Přejít na obsah

Co mě právě naštvalo

Doporučené příspěvky

Za alkohol na kole nelze odebrat řidičský průkaz.  Trochu matoucí je, že dříve to možné bylo. Cyklista je účastník silničního provozu dle zákona 361/2000 Sb. o silničním provozu pp. Ale několik let zpět se judikatura vyprofilovala v tom smyslu, že řidičský průkaz je povolením k řízení motorového vozidla a pochybením při jízdě na kole není naplněna podmínka spáchání deliktu v souvislosti s činností, jež má být zakázána (tj. řízenímotorového vozidla). Není možné ani uložit zákaz jízd na kole, neboť není možné obecně zakázat jinak právně bezvadnou činnost, na níž není nutné povolení (s výjimkou § 48 TZ zdržet se některých činností po podmínečném propuštění ? automaty, drogy, alkohol, spol. sport. akce), jež není výkonem zaměstnání, povolání či funkce (to ale pokrývá trochu něco jiného a na kolo by se určitě nevztahovalo).

Pokuta

Dle § 125c/1 písm. B) (řízení pod vlivem) a písm. c) (řízení pod vlivem ve stavu vylučujícím způsobilost k řízení) hrozí dle § 125c/4 pokuta ve správním řízení 2500-20 000,-, v posledním případě pak 25 000 -50 000. Byť by se to v případě kola mělo pohybovat při dolní hranici a pokud ne, využijte opravných prostředků, i tak to může vyjít pěkně draho! Přestupek formálně spadá do skutkových podstat spojených se sankcí zákazu činnosti. V těchto případech zákon (§125c/7) vylučuje možnost projednat přestupek v blokovém řízení (na místě).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to klasický hon na peníze, který nemá nic společného s prevencí kvůli bezpečnosti. Alespoň u nás ne. Výb?r zajišťují samozřejm? m?stští strážníci, obvykle stojící za křovím v blízkosti cyklisty oblíbené zahrádky. Takže stačí i malá desítka. To samo nic nem?ní na tom, že na cest? má být člov?k střízlivý.

Odkaz ke komentáři

no, kdyz uz tohle tema.. podle me jsme tady v tomhle za svetovy burany.. (nejsme z vychodu evropy sami).. hranice 0,5 - 0,8 promile je pro normalniho cloveka (bez psychicke diagnozy) uplne ok. naopak. ja v nemecku po dvoudecce dobryho vina ridim zodpovedneji, nez znudene strizlivej... a za tim si stojim

Odkaz ke komentáři

Celé mi to přijde jako kravina. Když už, tak pouze tučná pokuta pro oba- prostě stejným metrem. Ono by se to časem mohlo přenést i na běžkaře a lyžaře, kteří se také někdy pohybují po komunikacích, mnohdy dost rychle.

+1

Odkaz ke komentáři

Ono je to těžké, člověk někdy neví, na čem je.

Já jsem kdysi, když se v Praze 1 zavedla modrá parkovací zóna, potřeboval odvézt synovi nějakou skříňku a potřeboval jsem v místě modré zóny zastavit. Viděl jsem tam v ulici policajty a nechtěje riskovat problém jsem se šel policajta zeptat, jestli tam můžu bez parkovací karty zastavit a odejít do domu pro skříňku. Policajt se na mě nakvašeně podíval a řekl mi, ať mu dám řidičák, že mě pošle na přezkoušení, protože neznám vyhlášku. Dalo mi trochu práce se z toho vykecat.

Odkaz ke komentáři

Ono je to těžké, člověk někdy neví, na čem je.

Já jsem kdysi, když se v Praze 1 zavedla modrá parkovací zóna, potřeboval odvézt synovi nějakou skříňku a potřeboval jsem v místě modré zóny zastavit. Viděl jsem tam v ulici policajty a nechtěje riskovat problém jsem se šel policajta zeptat, jestli tam můžu bez parkovací karty zastavit a odejít do domu pro skříňku. Policajt se na mě nakvašeně podíval a řekl mi, ať mu dám řidičák, že mě pošle na přezkoušení, protože neznám vyhlášku. Dalo mi trochu práce se z toho vykecat.

To s tim prezkousenim to ti vesel buliky na nos, ne?

Odkaz ke komentáři

no, kdyz uz tohle tema.. podle me jsme tady v tomhle za svetovy burany.. (nejsme z vychodu evropy sami).. hranice 0,5 - 0,8 promile je pro normalniho cloveka (bez psychicke diagnozy) uplne ok. naopak. ja v nemecku po dvoudecce dobryho vina ridim zodpovedneji, nez znudene strizlivej... a za tim si stojim

S tímto já nesouhlasím. Alkohol působí na každého jinak, někdo snese hodně, jiný málo, záleží, jak je člověk odpočatý, najedený, atd. Takže říci obecně že je dovolená nějaká hranice je zavádějící, někdo při té hraniční hodnotě ani neví že pil, jiný se bude motat jak nudle v bandě. Když vím, že pojedu, tak nepiji a když se napiji, tak nejedu, za tím si stojím já.

