Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Borci, znáte to. Nováček se zapíše na fórum, a okamžitě kamkoli napálí inzerát na prodej. Pokud možno dvakrát. Je z toho pak napomínání, banování, moderátoři s tím mají spoustu práce, dokonce těm nováčkům, kteří si ani nejsou schopni přečíst pravidla, píší  mí kolegové dlouhé a slušné zprávy. Dotyční na nás v drtivé většině případů totálně kašlou, zprávy mažou, neomlouvají se, a ještě napadají providlo 50 příspěvků /6 měsíců jako nesmyslné

Fakt VOSER!

Společný moderátorský návrh je: z nevýhody udělat výhodu.

Tedy: pojďme MEZI SEBOU vybrat Trusted Sellers, přes které budou moci nováčci své hodinky prodat. Udělejme z toho řízený proces.

Důsledkem bude, že v textu, který každý nováček v budoucnu dostane, bude doporučení, aby pokud chce prodávat hodinky, a zatím je sám na fóru prodávat nemůže, využil služen Trusted Seller.

Má představa Trusted Sellera,je přibližně tato:

Někollik let etablován na Chronomagu.

Dostatek pozitivních referencí.

Přispívá do obsahu Chronomagu, nejen obchoduje.

Je odborně na výši. (Ideální by bylo: vyučen v oboru hodinář, ale to splní málokdo).

Prohlásí, že v posledních 5 letech nebyl odsouzen pro úmyslný trestný čin.

Prohlásí, že jeho hodinkové podnikání není v insolvenci, konkurzu, či úpadku.

On sám, že není v osobní insolvenci.

POZN:

Počet cca 10-15, protože 14 máme krajů, tak ať to v případě osobního předání k sobě nemá nováček a Trusted Seller daleko.

Přátelé, možná si pomyslíte, proč chci takováto pravidla. Odpověď je jednoduchá: chci chránit Chronomag, Trusted Seller, i nováčka. Napadá mne spousta situací, kdy je erudice potřeba. Např: nováčkem podstrčené AAA fake, skrytá vada hodinek, ....

Vy, kteří máte zájem, státi se Trusted Seller, prosím, pište sem. Nebo mně SZ.  Jakékoli další nápady vítány. Takže i Vy ostatní se, prosím, sem projevte. Chcete - li.

Díky, roBERT

• Dát hlas 6
  • Bert připnul téma
Odesláno

Jen se zeptám - co z toho bude mít ten Trusted Seller? Z toho, co jsi poslal, mi přjde, že bude tahat horký brambory z ohně za všechny ostatní - že v podstatě přebírá odpovědnost za stav hodinek a průběh obchodu. To už tady +/- je - hodinky může za nváčka už teď prodat někdo, kdo za prodej ručí místo něj. Tímto vlastně tuhle možnost pouze oficiálně kodifikuješ, mělo by tedy asi zaznít, zda pro to pro Trusted Seller vyplynou kromě zodpovědnosti a potenciálního průšvihu i nějaké benefity.

Ptám se jen do diskuse, roznodně to nechci shodit, jen si myslím, že by to chtělo víc informačně rozvinout. Pokud třeba Trusted Seller může oficiálně požadovat provizi (pak ale pozor na znaky podnikání u těch, kdo nepodnikají v oboru nákup/prodej) a podobně...

Odesláno

Pro přehlednost vpisuji do textu:

Jen se zeptám - co z toho bude mít ten Trusted Seller?

Bude mít z toho jednak tu provizi, kterou si s nováčkem domluví, a za druhé bude jeden z doporučených chronomagem. NIkdo jiný doporučený nováčkovi nebude.

Z toho, co jsi poslal, mi přjde, že bude tahat horký brambory z ohně za všechny ostatní - že v podstatě přebírá odpovědnost za stav hodinek a průběh obchodu.

Za průběh obchodu samozřejmě, za stav hodinek nikoli. Domluví li se s nováčkem, že například hodinky prodává jako nefunkční, atd ...

To už tady +/- je - hodinky může za nváčka už teď prodat někdo, kdo za prodej ručí místo něj.

To máš sice pravdu, ale ukaž mi nováčka s nula příspěvky, jak hledá, a nachází, někoho, kdo to za něj prodá.

Tímto vlastně tuhle možnost pouze oficiálně kodifikuješ, mělo by tedy asi zaznít, zda pro to pro Trusted Seller vyplynou kromě zodpovědnosti a potenciálního průšvihu i nějaké benefity.

