Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 20 minutami, Jehlan napsal:

na konci používání automobilu si sečteš veškeré náklady (pořízení, palivo, údržba, pojištění...) a vydělíš ujetými kilometry. Který vůz je nejekonomičtější ? A ... kolik ti stojí za to připlatit, abys dosáhl na nějakou svoji tužbu? 

třeba Volkswagen ID.4 Pure CITY LED ACC Elektro SUV - SUV elektro vs Škoda Fabia 1.2 MPi hatchback - hatchback benzin se ti po 100k KM oba dostanou na stejnou cenu za těch ujetých 100 000 KM  jestli si přidáš na dům FVE je tvoje věc, já ji momentálně vidím jako nerentabilní, ať máš nebo nemáš EV

Je složité něco takto porovnávat. Začne se jedno z aut z neznámého důvodu sypat, a celá kalkulace jde do kopru. Stejně jako FVE, která před třemi roky byla super a dnes je to jen pojistka na blackout, pokud nemáš k tomu EV. Jednomu odejde každé 3 roky měnič po záruce a jiný ho má 10 let, je to těžký. Kdo se snaží nejvíc ušetřit, tak nakonec prodělá.

• Like 2
Odesláno

Ale hlavně TCO reálně počítají jen fleet manažeři a to ještě částečně tak, aby managementu obhájili výběr jejich plechových miláčků. Auta se vybírají emocemi, ne rozumem.

• Like 1
Odesláno

Dovolim si len maly vstup, kedze @ATOM par stranok dozadu uvadzal nejake cisla, medzi inymi odhadoval aj ceny FVE, dokonca vratane dotacii (400 tisic CZK). Uvedena cena samozrejme zavisi od toho, co je na streche (a pod nou). Ja mam relativne zakladnu konfiguraciu. Cca 9kWpi na streche a 3x5kWh baterie. Toto cele vratane kompletnej dodavky (vsetko od Deye, vyuzita statna dotacia v SR) stalo zaokruhlene nahor 10 000 eur = cca 250 000 CZK. Ucinnost, efektivita a pod. je nametom na diskusiu (rocna spotreba domu cca 7 megawat).
Kedze v SR je stale slusny program virtualnej baterie (u SPP) a moznost zdielat elektrinu (s kymkolvek, kto ma vhodny elektromer).... elektricke auto by bolo prirodzenym postupom.
Akurat manzelka jazdi na obyc. hybride, od kupy auta ma spotrebu 5,8 litra (2 liter benzin) a proste nechce auto vymenit za ziadnych okolnosti (Lexus, 40 tisic km). Dialnice, mesto, okresky. Ta spotreba by asi bola o nieco nizsia, nebyt toho, ze obcas si auto vezmem ja a "pretiahnem mu ventily). 

Odesláno
V 29. 6. 2026 v 9:25, EpsteinBarr napsal:

Akurat manzelka jazdi na obyc. hybride, od kupy auta ma spotrebu 5,8 litra (2 liter benzin) a proste nechce auto vymenit za ziadnych okolnosti (Lexus, 40 tisic km). Dialnice, mesto, okresky. Ta spotreba by asi bola o nieco nizsia, nebyt toho, ze obcas si auto vezmem ja a "pretiahnem mu ventily). 

Měl jsem to podobně. Manželka taky nechtěla měnit, až jsem po čase přišel na to, že bych mohl vyměnit moje 🙂

Odesláno
V 26. 6. 2026 v 23:20, instant napsal:

mna najviac bavia tie uvahy, ako niekto o 10 rokov zinkasuje mrzky peňáz za vylagrovany spalovak, a sucasne predpoklada, ze trh bude zaplaveny nepredajnymi jazdenymi eletromobilmi prakticky za cenu hlinikoveho srotu, ktore naozaj nikto nebude chciet, bo maju len 75% baterky..

K těm neprodejným vyježděným EV si dejte totok:

https://www.youtube.com/@jirkazima1126

Jirka Zima a Vojta jsou super. Těch nezávislých servisů bude čím dál víc. Ježděných EV se už vozí hodně a spousta lidí nebude chtít platit v autorizáku to jejich výpalné.

