Igicz Odesláno čtvrtek v 20:28 Nahlásit Odesláno čtvrtek v 20:28 Jasně, tak u těch cest většinou stojí šunky z dob, co Tesla začínala s prvním roadsterem. Já proti elektru nic nemám, co jsem zkoušel, tak supr svezení, ale zase bych to neblahořečil jako auto, co se nesere;) Jak se zas někdy mihneš 3ncem, dej vědět. Rád mrknu na tu ID7:) 1
Pozorovatel Odesláno čtvrtek v 20:29 Nahlásit Odesláno čtvrtek v 20:29 Zeptal jsem se Grok Elektromobily (EV) jsou obecně méně poruchové než auta se spalovacím motorem (ICE), zejména u reálných poruch na silnici. To potvrzují především statistiky z breakdown služeb jako německý ADAC. Na druhou stranu některé průzkumy mezi majiteli (Consumer Reports, JD Power) ukazují, že EV mají více hlášených problémů, často kvůli softwaru a elektronice.4b3cfe Klíčová data z ADAC (2024–2025, velmi relevantní pro Evropu) ADAC (žlutí andělé) vyjížděl k milionům poruch a má největší reálná data z provozu: U aut 2–4 roky starých: ICE auta mají 9,4 poruchy na 1000 vozů, EV jen 3,8 (tedy EV přibližně 2,5× méně poruch).2b1e3a U 3letých aut: ICE ~5,4 poruch/1000, EV výrazně méně. Nejčastější problém u obou typů: vybitá 12V baterie (ne ta trakční u EV). Počet výjezdů k EV roste s jejich počtem na silnicích, ale poruchovost na vozidlo je nižší.536d6b Podobná data ukazují i britské a další evropské služby – EV jsou spolehlivější v reálném provozu. Průzkumy mezi majiteli (Consumer Reports, JD Power) Tyto studie se zaměřují na všechny hlášené problémy (ne jen poruchy na silnici): Consumer Reports (2025): EV a plug-in hybridy mají ~80 % více problémů než čisté benzínové/dieselové auta. Hybridy (ne PHEV) jsou naopak nejlepší. Problémy u EV často souvisí s elektronikou, softwarem, karoserií nebo infotainmentem – ne s elektromotorem/baterií. Technologie EV je mladší, takže se „doplňují mouchy“.40b93f JD Power: Podobně – EV mají více hlášených závad (zejména v prvních letech), ale opět hlavně netýkajících se pohonu. Rozdíl: ADAC měří skutečné poruchy na silnici (když auto nejede), průzkumy měří všechny stížnosti majitelů. Proč EV obvykle méně poruchují? Méně pohyblivých dílů → žádný motor s tisíci komponenty, spojka, převodovka (u většiny), výfuk, olej, filtry, rozvodový řemen atd. Nižší servisní nároky → méně věcí, které se mohou pokazit. Elektromotor je extrémně spolehlivý (Tesla Model 3 má extrémně nízkou poruchovost). Nevýhody EV: Vyšší riziko problémů s softwarem, nabíjením, tepelným managementem baterie (zejména u levnějších modelů nebo v extrémních teplotách). Dražší opravy některých komponent (i když záruky na baterii jsou dlouhé – často 8 let/160 000 km). V zimě může být dojezd a nabíjení problematičtější. Shrnutí Poruchovost na silnici → EV vyhrávají jasně (ADAC atd.). Celková spokojenost a drobnější problémy → ICE (nebo hybridy) často lepší v prvních letech, ale EV se zlepšují. Dlouhodobě (po záruce) by měly být EV výhodnější díky nižším nákladům na údržbu. Záleží na konkrétní značce/modelu (Tesla, Hyundai/Kia často dobré; některé první generace horší) a na tom, jak auto používáte. Pro běžné ježdění v ČR/EU jsou moderní EV spolehlivější volbou než průměrný spalovák. Pokud máš na mysli konkrétní modely, můžu to probrat detailněji.
