Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

Chuťově ani tolik ne, neřekl bych. Možná to chtělo bylinek víc, nvm. Zas se ale dobře propeklo, resp. jsem timhle postupem trochu nahradil pomalé pečení. Tim, že už bylo v podstatě hotové (vařené) zafedroval jsem rovnou na 200st. a pekl cca hodinu a kus.

Ještě jeden fígl - 2x během pečení jsem potřel kůži rostlinym olejem a nakonec byla výborná a křupavá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To už jsem taky někde četl. Zkusim příště :)

Tady to s těm předvařením jsem viděl na kanále Mňam, jak dávaj ty souboje dvou kuchařů. Jeden z nich takhle dělal tradiční anglickou pečeni, ale kuře místo hovězího.

Možná jsem to měl celé nechat v hrnci přes noc naložené (vařil jsem včera, pekl dneska), ale já to hned potom slil a kuře nechal jen tak.

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři

Pánové, měl jsem příležitost ochutnat Maxelovu kachní paštiku z příspěvku výše na téhle straně, sklenici mi dnes přivezl kurýr až domů. A musím říct, že je ... božská. Maxeli, respekt!

Odkaz ke komentáři

Sry, bohužel je to uzavřený klub a nové členy moc neberem :D

Recept je vlastně klasická paštika říznutá částečně samodomo, tzn. již vyzkoušeno stylem pokus-omyl. Takže...

Kachní (nebo jiná libovolná) játra očistit a nakrájet na menší kusy. Cibuli (já dal šalotku) najemno. Oboje na pánev nejlépe na sádlo (dával jsem kachní co mi zbylo z minule) a chvíli opékat. Hrknout na to cca velkýho panáka Gran Marnier (možno nahradit např. Portským) a flambovat dokud se nespálí alkohol. Pak hned sundat z plotny a nechat dojít - játra by měly být lehce růžové, ne well dome.

Paralelně s tím dát péct kachní (nebo opět jiné, podle druhu jater) maso. Já dával půlku kachny (cca 1,5kg) na půl kila jater. Poměr by neměl být větší než fifty-fifty pro játra ; resp. vždy je lepší větší poměr masa, ideálně 2:1.

Jakmile je všechno hore uvedené ready, cca třičtvrtiny masa včetně výpeku (tekuté zlato rozhodně nevynechat!) a celá směs jater přijde ještě za tepla do nějakého robota nebo do mísy a k ruce tyčák (můj případ). Mixovat pomalu a dohladka. V rámci mixování postupně přidávat cca 1dcl smetany (31% a více) a cca 100g změklého másla - záměrně píšu "cca", protože je to dost indivindy, cílem je hustší-lávová konzistence. Pokud byste váhali, pak raději míň než víc, ať vám to ztuhne. Průbězně koštovat a dochucovat solí a pepřem. Nakonec zbylou čtvrtinu masa projet nahrubo robotem a vmíchat do směsi - tahle část je nepovinná, já mam rád v paštice kousky masa. Kdo ne, rozmixuje všechno dohladka.

Voala, finíto. Paštiku přemístit do sklenic, nechat vychladnout a šup s tim do lednice. Tam vydrží cca týden, dýl bych to už asi neriskoval (jediné sklenice zavařit). Pro joooo-labužníky je možné rozehřát máslo (třeba s brusinkovým džemem) a to nalít na paštiku a až pak dát sklenici chladit.

Odkaz ke komentáři

Paštiku dělám velmi podobně (ale většinou z kombinace kuřecí játra a vepřový bok) a na závěr rozdělím do nádob a každou "doladím" jinou ingrediencí - zelený pepř, chilli, brusinky,...

Nezavařuji, ale poslední dobou celkem úspěšně přebytky mrazím.

Odkaz ke komentáři

Řízky. Klasika, která se (minimálně u nás doma) snad nikdy nepřejí. Z krůty jsou best!

Našel jsem pár receptů na netradiční variace. Ty s parmazánové děláme docela často v lehce pozměněné verzi.

http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/3327/rizky-podle-slavnych-kucharu-pravy-vidensky-i-parmazanove-od-dity-p.html

Jinak u nás dnes vepřová rychlovka na čínský způsob s rejží.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři

Máte někdo zkušenosti s ocelovejma pánvema De Buyer? Zrovna jsem jednu koupil a je na ní dost jakýhosi černýho residua, který tam zůstává i po několika kolečkách vymytí horkou vodou, rozpálení se solí, rozpálení s trochou oleje a následný vytření atd.:)

Odkaz ke komentáři

Ono nejde o vzhled, ale když to člověk setře papírovou útěrkou, tak má na sobě spoustu černýho bordelu, ať dělám, co dělám. Moc bych nechtěl, aby mi to zůstávalo na jídle:). Asi to bude chtít trochu ji ochodit, snad se to zmírní, až na ní bude vrstva zažranýho tuku.:)

Jinak ta moje je celkem lehká, je to jedna z těch nejlevnějších a nejspíš ne moc tlustá, bral jsem ji v zásadě na zkoušku, jak si sednu s ocelovým nádobím.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...