Odesláno

Jen si dovolím nesouhlasit, že 10 let staré benzínové/naftové auto je v konci. No možná ty co jsou teď v prodeji 3 válce/1,2 s turbem, ale to jsou výkřiky na výkřiky.... to je doložitelné. To s BEV je teorie. Takže za 10 let v 19.50 tady 😁

• Haha 1
  • Dát hlas 2
Odesláno (upraveno)
před 3 hodinami, DavidLC napsal:

Jen si dovolím nesouhlasit, že 10 let staré benzínové/naftové auto je v konci. No možná ty co jsou teď v prodeji 3 válce/1,2 s turbem, ale to jsou výkřiky na výkřiky.... to je doložitelné. To s BEV je teorie. Takže za 10 let v 19.50 tady 😁

Tady v tom videu hodnotí nákup taxikářské Tesly s 310 000 km po roce co s tím nalítal dalších 40 000 km. Kapacita baterky při koupi byla na 89 %, z 77kW na 69kW. Vyčísluje tam i nějaké drobné opravy, ale nic zásadního. 

A teď si vem že by jsi koupil spalovacího taxíka s 300K km...

Já myslím, že ty EV budou jezdit i po 10 letech, je to o nezávislých servisech a stejně jako u spalováku to musíš kupovat s rozumem a ne se nechat ojebat leštěnkou ve vůni.

Moderní spalováky tak od roku 21 budou mít jako 10ti leté ojetiny taky hromadu problémů. Je tam tolik elektroniky, senzorů a dalších vyfikundací, že to bude drahé opravovat.

Upraveno uživatelem Kotlick
Odesláno
8 hours ago, DavidLC said:

no presne o tych je rec. co si teraz kupis nove za mrzky peniz. a nemusi to byt hned iba vreckovy trojvalec. akykolvek oturbeny benzin - toho sa o 10r nechytis ani trojmetrovou palicou..

Odesláno

No jak ktere. O tech pruserovych spalovacich se vi. Ale taky jsou 3valce ktere slapou. A nejen motor, ale auto jako celek. VW Polo Tsi po 300tkm a muzou na tom byt lepe, nez ta tesla. Tenhle Vojta je velmi sikovny, v podstate vse si je schopen udelat sam, coz vyrazne meni naklady po porizeni takove tesly. Protoze jit s tim do servisu, clovek do toho taky nasype. O baterku strach nemam. Ne po 10 letech, tam si myslim, ze neni problem takove auto poridit a 5 let s nim v pohode jezdit s mensi degradaci a dojezdem (pokud se k tomu clovek nechoval jak hovado), ale chemickemu starnuti se stejne nevyhne a po 15 letech uz si myslim, ze je ta tesla vetsi risk, nez treba tohle polo.

https://www.youtube.com/watch?v=GkquAcvv8Dk&t=385s

Odesláno
před 7 hodinami, Kotlick napsal:

Tady v tom videu hodnotí nákup taxikářské Tesly s 310 000 km po roce co s tím nalítal dalších 40 000 km. Kapacita baterky při koupi byla na 89 %, z 77kW na 69kW. Vyčísluje tam i nějaké drobné opravy, ale nic zásadního. 

A teď si vem že by jsi koupil spalovacího taxíka s 300K km...

Já myslím, že ty EV budou jezdit i po 10 letech, je to o nezávislých servisech a stejně jako u spalováku to musíš kupovat s rozumem a ne se nechat ojebat leštěnkou ve vůni.

Moderní spalováky tak od roku 21 budou mít jako 10ti leté ojetiny taky hromadu problémů. Je tam tolik elektroniky, senzorů a dalších vyfikundací, že to bude drahé opravovat.

Elektronika a senzory jsou asi všude 😁, ale jinak dejme tomu, ale já to nevím a jistý si nejsem.... Jako taxi bych si koupil (kdyby to šlo) nový MB 124 250 😁

Odesláno
před 2 hodinami, instant napsal:

no presne o tych je rec. co si teraz kupis nove za mrzky peniz. a nemusi to byt hned iba vreckovy trojvalec. akykolvek oturbeny benzin - toho sa o 10r nechytis ani trojmetrovou palicou..

Moje babička ( 20 let LC 100) se už chtěla urazit 😁. Říkal jsem za 10 let a on to nevydrží ani den 😂🍻

Odesláno

Mě se na tom videu s Teslou líbí ta šikovnost lidí, kteří se dokáží pohrabat v elektronice, dokáží rozkódovat, co co dělá a dokáží to opravit. Takových lidí je opravdu málo. Když si vezmete, jak se dnes opravuje, to je šílený. Za mých dob, kdy jsem dělal opravy elektroniky se desky připojily k analyzátoru a testy a osciloscopem jsme hledali závady. Dnes vyhodí díl, který si nechají královsky zaplatit, přestože výroba v Číně bude pravděpodobně stát 1000 USD. Na druhou stranu chápu, že při dnešních cenách špičkových lidí se tyto opravy nevyplatí. Zůstane to na nezávislých servisech, kde si za opravu řeknou 30-50 tis. Kč a majitel auta bude jásat. Ty závady se dost často opakuji a někdy jde technik najisto. 

