Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Když se blíží ty svátky a venku je kosa. Nemáte někdo vyzkoušenej recept na svařák a hlavně punč. Pořád se mi to nějak nedaří vychytat podle představ :(

 

Vyvařujete koření v troše vody a pak přidáváte do vína, nebo přímo ve víně?

 

 

No tak tom áš štěstí že jdu zrovna kolem, tohle mi připomnělo zimu ve skandinávii . . . ta byla temná a chladná . . .

naše kamarádka tam dělala před vánoci julefrokost (takový vánoční večírek co se pořádá asi tak každý den od listopadu

do ledna :) - moc hezký zvyk) a vyráběla glogg nebo jak se to píše (tuším s přehlasovaným nebo přeškrtnutým o nebo tak nějak),

ale to je fuk, prostě svařák na zcela jiném levelu než tady u nás.

 

Vzala láhev červeného vína a nalila ji do hrnce,

přidala podle oka, asi tak dvě deci vodky, 

potom ještě dvě deci metaxy,

cukru tak jako že přiměřeně,

pár kousků skořice, 

nějaký hřebíček,

 

a pak level - expert:

pár plátků pomeranče, hrst hrozinek a hrst mandlí

 

rozlévala to do hrnků (samozřejmě royal copenhagen porcelánka, jak jinak)

a pak už 

 

si

 

vůbec

 

nic moc

 

 

nepamatuju

 

 

jo - bylo to v dánsku  . . . to vím :) :D :lol2:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes lehká inspirace Tomášovou plavkovou dietou. Řepa, sýr z kozy a nesolený pistácie. Pinie nebyly. Ještě jsem na to nalil nefiltrovanej oliváč, ale to až po fotce. ;-)

 

3e7e7881aa0a184502acbdda75d822e3.jpg

 

No a když jsou vánoce na krku tak vánoční ležák. S @rolas si můžeme ťuknout. :-)

 

4b4accbcbcccfab68db2ece0ea7c65a6.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Losos s chřestem a holandskou omáčkou, br.kaše.

 

Holba (Šerák) byla super ještě tak 5 let zpět. Poslední dobou už mi taky moc nejede. Co pořád můžu je Kvasničák.

 

My před jídlem popili svařák podle Tomášovo návodu výše, jen jsem vynechal vodku (nemusim). Metaxu jsem vzal 7* v Bille za čtyři kila. Výsledek překvapil, je to dobrý!

 

853068613a65538ebe47fa0d3d852444.jpg

 

428be4de87c5108bb43eb93ca6b41c6b.jpg

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jel jednou přes Hanušovice. Teda vícekrát. Dost často.

Takhle depresivní místo na mě zapůsobilo tak, že pokaždé když

vidím Holbu tak se mi to vrací.

Je divný to pivo. Pocházejíc ze středu Moravy a odkojen Zubrem

a později Starobrnem na Šelepce bych asi neměl moc ohrnovat nos,

ale tady v kopcích je ten Šerák dost rozšířený a nejede mi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já základ na svařák dělám tak, že v troše vody lehce povařím klasika koření (skořice, hřebíček, badyán), až je té vody troška, tak přidám třtinovej cukr a rozpustím ho na karamel. Pak to zaliju vínem, lehce to zasyčí. Přidám citronovou kůru a vše ohřeju. A na začátku zimy naložím velkou sklenici sultánek do rumu a brusinek do koňaku a ty pak dle chuti přidávám do sklenice se svařákem. Tohle mám i jako základ na punč. Ten navíc kombinuju s trochou silného černého čaje, nebo pomerančového džusu, nebo jablečného moštu, dle okamžité chuti. Pak přidávám tvrdý alkohol raktéž dle chvilkové inspirace, jablkové či hruškové křížaly, atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jel jednou přes Hanušovice. Teda vícekrát. Dost často.

Takhle depresivní místo na mě zapůsobilo tak, že pokaždé když

vidím Holbu tak se mi to vrací.

Je divný to pivo. Pocházejíc ze středu Moravy a odkojen Zubrem

a později Starobrnem na Šelepce bych asi neměl moc ohrnovat nos,

ale tady v kopcích je ten Šerák dost rozšířený a nejede mi.

Ale 12 a speciály jsou dobrý. Občas i ta 11 když je člověk vyfluslej z kola udělá svou práci. Ovšem z triumvirátu Zubr-Litovel-Holba je suveréně nejhorší Litovel 11 Moravan. A pořád sbírá nějaké ceny. Nechápu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem se nechal strhnout a zkusím ocelovku.

První test dopadl vyloženě dobře. Určitě přenáší teplo lépe, než stávající teflonky.

Takže povrch křupavý, uvnitř růžové masíčko.

 

Myslel jsem, že se to bude přichytávat víc, ale něco tam přesto bylo. To jsem pak asi hodinu odstraňoval. Fakt to jenom otřete a jdete od toho?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem RomanP
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pustím horkou vodu a umyji ji hrubou stranou houbičky, osuším, naolejuji a uklidím. Utřít ubrouskem jsem zkusil poprvé a raději to umývání takhle. Už se vytváří patina i tak.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...