Přejít na obsah

Quartzky s "plynulym" pohybem sekundovky  

93 hlasů

1. 1. Jsou pro Vas quartzky s "plynulym" pohybem sekundovky prijatelnejsi, nez ostatni quartzove hodinky?

• Jsou pro me de facto ekvivalentem mechanickych hodinek.
      4
    • Ano, jedine takove jsem ochoten nosit.
      9
    • Ano, je to vyrazne plus.
      49
    • Je mi to celkem volne.
      25
    • Ne, u quartzu to povazuji za negativni vlastnost.
      7

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravim vespolek. ^_^

K zalozeni tohoto vlakna me inspiroval nazor kamarada, ktery zavrhuje vetsinu quartzove produkce s oduvodnenim, ze trhany pohyb sekundovky se mu jevi jako neesteticky. :rolleyes:

Inu, jsem tu uz dost dlouho na to, abych byl obohacen o informaci, ze existuji i quartzove hodinky, ktere dokazi pohybovat sekundovou ruckou "plynule", tedy relativne podobne pohybu sekundovky na hodinkach mechanickych.

Osobne se mi to jevi jako velmi zajimava vlastnost. Co si budeme povidat, at uz si o quartzkach kazdy z nas mysli co chce, jiste prakticke prednosti jim uprit nelze. A muze-li se eliminovat jedna z jejich nevyhod (vlastne pak uz zbyva "jen" pocit z nemechanickych hodinek - ale opet tu nejspis vsichni vime, ze ono sluvko "jen" neni tak zcela na miste), jiste je to vitane.

Bohuzel, bud jsem spatne hledal, nebo takove vlakno dosud nevzniklo, na Chronomagu bylo teto zajimave "feature" venovano velmi malo prostoru (omlouvam se, pokud je skutecne chyba na me strane, tedy v hledani).

Je tu tedy take nekdo, koho tyto hodinky zajimaji, prip. by se chtel s ostatnimi podelit o kousky s touto vlastnosti, ktere jsou mu zname, nebo je dokonce vlastni? Samozrejme, jako ve vetsine takovychto "sbirkovych" vlaken, i zde jsou srdecne vitany fotky danych kousku. :wub:

Predem dekuji vsem za informace a preji krasny den. :cool02:

Odesláno (upraveno)
..existuji i quartzove hodinky, ktere dokazi pohybovat sekundovou ruckou "plynule"..

U vteřinovky chronografu žádná novinka, ale u full-time vteřinovky jsem to ještě neviděl. Nezačal bys s uváděním modelů nebo třeba i těch fotek ?

Edit: nebo alespoň zdroj obohacení o informaci ?

Upraveno uživatelem chose
Odesláno
U vteřinovky chronografu žádná novinka, ale u full-time vteřinovky jsem to ještě neviděl. Nezačal bys s uváděním modelů nebo třeba i těch fotek ?

Edit: nebo alespoň zdroj obohacení o informaci ?

Mno, zdroj informace bych ted hledal nerad, ale mam pocit, ze neco takoveho maji minimalne tzv "ladickove" hodinky. Pokud se nemylim, tuto technologii pouzivaly minimalne firmy Longines a Omega, ale i nejspis nejake dalsi.

Jedny ladickove Longines se nedavno mihnuly na Aukru, ale to nepovazuji za zasadni info. Co se Omeg tyce, nemam uplne jasno, jak tyto ladickove modely znacily, ale videl jsem napr. oznaceni tusim "megaquartz" :lol2: v kombinaci s oznacenim frekvence nejakych 32 kHz... Jestli se ale jedna prave o ty ladickove, to uz bohuzel nevim... Zkusim se po obrazcich po netu poohlednout.

Odesláno

Ano, tak clanek o ladickovych hodinkach s radou obrazku je zde.

Ovsem, otazka spise zni - existuji i dalsi technologie, ktere se navenek vyznacuji touto vlastnosti?

Jak jsem pochopil, technologie "ladickovych" strojku uz v podstate vymizela......

Odesláno
Nojo, ale ladičkový hodinky nejsou quartzky :)

Eh. Mas pravdu. :)

Takze menim svou otazku a prosim o odpusteni: :unsure:

Znate bateriove hodinky s plynulym pohybem sekundove rucky? Jake to jsou? Mate s nimi zkusenosti? A co takhle nejake fotecky...?

;)

Odesláno

Tak pokud ladickove nejsou quartz (neni krystal) tak Seiko SpringDrive jsou bo maji krystal ale zda to teda nejsou vlastne uz mechaniky bo zase nemaji baterku. U tech je tedy pohyb naprosto plynuly netrhany. Fotek tu je spousta a i samostatna vlakna tak nebudu davat foto. Paradni hodinky ale ta cena odpovida zarazeni do GrandSeiko a novince k tomu.

Odesláno
Tak pokud ladickove nejsou quartz (neni krystal) tak Seiko SpringDrive jsou bo maji krystal ale zda to teda nejsou vlastne uz mechaniky bo zase nemaji baterku. U tech je tedy pohyb naprosto plynuly netrhany. Fotek tu je spousta a i samostatna vlakna tak nebudu davat foto. Paradni hodinky ale ta cena odpovida zarazeni do GrandSeiko a novince k tomu.

OK - dostal jsi me! Nevim, jak tu otazku polozit jednoznacne. Muzes se toho zhostit za mne. :rolleyes:

Kazdopadne - Spring Drive jsem neznal a cumim tu na to jako tele na nova vrata... Seika za vic nez 100k clovek nevidi kazdy den. A elektromechanicke (jinak to uz asi nazvat neumim) uz vubec ne. Rozhodne vyborny postreh pro neznaleho jako jsem ja. Diky.

