Paw Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června Jestli se tady rozproudí debata o tom, jestli HT nebo gravel, tak si jdu pro popcorn, to bude nadlouho Základní otázka, kterou je potřeba si položit, je po čem budu jezdit. Bydlím v horách? Bydlím v rovině? Jezdím přes kořeny a rozbitý polňačky? Od toho se dá odvodit, jestli HT nebo gravel. Pokud gravel, tak si ho nejdřív zajdi půjčit a projet, protože to fakt nemusí bejt pro každýho (berany, trochu tvrdší než HT, trochu jinej posed ...). U HT se pak dá trochu laborovat s pláštěma a jejich vzorkem (fascinuje mě, když vidím jak 90% lidí na cyklostezkách jezdí na tlustejch MTB gumách a do terénu se rozhodně nedostanou). Co se týče úchopu, tak řešením budou rohy od SQLab. Mám kamaráda, kterej taky dlouhodobě bojuje s plotýnkama, taky si pořídil gravel a docela mě prohání :). (mám gravel a neměnil bych, bydlím v Polabí) 1
Igicz Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června před 5 hodinami, brownwld napsal: Prosim o radu. Jezdil jsem na kole tak do 15, na stredni me to prestalo bavit. Posledni rok si pohravam s myslenkou, ze bych se ke kolu vratil... Co koupit za kolo? Planuju jezdit normal cyklostezky a nejaky nezpevneny cesty. Horak tedy asi neni uplne potreba. Mam 188 cm a 100 kg. Co tedy poridit? Nejakej gravel? Kolik za to dat? Cyklisti jsou jeste vetsi sekta nez hodinkari , takze dopredu rikam, ze nejaka karbonova silenost za 100k CZK + je pro mne zaheni perel svinim... Neco takovyho? https://lightbike.cz/e-shop/jizdni-kola/5763/orbea-terra-h40-2023.html Diky za rady. Čest. Jak psali kluci...upřesni si, po čem chceš jezdit. Pak si od někoho zkus jak gravel, tak HT. Já to vyřešil kombinací silnička a HT. Když dáš na silničku pláště 28 - 32, tak zvládneš přejet kde co. Třeba takový Trek Domane nebo Spešl Roubaix jsou na tohle peckovní. A když víš, že chceš pohodlně projet i nějakou polňačku nebo lehčí terén, pak to HT. Nasadíš užší plášť a lítáš jak raketa s předním odpružením. Já se taky kdysi hledal. Nejdříve jsem koupil nějakou starou cyklokrosku na cyklobazaru, ale nebylo to ono. Tak jsem zkusil nějakou levnou silničku a pecka...Rok jsem na ni jezdil, chytlo mě to, tak jsem ji prodal a koupil novou silnici. Co se týče velikosti...188 mám i já. Jezdím velikost 56-58 silnice a L rám na HT. Je to taky o tom jak máš dlouhé / krátké nohy a trup. Držím palce k výběru.
Gustaf Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června Nejlepší je, jak už na gravel začínají dávat odpružené vidlice.... ještě pak rovný řidítka a kruh se uzavřel 3
blackwhit Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června Zdravim vsechny, taky si jdu pro radu, i kdyz se skoro stydim napsat, ale protoze tady na foru je bezva parta lidi, tak to zkusim. Mel jsem trekovy kolo apache matto asi tak 17 let stary, z toho poslednich 10 let, co jsem v Pze prakticky nejety. Loni na podzim jsem si ho privzel z ČB do Prahy, protože malá už povyrostla a jezdí, tak jsem si říkal, že budeme jezdit spolu, za mlada mě to vždycky bavilo. Kolo jsem nechal zrenovovat, 2x jsme se byli projet a přišla zima. Kolo šlo do kočárkárny a odtamtud k nějakému bezdomáči, který nám vykradl v baráku sklepy a příslušenství... Takže hledám náhradu, zase asi trek/cross a protože vím už předem (a z mnoha dalších oborů jsem poučen), že se tomu budu věnovat spíš okrajově, tak to chci řešit nějakou spíš (alespoň na začátek) budgetovou formou a chci se tudíž zeptat, na co si dát pozor, míněno třeba, jakým značkám kol se obloukem vyhnout nebo jestli v případě mého použití - tedy ze začátku výlety se 7,5letou dcerou 10-20km a pak uvidíme, jestli mě to chytne jako dřív mi prostě stačí zajít do Decathlonu a vzít něco levnýho od nich... nebo jestli mám spíš koupit nějakou základní řadu určitě značky (nevím jaké), protože to vžycky bude násobně lepší (podobně jako při výběru zimních bruslí jsem koupil Bauer, protože ač dražší, byly prostě násobně lepší, než Decathlon značka).... díky
wawrik Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června (upraveno) Priznám sa, dosť nechápem tú animozitu voči gravelom, ktorá na SK/CZ prevláda. Je to úplne svojbytná kategória rovnako ako MTB, treking alebo cesťáky. A rovnako má aj rôzne polohy a odladenia pre konkrétne použitie, vrátane prvkov vlastných iným kategóriám. Odpružená vidlica z gravelu neurobí zjazdový bajk, ani sa žiadny „kruh“ neuzavrie – len sa z toho stane gravel prispôsobený tomu konkrétnemu účelu, napríklad ostrejším nerovnostiam typu kamene na polňačke. Niekto má toho v okolí plno, niekto vôbec. Ten druhý si jednoducho kúpi iný bicykel. Na SK poznám asi piatich ľudí, čo v poslednom čase rokoch začínali znova bicyklovať a nevedeli sa rozhodnúť pre správny typ bicykla, čo je celkom prirodzené. Ale všetci kúpili HT – lebo veď gravel je predražená módna záležitosť určená len na ťahanie peňazí, po ktorej o pár rokov neštekne pes – a potom museli zložitou a drahšou cestou dospieť k tomu „nezmyselnému“ gravelu. Mohli si to ušetriť, nebyť všetkých podobných zbytočne opakovaných floskúl... Upraveno 26. června uživatelem wawrik 2
