Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Potěšilo mne, jak kvalitně jsem vychoval potomaky. 

Opozdili jsme se s útokem na pekárnu, už neměli, co si kdo doma přál. Takže doma nastalo dělení a vyjednávání. A úplně organicky v tý debatě nejstarší synstvo*) povídá: "Nepěkně mluvíš o sloníkovi, takhle ho neudáš."
No, uznejte!

*) Synstvo mé je terminus, jenž užíval velký český pedagog Josef Spejbl**), nenechám si ho sebrat dobou.

**) Skupův, samozřejmě, nejsme zvířata.

• Like 1
  • Haha 2
Odesláno
před 8 minutami, vzduch napsal:

Holka dnes 15. Měla radost🪂

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

No tvl !!!! Hustá slečna ! Naše dostala k 15 ( dávno ) Hurricane Factory ….

Odesláno
před 7 minutami, Lobber napsal:

Tak jsem si dnes přinesl domů něco málo přes 6kg domácího včelího vosku :0) 

pěkný 3 kousky - každej něco málo přes 2kg 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Máš to na něco konkrétního?

Odesláno

Ani zas tak ne . 
chtěl bych zkusit udělat svíčku 

jinak konzervace nábytku,

kousek na oblečení a obuv.

A i pro sebe - na výrobu mastí, balzámů a vosků 

Odesláno
před 6 hodinami, Klotzman napsal:

Je dobrej i na kov, rozpustit v benzínu, natřít a po zaschnutí vyleštit...

A s kovem to prosím tě dělá konkrétně co? Čistí, leští, konzervuje?

Odesláno

Možnà jako ochrana proti rzi , či patině … viděl bych to ještě jako zabránění usazování prachu . 

ale to bys na to pak nemohl snad ani koukat 🤣 

jinak v tomto taky nevidím smysl , ale třeba se pletu . A Klotzman nám to blíže vysvětlí a aspoň se přiučíme :0)!

Odesláno

No, asi podobné jak jsem se dočetl já ,

- sytost na prodej asi fajn . Ale pak ocením spíše tu patinu . A voskem jí bohužel eliminuji … 

jinak díky za link bohušu… práce pana Mittnera vypadá zajímavě . Kor na jeho restaurování se kouká hezky . 

Odesláno (upraveno)
před 16 hodinami, Prochy68 napsal:

A s kovem to prosím tě dělá konkrétně co? Čistí, leští, konzervuje?

Na litině i obyčejném železe to udělá sametově lesklou vrstvu po vyleštění obyčejným hadrem, když se to vezme kartáčem tak až do lesku. Taky ten kov trochu ztmavne. Kupodivu se na tom nedrží prach a nikterak to nelepí.

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno

@Lobber Dobrá zásoba 🙂 . Pokud sbíráš recepty a návody, tak kromě literatury, a tam jednoznačně "Česká strava lidová" (Marie Úlehlová-Tilschová),  doporučuji z britské tvorby - dokumentární série : Tales from the Green Valley, Tudorovská farma, Viktoriánská farma, Eduardovská farma. Tudorovská farma je na návody k použití včelího vosku asi nejbohatší.

• Dát hlas 1
Odesláno

Díky … pro inspiraci kouknu . Třeba mě z toho něco zaujme :0) a obohatím své poznatky k použití vosku :0) 

Odesláno

Mě na tom štve jediné a to míchání např. s benzínem,terpentýnem skrz zápach. Možná by ten benzín šel použít bezaromatický ( snad to píšu dobře). Nejraději pro dřevo pouzivám tungovy olej a ředím pomerančovým olejem, krásně to voní.

Odesláno

Nevim zda-li to chápeme dobře !? 

Ale klotzman, ředí jen asi na kov …

Tak jsem to pochopil alespoň já . 

A neumím si ani tedy osobně představit natírat dřevo něčím s příměsí benzínu . 

A teď mě napadlo

-> nebude benzin vs vosk = kontraproduktivní ? 
Vždyť benzínem odmašťujeme , to bych už bral ten terpentýn - ale v něm už vosk je . 
A i hlavně kvůli šetrnosti k ošetřovanému produktu / výrobku .

A benzin to zaprasí a vysuší . Tím dřevo zničíš spíš a rychleji , než kdybys ho nikdy neošetřoval ne !? 

Odesláno

Zde napouštění dřeva včelím voskem s terpentýnem či tech. benzínem 

Rozpustit včelí vosk ve vodní lázni a dolévat terpentýnem je rychlejší než za studena.S lihem bych to asi nezkoušel.Používali jsme techbenzín,ale s tím zase lépe za studena.Vosk s terpentýnem pěkně voní a dává měkčí lesk.S benzínem je po vyleštění jako psí k....Figury leštit měkkým kartáčem na boty.Pokud budete chtít trochu zvýraznit hloubky,tak do mírně zaschlého vosku sypat práškový pigment,vršky otřít hadrem a po zaschnutí vyleštit.

Zdroj: https://forum.cestadreva.cz/diskuze/viewtopic.php?t=393

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...