Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Já bych zase vzhledem ke světelnosti objektivu (i jednoduchosti použití) volil předsádku, tak +4až5, ideálně achromatickou (cca 2000,-?).

Má to výhodu v tom, že za pár stovek (s mizernou kvalitou) z Aukra se to dá "jen vyzkoušet".

Mezikroužky vs. předsádky je docela vděčné téma, ale to je na jiné fórum a pro jiné machry, než jsem já, každopádně posledních pár mých sérií fotek je děláno právě i s čočkou, tak k tomu teď tak nějak fandím ;)

Odesláno (upraveno)

Sigma 70-300 dg macro. Nova stoji cca 4K, bazar okolo tech dvou.

Pravy makro a kvalita fotek srovnatelna s dlouhejma setakama. Trochu muziky za velmi malo penez.

Edit: kvalita ale nebude horsi nez s cockou + jako bonus mas teleobjektiv.

Kdybys nahodou priplacel, tak to same, ale APO, za svoji cenu jsou oba skvely (v absolutnim hodnoceni samozrejme za moc nestojej), apo samozrejme lepsi.

Upraveno uživatelem boo-beek
Odesláno

boo-beek: Na to označení Macro jsem pes. Natož na označení " pravé makro" . Pravé makro znamená poměr zvětšení 1:1, což tahle Sigma nemá. Má 1:2. Na focení hodinek je to nevhodný nástroj. Foťák musí být minimálně 180cm od hodinek, což v praxi znamená, že na ně nedosáhneš,takže pobíháš jak trotl od foťáku a zpět. Na víc tyhle zoomy mají při těchto zaostřovacích vzdálenostech tolik barevné vady, že jsem zatím víc jinde neviděl=ani v editoru nejde rozumně odstranit. U hodinek více než jinde se střídají světelné kontrasty, tak o to bude tahle vada markantněji k vidění.

Odesláno

boo-beek: Na to označení Macro jsem pes. Natož na označení " pravé makro" . Pravé makro znamená poměr zvětšení 1:1, což tahle Sigma nemá. Má 1:2. Na focení hodinek je to nevhodný nástroj. Foťák musí být minimálně 180cm od hodinek, což v praxi znamená, že na ně nedosáhneš,takže pobíháš jak trotl od foťáku a zpět. Na víc tyhle zoomy mají při těchto zaostřovacích vzdálenostech tolik barevné vady, že jsem zatím víc jinde neviděl=ani v editoru nejde rozumně odstranit. U hodinek více než jinde se střídají světelné kontrasty, tak o to bude tahle vada markantněji k vidění.

Za prave makro se omlouvam, ale na ohnisku 200mm, od ktereho jde makrovat, mi to 1:2 prijde jeste snesitelny, zit se s tim da. Tady je nejakej test: http://www.ephotozine.com/article/sigma-70-300mm-f-4-5-6-dg-macro-interchangeable-lens-review-4200.

Obe verze jsem mel, obyc jen kratce, takze tak uplne nevim, kazdopadne u apo byla chromaticka aberace na 200mm ohnisku pri otevreny clone naprosto minimalni.

Odesláno

Tak za mne ti mohu jako levnou variantu doporucit pouziti mezikrouzku kenko v kombinaci se pevnym 50mm/1,8F je to setak za par korun a kromne jineho jej vyuzijes i na vsechny mozny jiny foceni. co se tyce mezikrouzku jak tu jiz nekdo psal tak vetsinou staci 12mm a 20mm nebo jejich kombinace. Da se s tim uz udelat solidni zvetseni a kresba je gut. Pro ukazku par fotek s touto kombinaci klikni na MIDO v mem podpisu ostatne i vsechny ostatni byly foceny touto kombinaci i TYTO SEIKA.

Pokud chces klidne ti objektiv i mezikrouzky treba na tyden dva pujcim at si to osahas a odskousis, makro moc ted nefotim a objektivu mam vic tak to chvili vydrzim. Pripadne uvidis co vykouzlis z toho setaku.

Odesláno

Ja bych sel taky do pevne padesatky (s clonovym krouzkem) + mezikrouzky (noname za 300kc). Pouzitelny i jako portretak. Pokud te to chytne, koupis lepsi, pokud ne, prodas s malou ztratou.

Krokem vys uz je regulerni makroobjektiv 90-105mm - Canon, Tamron, Tokina, Sigma. Pouzitelny i jako kratsi teleobjektiv.