Paw Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června Wawriku, láme se to a lidi na to velmi pomalu přicházej. Byl jsem se o víkendu projet po Labský cyklostezce a tolik gravelů jsem do tý doby nikdy nepotkal
horal Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června před 32 minutami, blackwhit napsal: Zdravim vsechny, taky si jdu pro radu, i kdyz se skoro stydim napsat, ale protoze tady na foru je bezva parta lidi, tak to zkusim. Mel jsem trekovy kolo apache matto asi tak 17 let stary, z toho poslednich 10 let, co jsem v Pze prakticky nejety. Loni na podzim jsem si ho privzel z ČB do Prahy, protože malá už povyrostla a jezdí, tak jsem si říkal, že budeme jezdit spolu, za mlada mě to vždycky bavilo. Kolo jsem nechal zrenovovat, 2x jsme se byli projet a přišla zima. Kolo šlo do kočárkárny a odtamtud k nějakému bezdomáči, který nám vykradl v baráku sklepy a příslušenství... Takže hledám náhradu, zase asi trek/cross a protože vím už předem (a z mnoha dalších oborů jsem poučen), že se tomu budu věnovat spíš okrajově, tak to chci řešit nějakou spíš (alespoň na začátek) budgetovou formou a chci se tudíž zeptat, na co si dát pozor, míněno třeba, jakým značkám kol se obloukem vyhnout nebo jestli v případě mého použití - tedy ze začátku výlety se 7,5letou dcerou 10-20km a pak uvidíme, jestli mě to chytne jako dřív mi prostě stačí zajít do Decathlonu a vzít něco levnýho od nich... nebo jestli mám spíš koupit nějakou základní řadu určitě značky (nevím jaké), protože to vžycky bude násobně lepší (podobně jako při výběru zimních bruslí jsem koupil Bauer, protože ač dražší, byly prostě násobně lepší, než Decathlon značka).... díky Ještě je tu alternativa kola z druhé ruky. Pokud to má být na akci: bude bavit / nebude. https://www.cyklobazar.cz/# 1
Gustaf Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června @wawrik jasně... MTB taky nezačínalo hned na 120mm zdvihach prostě se kruh uzavírá. Nevidím důvod proč si pořizovat gravel, když chci jezdit tam, kde potřebuju odpruženou vidlici. To nějak nedává smysl. To bych pořídil nějaký HT.
wawrik Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června Sú ľudia, ktorým zasa nedáva zmysel jazdiť na MTB po cestách Aj keď zrovna hrboľatých.
Gustaf Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června Jasný... jen říkám, že odpružení na gravelu už postrádá smysl....
maama Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června (upraveno) Browne, ty pribehy necyklistu, co se mne vyptavaji, a nedaji si rict, a koupi si gravel nebo silnici, a pak reportujou zlomeniny a pohmozdeniny, se kolem mne furt opakujou. Cyklistika pro necyklisty je otazka za milion. Pokud to ma byt jediny tvoje kolo, tak at je co mozna nejuniverzalnejsi. Pred tu rovnici, co chces jezdit, a jestli jsi v horach nebo na rovine, je treba dat urcite ty plotynky, tvuj vek, bezpeci jizdy, a pak otazku, jaky zazitky na tom kole chces zazivat. Pokud je to honit fyzicku > mtb, pokud jsou to pohodovy vylety > mtb. Jenom pokud to ma byt zazitek z rychlosti vytvoreny vlastnim vykonem z toho vychazi gravel, jenze to je ta obvykla cesta k drzkopadu ve velky rychlosti a na tvrdej povrch. Pokud staci rychlost vytvorena s pomoci gravitace > mtb. I na gravelu i mtb vyjedes ci sjedes rozbitejsi teren, na obou kolech si sahnes na dno fyzicky, nebo te z nej muzou bolet neprijemne zada, ale na gravelu na vlhku neubrzdis 100kg jako nevyjezdenej cyklista s takovou jistotou jako na mtb, kdyz to v krizovy situaci budes potrebovat. Je to dulezity tim spis, ze te nizsi treni uzsi gumy sterkoletu do ty krizovky priveze vyssi rychlosti. Mtb ti navic umoznuje se pohybovat pohodlneji v lese a na polnackach, tj. na mistech s nizsi hustotou jinych cyklistu, chodcu, pejskaru, matek s detmi, bezcu - tvurcu krizovek. Ver tomu, ze prave zazitek mensiho stresu te bude k tomu kolu pritahovat casteji. Pred ebikem bych oci nezaviral, diky e-dopomoci by to mohlo byt celopero, a za to ti plotynky podekujou ze vseho nejvic. Pokud gravel, urcite karbonovej, hlinik ty tvoje plotynky vyklepe jako svina. EDIT: to ale hlinikovej mtb HT taky skoro stejne. Hodne stastnejch kilometru a malo prekazek Upraveno 26. června uživatelem maama
wawrik Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června před 21 minutami, maama napsal: ... pokud jsou to pohodovy vylety > mtb. Jenom pokud to ma byt zazitek z rychlosti vytvoreny vlastnim vykonem z toho vychazi gravel,... To predsa vôbec neplatí nejako všeobecne. Napríklad ja som typický kochač, moja priemerná rýchlosť jazdy málokedy presahuje 20-22 km/h. S hliníkom súhlas, ak ide o pohodlie, niet nad vhodne navrhnutý karbón.
