Přejít na obsah

Digi fotaky, foceni a vsechno kolem toho..

odklizec

Doporučené příspěvky

Trojan - osobně mi ovládání (nastavení, ostření...) přes dotykový displej nevadí u mobilu. Asi bych to přivítal i u levného digitálu, ale pokud dá někdo na trh bezzrcadlovku s výměnnými objektivy, určenou pro lidi, kteří asi chtějí opravdu fotit a nespoléhat na automatický režim, tak mi to přijde divné, rád si upravím např. clonu v okamžiku, kdy mířím na objekt, zamknu expozici atd. Navíc, jak jsem se dočetl, základní objektivy jsou dva, pevná 42,5 mm se světelností 1,8 a pak 12-40 nebo tak nějak, ale tam už je světelnost jen průměrná. Osobně bych dal přednost profikompaktu s nevýměnným sklem, popř. lowendové, relativně kompaktní zrcadlovce.

Ale to je jen povrchní názor na první kouknutí a navíc fotit neumím, o víkendu jsem byl na paraglidingových závodech, vzal starý bazarový objektiv Tokina 24-70, se kterým se nechci rozloučit, protože má světelnost 2,6-2,8, jen na mém foťáku trpí tzv. backfocusem, což se dá ale ve foťáku upravit. Tak jsem si říkal, že mu dám šanci a výsledkem byl rozpatlaný debakl, za což mohu pochopitelně já. Už je zabalený, že ho prodám, ale stále mi ho je líto, protože někde sakra musí být jeho silná stránka a snad není možné, abychom se spolu nenaučili žít, už jsme kdysi pár pěkných fotek udělali, přijde mi to trochu jako krocení divokého koně... A přítelkyně mezitím lowendovým Nikonem D5200 kouzlila pěkné momentky...:-). 

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nechápi pointu řešit neověřeného číňana, když tu máme ve v M4/3 solidní značky typu Olympus a Panasonic. Úsměvná je věta:

"Hard and long-lasting thermoplastic material from a Dutch manufacturer DSM Arnitel feels sleek and is skin-friendly." a taky "An elegant design as a tribute to a classical DSLR camera."

Za tyto peníze máš třeba EPL7 , solidní konstrukce a s výklopným displejem.

http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/olympus-pen-e-pl7/#ng:fd166f248a09e3d076d554ea04ee05bd

Odkaz ke komentáři

Navíc, jak jsem se dočetl, základní objektivy jsou dva, pevná 42,5 mm se světelností 1,8 a pak 12-40 nebo tak nějak, ale tam už je světelnost jen průměrná. Osobně bych dal přednost profikompaktu s nevýměnným sklem, popř. lowendové, relativně kompaktní zrcadlovce.

základní objektivy jsou dvo od tohoto výrobce, ale jinak má díky M4/3 formátu přístup do největšího systému objektivů na světě. Fakt.

Ale to je jen povrchní názor na první kouknutí a navíc fotit neumím, o víkendu jsem byl na paraglidingových závodech, vzal starý bazarový objektiv Tokina 24-70, se kterým se nechci rozloučit, protože má světelnost 2,6-2,8, jen na mém foťáku trpí tzv. backfocusem, což se dá ale ve foťáku upravit. Tak jsem si říkal, že mu dám šanci a výsledkem byl rozpatlaný debakl, za což mohu pochopitelně já. Už je zabalený, že ho prodám, ale stále mi ho je líto, protože někde sakra musí být jeho silná stránka a snad není možné, abychom se spolu nenaučili žít, už jsme kdysi pár pěkných fotek udělali, přijde mi to trochu jako krocení divokého koně... A přítelkyně mezitím lowendovým Nikonem D5200 kouzlila pěkné momentky...:-). 

A vo tom to je. Netrápit se s technikou, ale vyhledat zajímavý subjekt, či ještě lépe umět zajímavě podat třeba zdánlivě banální subjekt. 

Na Tokinu se vyprdni, o sběratelský kousek se jednat nikdy nebude a jestli nevyužiješ její "pozitiva" nyní, proč myslíš, že je využiješ v budoucnosti? I vývoj v optice jde dopředu, u objektivů s transfokátorem obzvlášť. 

Odkaz ke komentáři

klobadysek:

1. No jo, jenže ty další objektivy na číňana budou dražší než on a stále to bude foťák s ovladatelností mobilního telefonu...:-)

2. Na Tokinu bych se vyprdnul, ale když ona je to pro mne výzva a navíc se mi líbí :crying_anim: - kovový, masivní, dobře se mi ovládá, výborný stav a na foťáku vypadá mastňácky...:-). Zkusím si s ním ještě pohrát, půjčím ho dceři na její polozrcadlo, třeba si budou rozumět. Když tak půjde do světa, o nic nejde, mám ho čím nahradit... 

Odkaz ke komentáři

klobadysek:

1. No jo, jenže ty další objektivy na číňana budou dražší než on a stále to bude foťák s ovladatelností mobilního telefonu...:-)

2. Na Tokinu bych se vyprdnul, ale když ona je to pro mne výzva a navíc se mi líbí :crying_anim: - kovový, masivní, dobře se mi ovládá, výborný stav a na foťáku vypadá mastňácky...:-). Zkusím si s ním ještě pohrát, půjčím ho dceři na její polozrcadlo, třeba si budou rozumět. Když tak půjde do světa, o nic nejde, mám ho čím nahradit... 

Kovový masivní má svoje výhody, ale pro amatéra to jsou nepodstatné parametry. Svého času moje foto výbava na cestách vypadala nějak takhle (fotka z netu, já svoje vybavení normálně nefotil):

post-670-0-64819600-1478629317_thumb.jpg

A to byl jen střední formát. Pro kinofilm jsem měl 8 objektivů  a dvě těla. Všechno v kovu, jak říkám dobré na sebeobranu. Dnes pochoduju s taštičkou o hmotnosti 2 kg a v ním mám 5 plastových mini objektivů a neohlížím se zpět.