Foundryman: Diky za pekny kousek. Podobne Longines mi pred asi pul rokem utekly na Aukru - tehdy jsem jeste moc nevedel, co jsou zac, takze je vykousnul nekdo odhodlanejsi. :crying_anim02: Jsou moc pekne a preji, at dlouho a dobre slouzi. :smile_anim:

Odesláno

Takové hodinky není problém vyrobit, např. nástěnné hodiny se v tomto provedení dělají. Nejde o žádnou složitou komplikaci, prostě se impulsy rozdělí a během sekundy jich proběhne více.

Kamenem úrazu je spotřeba, která je přibližně tolikrát větší, kolikrát více impulsů vteřinovka dostává. Takové hodinky by měly životnost baterie v měsících a ne v letech. Proto si lze takovou komplikaci dovolit jedině u hodin/hodinek se stálým zdrojem el. energie. U hodin není problém, zapojí se do zásuvky. A i kdyby běžely na baterku, tak i v obyčejné tužkovce je šťávy dost. U hodinek musí jít o nějaký dobíjitelný systém - např. zmiňovaný eco-quartz, kinetic, apod.

Odesláno
Takové hodinky není problém vyrobit, např. nástěnné hodiny se v tomto provedení dělají. Nejde o žádnou složitou komplikaci, prostě se impulsy rozdělí a během sekundy jich proběhne více.

Kamenem úrazu je spotřeba, která je přibližně tolikrát větší, kolikrát více impulsů vteřinovka dostává. Takové hodinky by měly životnost baterie v měsících a ne v letech. Proto si lze takovou komplikaci dovolit jedině u hodin/hodinek se stálým zdrojem el. energie. U hodin není problém, zapojí se do zásuvky. A i kdyby běžely na baterku, tak i v obyčejné tužkovce je šťávy dost. U hodinek musí jít o nějaký dobíjitelný systém - např. zmiňovaný eco-quartz, kinetic, apod.

A jsou nejaké eco-drive nebo kinetic co to mají na velký vtěřinovce ne na chronografu?

Odesláno
...nemam uplne jasno, jak tyto ladickove modely znacily, ale videl jsem napr. oznaceni tusim "megaquartz" ...

Myslis asi mecaquartz ;)

To ale nejsou ladickove hodinky - mecaquartz je vpodstate kombinace mechaniky a quartzu, je tam motorek, kterej pohani normalni mechanicky kolecka (pro vsechny rucicky jeden, napr. u Q chronografu to tak normalne neni - chrono a hodinky mivaji pohon zvlast) a krystal ridi presnost misto setrvacky.

• po 3 týdnech...
Odesláno
Hlavně tam byl ale takovej ten bazmek co se točil hodně moc rychle, a když odešel, tak bylo po hodinkách a už to nikdo nebyl schopen opravit. Takže i životnost :thumbsdown_anim:

Odesláno

Můžu potvrdit, doma máme na stěně v kuchyni hodiny s plovoucí ručičkou, jsem zvědavý, jestli budu pozorovat tu větší energetickou náročnost, jak jsi zmiňoval...

• po měsících...
Odesláno
michalx, ak máš kamaráta rádioamatéra, alebo nejakého schopnejšieho elektrotechnika s dobrým merákom, tak zmerať nemal byť problém.
Odesláno (upraveno)

Miluju to "hučení" ladičkového strojku a na sekundovku se dá dívat dost dlouho;)

Tyhle Eterny jsou z roku mého narození (1974) ve zcela originálním stavu (vč. loga na plastovém sklíčku), láska na první i na druhý pohled. Přesnost excelentní a téma k rozhovoru pro chronomagora jednoznačné;)

Edit: energetickou náročnost neřeším, minimálně dva až tři roky baterie vydrží.

------omluva za špinavou fotku, mám starý foťák a ještě horší skla------

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem gougy
Odesláno
Miluju to "hučení" ladičkového strojku a na sekundovku se dá dívat dost dlouho;)

Tyhle Eterny jsou z roku mého narození (1974) ve zcela originálním stavu (vč. loga na plastovém sklíčku), láska na první i na druhý pohled. Přesnost excelentní a téma k rozhovoru pro chronomagora jednoznačné;)

Edit: energetickou náročnost neřeším, minimálně dva až tři roky baterie vydrží.

------omluva za špinavou fotku, mám starý foťák a ještě horší skla------

to je krása, taková paráda, já mám ladičky dvoje, Omega Constellation Chronometre a Titus Tuning Fork. Když dám ke každýmu uchu jedny, tak je to orgastická záležitost. Bzučej samozřejmě na stejným tónu Es2. Taky existují ladičky Omega s chronografem a to teprve musí být žrádlo.....Taky často uvažuju o původních Accutronech s tím zeleným ciferníkem a částečně odkrytými střevy. Ale jsou zbytečně drahý

Odesláno
to je krása, taková paráda, já mám ladičky dvoje, Omega Constellation Chronometre a Titus Tuning Fork. Když dám ke každýmu uchu jedny, tak je to orgastická záležitost. Bzučej samozřejmě na stejným tónu Es2. Taky existují ladičky Omega s chronografem a to teprve musí být žrádlo.....Taky často uvažuju o původních Accutronech s tím zeleným ciferníkem a částečně odkrytými střevy. Ale jsou zbytečně drahý

Já bych si rád udělal radost pomocí Omega marine chronometer:) taky 1974..

Jinak přikládám jednu dnešní, retroladěnou;) a překvapení v podobě 35let staré a stále (trochu) působivé luminiscence :speak_cool:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...