kral083 Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června (upraveno) A mezitím v Bastogne Easy company... Upraveno 26. června uživatelem kral083 1
maama Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června Před hodinou, wawrik napsal: To predsa vôbec neplatí nejako všeobecne. Napríklad ja som typický kochač, moja priemerná rýchlosť jazdy málokedy presahuje 20-22 km/h. S hliníkom súhlas, ak ide o pohodlie, niet nad vhodne navrhnutý karbón. Ta moje obecna teze je, vybrat pro necyklistu (s plotynkama) bajk univerzalnejsi (s neagresivnim posezem, lip brzdici, vic odpoustejici bajk). A pak ze pro vetsinu zazitku (honit fyzicku, kochat se, gravitace) je mtb logictejsi, univerzalnejsi volbou, protoze ty aktivity umozni. A jen pokud je pozadovanym cilem zazitek z rychly jizdy vydupanym nohama, ke kterymu se necyklista na mtb propracuje opravdu tezko a za dlouho, je univerzalnejsi volbou pro tento ucel sterkolet. A jasne varuju, ze tyhle pokusy necyklisti povetsinou odnesou zranenim. A teda musel jsem se podivat, protoze ja si jizdy neanalyzuju vubec, a moje nedelni vyjizdka na gravelu bez prilby na lacno nebyla nakrev, ale ani to nebyla valenda u plaze a rychlost cca jak pises. Ale na bajku bych takovy prumer uz docela propotil.
Harwey Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června teraz sa ku mne dostalo. cyklocestovatel O mne - cyklocestovateľ - Cyklocesty
brownwld Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června Vsem moc dekuju za podnety, pripominky i rady! Ne ze bych ted presne vedel co a jak, ale zacatek to je, pujdu zkusit na par kol sednout a uvidim
maama Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června @brownwld jojo, idealne nejenom se povozit u obchodu, ale vyuzit dobre vybavenou pujcovnu - 3hodiny jizdy na horaku a gravelu napovi. Jejich pujcovna me presvedcila prikoupit i ebike. Ta fotka je ze zacatku vyjizdky, vracel jsem to jako jednu kouli bahna. Prselo a rikal jsem jim, ze to tak dopadne, a jestli je to ok. Bylo to ok. Za ebike jsem utratil prachy u nich. https://www.kola-radotin.cz/pujcovna-horska-kola
Maro Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června Mi přijde ze gravel ma jediné využití jako cestak, jinak tam prostě nevidím užitek. Kdyz vezmu, ze mam budget třeba 50, tak za to u canyonu koupím bud hliníkový grizl 7, který váží dle výrobce 9.5 kg, nebo můžu koupit karbonový procaliber 9.5 za 35 (ještě nedávno šel sehnat i pod 30) a za zbylých 15 vyměním vidlici za fox 32 čímž ušetřím přes kilo a ještě mi zbyde 10 na lepší záplety a ve finále se dostanu někde k 10.5 kg budu mít pohodlný karbonový "softtail" výrazně schopnější v terénu, pohodlnější a nevěřím, ze bude pomalejší na silnici i sotoline oproti tomu canyonu (s nejakyma rozumnýma plastema)
wawrik Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června Keď ono to stále kopec ľudí nechápe – gravel nie je bicykel do terénu! Ale ja som zasa nechcel nejako presviedčať ani agitovať za gravel, lebo mi je inak celkom fuk, kto na čom jazdí... Pritom píšem k téme už tuším štvrtý príspevok, tak už na to prdím 1 1
kral083 Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června (upraveno) Nejhorší je zjištění, že s trochou opatrnosti i ta silnička toho dost terénem projede Dneska se jelo fajn. Konečně dorazily hory, Vogézy těšte se. Upraveno 27. června uživatelem kral083 3 3
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se