Přejít na obsah

Můj život s PHEV a další racionální diskuse o EL autech

safi

Doporučené příspěvky

@Josef01: Zjistil jsem, že na Pujmanové je nyní vyhrazené místo rozděleno vodorovným značením na dvě. Což je super. Snad to pomůže řidičům si jejich auta srovnat tak, aby se tam mohly dvě auta skutečně nabíjet. Jinak je zajímavé, jak obyčejná čára na zemi dokáže povědomě změnit chování lidí. 

Teda pokud tam nezaparkuje EQS nebo I7 🙂 

Upraveno uživatelem safi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, safi napsal:

Jaké jsou vlastně praxe v dalších městech? 

Legislativu jsem nestudoval, prostě tam mají sloupky a vyhrazené stání s odtahem provinilce. U nás víceméně nikdo parkování na místech pro nabíjení neřeší, směrem na západ je to jinak a následuje nejen odtah, ale i tučná pokuta. Viz foto z Amsterdamu.

Nabíječka Ams.jpg

Odkaz ke komentáři

před 35 minutami, Josef01 napsal:

Legislativu jsem nestudoval, prostě tam mají sloupky a vyhrazené stání s odtahem provinilce. U nás víceméně nikdo parkování na místech pro nabíjení neřeší, směrem na západ je to jinak a následuje nejen odtah, ale i tučná pokuta. Viz foto z Amsterdamu.

Nabíječka Ams.jpg

Klasicky- dotažená legislativa + poměrně vysoká míra vymahatelnosti + obyčejná lidská slušnost. Tady to půjde taky, chce to čas.

Odkaz ke komentáři

před 18 minutami, JR_2010 napsal:

Ale zase obráceně, proč by měl mít majitel takovýho auta nárok na zábor veřejnýho prostranství oproti majiteli jinýho auta jenom proto, že mu tam teď někdo umožnil umístit čerpačku?

Protože se tak rozhodl majitel toho pozemku, tedy v tomto případě město? Jinak na zábor veřejného prostranství dnes nemá přeci právo v podstatě nikdo ne? Tj. všude se za možnost zaparkovat nějakým způsobem platí...

Odkaz ke komentáři

před 11 minutami, safi napsal:

To už není parkovací místo, ale nabíjecí místo s omezenou dobou stání na pár hodin. Stejně jako parkovací i tankovací místa u benzinové pumpy nejsou určena pro delší stání, tak ani toto. 

No já to chápu, ale je to stále jen ulice a někdo se teď a tady rozhodl, že z ní částečně udělá čerpačku, to je celá pointa mýho příspěvku, nejsem si jistej, jestli to nebudeme za 5, 10, 20 let proklínat, třeba ne...

před 9 minutami, xcmaniax napsal:

Protože se tak rozhodl majitel toho pozemku, tedy v tomto případě město? Jinak na zábor veřejného prostranství dnes nemá přeci právo v podstatě nikdo ne? Tj. všude se za možnost zaparkovat nějakým způsobem platí...

Město, stejně jako stát, nevlastní de facto nic, a souhlasím, že na zábor autem nemá nárok nikdo, ale tady se právě ta určitá skupina malinko upřednostňuje.

.

Odkaz ke komentáři

Jen pro info, jak to funguje na některých nabíjecích místech v Praze: 

• Holešovice - PRE nabíječka u výstaviště - je součástí placeného parkoviště, ale stačí říci, že jdeš nabíjet a nic se neplatí. Předpokládám, že obsluha parkoviště zkontroluje, zdali máš EL značku. 
  • Kongresové centrum na Vyšehradě - 8 nabíjecích stojanů - platí se parkovné jako když parkuješ. 
  • Garáže nákupních center v Praze -  počet volných a placených hodin stejně jako když tam normálně parkuješ. 
Odkaz ke komentáři

před 54 minutami, JR_2010 napsal:

To je v pořádku, ale nemůže tam teoreticky zaparkovat jiný auto, než to, který se může nabíjet, jinak ho odtáhnou, to byl taky důvod, proč jsem reagoval, jak jsem reagoval.

Jak by se asi tvářil někdo, kdo chce natankovat a stojí tam EL auto a majitel nikde? Takto to totiž často vypadá na nabíjecích stanicích u McDonalda apod. Taxi má taky vyhrazené stání atd., prostě to jsou logické věci. Mimochodem 2 nabíjecí stanice jsou na parkovišti Brumlovka, tedy dotyčný platí parkovné a nabíjení zároveň, tedy když si někdo potřebuje nabít musí prakticky zaplatit dvojnásobek za energii, taky to není úplně košer, on nechce parkovat, chce jen nabíjet. Nekteré malé nespravedlnosti musíme holt překonat.

