Markynin Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Máte s tímto někdo zkušenost. Tátovi přišlo předvolání k notáři. Je to pozůstalost nějaké paní, která zemřela. Nezná jí. Víte jak to probíhá, musím tam jít s ním. Co tam budou chtít? Jen vím, že přijmout dědictví znamená přijmout i dluhy. Díky za každou radu.
sorondo Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Já bych se určitě dostavil, a vyslechl si od notáře co je ve věci. Dědictví můžete v nejhorším případě odmítnout, pokud by to bylo v mínusu. Sám jsem před časem tohle řešil.
Markynin Odesláno 26. srpna 2022 Autor Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 A oni musí říct, jestli jsou tam nějaké exekuce nebo dluhy? Musí to vědět a říct mi to?
sorondo Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Mělo by to tak být, ale v dnešní době - záleží kolik si stím dají práce. Oni standartně všechny osloví. (banky atd.)
Markynin Odesláno 26. srpna 2022 Autor Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 A ty 4000 dám jen kvůli tomu, že se tím notář zabývá. To znamená, že pokud napsal čtyřem lidem, každý by měl zaplatit 1000Kč. Pokud přijdu jen já, tak zaplatím 4000Kč.
sorondo Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Já se dostavil osobně, neplatil jsem nic, pokud tam bude táta .....
Waya03 Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Odměna notáři se počítá jako procento hodnoty z dědictví. Když dědictví odmítneš, podle mě nemusíš platit notářovi nic. Bohužel mě toto taky v brzké době čeká.
martar Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Kromě přijmutí nebo odmítnutí dědictví existuje ještě institut "Výhrada soupisu pozůstalosti" - je třeba ho ale uplatnit včas. Doporučuju si o tom před návštěvou notáře něco přečíst. Výhrada má snysl u většího dědictví a nejasných poměrů s dluhy.
Markynin Odesláno 26. srpna 2022 Autor Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Já to chci udělat tak, že si nechám od táty podepsat plnou moc a půjdu to zjisti bez něj. Myslím si, že 4000 zaplatím, hned jak tam strčím nos. A když je to 2% z čásky, tak se asi jedná o cca 200 000 Kč
Pandera Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 To si nemyslím, že jde o 200 000 Kč, to bude míň. Píšou tam, že v ceně těch 4 000 jsou i hotové výdaje a DPH...
Markynin Odesláno 26. srpna 2022 Autor Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 asi 160 000. Ta výhrada soupisu pozůstalosti nás ochrání
Tichus Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 (upraveno) U vyhrady ma smysl uvazovat o konvokaci (pri tomto slove vetsine notaru naskakuji pupinky ) edit - taky ale asi spis u vetsich dedictvi Upraveno 26. srpna 2022 uživatelem Tichus
martar Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Ale za tu výhradu platíš něco navíc - fakt si zjisti předem maximum a zvaž, co se vyplatí.
Markynin Odesláno 26. srpna 2022 Autor Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Dle toho dopisu se jedná o cca 160 000 Kč, ale asi jsou tam prý 3 osoby, jednou z nich můj otec. Když požádám o výhradu, tak o nic svého nepřijdu ale ani nemusím nic získat. Kolik stojí ta výhrada?
gorlo Odesláno 26. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2022 Někdo otevřel dědictví, může se jednat i o znovu otevřené dědictví. Otec je předvolán, protože je uveden jako jeden z dědiců a notář je povinen všechny kontaktovat. Ty 4tis nejsou 2%, ale je to minimální odměna notářovi. Zadarmo to dělat nebude. Můj děda zemřel před 12 lety a před dvěma roky se vynořily nezařazené akcie. Čtyři pozůstali, akcie v nominální hodnotě 15tis. Tak jsem otevřel dědictví, jako, že aspoň něco z toho pro každého bude. Nakonec se akcie prodali za tři tisíce a odměna notářovi byla 2800,-. Úplně zbytečné to bylo. Ať tam otec normálně jde a tam se dozví víc.
Radik Odesláno 27. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2022 (upraveno) Mamce (80) přišlo obdobný "překvapení" před pár lety. Nějaká vynořivší se záležitost po předcích s kousky orné půdy stará snad 50 let. Musel jsem tam já s plnou mocí. Na místě zainteresovanejch asi 11 lidí. Při vzdálenosti skoro 200km mně bylo úplně jedno co to je a jediným cílem cesty (které se nešlo vyhnout, účast musela být osobní) bylo to vše odmítnout. To jsem po vysvětlení celé věci od notáře všem přítomným a vyzvání "tak a teď se prosím, jak tu jste, zkuste nějak domluvit" jako první ze všech (možná trochu k překvapení ostatních) udělal. Další obdobně přespolní se tam šeptem začli radit a po chvíli z nich vypadlo totéž. Ostatní (někteří byli příbuzní a tudíž se znali) prostě navrhli "ať si to vezme Fanda, když tam u toho bydlí". Tak to nakonec skončilo a jediná starost všech ostatních byla, "ať už tam proboha znova nemusíme jezdit". Mě to stálo den dovolený, náklady na cestu a nějaký ten poplatek notáří. Mamku jsem aspoň nechal pozdravovat od příbuznýho, se kterým se neviděla pár desítek let a já měl výlet do Teplic, při kterém jsem nahlédl k Provazníkovi. U toho jsem si o dva roky později objednal své určitě definitivky Upraveno 27. srpna 2022 uživatelem Radik
Prochy68 Odesláno 28. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2022 Pred par lety jsem obsolvoval neco podobnyho, 3x jsem to odmitnul ale protoze se zbytek 5 osob nedokazal dohodnout jak si to rozdeli (asi 25tisic, varnou konvici a 10 let starou televizi) nasrala si i notarka a rozdelila to podle prava. Takze jsem nakonec byl nucenej ty asi 4 litry prijmout. Zajimava zivotni zkusenost to byla.Odesláno z mého SM-T505 pomocí Tapatalk
wawrik Odesláno 28. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2022 @Prochy68 Moment. Keď oficiálne odmietneš dedičstvo, môže ti notárka to konkrétne odmietnuté dedičstvo vnútiť? Nemyslím nejakú novú časť, čo sa objavila po odmietnutí tej prvej časti, ale presne to dedičstvo, ktoré si odmietol. To snáď nejde, či hej?
Ajaj Odesláno 28. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2022 má někdo zkušenost, jak probíhá ocenění pozůstalosti v případě uměleckých předmětů / starožitností?
JR_2010 Odesláno 28. srpna 2022 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2022 Před hodinou, Prochy68 napsal: Pred par lety jsem obsolvoval neco podobnyho, 3x jsem to odmitnul ale protoze se zbytek 5 osob nedokazal dohodnout jak si to rozdeli (asi 25tisic, varnou konvici a 10 let starou televizi) nasrala si i notarka a rozdelila to podle prava. Takze jsem nakonec byl nucenej ty asi 4 litry prijmout. Zajimava zivotni zkusenost to byla. Odesláno z mého SM-T505 pomocí Tapatalk před 43 minutami, wawrik napsal: @Prochy68 Moment. Keď oficiálne odmietneš dedičstvo, môže ti notárka to konkrétne odmietnuté dedičstvo vnútiť? Nemyslím nejakú novú časť, čo sa objavila po odmietnutí tej prvej časti, ale presne to dedičstvo, ktoré si odmietol. To snáď nejde, či hej? Soud Ti určitě dědictví nemůže vnutit, pokud ho odmítneš, otázkou je, jestli se dědictví nevzdal, tam to teoreticky možný je.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se