ATOM Odesláno čtvrtek v 20:53 Nahlásit Odesláno čtvrtek v 20:53 Nemyslim ze by dlouhodobe byly EV vyhodnejsi. Take zalezi na tom, jake EV a ICE proti sobe postavis. Jednoznacne to urcite neni. Vse na podvozku trpi u EV mnohem vic, tezke auto. Cepy, ramena, silentbloky, tlumice, pneumatiky. Co brzdy po x letech ? Co termomanagement ? O co jednodussi je EV motoricky, neni o to slozitejsi v termomanagementu ? Slozite ventily, tricestne, ctyrcestne, vymeniky, tepelne cerpadlo. Co nabijeci konektory, palubni nabijecky, software atd. ? Ne nemyslim, ze by EV auto bylo o tolik jednodussi nez spalovak. Ale prezentuje se tak, ze se na nem nema co pokazit. Nemyslim si. Super je moznost vytopit, vychladit pred jizdou proste komfortem a tichem pecka. Ale dobre navrzeny spalovaci motor je proste mechanika, ktera je pro me porad čitelnejsi, nez elektrika. Tak jako mechanicke vs quartzove hodinky. Mechanicke ti davaji dopredu vedet, ze se neco deje, quartzky ti chcipnou z vteriny na vterinu. Nemyslim si, ze z dlouhodobeho pohledu je EV nejaka velka vyhra oproti dobremu spalovaku. 1
Josef01 Odesláno pátek v 05:15 Nahlásit Odesláno pátek v 05:15 Samozřejmě obecně každé auto je především neskutečný žrout peněz, ale EV mi ve své koncepci dává největší smysl. Vyrábět si "palivo" doma po větší část roku dává smysl většině lidí, co zvolila cestu FVE. Samozřejmě je to i strategická věc pro stát, a nedávné problémy ukázaly, jak je ekonomika velmi citlivá na jakýkoli problém s ropou. A ty problémy, v nynějším stavu světa, budou jen přibývat. Co se týká váhy aut, podívejme se na dnešní 3,5 t auta typu RAM, velké limuzíny přes 5 metrů, dodávky vozící denně materiál, vše se pohybuje kolem 2-3 tun. Tedy vše musí být dimenzované na danou váhu. Brzdy u EV jsou v podstatě nekonečné, dají 200-300 tis. km bez problémů a koncern už do některých modelů EV standardně dodává zadní brzdy bubnové s celoživotní zárukou. Mě na autech od roku 1988, od kdy aktivně denně jezdím, odešlo úplně vše, co může odejít a většinou to vše souvisí s točivými a tlakovými jevy. Špatný sen každého řidiče jsou rozvody, jednou se mi to potkání ventilů s válci stalo 800 km od domova o půlnoci, nikomu to nepřeju. Proti dnešním motorům je elektromotor s malou převodovkou úplná sranda. Něco jiného je , pokud bychom porovnávali poctivý 4 litrový motor ze 70 let, ale to je velká minulost. Samozřejmě na EV autě je spousta věci, které se mohou rozbít, ale vývoj jde pořád dopředu a začátečnické chyby, které se dělaly i před 5 lety jsou pryč. Solidní EV se musí vyvíjet 30 let, podle mě máme před sebou ještě 15 let vývoje, aby to byla velmi dobrá a vychytaná technologie. 1 1
geometr Odesláno pátek v 05:25 Nahlásit Odesláno pátek v 05:25 Já si pořád myslím, že místo je pro obě technologie paralelně. Každá má smysl a výhody pro trochu jiné použití. A taky si myslím, že kombinace obou v jednom autě z hlediska složitosti není úplně dobrá cesta, byť samozřejmě některé automobilky to mají dotažené hodně daleko, nicméně pořád to nese složitost, nákladovost a potenciální poruchovost obou technologií dohromady. Např. ten, kdo jezdí denně 30 km z rodinného baráku do práce do kanclu by snad měl mít EV povinně
