celý tenhle systém půjček mi sm.dí další snahou narvat bankovní produkty lidem, kteří je nepotřebují."

...řeknu jen - vítej do reality. Nic takového, jako suverenita jedince v tomto systému, neexistuje. Pochopíš, až budeš řešit třeba bydlení.

Už není zadarmo - se zavedením placeného nadstandardu - ani zdravotnictví (jen to lidem ještě nedošlo) a nebudou zadarmo ani vysoké školy.

Odkaz ke komentáři

Další věcí je to, že si nedovedete představit, jak naštve když vidíte, jak se na soukromých školách fasují diplomy jen za docházku a nebo někde ani to ne....to se člověku chce brečet.

Jo není to jednoduché, každý z nás co má děti na VŠ tohle zná. Na druhou stranu nemusíš brečet nad soukromýma školama, velmi často jsou absolventi z většiny soukromých nekvalitnách škol vyřazeni z výběrových řízení už předem, právě díky takovému vzdělání. Těhle diskuzí je na internetu mraky a ke mě do firmy by takový absolvent třeba Metropolitní univerzity Praha se ani nemusel o práci hlásit.....

Odkaz ke komentáři

Tak já bych si tu půjčku nevzal. Říkál jsem, že by to šlo zaplatit.....

Hlavní moje výhrada směřuje k tomu, že se nezvýhodní nijak studenti co pracují, to by mi třeba pomohlo tak, že bych školné ani nepocítil. Takhle bych na něj musel šetřit a bát se každý den o práci (no teď už ne, ale snažím se vcítit třeba do prváku - tam má člověk, málokdy práci, kde nečeká dalších 500 lidí za dveřma).

Odkaz ke komentáři

Těhle diskuzí je na internetu mraky a ke mě do firmy by takový absolvent třeba Metropolitní univerzity Praha se ani nemusel o práci hlásit.....

Doufám, že nesoudíš školu podle její bývalé ředitelky. Zrovna Metropolitní mám (a vím o několika dalších zde na fóru) a nějaký handicap opravdu necítím :)
Odkaz ke komentáři

Doufám, že nesoudíš školu podle její bývalé ředitelky. Zrovna Metropolitní mám (a vím o několika dalších zde na fóru) a nějaký handicap opravdu necítím :)

Myslím si, že to není jen o škole - bylo známo, že každej politik, co se nedostal na práva do Plzně ( a to už bylo umění se tam nedostat :smile_anim:), měl automaticky možnost číslo 2- práva v Bratislavě. Teď, co se zavřela Plzeň, je Bratislava profláklá a tak se jezdí "studovat" do Polska ( a řekl bych , že další varianty se nabízí - Bulharsko, Rumunsko,..... ), hlavně že bude titul. Nikomu nezávidím, ale za takovej titul bych se styděl.

Odkaz ke komentáři

Myslím si, že to není jen o škole - bylo známo, že každej politik, co se nedostal na práva do Plzně ( a to už bylo umění se tam nedostat :smile_anim:), měl automaticky možnost číslo 2- práva v Bratislavě. Teď, co se zavřela Plzeň, je Bratislava profláklá a tak se jezdí "studovat" do Polska ( a řekl bych , že další varianty se nabízí - Bulharsko, Rumunsko,..... ), hlavně že bude titul. Nikomu nezávidím, ale za takovej titul bych se styděl.

Vono je to i o přístupu studenta. Věřim, že i v Plzni se ti, co se chtěli něco naučit, něco naučili... A nemám na mysli naučit se jak něco voje..t.

Odkaz ke komentáři

momentálně mě štvou dvě věci. První je kašel. Týden mě trápí jakási chcíplotina, už to vypadalo že chrchlání polevuje ale dnes ráno jsem zas myslel že se zlomím na tři půlky. No snad to poleví, já mám ty nachrchlaniny vždycky trvanlivější takže to odhaduju ještě tak na týden.

Druhá věc co mě štve jsou televizní reklamy. Přesněji řečeno, hlasitost reklam a těch znělek, předělů před reklamami. Hlavně na Nově to mají hodnotný. Ležím si tady u televize, hlasitost jen tak decentně, v pohodě na něco koukám a najednou to zaryčí jak píchnutá svině! Jestli to má jako nějak navnadit na reklamní blok tak u mě to teda funguje stoprocentně. Vždycky vylítnu a na ovladači stisknu prostě cokoliv, přepnu na jiný kanál ať už na něm je cokoliv. Jsem přející člověk a tak tomu co takovýhle svinstva vymýšlí přeju týdenní škytavku a bolestivé svědění konečníku aby věděl co to obnáší když něco otravuje život.

Odkaz ke komentáři

momentálně mě štvou dvě věci. První je kašel. Týden mě trápí jakási chcíplotina, už to vypadalo že chrchlání polevuje ale dnes ráno jsem zas myslel že se zlomím na tři půlky. No snad to poleví, já mám ty nachrchlaniny vždycky trvanlivější takže to odhaduju ještě tak na týden.

Druhá věc co mě štve jsou televizní reklamy. Přesněji řečeno, hlasitost reklam a těch znělek, předělů před reklamami. Hlavně na Nově to mají hodnotný. Ležím si tady u televize, hlasitost jen tak decentně, v pohodě na něco koukám a najednou to zaryčí jak píchnutá svině! Jestli to má jako nějak navnadit na reklamní blok tak u mě to teda funguje stoprocentně. Vždycky vylítnu a na ovladači stisknu prostě cokoliv, přepnu na jiný kanál ať už na něm je cokoliv. Jsem přející člověk a tak tomu co takovýhle svinstva vymýšlí přeju týdenní škytavku a bolestivé svědění konečníku aby věděl co to obnáší když něco otravuje život.

Hehehe to máš proto aby jsi nic nepropásnul a hned druhý den si mohl koupit nějaký ten zázrak bez kterého by jsi se už nikdy v životě neobešel.Taky vždy skáču po ovladači, :evil2:

Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...