Cocka je sice nejlevnejsi, ale kazi optiku. To uz bych radeji fotil nejakym kompaktem, co umi v makro modu ostrit na 2-3cm.

Odesláno

Tak já půjdu proti všem a doporučím něco zcela jiného.

Co se týče mezikroužku atd. tak kvalita jde dost znatelně dolu - cokoliv strčíš mezi objektiv a čip, tak ovlivní vlastnosti.

Sigma 70-300 je na 300mm brutálně měkká a bílý ciferník vykreslí komplet zaberovaný do fialova. Navím bokeh hnusný :-(

POkud nejsou peníze na makroobjektiv, tak si sežeň za 90 kč reverzní kroužek na tvůj seťák a zkus pofotit makro s objektivem nasazeným naruby. Já tak fotím na Pentaxu a výsledky jsou poměrně dobré. Chce to trochu zručnosti, ale není to zas taková hrůza. Absence AF nevadí - u makra je většinou tak malá HO že se ostří "na kývačku" - kýveš hlavou a změnou vzdálenosti hledáš optimální vzdálenost. Clonit se musí clonovou páčkou na objektivu - buď jí zaclonit párátkem a nebo odhadem rukou.

takže za investici cca 90,- můžeš fotit makro na docela solidní úrovni- navíc zoomem si můžeš nastavit zvětšení a kolem 24 mm je už poměrně brutální. Samozřejmě Makro objektiv je makro objektiv.

Posted Image

Posted Image

Odesláno

Nevylučuji, že je chyba ve mně, ale já bych to viděl, aspoň u sebe, na nutnost pořízení makro objektivu a když ani to nepomůže, hodím tu zrcadlovku do koše ;)

Jeden krásnej a vhodnej koš je tady u nás v dílně :angel: , vešly by se tam i nějaký objektivy (elkový, pokud možno).

Odesláno (upraveno)

Předsádka se dá udělat levně, ale je to spíš pro ty, které baví něco vyrábět.

1. Kroužek z filtru a do něj vložená čočka z brýlí +5D. Je to šílenost, obrovská chromatická vada, která se dá trošku snížit vložením mezikruží z černého papíru s otvorem asi 20mm. - ztráta času

2. Objektiv 50 mm Helios ze sovětského fotoaparátu Zenit nebo podobný. Objektiv se rozebere a zůstane jen vnitřní optický člen, který se připevní k objektivu. Necháš si usoustružit držák podle závitu na filtr nebo použiješ kroužek ze staršího filtru s patřičným závitem.

3. Objektiv ze staré kopírky. Stačí poprosit opraváře, při likvidaci starých kopírek o ně není nouze. dá se použít přímo, ale vhodnější je ho rozdělat a vytáhnout vnitřní rozptylku s oranžovou antireflexní vrstvou. Není pak problém s barvami a zvětšení je lepší. Zároveň je to skvělá hodinářská lupa s velkým zvětšením.

Při focení makra Nikonem D70 používám vestavěný blesk. Protože stíní objektiv, dám před blesk bílý papír A4, který světlo krásně rozptýlí.

Nejlepší je samozřejmě makroobjektiv.

Upraveno uživatelem VS
Odesláno

Omlouvám se, doufám, že Ti nenaruším vlákno, než se dozvíš co potřebuješ, ale nechce se mi zakládat něco jako "Poraďte mi prosím s bleskem", když by se tohle vlákno díky názvu dalo využít posléze univerzálně.

Sháním blesk k Canonu 5DmkII. Jde mi o to, abych ho mohl odpalovat i dálkově, což mi bohužel tělo samo o sobě neumožňuje.

Koukal jsem na Speedlite 430 EX II nebo dražší 580 EX II. Je tam docela závažné cenové navýšení a tak nevím, jestli nepřijdu o něco podstatného. Externí napájení nemá, nevadí. Odraznou destičku taky nemá, to už je škoda, ale ok. Výkon by byl ok, ale dál nevím. Taky je na výběr hodně Metzů. Takže chybí té 430 něco podstatného?

Ještě k tomu dálkovému odpalování... pokud to umí blesk, stačí dokoupit jen nějaký vysílač, kterému by rozuměl přijímač blesku? Co vlastně znamenají všechny ty TTL a přenesou se v případě komunikace kterou jsem teď zmínil?