ATOM Odesláno pátek v 05:39 Nahlásit Odesláno pátek v 05:39 S FVE vyresis provozni naklady, to je fakt, ale nevyresis provozni starnuti auta a samozrejme i te FVE do ktere clovek nasype velke penize. Zkusme to takto. Slusne vybavena Fabia za 450tkc a ID polo, ci Epiq za 650tkc. Rozdil v porizeni 200tkc plus porizeni FVE a uloziste, abys mohl nabijet v noci ? I s dotacema 400tkc ? A to prelevani energie ma tez nejake ztraty, takze ucinnost kolik... ? 80% ? No a samozrejme starnuti toho vseho, co s tim bude za 15 let ? I tohle ma svoji zivotnost prece. A co toho zimni obdobi ? Rijen az duben ? Pises ze jezdis skoro zadarmo, ale co ten kbri vstupni kapital ? A jeste k tomu pres dotace...nekomu musis vzit, abys druhemu dal a to co mu das, ma omezenou zivotnost a nevyplati se to. Bubnove brzdy rozhodne nekonecne nejsou, respektive, potrebuji pravidelnou udrzbu, aby byly. Rozvody...ten jediny mozny scenar, co muze spalovak pohrbit. Vse ostatni se da opravit, pokud clovek kupuje auto s rozumem - na co mu staci jeho penezenka. Pravda, tech luxusnich audi, bmw apod. aut za velke penize tu dnes jiz dvacetiletych moc nejezdi. Co jezdi, jsou jednoducha auta, s jednoduchou technikou, ktera se daji udrzovat v dobrem stavu dlouhe roky. Proste plati ze v jednoduchosti je sila
ATOM Odesláno pátek v 05:42 Nahlásit Odesláno pátek v 05:42 před 15 minutami, geometr napsal: Např. ten, kdo jezdí denně 30 km z rodinného baráku do práce do kanclu by snad měl mít EV povinně ...to je blbost
Josef01 Odesláno pátek v 05:43 Nahlásit Odesláno pátek v 05:43 K FVE - většinou je to obráceně, fotovoltaika vznikne pro dům a EV se jen logicky za čas přidá, vidím to u známých běžně. Co se týká porovnání auta - Fabia versu Epiq? Stačí se jen jednou svézt a rozdíl 200 tis. se nebude vůbec zdát tak velký 1
Josef01 Odesláno pátek v 05:44 Nahlásit Odesláno pátek v 05:44 před 1 minutou, ATOM napsal: ...to je blbost Je to přesně obráceně, EV se na krátkých trasách vůbec nevyplatí. Ano, v centru velkých měst, by mělo být povinné.
ATOM Odesláno pátek v 06:00 Nahlásit Odesláno pátek v 06:00 (upraveno) před 17 minutami, Josef01 napsal: K FVE - většinou je to obráceně, fotovoltaika vznikne pro dům a EV se jen logicky za čas přidá, vidím to u známých běžně. Co se týká porovnání auta - Fabia versu Epiq? Stačí se jen jednou svézt a rozdíl 200 tis. se nebude vůbec zdát tak velký Souhlasim, je to navykove, komfort, ticho, zatah, klima a topeni...stejne tak chapu kdyz ma nekdo FVE a chce nejak vyuzit prebytek. Ale porad se motame kolem toho sameho. Ty se na to divas z pohledu komfortu, technickych vychytavek, mas radost s jizdy. Ja se na to divam z pohledu dlouhodobeho majitele. Ok mas mas dum, investujes obrovske penize do FVE i s ulozistem a to i pres dotace. Koupis EV o 200tkc drazsi nez spalovak a jsi happy. Rocne usetris v baraku penize za elektrinu a za provozni naklady auta, ok, ale vyplati se ti to vsechno za 15 let, az toto zestarne ? Nevyplati. Ani s dotacema ne. A vlastne, proc bych mel brat v uvahu dotace ? Mela by se pocitat komplet suma. Protoze nekomu si ty prachy vlastne vzal. Nekde ty penize chybi. Ty prachy nespadly z nebe, jsou to penize danivych poplatniku. Upraveno pátek v 06:01 uživatelem ATOM
Pozorovatel Odesláno pátek v 06:09 Nahlásit Odesláno pátek v 06:09 Kolega nemá FVE a i tak je nabíjení doma o hodně levnější než tankovat benzín Z 20 na 100 procent ho to doma stojí cca 200 Kč. Dojezdy pak viz. moje reporty (má stejné auto).