Viz výše.

Ptám se jen do diskuse, roznodně to nechci shodit, jen si myslím, že by to chtělo víc informačně rozvinout. Pokud třeba Trusted Seller může oficiálně požadovat provizi (pak ale pozor na znaky podnikání u těch, kdo nepodnikají v oboru nákup/prodej) a podobně...

Nevidím jediný důvod, proč by trusted seller nemohl provizi požadovat. Naopak to očekávám. Vždyť poskytně službu. Ad znaky podnikání: proto také píši o ŽL atd ....

Odesláno

Za me zbytecnost. Zpoplatni novackum do 50 prispevku a 6 mesicu na foru vkladani inzeratu. Ostatni nejak uvidi ze inzerat je placeny, tak zvysi ostrazitost. Kdyz nebude inzerat splnovat nalezitosti dle pravidel, bude bez naroku vraceni penez smazan. Ty, jako provozovatel, ziskas nejake prachy na svacinu a ostatni nebudou muset resit za dementy jejich prusery. 

• Like 1
  • Dát hlas 2
Odesláno

Taky mi to prijde zbytecny, resp. komplikovanej konstrukt drbani pres hlavu. Bude to platit jen pro hodinky anebo i pro dalsi veci (auta, vonavky, noze..)?

Netusim, kolik novacku mesicne se tu snazi neco zobchodovat, ale desitky jich asi nebudou. Ten oser s prenesenou odpovednosti mi prijde prilis velkej na to, aby to (aspon pro me) bylo zajimavy.

Jak rika kolega vyse - zpoplatni novackum inzerat treba za dvojku minimalne nebo procento z prodejni ceny a je to. Ty budes mit na provoz a prodejce cheap kramu nebo pozustalosti z pudy to odradi.

• Dát hlas 7
Odesláno

Ja osobne to vidim tak, ze lidi by si meli pomahat. Obcas pomuzu nekomu ja, obcas nekdo mne, az se "kruh" uzavre. RoBertovu myslenku chapu a nemam s ni problem. A nikdo nerika, ze je to povinost. Klidne bych to zkusil a kdyz to nebude mit budoucnost, zanikne to "samo".

Odesláno

@Petrando

@KFL

Borci, díky za názor, ale připadal bych si jako farář prodávající odpustky. Ona ta karanténa 6 měsíců a 50 příspěvků má něco do sebe. Nemám problém ŘÍZENÝM způsobem začít obchodovat s nováčky, ale takto ne.

• Like 3
Odesláno

Bude to ekonomicky zajímavé? Pokud bych měl jako Trusted Seller pomoc prodat nováčkovi obyč. použitá Seika za 30, Tak si nedokážu představit že bych si vzal méně jak 3-5 tisíc. Částka je možná na první pohled vysoká, ale nikdy nevím, jaký opruz s prodejem bude, nevím, zdali náhodou nepomáhám legalizovat výnosy z trestné činnosti, nevím, zdali těsně před domluveným obchodem nováček nepřestane komunikovat...

Když o tom přemýšlím. Proč by neměl rovnou využít služeb Kubsona a Chronoshopu?  

• Dát hlas 2
Odesláno

Dodám k tomu ještě trochu kontextu a jeden příběh, který tento nápad trochu formoval. Hned na úvod k četnosti - odhad za poslední dobu je cca 10 a víc takových případů měsíčně. Nejde pouze o střelce, kteří chtějí prodat a vědí co mají jen tady někde vypustí inzerci random kde je napadne a omezení dovolí, ale taky lidi co mají hodinky z pozůstalosti a díky google přijdou sem, aby o nich zjistili víc a případně je zrovna nabídli.

Určitě vídáte spousta nově založených vláken nově příchozích uživatelů na téma "našel jsem tyhle hodinky v šuplíku po dědovi, poradíte mi co jsou zač a jakou mají cenu". Motivace je velmi často jednak získat info o hodnotě a jak s hodinkama správně naložit, ale nezřídka by je rádi chtěli i férově prodat klidně tady. Mě osobně přijde fajn a hodnotný mít šanci takový hodinky tady na foru udržet, protože to může být WIN:WIN pro všechny. Věřím, že když bude mít chronomag a mísní komunita dobrou pověst, tak se jich tu bude objevovat víc i lepší. Svět není jen o nových rolexech a máme tu spousta lidí co loví kusy po blešácích, zastavárnách a online bazarech. Realita totiž je, že když ty lidi neprodají hodinky zde tak z velké části skončí u nějakýho šmelináře nebo bazarníka, kteří je tu klidně stejně nabídnou a jen využívají toho, že oni už zde tu historii mají (jako že jich tu za ty roky bylo několik) protože my jsme toho člověka poslali s hodinkama k šípku (za nima)...

