Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Protože v našem sudetském Zapadákově není pojem black-out něco, na co vzpomínají pouze ti nejstarší, potřebuju nějak řešit záložní zdroj elektřiny.

Součtem toho, co potřebuju pohánět (bufík, ledničky, osvětlení, počítače atd) se dostávám někam na necelé 2kW. Protože by bylo milé mít možnost ohřívat si vodu v boileru a tu a tam něco uvařit, tak dejme tomu 4kW trvale a 6kW krátkodobě. V baráku je třífázový rozvod, takže předpokládám, že bych měl mít i třífázový generátor - nebo existuje něco s více paralelními zásuvkami na stejné fázi, co by šlo použít?

Nejdelší blackout, u kterého jsem osobně byl, trval skoro 3dny, takže ten generátor by měl mít schopnost dlouhodobějšího běhu, neměla by to tedy být hračka z OBI, co utáhne maximálně flexu po dobu, kterou Dežo potřebuje k odříznutí nějaké traversy na staré tovární hale.

Nemohl by někdo poradit něco vhodného? Palivo ideálně nafta/ELTO (ty máme bez spotřební daně) nebo LPG, hodil by se i elektrický startér (s výstupem pro vnější start nebo monitoringem sítě a automatickým startem) a možnost (oficiálně schváleného) připojení vnější nádrže.

Návštěvník YPO
Odesláno

oplastovanou hondu - číslo ani typ nevím, ale je to celé v plastu a ani o tom nevíš, že to běží - ideální do ponorky :)

Odesláno

A co se zkusit zeptat v Tedomu na kogeneračku? Topit a ohřívat vodu je stejně potřeba a když má člověk možnost se natvrdo odpojit od ČEZu...

Dlouho jsem to nesledoval, ale vyvíjeli i kogeneračku na bázi stirlingova motoru. Třeba by to byl zajímavý směr řešení blackoutu.

Odesláno
A co se zkusit zeptat v Tedomu na kogeneračku? Topit a ohřívat vodu je stejně potřeba a když má člověk možnost se natvrdo odpojit od ČEZu...

O tom jsem uvažoval až pro hlavní objekt. Ten současný vytápíme horkovzdušným bufíkem, protože se to dá snadno ovládat na dálku, po příjezdu to prostor vytopí rychle atd. Na ohřívání vody už tam je elektrický boiler a nebudu to překopávat. Tvrdé odpojení od ČEZu se mi nepozdává, přece jen většinu času tam nejsme a honit kogenerační jednotku kvůli pár desítkám wattů odběru mi přijde zbytečné.

Dlouho jsem to nesledoval, ale vyvíjeli i kogeneračku na bázi stirlingova motoru. Třeba by to byl zajímavý směr řešení blackoutu.

Hm, zajímavé, pro Stirlingy mám slabost. Dokonce si chci si časem jeden postavit na pohon grillu - automatické otáčení rožně po zatopení :-)

Jinak ty Hondy nevypadají úplně špatně, hlavně ta vestavná verse, ale vše je to na benzin a nenašel jsem tam nic, co by dávalo 4kW trvale.

Odesláno

Pozor na EC a PC. Nedávno jsem při plánovaném půldenním výpadku odrovnal na jednom PC dva disky naráz. Modrá obrazovka smrti Windows, ale data šla zachránit. Divný je, že byl připojený přes malý Belkin. EC dává asi bludné proudy ...

• Po letech...
Odesláno

Dame si mensie necro .....

Za dva roky co byvam v baraku sa mi cca 5x stalo ze vypadla elektrika na vyznamnejsiu dobu. Naposledy vcera takmer hodinu. Mne samemu by to asi ani nejak zvlast nevadilo, ale deticky to niesli tak spatne, ze som nakoniec nudzovo natiahol predlzky od UPS co mam v kotolni aby bolo v hlavnych izbach aspon poriadne svetlo.

Centrala by to vyriesila. Bavim sa o manualne nahadzovanej trojfazovej centrale cca 6kW pripojenej na hlavny rozvod domu manualnym prepinacom 1-0-2. Miesto na centralu by sa v kotolni naslo aj nepouzivanych kominovych priduchov na vyfukove plyny je dostatok.

Ma niekto s niecim takym skusenost, ake su pripadne pasce?

Odesláno

Cali: ide to urobit presne ako chces. Ale asi sa da usetrit, zvaz ci naozaj treba 6kw. A ci potrebujes 3 fazy (mas nejaky 3 fazovy spotrebic?). Ja mam 2 klucove 3 fazove spotrebice - indukcnu dosku a cerpadlo. Generator uz ale dlhsie mam a nechce sa mi kupovat novy - 1f, okolo 3kw. Staci to, indukciu mam nakablovanu tak ze pri pritomnosti len 1 fazy ide len polovica dosky (ak sa zapojila ako 2x1 fazova a nie 3 fazova tak to tak vyslo, pricom vykon ostal) a cerpadlo planujem pre tento ucel doplnit este jedno a zapojit ich paralelne, so spatnymi klapkami, pricom to 1 fazove bude mat posunyty tlakovy spinac a teda zopne az v pripade ze 3 fazove nefunguje.

Odesláno

6kW preto, lebo mi prisli za zmysluplne ceny,.... zanovna 3f-6kW (vraj v rozumnom stave) sa necha kupit od 20litrov, to by som za to kludne dal a tiez pri 3f odpadne spekulovanie co je kam zapojene co pojde a co nie... proste pobezi cely barak ako normalne, len teda s tym, ze ekeltricky kotol (12kW) by sa samozrejme musel vypnut, ale ten aj tak pustam len vynimocne, ked som lenivy topit.

Hlavne mi ide o prakticke skusenosti ,... napriklad ako taka centrala znasa skladovanie, ci moze napriklad stat "naliata" a ked ju uz raz nalejes, ci musis dojazdit do sucha,.... a ked je sucha, ako dlho vydrzi stat a ci pro tom vyzaduje nejaku starostlivost.

Odesláno

Nj, tak to ti naozaj odpada spekulovanie. Mne ta centrala dlhodobo stoji, mam v nej cca 3 litre benzinu. Plan je taky ze ju raz za 2 mesiace nastartujem a necham hodku dva bezat. Co ale nerobim... A ked to urobim raz za 3/4 roka alebo az ked ju potrebujem tak sa celkom natrapim so startom... Potom ide ok. Benzin mam v 10 a 5 litrovych kanistroch (plast) a na nich centrofixou napisany datum natankovania. Raz za pol roka to vylejem do manzelkinho auta (lebo benzin :)) a natankujem novy.

• Po letech...
Odesláno

Oživím téma...

fouká čím dál víc, sem tam nejde proud a já přes zimu přitápím dřevem v kotli.  Do toho ještě situace s UA, tak přemýšlím při výpadku proudu nad nějakou elektrocentrálou. Chtěl bych už nějakou s regulací napětí. Má někdo zkušenost ohledně současných modelů? Moje představa je cca 3,5-6 kWh, benzín. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...