ATOM Odesláno pátek v 06:18 Nahlásit Odesláno pátek v 06:18 před 4 minutami, Pozorovatel napsal: Kolega nemá FVE a i tak je nabíjení doma o hodně levnější než tankovat benzín Z 20 na 100 procent ho to doma stojí cca 200 Kč. Dojezdy pak viz. moje reporty (má stejné auto). Porovnavas pouze to, co ted v dany moment platis u "pokladny". O kolik je to auto drazsi nez treba Karoq ? o 300tkc ? Plus FVE ? Kolik musis najet aby se to to vyplatilo ? 400 ? 500 tkm? A to sis FVE nezaplatil sam
Pozorovatel Odesláno pátek v 07:17 Nahlásit Odesláno pátek v 07:17 Však píšu, že to i bez FVE vychází levněji (provoz). Já ani kolega fotovoltaickou elektrárnu nemáme. Nevím, co má za tarif a já doma nebabíjím, ale on ano a na firmu preúčtovává stokorunové položky (já tisícikorunové, protože rychlo nabíječky). Jinak cena toho ID.7 Pro ve výbavě People pro firmu byla 1.250 tis CZK. Auto srovnatelné s Arteonem. Tady bych si trozfnul tvrdit, že už je to šul nul
Josef01 Odesláno pátek v 07:53 Nahlásit Odesláno pátek v 07:53 @ATOM já nemám ani FVE ani dotace. Jediné, co jsem řešil, jsou spotové ceny, tedy 8 měsíců nabíjím elektřinou kolem 0 Kč + samozřejmě ostatní poplatky. Celoroční průměr ceny energie mám kolem 2,30 Kč/kWh. Když se na to díváš z pohledu dlouhodobého, ano, dopřáváme si "luxus" a za něj platíme. Asi se taky neptáš majitele Audi A8, jestli se mu to auto vyplatí. S autem to je podobné jako s domem. Když je nový a je ti 30 je to pohoda. Když je ti 65 a máš investovat do oprav 1-2 miliony, tak to taky není žádná drobotina. Kamarád říkal, platím 20 let hypo 26 tis. měsíčně + každý měsíc dávám do domu tak 25 tis. s energiemi (dlouhodobý průměr spočítaný za 10 let) Jednou to je klima, jednou to dlažba, jednou opravy, jednou malý bazén atd. Známý má pronajatý dům 18 let, platí 25 tis. měsíčně + energie, o nic se nestará. Každý to má postavené jinak.
ATOM Odesláno pátek v 08:27 Nahlásit Odesláno pátek v 08:27 Ja bych auto s domem vubec nesrovnaval. Kdyz po 35 letech vrazis do domu 1-2 mio, tak dum udrzis, zachovas jeho hodnotu a bude slouzit dalsim generacim. Ti chytrejsi ale necekaji 35 let az jim zacne padat barak na hlavu a investuji male castky prubezne. Pripad tveho znameho, ktery plati pouze najemne za dum se mozna jevi jako fajn, ale za tech 35 let mu nezbude nic. Takova iluze bezstarostnosti No nic, kazdy mame jiny profil zivota, necht se kazdy rozhodne podle sveho, co mu dela radost, co mu usetri penize, co se mu vyplati.
Josef01 Odesláno pátek v 08:48 Nahlásit Odesláno pátek v 08:48 Nedávno jsem četl, že se za poslední rok narodilo u nás nejméně dětí od roku 1806, takže žádné další generace moc nebudou Placení nájemného se jeví jako blbost, ale není. Kamarád zaplatí na úrocích bance a údržbě a zkrášlování za 20 let 7.8 mil. Kč. Nájemce domu si užívá ušetřených peněz.... Omlouvám se, odbočil jsem od aut, kde se vlastní auto také často jeví jako horší volba, oproti dobrému nájmu.
geometr Odesláno pátek v 12:06 Nahlásit Odesláno pátek v 12:06 před 6 hodinami, ATOM napsal: ...to je blbost před 6 hodinami, Josef01 napsal: Je to přesně obráceně, EV se na krátkých trasách vůbec nevyplatí. Ano, v centru velkých měst, by mělo být povinné. Jakože je výhodnější jezdit spalovákem a v městských aglomeracích u toho ještě prostát hodinu ráno a hodinu odpoledne v zácpách? O okamžitých emisích nemluvě.
Josef01 Odesláno pátek v 12:09 Nahlásit Odesláno pátek v 12:09 (upraveno) @geometr napíšu to znovu a lépe: Je to přesně obráceně, EV se na krátkých trasách vůbec nevyplatí. Ano, v centru velkých měst, by mělo být EV povinné. Upraveno pátek v 12:09 uživatelem Josef01
geometr Odesláno pátek v 12:19 Nahlásit Odesláno pátek v 12:19 Já to pochopil, cos psal. Ale proč se nevyplatí na krátkých trasách. Navíc v případě, kdy je kde nabít a nemusí to být ultra rychle. Jen se ptám, protože do toho nevidím. Ale podle toho, co jsem se všechno dozvěděl zatím o elektroautech, tak bych řekl, že zrovna na mnou popsaný účel by to bylo ideální.
ATOM Odesláno pátek v 12:40 Nahlásit Odesláno pátek v 12:40 Protoze se ti to nevrati na provoznich nakladech.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se