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, JR_2010 napsal:

To je v pořádku, ale nemůže tam teoreticky zaparkovat jiný auto, než to, který se může nabíjet, jinak ho odtáhnou, to byl taky důvod, proč jsem reagoval, jak jsem reagoval.

Stejně jako nemůžeš parkovat na chodníku nebo jezdit po cyklostezce, stejně jakocjsou vyhrazena místa pro rodiče s dětmi u obchoďáku (I když tady vím,  že na to většina hází bobek) tak máš místa pro nabíjení jenom pro elektroauta. Není na tom nic zvláštního, za 15-20 let až se poměr bev a ice otočí budeš rád, že máš kde nabíjet. Moje největší obava tady ale je, že my začneme tu infrastrukturu budovat seriózně až tak kolem roku 2045...

Edit Josef mě předběhl

Upraveno uživatelem Maro
Odkaz ke komentáři

před 4 minutami, Josef01 napsal:

Jak by se asi tvářil někdo, kdo chce natankovat a stojí tam EL auto a majitel nikde? Takto to totiž často vypadá na nabíjecích stanicích u McDonalda apod. Taxi má taky vyhrazené stání atd., prostě to jsou logické věci. Mimochodem 2 nabíjecí stanice jsou na parkovišti Brumlovka, tedy dotyčný platí parkovné a nabíjení zároveň, tedy když si někdo potřebuje nabít musí prakticky zaplatit dvojnásobek za energii, taky to není úplně košer, on nechce parkovat, chce jen nabíjet. Nekteré malé nespravedlnosti musíme holt překonat.

Ono těch poplatků bude přibývat. Aź se poměr otočí, tak ve špičkách (třeba večer) se bude platit ještě další poplatek za rezervaci časového slotu, případně se přejde na dynamicky řízené ceny nabíjení. 

Odkaz ke komentáři

Já tu Vaši argumentaci chápu, a vůbec neřeším nějaký stanice v obchoďácích a nevímkdejinde, ale vztahuju to k normální ulici, co kdyby tedy třeba MOL chtěl mít trubky v chodníku a sem tam pár stojanů s naftou a rezervovaným místem pro tankování, to by taky bylo O.K.?

Odkaz ke komentáři

před 2 minutami, Maro napsal:

Stejně jako nemůžeš parkovat na chodníku nebo jezdit po cyklostezce, stejně jakocjsou vyhrazena místa pro rodiče s dětmi u obchoďáku (I když tady vím,  že na to většina hází bobek) tak máš místa pro nabíjení jenom pro elektroauta. Není na tom nic zvláštního, za 15-20 let až se poměr bev a ice otočí budeš rád, že máš kde nabíjet. Moje největší obava tady ale je, že my začneme tu infrastrukturu budovat seriózně až tak kolem roku 2045...

Edit Josef mě předběhl

To ale není úplně pravda- infrastruktura se např. v Praze buduje a buduje se seriozně. Otázka druhá je to, že narážíme na nedokonalou legislativu. A vyhrazení míst pro rodiny s dětmi - toto vůbec neexistuje. 

K dalšímu- vzhledem k tomu, že si každá městská část buduje ZPS dle svých pravidel a nefunguje celopražská koncepce, tak bude zavedeno ( v návrhu to je ) že elektroauta budou moci nabíjet vlastně pouze v městské části, kde budou mít v budoucnu zaplacen poplatek v ZPS. Tato místa budou osazena příslušnou svislou značkou ( některé městské části se k tomu staví jinak a navíc i PRE buduje nabíjecí místa na svých pozemcích u výměníkových stanic, které jsou veřejně přístupné )

Odkaz ke komentáři

před 26 minutami, JR_2010 napsal:

Já tu Vaši argumentaci chápu, a vůbec neřeším nějaký stanice v obchoďácích a nevímkdejinde, ale vztahuju to k normální ulici, co kdyby tedy třeba MOL chtěl mít trubky v chodníku a sem tam pár stojanů s naftou a rezervovaným místem pro tankování, to by taky bylo O.K.?

Já myslím, že by to bylo v pořádku, MOL by platil za dvě míst 80 tis. ročně a nám může být jedno kdo tam parkuje nebo tankuje :)

Odkaz ke komentáři

Nojo, ale pak dojedeš domu, a v ulici bude jedno místo pro toho, druhý pro toho, třetí tam má tohle, čtvrtej tamto, a Ty se můžeš zastřelit. A podotýkám, že mě to úplně netrápí, já se odstěhoval z centra Prahy do baráku na periferii (zaplaťpánbůh), tak po mě potopa...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...