Odkaz ke komentáři

To s tim prezkousenim to ti vesel buliky na nos, ne?

No to já nevím, skutečně se to tak stalo a vypadalo to, že to myslí smrtelně vážně. Jestli to udělat může nevím. Ale od té doby bych se bál policajta na něco, co se týká pravidel silničního provozu, zeptat. Tedy zeptat pokud vidí, že jsem řidič.

Odkaz ke komentáři

V našem drsném kraji když si na běžky nebo kolo nevezmeš placatku s kvalitní slivovici, tak to většinou nepřežiješ, takže tady chlastame všichni včetně policajtů:-) ono je něco jiného jezdit narvanej po velkoměstě plného tramvají,nebo po lese,kterej tu máme padesát metrů za barákem' jo a co jsem se ptal,tak řidičák vzít za jízdu na kole nemůžou, u nás tedy ani pokuta nehrozí' divoký východ:-)

Odkaz ke komentáři

S tímto já nesouhlasím. Alkohol působí na každého jinak, někdo snese hodně, jiný málo, záleží, jak je člověk odpočatý, najedený, atd. Takže říci obecně že je dovolená nějaká hranice je zavádějící, někdo při té hraniční hodnotě ani neví že pil, jiný se bude motat jak nudle v bandě. Když vím, že pojedu, tak nepiji a když se napiji, tak nejedu, za tím si stojím já.

ono spis nejde o fyzickou, nybrz o dusevni 'odpocatost'... 40 mio lidi (odhaduju, nechce se mi guglit) ve francii bude podobnyho socialniho slozeni jako my tady v cesku.. a fakt, ze prumerne 30% lidi v evrope je dusevne nemocnych... k tomu si prictu porovnatelny statistiky nehod - a vychazi mi, ze absolutni zakaz alkoholu v cr, madarsku, chorvatsku, a nevim, kde jeste, je proste kravina a nastroj pro buzeraci...

Odkaz ke komentáři

Absolutně nesouhlasím a jsem rád,že to tu je tak,jak je.A to co píšeš,že 0,5 až 0,8 je pro normálního člověka úplně OK,tak to je totální nesmysl a je to jak psal kolega výš.Každý to má jinak a někdo při 0,8 už může být opilý.Kdo chce pít,ať jezdí autobusem.

Odkaz ke komentáři

To si stojíš za pěkným nesmyslem. Myslím, že nám, buranům z Východu, může nulovou toleranci ten civilizovaný Západ spíše pěkně závidět.
Odkaz ke komentáři

:eek: co kua?

ono spis nejde o fyzickou, nybrz o dusevni 'odpocatost'... 40 mio lidi (odhaduju, nechce se mi guglit) ve francii bude podobnyho socialniho slozeni jako my tady v cesku.. a fakt, ze prumerne 30% lidi v evrope je dusevne nemocnych... k tomu si prictu porovnatelny statistiky nehod - a vychazi mi, ze absolutni zakaz alkoholu v cr, madarsku, chorvatsku, a nevim, kde jeste, je proste kravina a nastroj pro buzeraci...

Chlape, jsi uplne mimo.

Odkaz ke komentáři

Bohužel jsme nesvéprávný národ a tak na nás platí jenom policejní buzerace. Jakmile se člověk ocitne jinde, nemají s alkoholem problém a to i v zemích jako je Švýcarsko. Ve Španělsku na mě koukali vždy jako na blázna, že chci nealko pivo (nevedou, stejné jako kdybych chtěl nealko víno) nebo v USA kde taky neví, proč by to měli v restauraci prodávat. Vyjímky se sice najdou, ale hlavně pro lidi, kteří nemohou alkohol ze zdravotních důvodů. Je mnohokrát dokázáno, že při telefonování i přes handsfree má řidič reakci prakticky totožné jako řidič s 0,5 promile. Alkohol za volantem neuznávám, ale štve mě si hlídat, abych náhodou neměl po ránu 0.1 promile, protože pak nemám náladu na policejní buzeraci.

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři

myslím že jedno pivo nebo sklenička vína ovlivní reakce méně než nachlazení nebo únava. Ale problém je jinde. Jak už někdo zmínil, alkohol působí různě. U některých lidí zvyšuje sebevědomí už v malých dávkách takže člověk má zhoršené reakce ale neví o tom. Já zas mám pocit otupělosti. Proto před jízdou nepiju ani prakticky nezměřitelné množství alkoholu protože mi to prostě vadí. Jsem zastáncem řízení "furt ve střehu", baví mě to a abych pak čučel jak krtek kvůli jednomu pivu, to si radši dám nealko.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...