Ale kdybych si zase fotografií vydělával tak bych si asi musel musel pořídit něco "mastňáckého" jak píšeš. Lidi hrozně dají na první dojem. 

Ohledně objektivů na číňana - nemáš úplně pravdu- na toho číňana půjdou namontovat buď přímo nebo s redukcí objektivy všech cenových kategorií.

PS. Za nejvíc sexy foťáky jsem vždy považoval Alpu, ale to bylo mimo moje možnosti. Nedotáhl jsem to dál než Mamiya 7. 

post-670-0-22166700-1478630077_thumb.png

Odkaz ke komentáři

Zdar!

Mel bych dotaz na mistni fotografickou skupinku.

Resili jste nekdy jak u AF objektivu nastavit mechanicky clonu? Mam na mysli zcela mechanicky - stlacenim  mechanismu (kolíku) ovladani clony.  Zda nahodou neexistuje nejaky krouzek nebo "nacvakovatko", kterym bych zajistil ovladani clony v nejake pozici? 

Diky za pripadne osobni zkusenosti.

Odkaz ke komentáři

Jako aby ti zůstala clona zavřená / otevřená po sundání z těla?

Jako aby clona zustala presne otevrena jak potrebuju. S tim, ze objektiv je nasazeny na redukci, ktera nema ovladani clony. Cili si chci nastavit clonu na nejakou hodnotu (radove kolem 8), kdy mi objektiv kresli taknejak nejlepe a at to tak zustane.

Odkaz ke komentáři

Nastavíš clonu na fotáku a sundáš objektiv při zapnutém fotáku, to je vše.

Tak se mi clona zavre...a dela mi to na vsech AF DX-kovych objektivech (Nikon). Vedle bajonetu je takovy gebuzín, jehoz stlacenim se otvira clona. Kdyz jej dam na redukci, ktera nema ovladani clony, sem v riti. 

No ale jestli to má přes nějakou redukci tak ji nenastaví, jedině sehnat tělo

na které to pasuje přímo (půjcit, bazar fototechniky, opravář fototechniky) a pak jak psal Josef výše.

O tom sem premyslel, sehnat nejaky starsi F-kovy bajonet, ze stareho fotaku a prebastlit to. Jenze to neni reseni. Nikon to ovlada takovou packou primo (vnitrkem bajonetu).

post-39943-0-50492300-1478803532_thumb.jpg

Coz muj Nikon 1 neumi. Reseni o koupi redukce FT1 je jasne, ale sestku opravdu vyplaznout za tohle neminim. 

Rikal sem si,zda to uz treba nekdo neresil...

Tak asi nic, zbastlim nejaky dzyndzyk na uchyceni sam.

Odkaz ke komentáři

Tak se mi clona zavre...a dela mi to na vsech AF DX-kovych objektivech (Nikon). Vedle bajonetu je takovy gebuzín, jehoz stlacenim se otvira clona. Kdyz jej dam na redukci, ktera nema ovladani clony, sem v riti. 

Na Canonu to funguje, pokud se při stiknutí pojistného tlačítka objektivu otevře clona na Nikonu pak na Canonu se nestane nic.

Odkaz ke komentáři

Aha, jakto že se zavřou?

Tak to je otazka na vyrobce systemu Nikon.

Zkratka je tam pruzinka, ktera to drzi zavrene. Nasadim-li to na telo, ta packa (v cervenem krouzku na fotce vyse) stiskne ovladani clony a je to. Jakmile sundam, z objektivu vyjede packa ven, clona se zavre a je po ptakach...

Na Canonu to funguje, pokud se při stiknutí pojistného tlačítka objektivu otevře clona na Nikonu pak na Canonu se nestane nic.

Tak to je mozne. Bohuzel u Nikonu to soudruzi vymysleli jinak.

Odkaz ke komentáři

Že jsem tak smělý, co je to za objektiv?

Pokud nemá mechanické ovládání clony kroužkem, obávám se ža si nepomůžeš. Navíc pokud nějakým způsobem zablokuješ clonu v pozici f8, tak budeš mít tmavý obraz v hledáčku/nebo displeji, je možné že bude hůře reagovat autofokus (pokud jej přes tu redukci máš), manuální ostření bude pravděpodobně nemožné. Abys měl představu jak to bude vypadat použij objektiv u kterého může ovládat clonu a přivři clonu na f8  za pomoci tlačítka na zrcadlovce. Nic moc podle mne.

Upraveno uživatelem klobadysek
Odkaz ke komentáři

Prosím o radu. Delší dobu fotím Fuji X30, docela mi vyhovuje, dobře se s ní dělá, fotky ok. Ale, fotím víc než před rokem a říkám si, zda by nemělo smysl zainvestovat a jít o krok výše, myšleno koupit něco lepšího, s výměnnými objektivy tak abych mohl používat jak teleskopický pro focení venku, tak pevný pro interiér.

Co byste doporučili v cenové hladině 20-50 tis? Jde mi o dobrý poměr ceny a výkonu, slušnou baterku a fajn ergonomii.

Díky

Odkaz ke komentáři

To Ondrej71: mrkni na stránky Olympusu, teď mají předváděčky po republice, třeba to budeš mít někde blízko a můžeš si osahat např. toto https://www.megapixel.cz/olympus-e-m5-mark-ii-14-150-mm-ii

nabídka objektivů je velice široká. Sám přemýšlím, zda nepřejí ze zrcadlovky Nikona na něco menšího a lehčího.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...