Odesláno

Romane, používám i 430 i 580 a oba jsou fajn. 430 není vodotěsná, neumí fungovat jako master (pouze slave) a nemá vestavěný odrazný papírek. Neumí také stroboskop a je menší. Nicméně výkon má oukej a je skladná, takže za to stojí.

Na odpalování jsem si pořídil kdysi http://www.megapixel...ansmitter-st-e2 a dodneška mi to výborně funguje, nemůžu si stěžovat. Je to infra, nikoliv rádio, takže v místnosti v pohodě i za roh, ale venku je to trošku boj (musíš umět nasměrovat přijímač na blesku k foťáku)

Odesláno

...430 není vodotěsná, neumí fungovat jako master (pouze slave)

To vlastně znamená, že umí být dálkově odpálen, ale neumí odpálit další blesk?

Čili 580 II má v sobě vysílač, který 5DmkII chybí?

Odesláno

RomanP: 430 neumí posílat rozkazy na řízení(softwarová záležitost). Tyto rozkazy jsou v podobě série záblesků, takže teoreticky je toho schopný každý blesk hardwarově. Proto třeba 7D může řídit blesky vestavěným bleskem. Takže svým způsobem ano, 5D chybí onen "vysílač"=interní blesk.

Odesláno

Aha, já myslel, že to co je v nových canon tělech jako je 600D a i v starší 7D je vysílač, který neodpaluje bleskem, ale jako ty vysílačky co je lze dokoupit do patic.

Odesláno (upraveno)

Všem děkuji za rady, a velmi si cením i nabídky na zapůjčení.

Zkusím to prostudovat o víkendu.

Mám i jednoho kamaráda, který se mi podívá v Brně v bazarech.

Chvilku to asi bude trvat, ale až něco pořídím, dám vědět.

EDIT:

Napadá mě ještě jedna věc, není lepší koupit kompakt cca do 5.000 Kč?

Vyřešil bych tím i natáčení videa.

Je reálné dosažení podobných výsledků?

Upraveno uživatelem Vit
Odesláno

To vlastně znamená, že umí být dálkově odpálen, ale neumí odpálit další blesk?

Čili 580 II má v sobě vysílač, který 5DmkII chybí?

Přesně tak. 430 EX I / II neumí fungovat jako odpalovač. Kdežto 580 EX I / II umí odpalovat jiné blesky a zároveň být jinými blesky, potažmo tou krabičkou, sám odpalován.
Odesláno

Vit : s kompaktem se dostaneš blízko, ale za 5k máš už skutečný makroobjektiv a na to se kompakt nechytá zejména zvětšením.

Odesláno

Přesně tak. 430 EX I / II neumí fungovat jako odpalovač. Kdežto 580 EX I / II umí odpalovat jiné blesky a zároveň být jinými blesky, potažmo tou krabičkou, sám odpalován.

Takže v zásadě, když bych pořídil 430 II, můžu jí logicky použít přímo v patici a i jí odpalovat něčím dokoupeným.

V druhé variantě - 580 II jsem na tom stejně, čili patice a k dálkovému odpálení něco dokoupit.

Výhoda při odpalování může nastat v případě, že bych k 580 v budoucnu koupil ještě 430, ale to je fuk, protože už bude tak jako tak nějaký vysílač dokoupen pro obě varianty nahoře.

Odesláno

Přesně jak říkáš.

A povím ti mojí story. Nejdřív jsem si pořídil 430 EX a léta s tím fotil. Pak jsem se rozhodl, že by bylo fajn mít i na dálku odpalitelný blesk, a tak jsem si pořídil 580 II a fotil s ním v patici, a zároveň odpaloval na dálku 430 na dokreslení scény. Jenže mi to bylo málo a navíc jsem zjistil, že na focení hodinek jsou potřeba 2 blesky, ale ani jeden s nich by neměl být poblíž foťáku, nýbrž zboku fotostanu. A protože kabel k 580 mi nestačil a omezoval mne, tak jsem si pořídil ten odpalovač a spokojeně si odpaluju svoje 2 blesky na dálku.

Uvažoval jsem i o studiových blescích, a vyšlo by to i levněji než kombinace 430 EX, 580 EX II a ST-E2. Jenže tahle kombinace má tu výhodu, že se s tím dá cestovat, používat to kdekoliv venku bez nutnosti elektřiny, a navíc je to velmi lehká kombinace ve srovnání se studiovkama. Navíc každá kus se dá nasadit podle potřeby do patice na foťák a vymýšlet s tím různé vychytávky.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...