Ne zřídka se tu totiž objeví velmi zajímavý/vintážní kousky. Za mě osobně je super mít možnost hodinky koupit s kontaktem na majitele, který je chce poslat do dobrých rukou a může to být za vzájemně přívětivou cenu, ale zároveň tím úplně nezrušit pravidla prodejní sekce. Jediné co to vyžaduje je tomu zde vytvořit adekvátní prostor - místo kam nováček s dotazem může vůbec přijít, dostat slušnou odpověď a zároveň komunitní služba, na kterou je lze nasměrovat.

Tím příběhem, který i mezi mody otevřel diskusi jsou Spartaky, který byly tak trochu neplánovaným testovacím králíkem. S uživatelkou MAY3KA jsem si osobně psal, bylo jasné, že chce hodinky prodat, hledá způsob jak to udělat dobře a mě přišlo fér, aby byla šance, že zůstanou zde mezi chronomagory, protože na pěkný spartaky narazit není snadný a už vůbec ne od majitele, který k nim může dodat nějaký příběh (kdo a kdy je koupil, jak moc je nosil ...)  - pro mě 100% lepší jak neosobní zastavárna nebo přetahovačka s magorama na aukru.

V SZ jsem ji vysvětlil že prodávat nemůže, ale rozhodně bych je nedoporučoval nosit za šmelinářema ve starožitnictví (jeden takový ji nabídl za hodinky 7k a jí se to nezdálo, proto přišla pro radu sem) a byť je standardní zde typicky lidi posílat do....aukra, tak jsem ji mnohem víc doporučoval obrátit se na Onyx nebo @Jeronimo, kteří se o hodinky náležitě postarají, je na ně spoleh, mají v komunitě reputaci a dokáží je prodat za férovou cenu ke spokojenosti všech. Toho jak se zdá Magda využila, na Jeronima se obrátila a já měl radost, že tady takový příběhy můžou vznikat.

Z toho vznikla diskuse jestli se k takovým případům nějak systematicky nepostavit. Jsme komunita sběratelů hodinek a myslím si, že nějaká otevřenost vůdči nováčkům a laické veřejnosti by tu být měla.

Snad je ta motivace za tím vším jasnější, veškerý nápady a komentáře jsou vítány...

.

• Like 1
Odesláno
  V 18. 7. 2024 v 9:36, safi napsal:

Bude to ekonomicky zajímavé? Pokud bych měl jako Trusted Seller pomoc prodat nováčkovi obyč. použitá Seika za 30, Tak si nedokážu představit že bych si vzal méně jak 3-5 tisíc. Částka je možná na první pohled vysoká, ale nikdy nevím, jaký opruz s prodejem bude, nevím, zdali náhodou nepomáhám legalizovat výnosy z trestné činnosti, nevím, zdali těsně před domluveným obchodem nováček nepřestane komunikovat...

Když o tom přemýšlím. Proč by neměl rovnou využít služeb Kubsona a Chronoshopu?  

Rozšířit  

Myslím, že zrovna na Kubsona a chronoshop tohle celken míří. Záměr byl zjistit, co jsou rozumný místa, kam jde ty lidi s důvěrou poslat. Já zatím směřoval na Onyx a Jeronim, protože ty mě napadli primárně, ale to moc není pro lidi z Prahy nebo západních čech. Mít tu seznam 10-15 míst, ze kterých si člověk může s klidem vybrat mi přijde fér. Není to asi nabídka na běžné členy, to je myslím relativně patrný i z toho co Bert uváděl jako podmínky, předpokládá to nějaký hodinkový podnikání...

Odesláno

Tak proč to neřešit pouze přes výše zmíněné, tedy @Jeronimo a @ONYX servis hodinek eventuálně další hodinkové servisy, rozumí hodinkám, mají na to živnost a umí si poradit i s provizí, asi bych to fakt nekomplikoval s krajským zastoupením

Odesláno

Tedy celé to je o tvorbě dalšího seznamu vybraných "profi" členů Chronomagu s patřičnou živností s tím, že tento seznam bude moderátory nebo Bertem doporučován zmateným nováčkům. Obchodní stránka je už pak detail (za peníze, za zásluhy, atd..). 