U nás běžně jezdí auta stará 25 let, diskuze o tom co jak vydrží bude rozporuplná. Každopádně dnešní baterie, která nemá výrobní vadu, vydrží u aut nájezd kolem 1 mil km a stáří 15 let, což je dostatečné. U nás je extrém, průměrné stáří vozidel 16,2 let je děs, protože po silnicích už jezdí i vraky. Samozřejmě je to obecně problém postkomunistických zemí, Řecka a kupodivu i Španělska.

Odesláno
před 5 hodinami, DavidLC napsal:

Elektronika a senzory jsou asi všude 😁, ale jinak dejme tomu, ale já to nevím a jistý si nejsem.... Jako taxi bych si koupil (kdyby to šlo) nový MB 124 250 😁

Jedině tenhle: Mercedes-Benz 240 W115 240D, nalítáš 4,6 mil km se 3 motorama v rotaci... 

https://www.autozive.cz/taxikar-najel-46-milionu-km-jednim-autem-zemi-objel-115krat-mercedes-mu-daroval-novy-model-legenda-putuje-do-muzea/

Odesláno (upraveno)
před 8 hodinami, ATOM napsal:

No jak ktere. O tech pruserovych spalovacich se vi. Ale taky jsou 3valce ktere slapou. A nejen motor, ale auto jako celek. VW Polo Tsi po 300tkm a muzou na tom byt lepe, nez ta tesla. Tenhle Vojta je velmi sikovny, v podstate vse si je schopen udelat sam, coz vyrazne meni naklady po porizeni takove tesly. Protoze jit s tim do servisu, clovek do toho taky nasype. O baterku strach nemam. Ne po 10 letech, tam si myslim, ze neni problem takove auto poridit a 5 let s nim v pohode jezdit s mensi degradaci a dojezdem (pokud se k tomu clovek nechoval jak hovado), ale chemickemu starnuti se stejne nevyhne a po 15 letech uz si myslim, ze je ta tesla vetsi risk, nez treba tohle polo.

https://www.youtube.com/watch?v=GkquAcvv8Dk&t=385s

Já jsem ani tak nemyslel konkrétní motorizaci, jako spíš celkovou komlikovanost těch nových spalováků a jejich snižující se spolehlivost. 

Co se Vojty týče, tak jasně dělal si to sám, ale dělá to na komerční bázi. Spíš šlo o to, že ten počet oprav a dílů neby nijak sebevražedný.

Upraveno uživatelem Kotlick
Odesláno
před 5 hodinami, Josef01 napsal:

Mě se na tom videu s Teslou líbí ta šikovnost lidí, kteří se dokáží pohrabat v elektronice, dokáží rozkódovat, co co dělá a dokáží to opravit. Takových lidí je opravdu málo. Když si vezmete, jak se dnes opravuje, to je šílený. Za mých dob, kdy jsem dělal opravy elektroniky se desky připojily k analyzátoru a testy a osciloscopem jsme hledali závady. Dnes vyhodí díl, který si nechají královsky zaplatit, přestože výroba v Číně bude pravděpodobně stát 1000 USD. Na druhou stranu chápu, že při dnešních cenách špičkových lidí se tyto opravy nevyplatí. Zůstane to na nezávislých servisech, kde si za opravu řeknou 30-50 tis. Kč a majitel auta bude jásat. Ty závady se dost často opakuji a někdy jde technik najisto. 

U nás běžně jezdí auta stará 25 let, diskuze o tom co jak vydrží bude rozporuplná. Každopádně dnešní baterie, která nemá výrobní vadu, vydrží u aut nájezd kolem 1 mil km a stáří 15 let, což je dostatečné. U nás je extrém, průměrné stáří vozidel 16,2 let je děs, protože po silnicích už jezdí i vraky. Samozřejmě je to obecně problém postkomunistických zemí, Řecka a kupodivu i Španělska.

Může to do oboru přilákat nové/mladší lidi z elektro vzděláním. Ta práce bude čistší, můžou být mobilní a jezdit po nezáviských servisech dělat jen tu analytickou/elektro práci a fyzická práce resp. výměny a montáže zůstanou v původních servisech. 

Bylo to už tak s autoelektrikáři, měli malou dílnu bez zvedáku a dělali čistou práci, nebo dojeli k mému mechanikovi a tam to udělali. Řešil jsem to se Supem. Byl problém se někam vrtnout. Všichni měli práce jak na kostele.