• po měsících...
Odesláno

Zdar, nasel jsem tohle vlakno az na zaklade Bertovy dnesni vyzvy. Za me osobne: uvazoval jsem o tom asi tak 5 sec i kdyz splnuju asi vsechny podminky a vyhodnotil si to cele jako blby napad. Neverim, ze toto umravni novacky
Asi vse jiz bylo zde receno drive. Pripadny trust seller s tim bude mit oser a nervy, aby to vse dobre dopadlo, podle me to nevyvazi provize ani v radu desitek procent... (coz ve finale stejne nikdo neda).
Z jednoho pekneho pribehu (Spartak) nelze usuzovat, ze to bude model 100% funkcni... podle me to bude fungovat max do prvniho pruseru, coz ocekavam brzo, takze za me viz vyse, je to nesmysl. 
Me osobne pise rada lidi SZ s dotazy na to ci ono, vzdy odpovim, ale pozadavkum na prostrednika (jazykova bariera, nezkusenost) pri koupi/prodeji se z vyse uvedenych duvodu vyhybam obloukem. Mam moc zkusnosti na to, abych uz vedel jak to dopadne. Kadopadne drzim palce.
Za me, abych byl konstruktivni - Ja bych si pozjistoval, jaky jsou pravidle na jinych hodinkovych forech a z toho cerpal, jen napad.

Odesláno

Úplně chápu úhel Tvého pohledu. Ale:

1. Je to na rozhodnutí budoucího trusted sellera, že se jím chce stát.

2. Pokud se "voser" ukáže být pro něj příliš velkým, určitě jej z listiny po domluvě stáhnu.

3. Komparovat s pravidly jiného fóra je IMHO blbost. Chronomag má VELMI specifické pravidlo 6 měsíců/50 příspěvků. Toto nemá obdobu. NO a i kdyby mělo, stejně to nevyřešíš jinak, než viz. bod č. 1

Odesláno

Ano, je to muj subjektivni pohled na vec a urcite se najde nekdo, koho to oslovi. Mozna by tomu pomohlo presne popsat cely ten proces jak mate namysleny ze by mel fungovat. Bodu 3 uplne nerozumim. Nejak me v tom chybi zakladni logika. 
Podle me resite nasledky, zkuste resit pricinu. Neukaznene novacky asi neprevychovate, ani kdybys mel 20 trustselleru , ale mozna by slo neco jeste udelat na strane registrace/pravidel prodeje.  Jen muj nazor, good luck.

Odesláno

Lze nastavit např. podmínku, že pokud nemáš 6 měsíců a příspěvky, tak se možnost založit inzerát v sekci systémově znefunkční/schová? Nebo to je už moc velký zásah do fóra?

Odesláno
  V 18. 3. 2025 v 11:36, Bert napsal:

Například?

Rozšířit  

Tak napriklad si zjistit, jak to delaji jinde a az pak tvrdit, ze je to blbost, nebo ze to u nas zmenit nejde, pac ty uz mas prece nejaky pravidla nastaveny... ten trusted seller nekde funguje?

Odesláno
  V 18. 3. 2025 v 11:43, misso napsal:

Lze nastavit např. podmínku, že pokud nemáš 6 měsíců a příspěvky, tak se možnost založit inzerát v sekci systémově znefunkční/schová? Nebo to je už moc velký zásah do fóra?

Rozšířit  

Podmínka 50 příspěvků nastavena. 6 měsíců Chronomag neumí. Ono je to ale z tohoto úhlu pohledu jedno, protože ten, kdo chce toto pravidlo obejít, tak zkrátka do jakéhokoliv neprodejného vlákna buďto na prase napíše prodám, nebo to maskuje kecy, jako: uvažuji o prodeji, dědictví mi nic neříká, .....

Odesláno
  V 18. 3. 2025 v 12:21, Seamaster napsal:

Tak napriklad si zjistit, jak to delaji jinde a az pak tvrdit, ze je to blbost, nebo ze to u nas zmenit nejde, pac ty uz mas prece nejaky pravidla nastaveny... ten trusted seller nekde funguje?

Rozšířit  

Znovu: pravidlo 50/6 nezměním. Činí Chronomag bezpečným. Ročně statistický méně než jeden průser. Tedy toto je konstanta. Chci li umožnit nováčkům prodat, musím najít prostředníka. Tedy trusted sellers. Místo abys mi blbě radil co mám dělat, zkus vyplodit nějaký konstruktivní nápad.

• Dát hlas 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...