V Řecku, Španělsku a Francii nejsou auta statusový symbol jako v DE nebo u nás. Hodně se tam auta dojíždějí do smrti. Navíc tam v tom horku ti odejde interiér rychleji než motor, když nemáš kryté stání. Těch hnusných rozpraskaných palubovek ve Španělsku jsem viděl hromady na soukromých autech.

Odesláno
před 2 hodinami, Kotlick napsal:

Jedině tenhle: Mercedes-Benz 240 W115 240D, nalítáš 4,6 mil km se 3 motorama v rotaci... 

https://www.autozive.cz/taxikar-najel-46-milionu-km-jednim-autem-zemi-objel-115krat-mercedes-mu-daroval-novy-model-legenda-putuje-do-muzea/

Jooo to je ono, to by taky šlo...😁🥰.

Koukám, jak ty el. kony celkem mizí z inzerce.... zřejmě dobrej oddíl 😁

Odesláno
Před hodinou, DavidLC napsal:

Jooo to je ono, to by taky šlo...😁🥰.

Koukám, jak ty el. kony celkem mizí z inzerce.... zřejmě dobrej oddíl 😁

KONA byl super kauf. Teď to jezdí za 10-11kW/100 km s klimou a odvětráváním sedaček. Vše z FVE, je to pecka. Úplně si vybavuju, jak v tom videu říkal Vojta, že najezdí jednou tolik než spalovákem. Jo je to pravda, jezdíme s tím pro úplné blbosti. Prostě sedneš a jedeš, protože tě to teď v létě "nic nestojí". 

• Like 1
Odesláno
13 hours ago, DavidLC said:

Moje babička ( 20 let LC 100) se už chtěla urazit 😁. Říkal jsem za 10 let a on to nevydrží ani den 😂🍻

tak my mame 14r RX hybrid na vzduchu a v tom je este povodny 12V akumulator.. ale o tychto autach rec nie je. toto bude jazdit este dlho, tie auta proste "refuse to die". No dnes by som ako nove auto uz spalovak nekupil ani keby bol zo zlata. Je to sice zrela, ale z pohladu buducnosti osobnej dopravy mrtva technologia, ktoru vyrobcovia mrsia elektronikou, cost cuttingom a nezmyselnym produktovym marketingom. Takze namiesto toho, aby sme si uzivali vrcholu spalovacej techniky v tej najlepsej podobe, tu mame zaplavu nezmyselnych modelov, ktore v den, ked ti skonci zaruka uz nikto rozumny vlastnit nechce. Klasiku, hobby kusok, veterana alebo nieco vynimocne - preco nie, ale na denne pouzivanie novy spalovak - urcite nie.

• Dát hlas 2
Odesláno
Před hodinou, instant napsal:

tak my mame 14r RX hybrid na vzduchu a v tom je este povodny 12V akumulator.. ale o tychto autach rec nie je. toto bude jazdit este dlho, tie auta proste "refuse to die". No dnes by som ako nove auto uz spalovak nekupil ani keby bol zo zlata. Je to sice zrela, ale z pohladu buducnosti osobnej dopravy mrtva technologia, ktoru vyrobcovia mrsia elektronikou, cost cuttingom a nezmyselnym produktovym marketingom. Takze namiesto toho, aby sme si uzivali vrcholu spalovacej techniky v tej najlepsej podobe, tu mame zaplavu nezmyselnych modelov, ktore v den, ked ti skonci zaruka uz nikto rozumny vlastnit nechce. Klasiku, hobby kusok, veterana alebo nieco vynimocne - preco nie, ale na denne pouzivanie novy spalovak - urcite nie.

No v podstatě si asi rozumíme, já si melu to svoje o spokojenosti se spalováky co mám 10-20 let stáří s víceméně (Prius, LC 4,2tdi, Verso s 1,8.). A až bude potřeba něco koupit (ať už morálně, rez, závada, duševní rozpoložení, blbej nápad, a pod.) tak s mým přístupem (trochu ojeté v nějakém rozpočtu co semi chce za auto dát, atd.) se koukám, v mém omezení, na hybridní Toyotu možná Hondu a další variantě je něco elektrického... tak to okukuju a sbírám dojmy. Čínu nechci, snad teda neuhnu 😁

• Dát hlas 1
Odesláno

Já mám v poslední době nutkání si koupit nějakou V6 ameriku na daily. Na V8 mi ještě nedorostly kule:-D Ale Outback drží, servis za hubičku a Insignie jakbysmet. 

Tak nějak tuším, že je se blíží poslední chvíle si koupit a pojezdit v nějakém klasickém archaickém povozu. Pak už nás to všecky elektricky semele.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...